Bola rešpektovaná vaša voľba nedať si nástrih?
Chcem sa spýtať, tie čo máte skúsenosť, bola rešpektovaná vaša voľba nedať si spraviť nástrih? Alebo vám ho spravili aj napriek nesúhlasu?
Spýtaj sa dopredu v pôrodnici, na mňa v Trenčíne pozerali ci som spadla z jahody, že to sa už nerobí automaticky a teda aj tak bolo. Bez nástrihu, bez klystiru, bez poranení 💪
Keď som rodila 1x pred 8 rokmi, tak ma nastrihli. Podľa mňa sa to predtým robilo pričasto. Len zase teraz čo počúvam, tam dosť často nechajú ženu roztrhnúť a teda to musí byť ďaleko horšie. Rodila som teraz 2x v priebehu 3 rokov a bez nastrihu a jediného stichu - tiež Trenčín 🙂
@sashka22 prvorodička?
Nikto sa ma nepýtal, a ani som nevedela kedy mi to urobili. Vyžadovali si to okolnosti.
@zuzana9393 mala som nastrih pri prvom a pri druhom tretom a stvrtom sa to roztrhlo, co bolo zosivane po nastrihu, a teda, ziadny rozdiel som neregistrovala
4x odrodene, nastrih ani raz...aj mne bolo povedane, ze uz sa nerobi, ze naozaj len ked je to uplne nevyhnutne...ale ano, viem, ze stale sa najdu dr, co si idu svoje..
Nástrih nerobia keď ho nepotrebuješ. Ale keď je nutný, tak je nutný, či radšej by si sa potrhala? Nechápem takéto zmýšľanie. Prvorodicka bol nutný nástrih, pri druhom nie
@soldi aha, no ja som to myslela, keď sa niekto roztrhne smerom ku konečníku( bola som v Tom, že vždy sa to roztrhne tým smerom) To musí byť veľmi nepríjemné
Verila som svojmu dr. Ze robi co musi. Aj mi vysvetloval.
Prva isla vakuom. Tak si musel nastrihnut aby sa to vobec podarilo.
Dalsie dieta potom malo odhad 4kg. Co dr hovoril ze je velky nato aby mi vlastne ten predosly nastrih nepovolil. Tak len jemne nastrihol. Fakt zasivanie trvalo len par minut.
Mne ho urobili na moje požiadanie, keď už som cítila pálčivú,trhavú bolesť tkaniva. Malý nástrih a pár stehov, zahojené relatívne rýchlo. Bez nastrihnutia by to bol extrém.
Tak rutinne sa nastrih uz nerobi ale ked si to okolnosti vyzaduju tak to spravia. Asi by si nechcela ohrozit ani seba este vacsim poranenim a ani dieta.
Rodila som v 2001, 2009 a 2015. Zakazdym som mala nastrih, no zakazdym sa pytali a vysvetlili preco, zaco. A druhy a treti nastrih robili tak, aby som nakoniec mala len jednu jazvu. A tak mam tri deti, tri nastihy a len jednu jazvu. Traja doktori, jedna porodnica.
Najlepsie je to mat aj na papieri v pôrodnom pláne. Rešpektovali cely PP. Nástrih nebol a ani ziadne poranenia. To, ze sa to musi, su kecy. Ak by rešpektovali prirodzenú polohu pri tlačení, tak ťa ani nenatrhne. Je fajn najst pôrodnicu, kde ťa budú rešpektovať.
2 porody a ani jeden nastrih (2018 a 2020), zranenie na 2 stehy. Mala som stastie na porodnicu,kde sa nerobi automaticky, iba v nevyhnutnych pripadoch. Zistila by som si ako to funguje vo vasej porodnici
@zuzana9393 ano, to urcite je. ale myslim, ze ked je nastrih, tak sa to potom vzdy roztrhne uz v tom oslabenom mieste. mne robili pri prvom, lebo bol velky aj mal velku hlavu a nemohla som ho vytlacit. mal chudak aj zlomenu kost a traumatologicke poranenia hlavy. takze tam to bolo asi na mieste. rutinny nastrih sa uz ale asi robi malokde.
@mamamasama no veď práve tiež som toho názoru, ale dosť sa bojím, že aj napriek mojim požiadavkám nebudem rešpektovaná
Nemala som (prvorodicka) a to museli použiť vákuum extraktor. Aj môj gyn sa cudoval..mala som prirodzene poranenia 1.stupna ale už pár hodín po porode som normálne sedela atď. Nastrih nerovná sa prevencia poranenia. Nástrih sa ma robiť vtedy keď je dieťa ohrozené a potrebuje byť rýchlo vonku. Rodila som v ČR.
Nespravili mi nastrih, ani som im nevravela, ze ho nechcem. 2 kozmeticke stehy bolo treba .
Mala sa zasekla, klesali ozvy - bud nastrih a potiahnut vakumextraktorom alebo sa udusi... takze moje prianie ze nechcem nastrih som mala uplne v... islo len o to aby uvolnili to zaseknutie a nech dycha, bolo mi jedno ci ma postrihaju celu krizom krazom.
Ak by to nebolo nevyhnutne, tak by ho nerobili. Hojenie ukazkove, bez problemov, hned som v pohode sedela, po par dnoch som ani nevedela ze bol nastrih.
Áno, dvakrát pôrod, dvakrát bez nástrihu. Oba razy som vopred informovala personál, že nechcem nástrih. Rešpektovali to, ale vysvetlili veci a dohodli sme sa, že ak to bude naozaj nevyhnutné, tak radšej nástrih ako roztrhanie. Preventívny nástrih neurobili.
Pri prvej maly cvak zahojeny rychlo hoci som cvicila s anibalom pri druhej dalsi maly kozmeticky cvak ale podstatne vacsia vnutorna ruptura od malej ako isla rukou a to bol teda zazitok.za mna radsej maly nastrih ak si to okolnosti vyzaduju ako sa roztrhnut prirodzene az po prdel..zahojene som to mala cca za 10 dni obidva razy
Suseda na izbe mala porod VEXom mala sa jej nezrotovala tam strihali snad na vsetky svetove strany aby ju dostali zivu von a krv umyvali az z kachliciek az pri plafone. Mne sa chcelo plakat aj za nu a ona statna dakovala doktorom ze jej zachranili dieta frnda ju vobec netrapila v tej chvili. takze ak si to okolnosti budu vyzadovat radsej nech strihaju.
@mamamasama “to ze sa to musi su kecy” …toto myslis vazne? Je x pripadov kedy nastrih zachranil dieta..napriklad aj to moje
Bola som v pôrodnici, kde robia nástrih len v nevyhnutných prípadoch, takže som to neriešila. A teda nakoniec bol nástrih potrebný a lekárka sa ma spýtala, či smie. Dôvod bol jednak že malý už mal slabšie ozvy na začiatku tlačenia, takže sme ho chceli dostať von čím skôr, a mal aj ručičku na supermana plus 36 cm hlavu, takže sa tak trochu zasekol. Nástrih bol len na pár stehov, takže pohoda.
Rodila som 4x z toho ma 3x nastrihli- ked som argumentovala, ze si to nezelam tak sa ma lekarka opytala ci som lekarka alebo aspon porodna asistentka- a ona asi vie ci je nastrih potrebny, ze cu chcem byt roztrhana ako reseto....Este nebol taky pristup k info ako je teraz. Celkovo poridnice na sk su zaostale za europskym standardom. Uz aj CR je nam na mile vzdialena. Posledny porod ma nenastrihovali- rodila som pri kamaratke vCR ich nemocnici sa to respektuje aj, poloha pri tlaceni, ....
Oba porody v zahranici - pri prvom museli urobit nastrih - moj gynekolog- porodnik bol z toho hotovy este rok po porode, lebo bol 3 roky bez nastrihu, ale dcera mala kratku pupocnu snuru, voda zelena uz sa aj pokakala a zakazdym, ked vysla hlavicka, pupocnik ju stiahol dnu. Takto ju mohli skor vytiahnut. Druhy porod bez nastrihu, bez roztrhnutia..uplna krasa 2 hodky po porode, som ani nevedela, ze som rodila..ale zas pri porode ine problemy..daj si to do planu, ale nehrot to do extremov.
A teda mne sa to prve sitie rozpadlo, zapalilo, diera ako do sveta..hojenie cca 2 mesiace..ale kamoska odmietla nastrih, potrhala sa cela, az konecnik- vravia, ze prirodzene natrhnutie je lahsie hojitelne ako nastrih, ona mala problemy este po pol roky.
2 pôrody - 2 nástrihy bohužiaľ. Sami od seba sa na sále pýtali, či ho chcem nástrih. Povedala som im, pokiaľ sa dá, rada by som bez neho. Bohužiaľ oba pôrody sa mi pozastavili, syn mal omotanú pupočnú šnúru a pri skončení každej kontrakcie ho vtahovala dnu, nemohla lekárka uchytiť hlavičku. Pri dcére už boli nachystaní na akútnu sekciu, bola zaseknutá v zlej polohe, tam som im sama povedala, nech mi radšej spravia nástrih, že to ešte skúsim. Po druhom pôrode som mala aj problémy z dôvodu dlhého a ťažkého pôrodu. Ale teda akceptovali moju požiadavku.

Rodila som 2 krat. Neurobili mi ho ani raz