Cesta k pohodovému pôrodu - vaše tipy a skúsenosti

moonlightka
24. okt 2012

Chcela by som vediet ako sa zrelaxovat, ako spravne predychat, co urobit, aby porod bol dobrym zazitkom. Dakujem za kazdu radu 😉

xlucia
24. okt 2012

@moonlightka neviem sice ako chces pri porode relaxovat, ale treba ist na predporodny kurz, tam ta naucia spravne dychat. a pri porode sa treba sustredit do svojho vnutra, na dieta, pocuvat instinkty. riadne predychavat, aby malo babo dost kyslika. predovsetkym verit sebe a svojmu telu a svojmu dietatu, ze to spolu zvladnete
no a potom sa treba sustredit na dolezite veci a nenechat sa rozhadzat prkotinami.

hajajanka
24. okt 2012

Podla toho, co povazujes za dobry zazitok z porodu 😉
Podla mna je uplne prvorade dobre sa na porod naladit. Take nieco ako zmierenie sa s tym, ze ten maly clovek musi zo mna vyjst a musime to spolu dokazat. Skus si ist pozriet porodnicu, kde budes rodit, oboznam sa s prostredim. Lebo najhorsie je vlastne na porode to, ze nevies, kam ides, co s tebou budu robit, ako to bude prebiehat, ako to tam bude vyzerat. Je to strach z neznameho, nepoznaneho a ak sa da aspon kusok z toho poznat dopredu, nie je to na skodu 😉
Ak ta nieco o porode zaujima, tak sa pytaj, pytaj a este raz pytaj.
K dobremu porodu staci, aby porod prebiehal hladko, aby bola na sale dobra nalada, dovera k lekarom a dovera lekarov k tebe a je podla mna jedno, ci rodis na Kramaroch alebo u Kocha, co sa prostredia tyka 🙂 To ocenis az po porode 😉
A este poznamka k uceniu dychania - je to fajn, ale pri porode to obvykle zabudnes, lebo sila kontrakcii ta fakt prevalcuje. Musim povedat, ze mna kontrakcie uplne ovladli, doslova mi to vlepilo facku, ake to bolo intenzivne (a ako sme sa tak rozpravali s ostatnymi mamickami, nebola som sama). Takze pocuvaj svoje telo a tiez nacuvaj porodnym asistentkam a lekarom, nebudu ti chciet zle 🙂

brnka
24. okt 2012

Hlavne nestresovat a nepanikarit. Ja som sa strasne bala a oba porody boli pre mna zlym zazitkom 😒

hradnapani
24. okt 2012

@moonlightka nebat sa 🙂 doverovat sebe i dietatu, ze to zvladnete. Ak presvedcis samu o seba o tomto, vsetko pojde ako po masle. Najhorsi je ten strach, ktory dokaze vela zkomplikovat. Ale kto si doveruje, ten sa neboji 😉
A k takymto myslienkam ta moze priviest aj vhodna literatura o prirodzenom tehotenstve a porode, najdes tam vela cennych myslienok i praktickych rad posilnujucich sebadoveru.
Neviem kolko mas do porodu a co vsetko stihas citat, ale pekna stranka je napriklad tato a je tam plno peknych pribehov o porode, ktore tiez posilnia http://www.vedomematerstvi.cz/tags/porod/

hradnapani
24. okt 2012

@moonlightka este doplnim k tomu co si sa pytala, dychanie a relaxacia... takto na dialku sa to velmi tazko vysvetluje, kazda sme ina a najlepsie je na tom to, ze aj tie co chodili na taku pripravu , tak pocas porodu zistili, ze je najlepsie riadit sa vlastnymi instinktami a budes vediet aj dychat, aj relaxovat... ale predpokladom je ta dovera, ze to zlvadnes

moonlightka
autor
24. okt 2012

nasla som takyto dokumengt, co vy na to?

https://www.youtube.com/watch?v=86KhFGqkBrM
hradnapani
24. okt 2012

@moonlightka nooo, v nasich porodniciach nemozne 😉 Jedine snad doma...

fiffinkaa
24. okt 2012

no moja záleží či je to tvoj prvý pôrod, tam sa dá ešte byť veľký optimista a byť pozitívne naladená, pri druhom pôrode keď už vieš do čoho ideš je to otázne..za seba hovorím že dýchacie predpôrodné cvičenia mi pripadajú v porovnaní s realitou absurdné a smiešne ....
@moonlightka

niki0121
24. okt 2012

@moonlightka Ahoj! Mne veľmi pomohlo prečítanie si knihy o pôrode. O tom čo sa vlastne deje s telom mamičky a s dieťatkom. A potom ako treba správne dýchať. Dýchanie mi pomáha aj pri bolestiach. A hlavne sa nebáť, ale myslieť na to, že každá kontrakcia a bolesť je cesta k tvojmu krásnemu a vytúženému bábätku. Držím palce moja. Neboj sa všetko bude o.k.

ellie13
24. okt 2012

@moonlightka ja som sa porodu na zaciatku tehotenstva neskutocne bala, pretoze mam hrozny strach z ihiel a epiduralka pre mna neprichadza do uvahy...kamosky ma strasili,ze bez epiduralky sa to prezit ani neda 😒 nastastie mam super lekara, stary pan, dost razny... ten mi povedal,ze si mam v knihe nastudovat cely priebeh porodu aby som vedela do coho idem a zakazal mi absolvovat predporodny kurz a pocuvat pribehy kamaratok ..odvtedy som si vravela,ze vsetko dobre dopadne...Priatel sa mi smial ked som si na papier napisala,ze porodim do vody bez epiduralky a nebudem mat ani jeden stych lebo sa neroztrhnem 🙂 pomohlo mi to.. mala sa sice narodila o tri tyzdne skorej, ale rodila som do vody, bez epiduralky a ihle a zasivaniu som sa vyhla,lebo som sa neroztrhla 😀 neboj zvladnes to v pohode! hladkaj si brusko a opakuj mlinkemu,ze spolu to zvladnete, je jedno co pride 😉 porod je najprirodzenejsia vec v zivote zeny a ked ta chvila nastane budes presne vediet co mas robit! v tom mal moj doktor neskutocnu pravdu 🙂 porodne

dejka77
24. okt 2012

Tak ja sa tentokrat chystam na porod do vody a snad to bude pre mna dostatocny relax. Na suchu som mala 1x dost silne kontrakcie tak teraz dufam, ze vo vode to bude znesitelnejsie. Hlavne sa toho netreba bat, nestresovat, to ti aj tak nepomoze. Nastuduj si vsetko o porode, aspon budes vediet do coho ides. Za seba mozem povedat, ze som rozmyslala pozitivne a moj porod bol dobry, nemam z toho ziadnu traumu.

moonlightka
autor
26. okt 2012

Toto sa mi páči:

Dýchanie pri pôrode
Veľká dôležitosť sa kladie na:
- hlbokú relaxáciu
-dýchacie techniky
-vizualizáciu

Technika fúkania do plameňa sviečky a fúkanie do pierka zdôrazňuje potrebu predĺženého výdychu a dovoľuje nám ukľudniť sa v situácii keď je jednoduché stratiť nad sebou kontrolu, podobne ako v kritických fázach bolesti pri pôrode.
Dýchacie cvičenia vám pomôžu k tomu, aby sa vaše dieťa dostalo bezpečne na svet a uvoľnia nepohodu, ktorá je zapríčinená strachom a napätím.

Relaxácia v prvej dobe pôrodnej:
Behom kontrakcií sa sústreďte na VÝDYCH.
Mal by byť cez ústa jemný a čo najdlhší. Predstavte si, že vzduch, ktorý dýchate obsahuje liek proti bolesti-v mysli ho dopravte do boľavej oblasti a potom celkovú nevoľnosť vydýchnite von.
Aj keď je životne dôležité v priebehu pôrodu počúvať svoje telo, aj v tomto štádiu si ešte môžete dovoliť urobiť niečo, čo nevyzerá prirodzene. Na konci prvého štádia keď sa počet kontrakcií zvyšuje, budete mať snahu sa s prichádzajúcou bolesťou nadychovať-musíte sa ale sústrediť na DLHÝ A HLBOKÝ VÝDYCH, ktorý bolesť ODNÁŠA.

Fúkanie do pierka:
Keď sa kontrakcie stanú intenzívnejšími, zistíte , že musíte pri ich vyvrcholení dýchať jemnejšie. Možno vám pri tom pomôže predstava, že máte na dlani pierko, ktoré pri výdychu jemne odfúkavate.
Ďalšia predstava, ktorú si môžete navodiť-predstavte si, že dych je loďka, ktorú na vlnách nevoľnosti odfúkavate, až kým bolesť nepovolí.
Alebo ak v okamžiku kontrakcie vydychujete, predstavte si vlnky na kľudnom rybníku. Nechajte tieto vlnky prúdiť do svalov ramien, hrudníky, brucha, panvového dna a nôh. Sledujete túto predstavu a spokojne pri kontrakciách dýchajte.

Medzi jednotlivými kontrakciami sa niekoľkokrát zhlboka a uvoľnene nadýchnite a pripomente si, že ste o kontrakciu bližšie ku svojmu dieťatku. Dych nezadržujte, ani nedýchajte násilne. Počúvajte svoje telo, ktoré vám dá impulz sa nadýchnuť. AK SA VYHNETE PANIKE, JE VŠETKO PRIRODZENÉ. Veľa bude závisieť od vášho mentálneho prístupu a sústredenia.
UVOĽNENÉ ÚSTA A PERY SÚ IDEÁLNY NÁSTROJ K ĎALŠIEMU POSTUPU. ČÍM VIAC MÁTE PERY NAPNUTÉ A ZOVRETÉ, TÝM VIAC MÁTE ZOVRETÉ PANVOVÉ DNO A NAOPAK.

Fúkanie do sviečky-PRECHODNÁ DOBA
Na konci prvej doby pôrodnej sa niektoré ženy nachádzajú v prechodnom období, keď HRDLO ešte nie je úplne otvorené. Vtedy je veľmi dôležité KONTROLOVAŤ PRIRODZENÝ IMPULZ K ZATLAČENIU. Pomáha pri tom, krátky dych ako pri sfúkavaní sviečky. Predstavte si, že prsty sú sviečky na torte vašeho dieťatka. –tu vás môže aj lekár upozorniť.
Keď príde tlak fúknite, tak ako keby ste chceli sfuknuť jednu sviečku za druhou. Alebo si s každým výdychom hovorte ,,nesmiem-tlačiť-nesmiem tlačiť ,, (s predĺženým výdychom na slove tlačiť ).

Druhá doba pôrodná, Práca s telom
Počas druhej doby pôrodnej sú nutkavé tlaky stále silnejšie a už sa im nedá odolať. V jednej kontrakcii môžete mať niekoľko nutkavých tlakov, takže je dôležité sledovať svoje telo. Keď pocítite nutkavý tlak, nadýchnite sa, zadržte na chvíľu dych, ukľudnite sa a potom vydychujte pomaly, dlho a silno, pretože sa vaše telo pripravuje uvolniť cestu dieťaťu na svet. – doporučuje sa zavrieť oči.

Medzi jednotlivými tlakmi vydychujte jemne ústami, aby sa uvolnilo panvové dno. S ďalším tlakom opať zadržte na chvíľu dych a pri výdychu ústami jemne stačte bránicu. Medzi ďalším tlakom opäť dýchajte ľahúčko a sústredťe sa na uvolnenie panvového dna. Majte na pamäti, že každým dychom ste bližšie ku svojmu dieťatku.

Medzi kontrakciami sa hlboko nadychujte, NADYCHUJTE ENERGIU, KTORÁ VÁM POMOŽE PREJSŤ ĎALŠOU KONTRAKCIOU. Dôležité v tomto okamžiku je, aby ste bola v pohodlnej a vyhovujúcej pozícii, ktorá uvoľní vášmu dieťaťu cestu na svet. ZOSTAŇTE UVOĽNENÁ A SÚSTREDENÁ NA TO, ŽE SA TELO BUDE OTVÁRAŤ PRE DIEŤA, počúvajte čo vám telo hovorí. UVOĽNITE PERY A SÁNKU A DÝCHAJTE POHODLNE A NEPONÁHĽAJTE SA.

Príchod dieťaťa-pôrod
V jednom momente môžete mať silné nutkanie zatlačiť v jednej kontrakcii-lekár vás na to aj upozorní, spoľahlivo vás povedie, takže dobre počúvajte čo vám hovorí. Tesne pred skutočným pôrodom vás požiada aby ste iba ,,ochkala,, . Maternica vytlačí dieťa bez ohľadu na to, čo robíte, ale vy môžete pomôcť. Vaša myseľ by si mala hovoriť: SOM SÚSTREDENÁ A KĽUDNÁ.

Pozdravenie dieťatka
Ak máte dieťa v náručí vaša ťažká hodinka skončila. Práca pôrodníka však nie. Musí skontrolovať, či vyšla placenta, zdroj výživy vášho dieťaťa. Je možné, že si v tomto okamžiku ešte uvedomíte slabú kontrakciu, a možno vás pôrodník požiada aby ste zatlačila ešte raz.

kvetinka211
26. okt 2012

@moonlightka to by som sa musela ucit 9 mesiacov naspamät aby som si na nieco z toho pri porode spomenula :D

Mne pomohla knizka "partner u porodu" kde boli fajn popisane jednolive fazy porodu, takze som vzdy vedela co sa asi deje. Na nacviky dychania som sa vykaslala, bolo mi to nejako nesypaticke, asi pre to ze je to v kazdom americkom filme ako tehotna zena fuci na profylaxii splolu s manzelom. Ked bolo treba robit nieco co som nerobila intuitivne, tak mi personal v porodnici povedal a bolo to ok ...

Ale kazdemu pomaha nieco ine, tebe by sa mozno mohli pacit taketo kurzy ... http://www.hypno-porod.sk/

petus29
28. okt 2012

Ahojte, inak neviem ci ste si vsimli, ale skoro vsetky pisete to iste a to je klud. A nestresovat sa. A to naozaj pomaha. Treba si hlavne nieco o porode precitat to vzdy pomoze. Ja na to idem 3 krat a zase som sa nieco nove naucila.

Inak to co pise moonlightka je ako odpisane z knizky o hypnoporode. Ja ju teraz citam. Fakt vam pomoze sa menej stresovat a netreba sa ucit presne dychanie, ale hlavne treba dychat v klude.

Budem sa snazit co najmenej stresovat tak som zvedava ako to dopadne, snad pohodovo.

Tak si drzme palceky navzajom.

denisa1988
30. máj 2015

@moonlightka
Moja najlepšia priateľka práve rodí. Nakoľko neviem byť pri nej- a som nerodička, preposielala som jej do sms text z Vášho príspevku,, palec hore, super napísané 🙂

janca029
30. máj 2015

Najlepsie co som spravila bolo, ze som pri porode mala DULU (sukromnu porodnu asistentku). Bola somnou cely cas, pomahalami so zvladanim kontrakcii. Vedela uvolnovacie cviky a ja som sa mohla plne sustredit lebo som vedela, ze je somnou clovek ktory tam nieje z povinnosti. Naozaj to bola obrovska pomoc.

janci27
4. jún 2015

@moonlightka ahoj, aky si mala nakoniec porod, bol pohodovy a vyuzila si nieco z tych dychacich cviceni, co si sem dala?

salonka22
30. dec 2019

@ellie13 prosim ta, kde si rodila?

ellie13
3. jan 2020

@salonka22 vo Viedni St. Josef Krankenhaus

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre