icon

Chcem rodiť cisárskym

teruska501
6. feb 2013

Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂

bazarocka
8. feb 2013

@petra8786 toto tiež nechápem argumenty typu veď tisícky rokov ženy rodia prirodzene tak prečo by nemohli teraz, áno tisícky rokov rodili prirodzene, ale tehotným sa hovorilo že si za pásom nosia smrť . Doba pokročila sú možnosti tak prečo ich nevyužiť, keď niekoho v dnešnej dobe bolí zub ide za kováčom a dá si ich vytrhnúť bez injekcie nevydenzifikovanými kliešťami, keď niekomu potrebujú odrezať končatinu nalejú ho slivovicou a režú domácou pílkou ? Nie, robí sa to v nemocnici v anestéze, tak neviem prečo by už konečne aj ženy nemali mať právo na bezbolestný pôrod a možnosť vybrať si. Ja som prvé porodila v pohode o 11 som išla do nemocnice žiadne bolesti len sťahy, o 12 som dostala injekciu potom bolesti len ako pri menzese o 14:45 už bola malá na svete a zo sály som odkráčala s úsmevom po svojich a keď som odchádzala už som v pohode sedela, pri druhej mi bohužiaľ museli dať vyvolávačku tabletku rodila som 24 hod a to vám poviem nikdy viac, radšej si zaplatím cr, a to som mala deň predtým na výber či cisársky alebo tabletku, ale ja poučená z prvého že to nie je nič strašné som kývla na tabletku a roztrihli a zašili ma tak "úžasne" že som dva mesiace sedela na nafukovacom vankúši. Po tejto skúsenosti som za možnosť voľby, prirodzenosť prenechám mučeníčkam, neodsudzujem vás neodsudzujte ani vy mňa. Teraz niečo na odľahčenie, pamätáte si scénu z Dharmy a Grega, kde sa Dharma pýta jeho mami prečo nemala ďaľšie deti a ona odpovie nemohla som, načo je Dharma mysliac si že fyzicky už deti mať nemôže,odpovie to mi je ľúto. Jeho mama sa k nej otočí a povie ale to nie, múdra žena na tú bolesť nikdy nezabudne

slady
8. feb 2013

@bazarocka mudru zenu ta bolest urobi silnejsou 😉 po vyvolavacke su vzdy vacsie bolesti a viac komplikacii, mne ju tiez chceli pichat ale nedala som sa 🙂 zorka je krasne zdrave dievcatko aj bez nej, porod prisiel o tri dni spontanne a trval mozno o pol hodku dlhsie ako keby som sa nechala ukecat na infuzku.

sirinka
8. feb 2013

@kveta porodnost a prezivanie po nej je predsa alfou a omegou na to, aby pocet obyvatelov rastol. To nijako neoklames, mozes sa tu ohanat antikoncepciou, to je jedno. A u nas po morovych epidemiach zeny rodili cisarskym, aby sa zabezpecil novy narast poctu obyvatelstva?

slady
8. feb 2013

@slady aaa prave preto som sa nenechala strihat 😉

sirinka
8. feb 2013

@bazarocka odkedy je CR bezbolesny porod?

slady
8. feb 2013

si uvedomte ze aj porod je len biznis, cim viac zakrokov a medikamentov tym vysie zisky 😀

bazarocka
8. feb 2013

@slady to je síce pekné ale mŕtve dieťa by ste asi bez vyvolávačky neporodili 😒

sirinka
8. feb 2013

@bazarocka to nie a je mi to luto, ze si to musela zazit, akurat tu je rec a porodoch, kde nie je ziadna indikacia na vedenie porodu CR.

slady
8. feb 2013

@bazarocka to je pravda.

slady
8. feb 2013

@bazarocka moja mamca mala podobnu skusenost za socika kedy ju dva dni nechali lezat samu v bolestiach lebo k takemu porodu nikto nechcel ist... uprimnu sustrast

eviki
8. feb 2013

@kalifa28 Juuuj, tak to si nikdy nerodila, cisarak je operacia, s pooperacnymi stavmi, a hlavne bez emocii, ktore prichadzaju ked babo vtlacis. Vies aka je to radost a stastie. To sa nikdy uz nezazuje. Pre mna s epiduralom jednoduchsie nez vyvrtat zub 🙂.

oblecenieavecicky
8. feb 2013

CR teda nie je bezbolestným pôrodom! Ja mám veľmi zlé zážitky ako zo samotného zákroku, tak aj zo zotavovania sa. V čase keď ženy už behali ako srnky okolo svojich detičiek, ja som mala veľké bolesti a problémy sama so sebou. To ale samozrejme nikoho nezaujímalo a musela som sa o synčeka starať úplne sama. Absolútne neznevažujem prirodzený pôrod, ale neznášam , keď ženy zľahčujú cisársky rez. Ja som si odbila aj celodenné kontrakcie, ktoré bohužiaľ vyústili do akútnej sekcie, ale bezbolestné to teda absolútne nebolo. A navyše pri vedomí...nikdy viac :/

sofia2
8. feb 2013

Ja som vždy chcela rodiť cisarskym kým som neostala tehotná! Nič iné som si nezelala len rodiť prirodzene no na moje veľké "šťastie" mala musela ísť von o mesiac skôr cisarskym rezom kvôli ohrozeniu života a poviem Vám ked som videlaako sa ženy po normálnom pôrode postavili pár hodín po a zotavili sa až zázračne rýchlo pre mna.... Boli sme s malou dva týždne v nemocke a ja som mala problém zliest z postele este po týždni ... A nehovorím o prvom vstavani po 8 hodinách naozaj ak budeme mat druhé babetko urobím všetko pre to aby sa mohlo narodit prirodzeným pôrodom este stále je jazda citlivá uvedomte si zecisarsky pôrod je operácia a pri klasickom pôrode môžu ostať následky ale nemusia a preo som toho názoru ze priroďe by sme sa nemali stavať kým som bola esteticky tom ze to pôjde normálne neplatili sme si ani epidural ale to je samozrejme na zvazeni každej matky sme ženy predsa nie? Treba sa obetovať pre. Naše poklady

sirinka
8. feb 2013

A neodpustim si este poznamku k tym rozvojovym krajinam...som presvedcena, ze najvyssia umrtnost nielen poporodna alecelkova budev oblastiach, kam zasahuju milostive pazury kolonizatirov a misionarov, kde boli a suti ludia vytrhnuti z ich prirodzeneho sposobu zivota, boli tam postavene nemocnice, kde zgrupuju chorych ludi ale nemaju prostriedky na zamedzenie sirenia nozokomialnych infekcii atd.... Takisto ockovanie... Ockuju tam chore, podvyzivene deti....a potom pisu statistiky, kolko deti tam umiera na dane choroby, jasne, ked do zdevastovaneho telicka vstreknu oslabeny virus tak si s nim neporadi...

oblecenieavecicky
8. feb 2013

@sofia2 Plne súhlasím! Ja som si tiež pôvodne myslela, aké super bude rodiť CR... Ha-ha... A na to, ako ma nútili vstať z postele po 8 hodinách tiež nikdy nezabudnem. Plakala som od bolesti ako malé dieťa :/ Ale to je tiež asi vec konkrétnej pôrodnice... Sú ženy, ktoré pekne 24 hodín ležia, sú zacievkované a oddychujú. V TT vstávate po 8 hodinách a musíte si pýtať misu, ktorú Vám sestričky nie sú ochotné nosiť... Toť moja skúsenosť...

kveta
8. feb 2013

Pamatam si vyrok porodnika, ked ho zena prosila o cisarak... "To by bolo, aby ste neskusili proirodzeny porod." Porodnik si vsimol, ze je nieco divne az ked vytlacila von mocovy mechur. Pre zenu to uz bolo neskoro. Slovenska porodnica. Stacilo respektovat jej rozhodnutie o JEJ tele.

vejula
8. feb 2013

@maca_p ja hovorím o tom, že prirodzene % odôvodnenych cisarskych je tak do 15%. Pokial ukazuju štatistiky toto čislo cisarskych je percentualne najmenej umrtí. Ak už to percento stupa nad tych 15% stupa aj počet umrtí. Teda ak sa režu aj ženy, ktoré by inak bezproblemovo porodili.

@petra8786 Píšeš že je pre dieťatko lepšie ked vyjde von z bruška bez tych tlakov... No, o tom by sa tiež dalo duskutovať. Detičky narodene planovaným cisarskym maju poväčšine ovela vyšší sklon k anemii, pretože najviac železa sa do dieťatka dostane prave uplne na konci tehotenstva počas pôrodu až po dotepanie pupočníka, ked dieťatko vybereš skôr nieje to dobre. Tiež všetky hromonalne zaležitosti okolo pôrodu su velmi dôležite aj pre dieťatko pre jeho adaptaciu. Detičky narodene planovaným cisartskym maju tiež väčší sklon a atopickym exemom, pretože ten maz, ktorý je v maternici je velmi dôležitý pre to dieťatko (ten od ktoreho je miminko zafulané ked sa narodí) PRi cisarskom zvlašťpri planovanom cisarskom o toto všetko dieťatko prichadza. Takže by som tak tie cisarske určite neblahorečila
Mam tri kamaratky ktore porodili dieťatka planovaným cisarskym a všetky tri detičky maju atopicky exem. Nevravím, že je to pravidlo ale je to velmi časte pre tieto detičky.
Ta príroda vie čo robí, ma to tak krasne všetko prirpavene, nič nieje len tak, všetko ma svoj význam, aj ten pôrod, kedy sa deju v tele také veci, ktoré su pre samotnu matku aj dieťa dôležité....

sofia2
8. feb 2013

No ja som od prvého postavenia už bola bez cievky po sprche a musela som vstavat na wc čo naozaj nebolo jednoduché a to nehovorím ze babetko bolo v inkubatore nakoľko sa narodila s porodnou vahou 1770 g a videla som ju až na druhý den jejzivota kvôli tomu ze som nebola schopná prejsť tu cestu ...

sofia2
8. feb 2013

@vejula máš pravdu mala je už od narodenia anemicka

eviki
8. feb 2013

@bazarocka cisarak nie je porod, ale operacia, prinasa si so sebou rizika typicke pri inych operacia; zrasty v bruchu,.... Rozrezat brucho je trocha serioznejsia situacia, ako sediet par dni na lopte 🙂

sirinka
8. feb 2013

@kveta nonech si akokolvek predstavujem anatomiu zeny... Kadial vytlacila ten mocak? A ty si bola pri tom, ze si ten vyrok pamatas?

cecil36
8. feb 2013

@kveta plne suhlasim s tvojim prispevkom o 9.15. Len tak pre zaujimavost ostatnych. December 2012. Kramare. Maminka 41tt.Nechali ju prenasat, lebo asi zle vyratali termin porodu. Pritom bol vyratyny dobre. Dievcatko zdrave, zivotaschopne. Maminka vsak bola opuchnuta a az na jej naliehanie ju vzali do nemocnice s tym, ze pozorujeme. Podotykam bola 41tt . Vecer sa jej zdalo, ze babo sa dlhsie nehybe. Po case ju konecne vzali na sono a dievcatko uz nemalo ozvi. Prestriedali sa dr. az nakoniec skonstatovali, ze babo zomrelo. O niekolko hodin nato jej robili cisarsky aby babo vybrali. Nie je toto zbytocna smrt dietata, len preto, ze niekto silou mocou chcel, aby porodila prirodzene, lebo je to pre dieta lepsie????? A nejako podobne mohla dopadnut aj kamoska na Antolskej, keby sa po prenasani nerozhodla oslovit znameho v inej nemocnici. Placentu uz mala nefunkcnu.

kveta
8. feb 2013

Mozeme rozhodovat, ci si dame v plnej narkoze zmenit prsia, nos, prestrihnut vajcovody, skontrolovat plodnost, ale v okamihu, ked sme tehotne, nesmieme uz o sebe rozhodovat... Toto je prezitok.

kveta
8. feb 2013

@sirinka Cez vaginu. Mala vyvinovu poruchu vaginy. Bola tam jej pribuzna.

vejula
8. feb 2013

@bazarocka tak potom niesom mudra ja som na tu bolesť zabudla v momente ako som malu vytlačila, pričom duševnu bolesť po cisarskom som nosila až do druheho pôrodu, ktorý ma vyliečil 🙂 ako pišem prirodzený pôrod je dôležitý aj z inych hladisť, prečitaj si môj príspevok z 10:36
Druha vec je ako sa pôrod vedie. Ako pišeš chyba bola, že ti dali tablety injekcie na urychlenie. Toto nieje prirodzený pôrod. Mám svoje skusenosti z prvého pôrodu, kedy bolo do neho zasahované tak, že prišli bolesti, že som myslela že umieram a nasledne na to sa to tak skomplikovalo, že som musela isť pod nože. LEnže lekari maju za každy zasah do pôrodu nejaké korunky, preto zasahu vždy a čo najviac napriek tomu že to nielenže nieje treba ale dokonca to i samotný priebeh pôrodu komplikuje a bolesť zväčšuje na neunosnu mieru

slady
8. feb 2013

@kveta mas pravdu ja som za slobodu, mozno by potom lekari viac dbali na osvetu a zeny s takymito nazormi by boli vynimkou 😀 inak, podla mna kazda zena, ktora svoje dieta miluje pren chce to najlepsie a je ochotna obetovat svoje pohodlie pre zdravie dietata. tot vsjo.

sirinka
8. feb 2013

@kveta fuha, tak to je nazaj vazne pochybenie lekara.

muckopucko
8. feb 2013

Ja som rodila cisárskym a dúfam, že aj druhé bude cisárskym, nie je to nič hrozné a dá sa to vydržať, nikdy by som nechcela rodiť prirodzene a určite nie tu na Slovensku, čo som videla na ženách čo ležali s nami na oddelení ako sa trápili 😒 ☹ Ak môžete určite si vybavte cisársky 🙂

slady
8. feb 2013

@vejula veru - pamtam si vyrok doktorky co mi pomahala pri porode druheho dietata: a nechcete si dat infuzku nech uz to konecne porodite? - mala bola do 15 minut po tomto vyroku vonku bez infuzky, na jednu kontrakciu, problem bol len v tom ze dokina bola po nocnej a chcela si uz urcite hodit slofika 😀 mimochodom - to jej "konecne" - porod trval 6 hodin 😀

cecil36
8. feb 2013

@slady ano pre zdravie svojho druheho dietata som bola ochotna podstupit CR a nenechat ho zazit to, co zazilo moje prve dieta pri prirodzenom porode