icon

Aneuryzma mozgu a možnosti pôrodu: čo zvoliť?

Dnes o 13:23

Prosím vás je tu niekto kto mal aneuryzmu mozgu (do 3 mm) a rodil prirodzene?
Bola som totiž u neurologa a vôbec sa mi k pôrodu nevyjadril, v nemocnici su zas zhrozený, že prečo nemám plánovaný cisársky a môj gynekolog ma zas tlači do spontánneho pôrodu.
Mne osobne je to úplne jedno, chcem len nech sme ja a dieťa v poriadku, avšak som trocha zmätená z tých doktorov.

anonym_b8bbd5
Dnes o 13:26

Ja mám aneuryzmu, ale priamo na hrudníkovej aorte - ascendentná časť, mne kardiológ povedal, že pôrod môže byť riskantný, je bezpečnejšie mať cisársky. Ono treba byť opatrný pri týchto aneuryzmách, pri veľkom tlaku môžu prasknúť. Treba sa ešte určite popýtať na toto doktorov.

autor
Dnes o 14:02
@anonym_b8bbd5

Ja mám aneuryzmu, ale priamo na hrudníkovej aorte - ascendentná časť, mne kardiológ povedal, že pôrod môže byť riskantný, je bezpečnejšie mať cisársky. Ono treba byť opatrný pri týchto aneuryzmách, pri veľkom tlaku môžu prasknúť. Treba sa ešte určite popýtať na toto doktorov.

@anonym_b8bbd5 No ja som sa práveže snažila konzultovať s neurológom, ktorý ma poslal v 7 mesiaci tehotenstva na angiografiu (ktorú som nakoniec po konzultácii s inými lekármi odmietla) a keďže som na nej nebola, tak mi iba povedal do telefónu, že sa vidíme po pôrode keď ju absolvujem. Gynekolog mi na to povedl iba toľko, že nevidí problém v prirodzenom pôrode, že netreba vymýšľať.
Avšak ked som bola na poučení o epidurale, tak tam zostal lekár zhrozený, že to kto povolil prirodzený pôrod, tak som zostala trocha zaskočená, že čo mám teraz akože robiť, keďže za 2 týždne mám termín a zrazu toto.

anonym_b8bbd5
Dnes o 14:10
@anonym_autor

@anonym_b8bbd5 No ja som sa práveže snažila konzultovať s neurológom, ktorý ma poslal v 7 mesiaci tehotenstva na angiografiu (ktorú som nakoniec po konzultácii s inými lekármi odmietla) a keďže som na nej nebola, tak mi iba povedal do telefónu, že sa vidíme po pôrode keď ju absolvujem. Gynekolog mi na to povedl iba toľko, že nevidí problém v prirodzenom pôrode, že netreba vymýšľať.
Avšak ked som bola na poučení o epidurale, tak tam zostal lekár zhrozený, že to kto povolil prirodzený pôrod, tak som zostala trocha zaskočená, že čo mám teraz akože robiť, keďže za 2 týždne mám termín a zrazu toto.

@anonym_autor no podľa mňa by sa mal hlavne neurológ vyjadriť, mne kardiológ jasne na toto odpovedal a potvrdila som si takú istú odpoveď aj u ďalšieho kardiológa. Aneuryzma nie je sranda, aj ak je menšia, vždy riziko prasknutia existuje, hlavne pri väčšom tlačení, veľkom napätí, tlaku… na tvojom mieste by som sa ešte raz na to spýtala, keby si mám aj niekde zaplatiť súkromného.

mimaapeto
Dnes o 14:12

pôrodník stále bude tlačiť do prirodzeného pôrodu lebo sú to ich čísla.. čím viac prirodzených pôrodov tým je nemocnica vyššie v rebríčku... určite by som od neurologa požadovala papier aby dal odporúčanie na sekciu...

autor
Dnes o 14:19
@anonym_b8bbd5

@anonym_autor no podľa mňa by sa mal hlavne neurológ vyjadriť, mne kardiológ jasne na toto odpovedal a potvrdila som si takú istú odpoveď aj u ďalšieho kardiológa. Aneuryzma nie je sranda, aj ak je menšia, vždy riziko prasknutia existuje, hlavne pri väčšom tlačení, veľkom napätí, tlaku… na tvojom mieste by som sa ešte raz na to spýtala, keby si mám aj niekde zaplatiť súkromného.

@anonym_b8bbd5 ďakujem veľmi pekne za názor 😊 skúsim vyhľadať nejakého súkromného neurológa a hádam to stihnem skonzultovať do pôrodu, lebo vôbec sa mi nepáči táto komunikácia lekárov a dosť ma to celé vystresovalo.

autor
Dnes o 14:22
@mimaapeto

pôrodník stále bude tlačiť do prirodzeného pôrodu lebo sú to ich čísla.. čím viac prirodzených pôrodov tým je nemocnica vyššie v rebríčku... určite by som od neurologa požadovala papier aby dal odporúčanie na sekciu...

@mimaapeto no len môj neurolog mi nechce dať papier, dnes som mu volala a jeho reakcia bola iba toľko, že sa vidíme po angiografii v lete, lebo on nemá aktuálne výsledky a nevie sa k tomu s istotou vyjadriť, ale že asi v tom nevidí problém. Pri čom poved v tejto situácii, že ASI v tom nie je problém mi príde trocha absurdné

anonym_b8bbd5
Dnes o 14:24
@anonym_autor

@anonym_b8bbd5 ďakujem veľmi pekne za názor 😊 skúsim vyhľadať nejakého súkromného neurológa a hádam to stihnem skonzultovať do pôrodu, lebo vôbec sa mi nepáči táto komunikácia lekárov a dosť ma to celé vystresovalo.

@anonym_autor ja si platím tiež súkromného kardiológa a som maximálne spoko.Vyskúšaj a verím, že nájdu pre teba termín ešte do pôrodu. Držím palce.

zuzubb007
Dnes o 14:29

Veď neurológ ťa poslal na vyšetrenie a sama píšeš, že si to odmietla, nechápem dôvod??? Pôrod nieje sranda ak chceš prežiť a odporúčajú sekciu chod sekciou, posledné slovo má mať neurológ a dať vyjadrenie

martul
Dnes o 14:32
@anonym_autor

@mimaapeto no len môj neurolog mi nechce dať papier, dnes som mu volala a jeho reakcia bola iba toľko, že sa vidíme po angiografii v lete, lebo on nemá aktuálne výsledky a nevie sa k tomu s istotou vyjadriť, ale že asi v tom nevidí problém. Pri čom poved v tejto situácii, že ASI v tom nie je problém mi príde trocha absurdné

@anonym_autor vieš ja sa neurologovi ani nečudujem, pošle ťa na vyšetrenie, ty ho odmietneš, ale chceš od neho vyjadrenie a papier.
Čuduješ sa? Ja nie

anonym_3abc39
Dnes o 14:32

Nehnevaj sa teraz na mňa ale celé si to teda poslala tym že si na to vyšetrenie nešla . Ale keďže ti lekár čo sa týka epi. Povedal co povedal asi by som poprosila svojho dr o ten cisársky , vybavila datum planovaneho cisárskeho, vyriešila predoperačné a neriskoval zo životom. Ja ako matka chcem byť pri deťoch nie aby dieťa bola bez matky

autor
Dnes o 14:36
@zuzubb007

Veď neurológ ťa poslal na vyšetrenie a sama píšeš, že si to odmietla, nechápem dôvod??? Pôrod nieje sranda ak chceš prežiť a odporúčajú sekciu chod sekciou, posledné slovo má mať neurológ a dať vyjadrenie

@zuzubb007 vyšetrenie som neodmietla len tak, angiografiu mi na odbornom pracovisku odporučili absolvovať až po pôrode, keďže v 7 mesiaci predstavovala riziko. A neviem či som sa zle vyjadrila ale neurológ mi neodporúčal sekciu, on sa k tomu skoro vôbec nevyjadril, iba povedal, že prirodzený pôrod asi nebude problém.
Ja sa nejdem hrať na hrdinku a počúvam odporúčania lekárov, avšak zostala som zaskočená, že doteraz nikto nič a až doktor na anesteziologii ma upozornil na nebezpečenstvo. Tu nejde o to, že ja chcem to alebo to, ja som len zostala prekvapená a chcela som vedieť či ma niekto podobnú skúsenosť. Ja budem robiť to čo odporúča lekár, lenže ja to odporúčanie žiadne nemám, tak z toho som zaskočená

oslo1
Dnes o 14:37

Dievcata, vy tu citate, ze ju v 7 mesiaci poslal na angiografiu? Vsak to je vysetrenie ciev pod RTG/CT s kontrastom. To je maximalne contraindikovane v tehotenstve. Najprv citajte s porozumenim a potom piste, ze preco na vysetrenie nesla.

Autorka, preco sa k tomu vyjadruje neurolog a ne neurochirug? Ako ides riesit buducnost? Budes mat embolizaciu, clipping, alebo to budete len pozorovat?

anonym_b8bbd5
Dnes o 14:37
@zuzubb007

@zuzubb007 asi odmietla, lebo angiografia sa neodporúča robiť v tehotenstve, ak je aneuryzma malá - stačí MRI bez kontrastu, takže napr aj ja by som odmietla. Iné by bolo, ak by mala aneueyzmu väčšiu alebo by bola v ohrození života, alebo mala podozrenie na disekciu.

anonym_e67793
Dnes o 14:39

Švagriná bola na operácii mala aneuryzmu mozgu. Už aj pred 20r. A aj keď prešla uz takáto doba všetci lekári jej odporúčali len cisársky. Má tak 2 deti po cisárskom. Ja by som tiež neriskovala

autor
Dnes o 14:43
@oslo1

Dievcata, vy tu citate, ze ju v 7 mesiaci poslal na angiografiu? Vsak to je vysetrenie ciev pod RTG/CT s kontrastom. To je maximalne contraindikovane v tehotenstve. Najprv citajte s porozumenim a potom piste, ze preco na vysetrenie nesla.

Autorka, preco sa k tomu vyjadruje neurolog a ne neurochirug? Ako ides riesit buducnost? Budes mat embolizaciu, clipping, alebo to budete len pozorovat?

@oslo1 k neurochirurgovi chodím raz za rok a termín u neho mi vyšiel uplne mimo tehotenstva a keďže vieme aká je situácia s doktormi na Slovensku, tak skorší termín sa mi proste nepodarilo vybaviť nech som robila čo som robila. Na poslednej kontrole ale zhodnotil aneuryzmu ako extrémne nizkorizikovu, kedže 10 rokov je už úplne nezmenená a fakt je malička 2,5x3mm. Do budúcnosti mám odporúčané len sledovanie (4:6 v prospech sledovania), žiadne chirurgické zákroky nikto neplánuje.

mimaapeto
Dnes o 14:45
@anonym_autor

@anonym_autor s gynekológom sa nedá dohodnúť že aká je situácia a či by on nevedel indikovať cisársky rez ?

autor
Dnes o 14:47
@mimaapeto

@anonym_autor s gynekológom sa nedá dohodnúť že aká je situácia a či by on nevedel indikovať cisársky rez ?

@mimaapeto gynekolog mi dnes povedal, že nevidí problém v prirodzenom pôrode a že netreba vymýšľať.

anonym_99d90c
Dnes o 16:15
@anonym_autor

@mimaapeto gynekolog mi dnes povedal, že nevidí problém v prirodzenom pôrode a že netreba vymýšľať.

@anonym_autor Nie som odborník, ale na tvojom mieste by som určite neriskovala, k čomu je to dobré? Chces s tým dieťaťom žiť, alebo ho len porodiť a dovi? Aneuryzma je vážna vec, poznala som 2 ľudí, čo kôli tomu zomreli, a to pritom nerodili ani nič. Daj si poradiť, sama vidíš, že baby ti tu píšu, že je tam riziko, a určite nie malé.