Bonding - otec

any_soj
27. jún 2021

Dobré ránko 🙂 čaká nás asi o pár dní sekcia. Ak bude všetko v poriadku, mali by dať Julianu na chvíľu aj hneď na mňa, na sále, a potom na zvyšok operácie manželovi na bonding. Ktoré/ktorí s tým máte skúsenosť... - na mame sa predpokladám dieťa upokojí, pozná vôňu a tak. Ale čo na otcovi? Teda aby z toho on nemal potom zbytočne stres v tej chvíli, ak bude plakať... Má ju mať len tak položenú na sebe, či ak by plakala, radšej vziať na ruky, alebo...? Možno divná otázka 🙂 Vďaka 🙂

pribinak
27. jún 2021

@any_soj bábätko bude mizno plakať aj na tebe. Bábätka placu a často, takze na takýto druh stresu by mal byt otecko vopred pripravený

sleepyo
27. jún 2021

@pribinak ako sa mozes vopred pripravit na plac vlastneho dietata 🤦🏼‍♀️
Autorke: my sme mali po sekcii len taku pusinku pomojkanie a sli ho merat vazit obliect, otec ho mal na rukach na chvilu a taky zabaleny bol uz v pohode. Neviem ako budu bonding riesit konkretne u vas, u nas to bolo takto.

pribinak
27. jún 2021

@sleepyo normálne, že budem očakávať, že bábätko bude plakať. Na tejto planéte deti placu, na iných neviem

Ja som bola dokonca šťastná, keď som začula syna plakať

marianarem
27. jún 2021

@any_soj Mne maleho na sale iba ukazali, to samozrejme este plakal, bol prave vytiahnuty. No ale po umyti, vazeni a merani isiel hned k manzelovi a bol kludnucky. Manzel nanho rozpraval a spieval mu. Jeho hlas maly poznal uz z brucha, navyse mozno aj nejakym sposobom v bruchu citil, ze ked sa zjavi tento clovek v okoli, tak sa mama potesi 🙂 No proste dobre mu bolo s nim. Po vychode zo saly ho dali aj ku mne, tiez kludny.

mamka1984
27. jún 2021

U nás síce žiaľ malú oteckovi nedali na klasický bonding (koža na kožu), iba ju nosil na rukách, ale potom doma si to potom vynahradili. Maličká sa vždy ukľudnila, keď sme si ju položili na brucho ako pri bondingu, tak aj niekedy spinkávala. A bolo jej úplne jedno, či ju mám ja, alebo muž. Myslím, že aj vďaka tomu majú od malička úžasný vzťah. Určite si nerob starosti. Je super, že ak nemôžeš bonding Ty, otecko Ťa nahradí. Bábo určite nebude zmätené, zvykne si takto od malička na oboch.

any_soj
autor
27. jún 2021

Vďaka zatiaľ 🙂 ako jasné, že plač je normálny. Ale myslela som, že keď sa dá dieťa tesne po pôrode na mamu, tak jedine, čo treba, je nechať ju tak, že proste je to miesto, kde jej je dobre, pomaly si zvyká na pobyt "vonku" a prípadne po chvíli začne podľa vône, ktorá jej je známa, hľadať bradavky... Neviem, možno si to idealizujem 🙂 lenže otcova hruď je pre ňu neznáme miesto. Isto jej tam bude lepšie pri kontakte koža na kožu než položenej niekde v postieľke, ale teda že či nemáte skúsenosť, ako deti reagujú v tomto prípade - ako som sa pýtala, či ju nechať len tak ležať, alebo skusat aj iné, neviem, že by jej bolo lepšie keď sa s ňou postaví a bude chodiť alebo čojaviem... 🙂 Nemáme skúsenosť s bondingom, naša prvá dcéra zomrela pred pôrodom, takže sme ju mali na rukách síce hneď na sále, ale... Pri matke mi to príde automatické, že proste ležím a dieťa na mne. Tu nejde o to, že by mal stres z plaču, po skúsenosti z minulého pôrodu môžem povedať, že je naopak veľmi silný. Ale stres z novej situácie - dieťa na ňom, bonding, po ktorom túžime, keďže žiaľ nebude možný naplno na mne, a teda čo pri ňom robiť - aby nemusel v tej chvíli riešiť, či to "robí" dobre a pre dobro malej... 🙂

luccija
27. jún 2021

@any_soj toto sú veci na ktoré sa nedá pripraviť.Mozno bude plakať, možno nie, možno sa nadycha plodovej vody ako moja s budú iné starosti...v každom prípade si to užite a nerobte si dopredu starosti🙂zistí si to potom, lebo všade si to predstavujú ináč niekde otcovi dávajú už oblečené odmerane babatko

macko1007
27. jún 2021

@any_soj ja som rodila napr na vsetine a tam to urobili tak ze..mala som akutny cisar takze ked ma po 30min prebrali z narkozy mi malu dali hned prisat..pocas toho ako ma zasivali tak bola v inkubatore a manzel sa len na nu dival..a potom mi ju kazde 3h nosili cca na 10-15min s zvykali sme si..

kiki68
27. jún 2021

@any_soj moj syn mal po spontannom aj bondings otcom, moj muz ho mal na sebe dost dlho, potom ja, striedali sme si maleho a bolo to uzasne. Ked mal ist po 5 hodinach muz domov, tak may ho drapol za prst a nechcel asi 10 min pustit. Maju vyborny vztah, muza to velmi zmenilo tie momenty. Ako on bol vzdy zlaty, ale priznal taku vnutornu zmenu. Takze za mna urcite ano. Dieta je zvyknute na hlas toho otca, vie der bol okolo tej mamy. Tie deti nie su blbe. Nas Alex hovori prve slovo Apa, Papa. Nezijem na SK, takze tu je to Papa. Ze ako je muz hrdy asi nemusim hovorit. Na dieta je velmi naviazany.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
any_soj
autor
27. jún 2021

@beata_k ďakujem 🙂 moje predstavy už šli dosť bokom, ale som veľmi vďačná, že ak nebudú komplikácie, sú ochotní dať mi ju na hrudník priamo na sále (sú nemocnice, kde to robia bežne, to som zistila v jednej z predchádzajúcich diskusii), u nás sú ochotní to spraviť. Čo sa týka bondingu na otcovi, koža na kožu, ak mama nemôže, s tým tu už skúsenosti majú. Samozrejme všetko to platí len ak nebudú komplikácie, ale pri bežnom cisárskom sa to takto bez problémov dá, keď personál súhlasí. Romantické predstavy práveže nemám, tie som mala, kým bola šanca na prirodzený pôrod, keďže bol tým najsilnejším, čo som kedy zažila, a hlavne spolu s manželom - to sa napríklad v našej pôrodnici nedá, hoci tiež to vo svete bežne a aj na viacerých miestach na Slovensku dovoľujú - aby manžel sedel pri mne počas sekcie. Mrzí ma, že neuvidím jeho prvé chvíle s našou dcérou.

pink_lady
27. jún 2021

@any_soj tiez ma caka o par dni sekcia a podpisovala som teraz papiere ze aj pri sekcii suhlasim s bondingom - na chvilku ho prilozia ak bude vsetko ok...a poitom obleceneho v perinke moze byt otec snim pokial neskonci moja operacia. Som dnes muzovi prave vravela, ze ked ho bude potom drzat nech opatrne, nech ho sleduje ci dobre dycha, rozprava mu, spieva. Budem mu trosku zavidiet ze prve minuty stravi vlastne s nim on, ale hlavne nech vsetko dobre dopadne 🙏

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
28. jún 2021

@any_soj Vies ten bonding otca je mozno dolezitejsi pre otca ako pre to dieta. Moj muz sa na to tesil a pripadal si dolezito, ze to bude jeho uloha. Teoreticky nemocnica davala babatko mame na hrud po sekcii ale v praxi to tak nebolo. Nedali mi ho a nevadilo mi to. Mal ho muz. Bola som rada ze oni dvaja sa mozu spoznat, kedze my sme sa poznali uz niekolko mesiacov.
Dali ho muzovi, ked sedel vedla mna kym som bola na operacnom stole. Muz si obliekol ten operacny plast opacne, takze mal zapinanie vpredu a dal si syna na hole telo a zabalil ho do toho svojho plasta. Muz ho chvilu drzal, potom ho isli vazit, tam muzovi aj fotku urobili ako je nad synom, potom mu ho dali spat a syn prestal plakat. Ked ma zasili a vyviezli zo saly tak ho dali ku mne cestou do izby. Potom sme sa s muzom striedali.
Syn plakal vela ale muz si z toho spravil poslanie, ze musi najst sposob ako ho utisit. Kludne nech tvoj muz skusa vsetko mozne, lezat, chodit, spievat, drzat v naruci, alebo koza na kozu. Moj muz je velmi horkokrvny a tak si ho daval na holu kozu len na velmi kratko aby ho neprehrial. Daj muzovi sancu, nech sa to nauci aj keby malo dietatko par minut plakat. Ked sa mu to podari, bude na seba velmi hrdy. Mama to ma lahke, staci dat dietatu bradavku. Ale muz sa musi snazit ovela viac.
Drzim velmi palce aby vsetko bolo krasne a presne take vysnivane ako si to zelas.

any_soj
autor
28. jún 2021

@andreatytler ďakujem 🙂 ach sedel vedľa teba.... To je úžasné... Aj že bol pri tebe, aj že si videla ich prvé chvíle, reakcie,... 🙂 ❤️

andreatytler
28. jún 2021

@any_soj No to ze bol pri mne az take uzasne nebolo... kedze som sa strasne bala toho ze ma budu rezat pri vedomi, tak som ho prosila aby ma v tych momentoch zabaval a nieco mi rozpraval. No prd makovy. On sa tam hlavne pozeral na operaciu... ako ma rezu... a na mna kaslal 😂 Ale bola som rada ze tam bol a tym padom ze bol so synom od prvej chvile sa do neho okamzite zalubil. Mne to trvalo asi 2 dni.

any_soj
autor
28. jún 2021

@andreatytler len dva dni? To znie nádejne aj pre mňa... A to rezanie zaživa... Dá sa to psychicky teda ustáť...? Mala si nejaký neurol alebo také dačo? Našla som to v správe od anesteziologa, že ako premedikacia... Neviem, či to dávajú všetkým, či to je len možnosť... Ja nakoniec zajtra o 7:30.... 🙂

andreatytler
29. jún 2021

@any_soj To je dobre ze nemas prehnane ocakavania okamzitej materinskej lasky. Velakrat to prichadza neskor a nie je na tom obec nic zle.
Priserne som sa bala sekcie pri plnom vedomi. Chcela som rodit prirodzene. Ale nepodarilo sa. Nedali mi ziadne lieky na ukludnenie... len infuziu. Ani by som nechcela. Bola tam skvela sestricka. Drzala ma ako mi robili epiduralku a prijemne na mna rozravala a ukludnovala ma. Cely personal bol velmi kludny a uvolneny. Brala som to tak ze to proste musim dat. Nie je ina cesta.
Velmi drzim palce a daj vediet.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre