Sekcia verzus prirodzený pôrod

14. okt 2023

Dievcata, tie ktore mate za sebou aj nedno aj druhe a keby sa teraz mozete rozhodnut, sli by ste do sekcie, alebo prirodzeneho porodu.
Ja mam prvu za sebou sekciu, uplne bezproblemovu, rychlo som bola na nohach, vsetko zahojene super, neviem co to je kontrakcia a bolesti pri porode.
Teraz cakam druhe po 7. rokoch, a moja doktorka mi dala na vyber, ze ak by som velmi chcela sekcia nie je problem, na kolko som ju mala prvu.
Ja vsak uvazujem aj nad prirodzenym porodom, vsade citam ako sa telo rychlejsie zotavi, je to pren prirodzenejsie, ale neskutocne sa bojim tych kontrakcii, bolesti, a pri sekcii som mala bolesti len po, a znesitelne, utlmitelne liekmi, rychlo som bola fit.
Dokonca niekto mi raz povedal, ze ked som dogabana na bruchu ze ci sa chcem dogabat este aj tam dolu.
Tak do coho by ste sli vy? Dakujem za rozumne odpovede.

bluka2
14. okt 2023

Ja ti poviem len, že som mala 2 prirodzene porody a dole nie som vôbec “dogabaná”

evkamotka
14. okt 2023

Ja som mala oboje a co sa tyka dogabania, to nie som ani dole ani na bruchu (zasili ma ako plastiku na sukr.klinike). Prirodzeny mi trval pol dna a hej, nebolo to prijemne ale bolo to pol dna kontrakcii, porodila som a fakt som bola rovno fit. V tomto bol prirodzený lepsi

autor
14. okt 2023

@bluka2
@evkamotka tiez neviem ako to dotycna myslela s tym dogabanim, lebo brucho som mala ukazkove po prvom porode, nic ovisajuce, vsetko ok aj teraz, dokonca s tehlickami, kedze cvicim. No teraz uz nie ked som tehotna, ale predtmy uplne ok.
Ale teda bojim sa popravde toho prirodzeneho a bojim sa aj sekcie, ci sa mi prave druhym rezom to nebude uz tazsie hojit, a nebude to horsie.

bluka2
14. okt 2023

Ja myslím, že ty zvládneš jedno aj druhé a istotu nemáš žiadnu ani v 1 ani v druhom. Môže to byt super ako predtým, môže byt, že už sa telo o pár rokov nezostaví tak super. Tak ja osobne by som sa orientovala na to, co sa mi zdá lepšie pre babo

ildiko36
14. okt 2023

Ja mám za sebou 3pôrody a by som vybrala prirodzený pôrod i ked to vtedy bolí.Mna len operovali na slepak a som bola ko po operacii.A keď porovnam operaciu a porod radsej normalný pôrod.Tretie dieta som mala rodiť s cisárskym a som radsej normalne porodila čo nelutujem. Pouzivaj si anibal od 36tt a po porode nic nebudeš cítit zo spodu, ten kto to vymyslel by zaslúžil nobelovu cenu

animus
14. okt 2023

Mala som aj aj. Prirodzený trval 46hodin ukončený vexom, druhý pôrod akútna sekcia ( začala som rodiť, pravidelné kontrakcie, otvorená na 5cm) a vybrala by som si prirodzený. Neviem či to bolo psychikou, ale zo sekcie som sa veľmi zle zotavovala. Teraz som tri mesiace po sekcii a musím chodiť na rehabilitácie. Po prirodzenom aj keď som bola slušne potrhana som sa zotavila rýchlejšie.

martyzpp
14. okt 2023

Mala som oba. Prvykrat sekcia, lebo porod sa nespustil. Ten stav po bol pre mna narocny. Po fyzickej aj psychickej stranke. Druhy porod, dva roky po sekcii, uz bol prirodzeny. Som jedna z tych stastnych zien, ktore mali bezbolestny prirodzeny porod. Bol to pre mna nadherny zazitok. Od zaciatku kontrakcii, ktore boli skor ako seknutie v krizoch, po samotny porod preslo 6 hodin. Klystir uplna pohoda a samotne tlacenie tiez. Telo vedelo co ma robit. Syn bol ale velky a veru aj ma strihli aj som sa dole dotrhala a hodinu ma sili. To bol jediny neprijemny zazitok z toho celeho. Ale iba sitie vonkajsieho nastrihu. To vnutorne sitie nebolelo. Avsak po dvoch tyzdnoch uz som bola uplne fit. Co je ale dolezitejsie, po psychickej stranke to bolo ovela lepsie. Aj rozbeh kojenia a hlavne ta myslienka, ze som to dokazala a sama (bez medikacie a ani manzel pri mne nebol-nestihol). Ziskala som k sebe velku uctu a laska ako hrom k babatku prisla okamzite, kdezto po sekcii to slo ovela pomalsie a do prveho syna som sa zamilovalala dlhsie a aj kojenie sa horsie rozbiehalo.

martinkatinka
14. okt 2023

Aj ti trva dovod na sekciu ako pri prvom, tak sekcia. Neviem co si mala za dovod. No aj pri prvej sekcii je mozne druhy krat rodit prirodzene. Toto vsak urcuje lekar.

ivangeline
14. okt 2023

Je to bolestivejsie pred...ale prirodzene. 1x to moze bytozaj narocne.

autor
14. okt 2023

@martyzpp no vidis, ale takto to napr ja nevnimam. Nemam pocit ze som nieco menej ked som rodila sekciou, neviem preco to zeny tak vnimaju, ziadna posramotena psychika sa kvoli tomuto u mna nekonala. zahojena som bola hned, na nohach po 14hodinach a odvtedy som stale chodila. S kojenim absolutne ziadny problem nebol, moje prve som bez akychkolvek problemov do 15.mesiacov kojila. Viem vsak ze pri druhom porode to moze byt inak.. pre mna je najvacsim strasiakom bolest.😬

@martinkatinka Maly nebol otoceny dole hlavickou, preto sekcia. Teraz praveze druhe je uz dole hlavkou, tak doktorka je za prirodzeny ale stale mi vravi, ze je tu moznost aj pre sekciu..

sasa1310
14. okt 2023

keď je pre teba najväčším strašiakom bolesť, tak určite choď rodiť prirodzene. Mňa bolel cisársky asi 5násobne viac ako prirodzený pôrod. Ja doteraz nechápem tie ženy, ako môžu ísť dobrovoľne na cisársky rez. A to som na 4 deň po cisárskom bola doma a fičala úplne normálne.

mamickalisticka
14. okt 2023

Mam za sebou oboje, prirodzený pôrod trval 12h od odtečenia vody, všetko bolo ok, ale napriek tomu by som si vybrala sekciu 100x radšej. A to som mala dvojičky, na štvrtý deň klasicky domov. Lepšia bola sekcia

trinneo
14. okt 2023

Prva akutna sekcia pre nepostupujuci porod, sice rana OK, zotavenie bolo uplne v pohode a fungovala som v pohode,ale vedela som ,ze to uz nechcem zazit ak sa bude dať tomu vyhnut.Druhy porod prirodzený a ak si mam vybrat, tak radšej prirodzene, bol to krasny zazitok a babatko som mala hned pri sebe a 2 hodiny spolu s nim a muzom. Keby som chcela este jedno dieta radsej prirodzene, ako sekcia, narkóza a pod...

vieronika14
14. okt 2023

Prirodzeny

juliacenc
14. okt 2023

Prirodzeny

uhnakova
14. okt 2023

Mám za sebou dva klasické vaginálne pôrody, po prvom ma šili hodinu, po druhom pár minút. Vybrala by som si zase rovnaký vaginalny pôrod a to kvôli eufórii, ktorá príde po samotnom porodeni dieťaťa. Neuveriteľný stav absolútneho šťastia a trvá minimálne hodinu až dve, než sa hormóny trochu ukludnia 😀

martinkatinka
14. okt 2023

Tak teraz nemas dovod na sekciu, takze ti ju lekarka ani nema preco indikovat.

elmivelmi
14. okt 2023

@martyzpp ???Bezmeditacie a ani manzel nebol .A nie je jedno aky porod ,hlavne ze dieta je zdrave a zive?

elmivelmi
14. okt 2023

A tak ked si zvladla dobre sekciu a preco ti chce navrhnut sekciu?Lebo zvatsa sa na sekciu mysli az ako druhu moznost.
No za mna jednoznacne prirodzeny,podla mna to bola naozaj malina.
Sekcia za mna omnoho horsie,horsie viacej ta boli brzcho ,narkoza ,zotavivanie do 2tyz zdlhave,po porode hned fit.Ani sitie neboli a necitis vonec,co ke zaujimave,pritom rana po cisarskom tu citis dlhsie.

mamamasama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natalia_r
14. okt 2023

Ahoj, ja sa pripnem, riesim rovnaku dilemu. Ale ja som zazila aj kontrakcie a az potom akutnu sekciu. Tu bolest uz nechcem nikdy zazit, ale zas prirodzene mi pride lepsie aj pre babo, aj pre moje rychlejsie zotavenie...neviem fakt co robit.

darkswan
14. okt 2023

Tak po tolkych rokoch sekcia nie je indikaciou na druhu sekciu

nevenka
14. okt 2023

@bluka2 ja 4 a 3 bez nastrihu a sitia, take ako pred detmi to nie je, ale nie ziadna katastrofa, dokonca aj sex lepsi ako predtym.

martyzpp
14. okt 2023

@elmivelmi bez medikacie, nie meditacie - ze mi nedali ziadny oxytocin ani epidural. Manzela som pri porode chcela, ale nestihol to kedze cakal na vysledok antigen testu. Prisiel par minut po…pred porodom som si myslela, ze sama to nedam, ze ho tam chcem a nebol a zvladla som skvelo…a samozrejme, najdolezitejsie je zdravie dietata, to snad ani netreba pisat.

maryetta
14. okt 2023

Prvu som mala akutnu sekciu po 28hodinach. Bol to narocny porod.
Druhy som mala prirodzene a povedala som si waaaau toto este chcem zazit. A veru treti prirodzene bol ozaj ze zazitok. Vsetky boli vyvolavane. A kazde dieta bolo vacsie a vacsie.
Kazdy ti povie inac kedze kazda mame ine vnimanie okolo toho. Zrovna tento tyzden som citala ze su zienky ktorym je prirodzeny porod odporny to som ozaj prvykrat citala ze niekto to preziva aj takto.
Ja som mala total paniku zo sekcie.

Je tu aj skupina vbac-zienky ktore rodili po sekcii prirodzene. Tam najdes tiez mnohe reakcie a pribehy.

em4life
14. okt 2023

@natalia_r bolest pocas kontrakcii sa da riesit epiduralkou. Rodila som s nou 2x a bolo to v pohode. Prirodzeny je ovela lepsi pre babatko aj kvoli bakteriam v posve, ktore prirodzene osidlia jeho dychacie cesty.

rivini
14. okt 2023

Som v podobnej situacii-prve dieta indikovana sekcia kvoli priecnej polohe plodu. Pre mna to bola prijemna skusenost, vsetko naplanovane, bez narkozy, muz pri porode, fit som bola po tyzdni. Tiez som zazila endorfiny, bonding, kojenie ok. Vstala som este v ten isty den a sla do sprchy. Teraz zvazujem dalsie dieta a teda priklanam sa k sekcii. Viem, co ma caka, viem, ako to co najlepsie zvladnut. Prirodzeny porod, ak ide naozaj prirodzene, je ta lepsia alternativa. No planovana sekcia je dnes uz naozaj bezpecny zakrok a ma statisticky lepsie prognozy rekonvalescencie ako “spackany prirodzeny porod”. A inak, tiez uvazujem stylom “brusnu stenu mi uz raz prerezali”, aj ked mi teda tiez nic nikde neovisa, no naco riskovat este aj nejake sitie po vaginalnom porode, ci inkontinenciu.

lucia147852
14. okt 2023

Ja mám za sebou aj aj. Za mna bola lepšia sekcia. Po všetkých stránkach. Po prirodzenom hroznom pôrode som bola chodiaca depresia, vztah s dieťaťom nabiehal ťažko, mlieko žiadne. Fyzické následky doživotne. Sekcia super. Mala som spinal, babo plakalo, nebolo pridusene, obrovské dojatie. Mlieko mi nabehlo prakticky hneď. Som kľudnejší a šťastnejší človek. Za mna neplatí, že po prirodzenom si hneď fit. Ledva som sa hýbala 2 mesiace. Po sekcii 2 dni bolesti a potom akoby sa nič nedialo. Keby mám v živote niekedy rodit len sekcia.

petko81
14. okt 2023

Ja som mala sekciu 2013
Potom 2022 a dobre na druhý deň som fungovala normálne
Terás ma čaká tretia 31.10

mia_von_prag
14. okt 2023

Mám za sebou oba pôrody, jednoduchšia bola sekcia.
Pre mňa bolo najväčšie utrpenie kontrakcie. Sekcia bola vďaka liekom aj počas pôrodu aj po pôrode prakticky bez bolesti.

Po prirodzenom pôrode to tiež nie je všetko ružové. Niektoré ženy sú zašité až po zadok, niektoré majú aj polrok - rok bolesti pri sexe, oslabene panvové dno, hemeroidy atd.
Niektoré zas maju veľké bolesti po cisarskom, jazva sa dlho hojí. Takže toto je veľmi individuálne

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre