icon

Čaká ma sekcia. Ako sa mám pripraviť?

aneta129
23. máj 2021

Čaute milé mamičky čo ste išli na sekciu... Mohli by ste mi poradiť niečo čo robiť po sekcii zas naopak co nerobiť...aby sa čím skôr rána zahojila a aby nebolo... Ci mi treba tiež tie poporodne vlozky keďže idzem na sekciu, budem tak isto veľmi krvácať ako po pôrode tam z dola ? Či okupem bábätko po 5 dňoch sama, alebo sa ani nato nemyslieť, nech sa neohynam... Vôbec som nato nebola pripravená, bojím sa veľmi sekcie a najmä toho, že nebudem môcť kojiť... Odporúčate spinal ci celkovú, som prvorodicka a v živote som ani poriadne chrípku nemala... Ani keď som malá bola... Furt v škole som sedela 🤣🤣🤣 žiadne marodky... Mam 29 r...

Strana
z2
nedockavka372
23. máj 2021

@aneta129 je rozdiel ísť na plánovanú alebo akútnu, taktiež sme každá iná .. ale dôležité je to nastaviť si to v hlave 🙂 som novorodenecka sestra a nikdy som nechcela mať sekciu, chodím k nim a viem všetky okolností okolo toho .. a bum, zrazu mi lekár oznámil, že bábo musí ísť von čo najskôr sekciou .. stres, panika, ale mala som dva dni na to aby som sa psychicky pripravila.. hlavne som myslela na malého .. čakala som neskutočnú bolesť po sekcii ... A? Možno som mala šťastie 😄 ale ináč ako sekciou už rodiť nechcem 😁 mala som spinal, videla som malého, že je v poriadku hneď keď ho vybrali, pusinkovali sme sa už na sále, potom ho kolegyňa vzala ošetriť, merať atď. Mňa zašili, dali na izbu a hneď bol pri mne, síce na pár minút ale bol 🙂 potom som telefonovala celej rodine, hlavne mužovi, keďže nemohol byť somnou kvôli korone :D kecala som s kolegyňami 🙂 .. a stále som čakala bolesť, ktorá neprišla ... Akože coooooo? Mňa iba ťahalo brucho, keď som sa pretacala na posteli a vstávala na druhý deň ;) na ten druhý deň som už za malým chodila poobede sama aj som ho mala čo najviac na izbe, keď sa dalo, keď mohol 🙂 na kontrolných vizitach sa lekárka smiala, či som vážne bola operovana 🙂 proste som sa nastavila, tak že som čakala bolesti a nakoniec to bolo super ;) hádam, keď budem mať ešte niekedy bábo, tak to dopadne tak isto, tebe prajem minimálne taký super zážitok aký som mala zo sekcie ja 🙂

adkoalauri
23. máj 2021

1.pôrod klasický nástup na pôrod,10 h trápenia sa,rýchla sekcia v celkovej anestéze,od vyčarpanosti ma nevedeli prebudiť..2. v spinálnej, všetko prebehlo ako sa má, žiadne točenia hlavy,na druhý deň večer som bola tip- top, takto odrodím ešte ďalších 5 detí som hovorila 🙂

didi2102
23. máj 2021

@aneta129 ja mám 2sekcie po sebe v krátkom čase,vždy som vedela že keď k tomu príde pôjdem do spinalu lebo sa bojím narkózy 😄 čiže toto je vec ktorú vieš ty najlepšie čo ti vadí čoho sa bojíš,ja sa bojím ihliek 😄 čiže pre mňa najhoršie boli infúzie a kanyla no čo ti poviem 😄😄 samotný priebeh pohoda kecali sme, prvé zotavovanie horšie no ja som skoro celú tehu ležala čiže svalstvo a telo oslabené, 6dni v pôrodnici a bez kojenia lebo malého som mala iba hodku denne,proste nemala som bolesti ale musela som ležať celkovo som nevládala ani ísť na wc,ale ozaj to pripisujem tomu lezaniu v tehotenstve, kojit som začala až doma lebo som mala v sebe to že nech bude čokoľvek kojit budem,neboj keď sa mi syn pridal týždeň som videla hviezdy no otras , ale k druhej sekcii , hoci som mala obavy ooovela lepšie tehotenstvo a aj zotavovanie,na druhý deň po spinale som sa v pohode postavila a odkráčala si cez oddelenie na iné a dostala malú už na furt,mlieko som mala na 3-4den

didi2102
23. máj 2021

@didi2102 inak syna som kojila 14m a prestala som lebo som bola v 3mesiaci,teraz má dcéra 15m a kojim stale

aneta129
autor
23. máj 2021

@bluka2 áno kp, nedovolia bola som v 3 nemocniciach

nedockavka372
23. máj 2021

@aneta129 ešte doplním, že syn sa prvýkrát prisal až na tretí deň (špecifické okolnosti je zdravotného stavu) a je prisatý už rok 🤣🤣🤣🤣 čo sa týka popôrodných vložiek, tak tie som mala úplne zbytočne, lebo mňa hneď pri sekcii aj vyčistili, čize som už aj šestonedelie mala prakticky za sebou 🤭😁

nedockavka372
23. máj 2021

@didi2102 v akom krátkom čase po sebe ste mali sekcie ?

didi2102
23. máj 2021
aneta129
autor
23. máj 2021

@nedockavka372 no ved toto, ze pri sekcii vycistia všetko, ne ze zena tak nekrvaca

didi2102
23. máj 2021

@nedockavka372 ja som napr popôrodné vložky potrebovala a dosť 🙆

bluka2
23. máj 2021

@aneta129 ja by som Isla do stvrtej...akoze neviem v akom si meste, ale ked som sa o túto tému zaujimala, v mojom meste bola nemocnica, do ktorej sa chodilo na prirodzené pôrody KP. Keby sa moja neotocila neskoro, určite by som išla do toho. Aj kolegovo dieťa (dlhoročný kamoš v kancelárii) sa narodilo riťkou, tak fakt nechápem, čo si to niekde dovoľujú, nedať žene túto možnosť? No u mňa by to nemalo úspech. Samozrejme urob podľa seba. Len mi to nedalo, lebo sa mi to zdá drzosť, ak ty máš o to záujem - ak nie, potom samozrejme som tu trochu mimo tému

elisebah91
23. máj 2021

@katka388 ak mozem vediet z akeho dovodu..pozeram ze mas len jedno ,,babo,,

nikuska625
23. máj 2021

@aneta129 ahoj ja som mala 1.sekciu akútnu a 2.planovanu. krvacala som potom ako pri normálnej menštruácii. Odporúčam vodu s cucacikom lebo nesmieš zdvihát hlavu, nohavičky sieťové a aspoň 3 košele. A ja som si priala dat pri sekciách tento gél https://www.srusty.cz/hyalobarrier-gel-hyalobar... bol mi odporúčaný v pôrodnici na predporodnom kurze. A po sekciách som používala na ránu tento gél https://www.magister.sk/contractubex-gel-20g. Ja som mala spinalnu anestéziu a bolo to super hneď som videla dcérky ktoré išli potom rovno za manželom na bonding. Na rovinu ti poviem ze ja som slaboch na bolesť ale po prvej sekcii som chodila na druhý deň celkom dobre len trosku ohnuta a po druhej ako keby som ani nebola po sekcii úplne normálne som fungovala aj s dcérou. 3 dni s liekmi proti bolesti a potom som ich už nepotrebovala. Treba to proste rozchodiť ale neprepinat sa. Dvihaj len bábätko. A ja som bola plne rozkojena na 2-3 deň. Doma som mala manžela a s tým sme sa spolu starali o dcérku prvý týždeň potom išiel do práce a ja som bola už úplne fit. A na brucho som si už v pôrodnici lahavala. Ja som si v hlave hned na začiatku nastavila že som predsta silná sebavedomá žena 😀 a všetko zvládnem. Veľa šťastia a neboj sa na konci toho všetkého budeš držať v náručí svoje bábätko ❤

aneta129
autor
23. máj 2021

@bluka2 nikto si nezoberie na riziko KP vraj oveľa horšie rizika... Atad atď atď...

juliet86
24. máj 2021

@aneta129 skus kocha

shallimar
24. máj 2021

Mám dve sekcie. Jedna v anestéze celkovej, jedna spinal. Pri akútnej som bola slabšia, chodila som z drenom, bola tam aj strata krvi. Prvýkrát, keď ma chceli postaviť, tak som nedokázala ani len sa nadvihnúť. Pri spinali mi hneď dali bábo a po dvanástich hodinách som sa postavila sama.
V oboch prípadoch som bola na tretí deň relatívne ok. Prvý deň, je taký, že ja už nikdy chodiť nebudem. Druhý deň, u kúsok lepšie, ale stále zle. Tretí deň zazrak. Na štvrtý deň som šla v oboch prípadoch domov. A úplne v pohode.

Problém bol sa doma smiať a prudko vyskočiť, keď som na to zabudla. Mne veľmi pomohlo doma pri vstavani z postele chytiť sa putka na matraci naboku.

Môj strach z toho, čo príde bol horší ako realita. Treba len počúvat doktorov, aspoň mňa učili ako dýchať, kedy pri vstavani vydýchnuť, kedy nadýchnuť a bolo to ľahšie a hlavne veľa sa hýbať, veľa chodiť. Obe deti boli dojcene

any_soj
25. máj 2021

Pripinam sa 🙂

anjelik9993
25. máj 2021

@13natalka16 prosim ta, nevies cim to natierať? Ten faldik?

13natalka16
26. máj 2021

@anjelik9993 Úplne mi to vypadlo. snažila som sa to nájsť aj na nete, ale neviem :(

alexandra197
26. máj 2021

@aneta129 ja som min rok tiež v 29r absolvovala sekciu ,ktorú mi oznámili 6dni pred termínom. Taktiež rovnako ako ty som nikdy nebola ani poriadne chorá, nie to ešte operácia. Keďže som mala strašný strach odporucili mi radšej úplnú anesteziu. Myslím,že by som bola v strašnej panike pri vedomí (bolo mi ľúto, že nevidím chlapčeka hned) ale priniesli mi ho na jisku (tam som bola 1den) hned ako som sa prespala. Na druhý deň uz som ho mala pri sebe na izbe a fungovali sme. Aj som kukala, všetko... vložky budeš urcite potrebovať. Na mňa naliehali sa stále hýbať a na 3den som už celkom pekne chodila. Pred samotným zákrokom som dostala náladovku, ktorá dobre zaslapala. Sama som bola prekvapená ako som si cupitala na sálu. Urcite to zvládneš, ani nevieš ako rýchlo sa to zomelie a hneď ako ti dajú babinko vsetka bolest pojde bokom 🙂 Držte sa!

anjelik9993
27. máj 2021

@13natalka16 nevadi, tiez som nic nenasla

domualda
30. aug 2021

Dievcata mali ste ranu zosvorkovanu? Boli to vyberanie?? Ja uz som zufala z pomyslenia na to 😥😥😥

nina24888
30. aug 2021

@domualda áno, železné svorky a tiež sim sa bála vyberania, ale vôbec to neboli 😊 ani som to necítila 😁

hailey1
30. aug 2021

@domualda vobec som nemala svorky, len jeden steh dlhy, hlavne nemysli na somariny

1katus1
30. aug 2021

@aneta129 ja mám 2 sekcie za sebou. Po príchode z pôrodnice som pri oboch dokázala normálne fungovať či išlo o kúpanie obliekanie prebalovanie. je dobré mať prebalobaci pult nemusíš sa žijú ať nad drobca čo po sekcii je super ja som mala len trocha bolestivé vstávanie z ľahu ale dalo sa to. Druhé som si odniesla sama v autosedačke do auta aj z auta do domu. Vložky popôrodné potrebuješ krvácať budeš plus nepremokavé podložky jednorazové . Čo sa týka anestéze záleží aj na vyšetreniach mne všetko pekne vysvetlila anestéziologicka.

janqa27
4. mar 2025

@budajova09 pozerám ze si mala sekciu skoro ako ja teraz 😌 moja bola naplánovana, no ked som sla na salu klepalo so mnou neskutočne...ked som.uz lezala na stole, prisiel doktor, povedal ze on5 minut zacneme a ja som hned citila rezanie a pozeram na manzela ktory tam bol so mnou a sa pytam ze ci ma uz rezu a on len kyval hlavou ze nie (ale to asi nevidel) a zrazu som zacala citit všetko..ja som tam zacala kričať ze ma to.boli, e ja to citim a prosikat nech ma uspia, ale neuspali a zrazu uz bol maly predo mnou a zvysok cele to sitie si ani nepamatam, az to ako ma vyniesli na chodbu a prisiel manzel aj s malym, prilozili ho a odviedli ma na jisku kde som sa dobre 2 hodiny klepala, ale nie od zimy ale od bolesti a šoku a stale myslela na to ze som vsetko citila...po 24 h ma nevedeli postavit lebo presne tvoj pripad..sadla som a hned som stracala zrak aj sluch, o par hodin to skusali znova ale opäť to iste..museli mi nechat kateter do dalsieho dna..v noci som nejak pomalicky vstala a rano o 5tej nabehla sestra, vytiahla kateter a uz som sa musela starat...no ale mne zacali obrovské bolesti hlavy od spinalu a este som bola aj extremne zahlienena 😌 kvoli bolestiam ktore trvali 3 dni nas ani nepustili domov, a o maleho sa po cely cas staral manžel, ktory bol so mnou nonstop na izbe, za co som mu neskutocne vdacna lebo ja som sa nevedela postarat ani o seba..dnes je to uz 9ty deň a stale neviem vstat z postele 😌 ty si po akej dobe od sekcie vedela fungovat? Ako aspon tak ze v pohode vstat z postele k malemu, alebo sa normálne hybat? Lebo mna toto neskutocne trapi ze som bezmocna, ze tu musi manzel byt den/noc lebo ja nevstanem ked sa rozplace aby som mu aspon cumel dala 😌

budajova09
4. mar 2025

@janqa27 fuuu, to si zažila tiež riadny stres 🤭 mna uspali hneď, neviviedlo ma to z rovnováhy, vedela som, že malý musí ísť von a spoliehala som sa na to že vedia čo robia. Ten nábeh po celkovej narkoze bol trošku horší ako po spinále ale dalo sa to prežiť…
Po tých 24 hodinách keď ma pozviechali z postele ma dali na šestonedelie a tam prvý deň mi malého nosili keď sa zobudil, brali to tak že si musím oddýchnuť a zvykať si na nový stav. Druhý deň mi ho už nechali na izbe s tým, že ak budem potrebovať oddych tak že im ho mám priniesť, tak som im ho zaniesla až na noc no potom mi už povedali že to musím zvládať sama. Po prvej sekcii som sa trápila dlhšie, stále som cítila to šitie v slabinách a nohy som len suchala po zemi čo ma to bolelo, sekcia bola v pondelok, vo štvrtok som už cítila zlepšenie, v piatok nás púšťali domov… po druhej sekcii to už bolo jednoduchšie lebo som vedela čo ma čaká, lepšie som sa na to pripravila už na JISke, šitie bolo lepšie a už na tretí deň od zákroku to bolo fajn… horšie som ale niesla to že ešte keď bol maly v bruchu mi pricvikol sedací nerv a nemohla som sedieť 🙈 on spal 4-5 hodín a ja som nemohla nič, ani ležať, ani sedieť, tak som chodila na prechádzky po chodbe… v piatok som šla domov úplne v pohode…

V každom prípade buď vďačná za každú pomoc ktorú ti dovolia pri sebe mať, ak to štáb dovolí tak sa skús trošku vyhecovať že zajtra už to bude lepšie a ono to bude lepšie 🙂 všetko je v hlave 💪
Ak budeš potrebovať ešte nejakú radu tak kludne píš, rada sa podelím 🙂

Strana
z2