Bolia viac kontrakcie alebo pôrod?
Ahojte, som prvorodička a o pár týždňov ma čaká pôrod. Chcela by som sa opýtať mamičiek, ktoré rodili prirodzene. Čo boli viac? Kontrakcie alebo to samotné vytlačenie bábätka? Alebo respektíve všade sa dočítate ako zvládať kontrakcie, aké sú bolestivé. Ale zaujíma ma, ako veľmi boli ta 2. fáza, keď tlačíte male von. Ďakujem
@surama za mňa to bolo ako silné krámy. Takže pravidelné kŕče v bruchu a krížoch. Bolesť príde a odíde. A presne ako pri silných kramoch, mala som potrebu sa stále hýbať. Sadla som si, vstala som, sadla som si, klepala nohou, vstala som, chodila dokola, knísala som sa a hojdala, dosť mi pomáhalo teplo - termo fľaša a sprcha.
Ono keď máš na mysli to, že každá kontrakcia posúva babenko nižšie a nižšie tak je to hneď viac v pohode. Hlavne nepanikarit a netuhnúť. A fakt odporúčam ten pohyb, možno to je blbosť ale mala som pocit že pohybom viac "pomáham" a udržujem sa v stave uvoľnenia 😅 a mi to zamestnalo myseľ 🙂
Kontrakcie.. hlavne tie po prepichnuti plodovej vody... Pri prvom som až grcala pri druho niee.. Ale každý má iný prah bolesti
Hlavne sa nedajte oklamať na pasoch, ked vam bude pôrodná tvrdiť ze to su slabé kontrakcie. Mne to tvrdila uz pred pôrodom krava, ze este nerodim lebo ona ich vidí len na 50%.
kontrakcie jednoznačne. u mňa po cca 7 hodinách takmer sústavných kontrakcií bol samotný pôrod ako prechádzka ružovou záhradou
Viem že tlačenie som už nejak nevnímala, nebolelo to, no horšie bolo pozbierať všetky sily čo mi ostali na tlačenie lebo ku koncu som už nevládala a museli ma brutálne povzbudzovať k tlačenie... chvíľu som mala pocit že som na nejakom zápase 😅. Musím ale povedať že už po necelom roku od pôrodu som si bolesť kontrakcií ani nevedela vybaviť... veľmi rýchlo som to našťastie vytesnila, ale nebolo to nič hrozné 😌
@deti95060810 ja zas naopak.. Čaká ma štvrtý pôrod a trochu sa obávam. Prvý bol úplne mega rýchly. Od prvej kontrakcie po pôrod placenty ubehla 1,5 hod. A kontrakcie boli také, že som čakala horšie teda. Druhý pôrod atypický, keďže som rodila mŕtve dieťatko v 39tt. Ale teda aj tak 3 dní nepravidelných kobtrakcii a nakoniec 3 hodinove pravidelne.
A tretí bol najhorší. 4 hodiny kobtrakcii, ale takých dilnych, že som mala chuť skrabat steny. K pôrodu som ska vyčerpaná, malému sa strácali ozvy... No som zvedavá na tento štvrtý. S optimizmom hovorím, že dobre bude... Ale mam rešpekt.
Inak zakaždým, keď som už dka na poriadny stôl zo bolo ľahké a na dve max tri zatkacenia, bábätká vonku....len to co tomu predchádzalo, bolo horšie
Určite kontrakcie. Tlačenie je úľava aaj tie veci okolo toho.
U mňa tiež kontrakcie, samotný pôrod v pohode. Mam za sebou aj s epi aj bez a jednoznačne som za bez epi. Bez epi krásne všetko cítite myslím tym hlavičku, ramená a nôžky 😊 4 zatlačenia a bola vonku 😊 už to nie je o bolesti ale skôr úľava že už je malé von a krásny pocit radosti a šťastia 😊 obe deturence nad 4 kg. Teraz čakám tretie a uvidíme čo ako 😁
Samotne tlacenie som skoro necitila, rodila som 3 krat prirodzene, bez epi.
Neviem či sú tieto skúsenosti vhodné čítať pred pôrodom ako prvorodicka 🤣
Ale tiež som vlastne tak čítala, a keď prišlo k veci zistila som že dopredu sa to predstaviť si nedá 😁.
Ale pripájam sa že z vytlacenia si starosti robiť nemusíš 🙂 aj keď tiež som mala z toho skôr obavy.
Nerieš, babo sa narodí a zazijes ulavu ako ešte nikdy.. to 30x predči bolesť..
@sasanka605 bože aj mňa tatko vystresovali, Že "pripravte sa, bude horšie, toto ešte nič nie je", ja smrť a slzy v očiach že čo sa ešte chystá a nakoniec som šla rodiť o chvíľu a do polhodiny bol syn vonku. 🤦♀️
@selu11 áno bolo to kôli tomu... ja už som bola otvorená dosť , p.a. ma vyšetrila a rýchlo má brali na sálu a že mám vydržať že nemám tlačiť už tam bude doktor mi opakovala
No, myslím, že všetko je individuálne,ja som mala kontrakcie a spala som pri nich ako batoľa,len podľa monitoringu som vedela,že ich mám.. keď som bola na sedem šla som rodiť, dovtedy som necítila.ziadnu bolesť.. pri samotnom pôrode už áno,ale nič čo by sa nedalo vydržať,len veľký tlak to bol.. epidural som vôbec nemala,aj keď som si dala spraviť všetky vyšetrenia a rátala som s ním,nemala som.tu potrebu.. skoro všetko bezbolestné som brala ako odmenu za to,že som geriatricka stará matka😀rodila.som 42 ročná po devätnástich rokoch márneho snaženia.. ale po pôrode to bolo horšie,tam som tie štyri krížiky cítila riadne.. mladé mamičky behali ako srnky a ja som sa vliekla ako zbitý pes.. ale nie je to nič,čoho sa treba báť... každá to máme inak.. držím veľmi palce🌞
@sasanka605 Mne sa stalo nieco podobne pri synovi. Uz som bola v kontrakciach v oddeleni porodnych sal a moja dr. vravela, ze ide na obed a o pol hodinu pride. Vravela som jej, ze ja uz budem o chvilu rodit. Tak ma dala na pasy do vysetrovne a pockala asi 5 minut. Dosla pozriet, pyta sa sestricky ze ako a ona ze nic sa nedeje, ziadne kontrakcie. Tak som zvysila uz hlas a vravim, ze ja uz zacinam rodit. Dr. skocila ku mne, pozrela ma a zrevala, ze hlavicka ide von, rychlo na salu c.1. Keby tam nebol moj muz, tak ani neprejdem. Celou chodbou som isla na siroko a drzala sa muza a druhu ruku som intuitivne drzala medzi nohami, lebo som myslela, ze maly mi vypadne. Prisli sme na salu, lahla som, vylozila som jednu nohu, potom druhu a maly bol v tu ranu vonku. Ani oxytocin mi nestihli pichnut....nic... Stihli sme to len tak-tak 😁.
@sonia. Ty kokooos tak to aj ja chcem takto 🙈 si mala riadne šťastie 😁
@michaela789 akoze ja som mala vsetky 3 porody super a vcelku rychle. Posledny porod sa mi rozbehol vo vysetrovni a tam som aj realne porodila. Muz len zbehol po sestricku rychlo a uz som rodila. Plnohodnotne ma odrodil. Tentokrat nestal mne za hlavou, ale musel normalne asistovat a pomahat pri porode. Zvladol to perfektne, bol to krasny porod 😊.
Kontrakcie, to samotne babo je uz take iba blup blup , nieco velke prejde dole a zacitis to, ale to uz vies, ze to mas skoro za sebou a myslis len na dieta.
@sonia. Super, je to pekné čítať aj takéto skúsenosti a nie len "bože, nikdy viac" ❤️ kiežby všetky ženy mali také šťastie si fakt ten pôrod užiť aj psychicky aj fyzicky.
Bohužiaľ, veľakrát to pokazí už len zlý personál a na to žena vplyv naozaj nemá 🙄 sestra je v móde "nikdy viac" práve kvôli tomu, že tam na ňu ziapali a strúhali posmešky že nič nevydrží a pod. Potom jasné, že aj bolesť aj všetko ostatné je len horsie. Aj byť zdravotníkom si vyžaduje určitú silu a nastavenie a nie každý je schopný to robiť dobre 🤷♀️
Snáď budem mať pri ďalšom aspoň z polovice taký pôrod ako ty 🍀🤗
Ja by som asi takto: ked si odser*s kontrakcie o ziadnej 2. faze ani nevies. A ked ta minu bolestive kontrakcie, tak asi budes citit tlacenie, co je vsak zvycajne len kratucka cast porodu.
Kontrakcie, ked zacnes tlacit, to je uz vyslobodenie
Kontrakcie bolia dost. Hlavne v tom “finale”. Ja som tlacenie resp. ako ide von hlavicka a telicko ani necitila
Mam iba 1 dieta, prirodzeny porod bez epi. Tieto skusenosti inych zien som pred porodom radsej necitala. Hrozne ma to stresovalo. A niekedy mam pocit ze sa zeny predbiehaju kt mala tazsi porod 🤦🏼♀️ Kto mal lahky, nenapise sem. Takze za mna kontrakcie boli kazde 4 min a boli znesitelne. Tlacenie bolo bolestive ale veeelmi rychle (2 zatlacenia). Od prichodu do porodnice som porodila za 2 hod. Necvicila som s anibalom a nemala som epi. Pri porode mi bolo najpohodlnesie lezat na chrbte. I ked mala som k dispozicii fitloptu, sprchu, inu polohu…Kedze mam nizky prah bolesti, dost som “vyvadzala”. No ked sa spatne zamyslim , bolo to rychle a bolest znesitelna, ziadny extrem. Drzim palce
Konktrakcie su mega bolest🙈 samotny porod ma nebolel vobec ..pomohol mi balonik Aniball 🙏za mna skvela vec😎

Kontrakcie. Tlačenie je síce masaker, no ja osobne som to vnímala ako "konečne kúsok od cieľa", lebo už som totálne nevládala, keďže som musela poslednú hodinu a pol ležať.