icon

Chcem rodiť cisárskym

teruska501
6. feb 2013

Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂

sonice
2. máj 2013

aj ja mám pocit, že som dieťa neporodila, ale mi bolo porodené! PO pôrode som to brala ako svoje zlyhanie - vnútorné, nezvládla som základnú schopnosť ženy - rodiť. Toto bol MOJ pocit po sekcii a v podstate ho mám doteraz. ANi na podruhé nezistím, aké je to porodiť len vlastnými silami - dokázať to sama.

sonice
2. máj 2013

@hanka_april nie nevšimla, zachránili život môjmu dieťaťu a NIKDY by som nemenila inak. To ja som mala komplikcie, ak si si všimla 🙂.
Ale to som tým vôbec nechcela povedať 🙂 CHcela som tým povedať, že JA som zažila oboje a vybrala by som si JA prirodzený pôrod. O tom bol môj príspevok 😎 .

A najviac chcela upozorniť na to, že to práve že nemáš pod kontrolou, že sa pri sekcii môže stať čokoľvek, pretože je až 6x rizikovejšia ako normálny pôrod.

Takže som ok, ale radšej zvolím 6x rizikovejší pôrod ... to je to čo nechápem,

Ale ja to chápať nemusím, je mi jedno ako budeš rodiť Ty, je to Tvoje telo a Tvoja zodpovednosť 🙂. Len som chcela upozorniť na to, že sekcia môže znamenať následné problémy.
Aj to aj napríklad tie, že som celé druhé tehotenstvo na rizikovom, najskôr zle umiestená placenta - krvácanie v prvom trimestri - doktor povedal, že to môže byť aj spôsobené jazvou na maternici.
atď.
Tých komplikácii je naozaj veľa - aj roky po sekcii.

effkaa
2. máj 2013

A ja som hrda na to, ze som sa nehrala na hrdinku v tej pravej chvili. A vobec ma netrapi ako a kadial moje dieta prislo na svet. Zije a to je podstatne. Okrem toho moj cisarak bol v pohode, rana sa krasne zahojila, nebol s nou ziadny problem. Podla mna, ma vsetko svoje rizika a mozno vas prekvapim, ale aj pri prirodzenom porode sa da zomriet.

brumka
2. máj 2013

ahojte, jasom prvy porod rodila akutnou sekciou a musim povedat 24h som si tak vytrpela 2x rozthaovanie krcka prstami, prasnutie vody nasilu a zabudnutu vyolavacku, a to toho vypudzovacie kontrakcie no des. nikdy nezabudnem ked mi zahlaili ze rizikove, po prebudeni som as kazdeho len pytaala ci moze dieta zije, stracala odozvy a ja tak vycerpana ze pol roka som sa nevedela zotavit. silna anemia 4 dni chodenia s inzufimai tyzden koopa injekcii a taku stave som sa na druhy den uz starala o svoju dcerku. trplasom aby nieco nebolo nasledky, uz aj ja som sa zacal pocas porodu dusit. krvacala som 2mesiace. druhy by uz mal byt planovany, pre viac diagnoz+mam po sc velku jazvu tak som aj povedal ze tento krat uz bysom neriskovala. prvy porod som si dlho vycitaala ze som zlyhala ako matka a rodicka ale nieje to tak podla mna som bola uspesna mamicka aj ked po vyvolavani mi dcerka bola traumatizovana, zaludocne problemy ziadne spanie prvy rok ci den ci noc. ale vydrzala som to dako s poporodnou depresiou a este som dojcila 15m co mi kazdy vravel ze po sekcii sa to neda, vykasli sa nato... ale druhy aj ked mi budunukat prirodzeny, nejdem.

zuzkanik
2. máj 2013

@teruska501 ahoj, citam tvoju spravu a neda mi nereagovat. Ja som starsiu dcerku rodila normalne, hoci mi museli pichnut vyvolavacku. V lahu som si vytrpela 10 hodin bolesti, potrhalo ma, ze ma lekar zasival zvnutra aj zvonka, ale ten zaverecny pocit stal za vsetko. Ked som bola tehnotna druhykrat, tuzila som opat rodit prirodzene. Zial, u mna bola sekcia nevyhnutna, kvoli ohrozeniu dietatka. Obisli ma sice porodne bolesti, ale dcerku som si nemohla po porode prilozit na prsnik, rana z cisarskeho rezu ma dlho bolela a dlho sa mi hojila a keby som mala podla skusenosti povedat, ktory porod bol horsi, urcite poviem sekcia. Ak nemas zdravotne problemy a dietatko nebude ohrozene, radim ti prirodzeny porod, aj ked to znamena viac bolesti. Okrem ineho po sekcii nebudes moct pocitat s antikoncepciou typu vnutromaternicoveho telieska. Do konca zivota som odkadzana na tabletky, alebo kozny implantat.

olejka
2. máj 2013

@sonice ,,,,,,,,,,,,,,,,
aj ja mám pocit, že som dieťa neporodila, ale mi bolo porodené! PO pôrode som to brala ako svoje zlyhanie - vnútorné, nezvládla som základnú schopnosť ženy - rodiť. Toto bol MOJ pocit po sekcii a v podstate ho mám doteraz. ANi na podruhé nezistím, aké je to porodiť len vlastnými silami - dokázať to sama.,,,,,,,,,,,,,,,

Ale Sonice, ja toto poznam velmi dobre ako menejcenne som sa citila po prvej sekcii, lebo som si myslela ze vsetky namyslene okoloiduce nasirokochodiace mamicky po prirodzenych porodoch sa z nas cisaraciek smeju....lenze matkou nie si pre to, kde mas jazvu....alebo ci vies co je to bolest v kontrakciach....to rozhodne nie...iste na internete najdes vela mudrosti o tom aky to ma vyznam adrenalin a oxytocin co sa porodnymi stahmi a ,,trenim" porodnych ciest dietatu vytvara imunita a aj ine schopnosti....

nuz ale pravda je ze vela deti bolo prirodzenym sposobom porodu aj poskodenych a v minulosti takto prepadnuta ruka...noha...neviem aka zla poloha, ci pupocna snura okolo krku a matka s dietatom aj umierali...takze mozeme byt rady ze sme mali cisarsky a ze ja som mala tri a uz pri druhom som nic take ako menejcennost neriesila...sustredila som sa na dieta nie na prazdnotu brucha po neschopnosti sa o seba postarat...fakt keby tak vyskusali ostatne ake to je lezat s bolavym bruchom a byt odkazana na sestricky ......pri tretom som si uzila sesthodinove bolesti a odtekajucu plodovu vodu a napokon aj horor z vykrvacania a stichy som mala na bruchu aj tam dole... takze ja neviem ci je to o hrdinstve.....ale uz len byt matkou nie je dopriate kazdemu...

ja verim ze to chce odvahu a naozaj dar od Boha,,obetovat" sa dat sa rozparat aby som dala zivot....prepacte ale zopakujem ....je to jedno na akom mieste su tie jazvy...bolia rovnako 😉

cecil36
2. máj 2013

@stanislavao rodila som 48 hodin v brutalnych bolestiach, po odteceni plodovej vody..... mala sa narodila polomrtva, nedychala, museli ju ozivovat. Apgar skore otrasne.... roky sme sa vlacili po neurologii.... lebo niekto si myslel, ze spontanny porod je pre dieta lepsi....Kebyze nemam indikacie pri druhom porode na SC, tak si ju vybavim. Toto som uz druhykrat nechcela zazit. Kaslat na bolesti pri porode, ale ten strach, ze by sa toto stalo aj druhemu dietatu bol strasny. P.S. Na druhe tehu som sa odhodlala az po cca 10 rokoch. Potom dva-tri roky snazenia.SC bola pri tom prechadzka ruzovym sadom.

cecil36
2. máj 2013

@sonice @olejka treba dobreho psychologa 😉 Ja som napriek SC bola na seba hrda- lebo moje dieta ho prezilo a ja som ho neohrozila svojou prehnanou schopnostou si nieco dokazovat.

sonice
2. máj 2013

@olejka, vôbec si ma nepochopila. 1. toto je môj pocit zlyhania a ten tu prosto je a zostáva - je môj osobný.
2. neviem či si čítala môj príspevok o jeden vyššie, že by som NIKDY nemenila to ako môj syn prišiel na svet 😉!

Tu som riešila to, čo mi písala hanka_april, že ona je OK, ale napriek tomu chce sekciu. Takže na to smerovala moja reakcia, na nič inakšie.
Vtrhla si to celé z kontextu 🙂 ALe v pohode.

danjelca
2. máj 2013

no ja som mala cs kvoli KP prvorodička a teda s pocitom HRDOSTI som problém nemala, bola som najspokojnejšia a najkludnejšia, aj kontrakcie nejaké boli, takže aj to viem čo je a veru k štastiu mi to nechýbalo. Drobca stále kojím🙂
Ak je to treba treba sa s tým zmieriť, aj sekcia môže byt pekný pôrod.Ale som samozrejme za bezproblémové a rýchle prirodzené 😉

s tým "koktejlom lásky" ...no bavila som sa s niekt. ženami po prirodzenom ťažkom pôrode a teda nič také tam nenastúpilo, takže ohánať sa tým nie je ok, lebo len tým naplašíte mamičky čo rodia prirodzene a proste sa hned do dietatka nezamilujú ale až neskôr 😉

sonice
2. máj 2013

@cecil36 ale ja nepotrebujem psychológa, ja si nič dokazovať nechcem ani nemienim! A tobôž už nikoho ohrozovať. O tomto tu vôbec nehovoríme!!!! Podruhý raz pôjdem na sekciu, pretože mi to odporučili lekári. Ale to neznamená, že som tým nadšená, radšej by som rodila normálne. Vot vsjo 🙂
A pocit zlyhania po prvom pôrode tu bol, bude a je. Nijako to neriešim 🙂 no ale tu je 🙂.

ženy, nevytrhávajte jednotlivé vety z kontextu diskuzie 🙂 Väčšinou je to určitá odpoveď reakcia na niekoho celkom iného 🙂

danjelca
2. máj 2013

@sonice@cecil 36 a inak som zato pokúsiť sa prirodzene ale ak nastanú problémy s dietatkom ukončit sekciou. Lebo absolvovat prirodzený pôrod za cenu problémov dietata a roky riešenia ho na neurologii skrátka nestojí a asi každá mama by to potom prehodnotila...či jej to zato stálo.

mirka
2. máj 2013

pre mňa bolo zaujímavé zistenie, že ženy, ktoré boli po cisárskych boli oveľa rýchlejšie fit, ako tie, ktoré rodili normálne, ja som rodila prirodzene a dlho po pôrode som si nevedela poriadne sadnúť, ísť na WC, bolestivé tlaky (samotný pôrod bol dobrý a bez epi), čiže pre mňa to bolo oveľa horšie ako pôrod samotný, tie po cisárskom už v nemocnici fungovali v pohode a nemali ani bolesti, takže ja to aj celkom chápem, že chce ísť cisárskym

sonice
2. máj 2013

@danjelca, veď píšem presne o tom!!! Ale opakujem!!! Reagovala som na hanku_april, ktorá napísala niečo v tomto smysle: Ty si mala akútnu sekciu a môžeš byť vďačná, že žiješ. Ale ja si ju chcem naplánovať, aj keď som ok, lebo to je moje rozhodnutie a chcem to tak.

Čiže o TOMTO sa bavíme. Nie o sekciách z nutnosti.

amouramour
2. máj 2013

ja uprimne nechapem zeny, co si vyberu sekciu na zelanie, uplatok atd. a vsetkych este zacnu presviedcat, ze je to lepsie pre dieta...to je taky alibizmus🙂ak by to bolo prirodzene, lepsie, tak sa my zeny rodime so zipsami na bruchu a dieta sa jednoducho vyberie...ta priroda to asi z nejakeho dovodu zariadila tak ako zariadila🙂ja som bohuzial nerodila prirodzene, aj ked som chcela, ale teda nepovazujem cisarak za brutal vyhru aj ked som ho mala v podstate bezproblemovy...podla mna je chore ako sa vypisuju strasidelne prihody o prirodzenych porodoch, nepopieram, ze sa deju aj take veci ale niekedy sa len zbytocne maminy strasia...tak za mna cisarak ano ale ked uz nie je ina volba🙂

lucica
2. máj 2013

@teruska501 Ahoj, nečítala som celú vašu diskusiu, všimla som si iba názov témy a zaujal ma. neviem ako si rodila prvé dieťa, ale zrejme cisárskym, lebo inak by si vedela, ze spontánny pôrod je niečo na nezaplatenie. Je to ten najkrajší zážitok na svete. Ja si na žiadne bolesti zo svojho porodu nepamatam, aj ked urcite boli, ale pamatam si iba na to nádherné čo by som za nič na svete nevymenila. Premýšľaj nad tým, lebo už možno nič také nikdy nezažiješ a nepriprav sa o ten najkrajsí zážitok na svete.

kuko7
2. máj 2013

@mirka moja kamaratka rodila prve cisarakom (vsetko prebiehalo uplne ok) a druhe vakuovou pumpou, cele zle,,,,no aj napriek tomu povedala ze radsej prirodzene, nakolko po cisaraku nemohla skoro 6 tyzdnov soferovat, jaz va ju tahala, nemohla dvihat kocik, maleho len tazko,,,no a po prirodzenom chodila uz o 4 hodinky a ked prisla domov ,mohla robit vsetko co len chcela 🙂

Ja som mala kliestovy porod a o 2 hodiny som sa postavila a kmytala okolo malej 🙂 je to len vec nazoru a mozno aj vec toho kto sa ako boji bolesti,,,,aj ked mna skorej desi spinalka (pocit ze si necitim koncatiny) alebo celkova narkoza....dobrovolne ani za nic :D

jana4477
2. máj 2013

Ja som prvú dcéru rodila sekciou pred piatimi rokmi, kvôli tomu že bola otočená koncom panvovým. Teraz som v ôsmom mesiaci a môj doktor nechce o normálnom pôrode ani počuť. Vraj je tam riziko prasknutia maternice v mieste jazvy.....
Ja by som však veľmi chcela rodiť prirodzene, pretože po prvom cisárskom som sa hrozne zotavovala. Pri normálnom pôrode si žena odtrpí bolesti pár hodín pred pôrodom ale po cisárskom máte bolesti ešte mesiac po pôrode. Ja som cítila hroznú bolesť pri každom prisatí sa malej na prsník, pri každom vstávaní z postele, no proste hrôza. Ale ak to bude znova nutné, tak tú sekciu znova vydržím, hlavne nech sa bábo narodí v poriadku.

katka0905
2. máj 2013

necudujem sa zenam, ktore chcu rodit planovanou sekciou... ak sa mylim, tak ma opravte, ale tu na SK sa az na par vynimiek v klasickej porodnici PRIRODZENY porod zazit neda - prirodzeny porod znamena pre mna slobodny vyber polohy pri porode, moznost odmietnutia oxytocinu, vyvolavacky, nastrihu, nechat prirodzene dotepat pupocnik, atd... prosim vas, to si naozaj niektore myslite, ze akoze "prirodzeny porod" po vyvolavacke je pre dieta lepsi nez cisarsky? Ake to musi byt, ked same babo nechce este von a nejaka chemia ho von tlaci a este aj cez tie uzke porodne cesty vacsinou vystresovanej mamy.... v takom pripade si ozaj myslim, ze cisarak by bol lepsi aj pre dieta aj pre mamu, preto by mal byt u nas DOBROVOLNY. Keby som isla rodit druhe dieta, idem urcite do Banskej Stiavnice alebo do Ciech do nejakej liberalnejsej porodnice (tam ich je viac) - tam mozno zazijem prirodzeny porod, nie pseudo-prirodzeny porod a hadat sa s personalom zvynutym na rutinu v beznych slovenskych porodniciach sa mi urcite v case porodu chciet nebude.

inmaza
2. máj 2013

ahoj ja som mala cisarak planovany tyzden dopredu bajecnaaaaa vec robili ma v BARDEJOVE nedam dopustit na sekciu vstavala som na druhy den som uz bola s malym na sestonedeli a po 4 dnoch my vybrali stehy a sli sme domov ked som videla tie baby po nastrihu no konec nevedeli sediet a vyjst na postel 😒 ja aj dalsie ak bude len na cisarsky 🙂

sonice
2. máj 2013

@katka0905 absolutne nesúhlasím. Ale Tvoj názor rešpektujem.
Neviem, odkiaľ máš informácie, že pri každom pôrode do žien pichajú kopu chémie a nenechajú ich v kľude, strihajú ich a pod. VeĎ aj polohu si v dnešnej dobe môže vybrať predsa! Nerozumiem 🙂
Ja som rodila tak, že sestra opatrne prišla nakuknúť, či dačo nepotrebujem. Začali okolo mňa skákať, až keď zistili, čo je s malým. DOvtedy som mohla robiť čokoľvek, chodiť, ležať, sprchovať sa. Nik mi nevravel, čo mám alebo nemám robiť.

Asi si sekciu nezažila na vlastnej koži.

A to sa moje dieťa už aspoň klubalo na svet. Už chcelo ísť von, bolo dozreté.
Ale tu pri plánovanej Tvoj príspevok nechápem dvojnásobne! LEbo dieťa je vytiahnuté z ničoho nič, aniž by sa pripravovalo, možno nie dozreté! To len musí byť šok.

V kombinácii toho čo píšeš o prirodzenom pôrode vlastne v druhej časti o plánovanom cisárovi si absolutne protirečiš.

olejka
2. máj 2013

@cecil36 ved ano ktora z nas by nebola hrda...to je ta druha strana mince 😉 😉
@sonice ja som to tak citila tak som to napisala..prepac ak som sa Ta dotkla....myslim ze silny je ten kto si uzna slabost....a nie ten kto sa robi hrdinom...ako pisem cecil36 , aj tebe...to ze napokon by som nemenila a ze som hrda to je ta druha strana...treba sa k tomu dopracovat , preboliet a pretrpiet...kto nechape ani nebude....hawk 😀

sonice
2. máj 2013

@olejka, vôbec si sa ma nedotkla, len som mala pocit, že reaguješ na niečo, o čom som vôbec nepísala, resp. písala som úplne o niečom inšom.

Ja teda hrdá nie som na môjpôrod, vážne!! Hrdá som na to, že som dokázala dieťa dlhodobo dojčiť, že som s použitím BKM ho naučila čistotnosť veľmi skoro, že sa mi rozrozprával už v roku a štvrť, atĎ. Ale na sekciu hrdá nie som, prečo by som mala byť, veď to bola holá čistá nutnosť. Som prešťastná, že to takto dopadlo, a opakujem NIKDY by som to nemenila. Ale znova radšej prirodzený ako sekcia. A na tom si trvám 🙂 Bohužiaľ to je asi tak všetko, lebo doktori povedali jasne, aj druhé sekcia,...

elly111
2. máj 2013

@jana4477 ak si po cisárskom mala bolesti mesiac po pôrode tak to je skvelé, ja som po prirodzenom nesedela 3 mesiace a bolesti pri 12 stehoch od krčka po stehno doživotné, nehovoriac o ďalších problémoch ktoré vznikli veľkým tlakom pri prirodzenom pôrode, inak ako cisárskym by som už rodiť nešla. A to sú iba moje problémy, čo si prežil malý nejdem opisovať, hrozný pocit nepočuť svoje zdravé donosené dieťa po pôrode plakať len preto že si niektorí lekári potrebujú dokázať že každá žena dokáže porodiť prirodzene.

olejka
2. máj 2013

@katka0905 suhlasim uplne ze porod v nemocnici aj tak nie je prirodzeny..mne davali magnezium ked mi odtekala plodova voda.... 😵 😵 😵
ale cudujem sa zenam ktore chcu sc bez dovodu alebo len zo strachu...lebo vid tabulka dole... 😉 ale zasa cisarske mamicky ziadny strach laskou to detickam vynahradite aj nedostatok toho oxytocinu ,,hormonu lasky" priporode... 😉
ak by som neohrozovala dieta a nemala diagnozu na cisarsky urcite by som planovala porod doma ale to sa mi hovori lahko ...ked poznam ,,iba" tych sest hodin kontrakcii....
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/porod-doma-2/

@jana4477
nuz nechcem sa hadat ale poznam zenu po styriapolkilovom babatku porodenom prirodzenym porodom , ta mala este pol roka po porode bolesti pri prekracovani prahu, takze niekto ma po cisarskom bez velkych bolesti a niekto nie..., niekto po vaginalnom a niekto nie...je to individualne 😉

Ja som len chcela povedat ze je to jedno ako trpis...robis to kvoli dietatu a vela veci aj tak neovplyvnis akokolvek odvazna a hrdinska mamicka si

😉

olejka
2. máj 2013
sonice
2. máj 2013

@olejka u mňa tie problémy sedia! Presne toto malý mal. Prvý rok neustále na rukách. Vrešťajúci. Kludný len na prsníku alebo v šatke. Prvé tri mesiace musel spať zaviazaný v zavinovačke, inakšie plakal :(

Teraz pri plánovanom cisárskom to bude asi ešte horšie, lebo dieťa bude vytiahnuté von z ničoho nič, nepripravené - nechystajúce sa na svet :(. Len tak, lebo sa doktori rozhodnú práve TERAZ, že im je to vhod.

Ale pôrod doma, tak na toto vôbec nemám guľe!!!
Pri prvom som nad tým uvažovala, no vďaka Bohu za to, že som to nespravila, inakšie by som o Jurka prišla!!! Tiež som mala len také informácie ako Katka0905, bol toho plný net!! Že aké je to v pôrodniciach strašné.
No nebolo to tak.

stanislavao
2. máj 2013

@cecil36 tak to bol inak dobre "debilny" porodnik, ktory vas nechal 48 hodin sa trapit v bolestiach. to je strasne, ako su niektore porodnice 100 rokov za opicami. tak to vam vobec nezavidim.

uglybetty1234
2. máj 2013

Ahojte, nečítala som ostatné príspevky, len pridám svoj vlastný zážitok a názor. Porod neprebiehal v poriadku, nastali komplikácie. Po 16 hodinach slovo sekcia padlo ako dar z nebies a nabuduce chcem rozhodne priviest svoje dieta cisarskym. Moj syncek je zdrave, stastne a usmievave dieta.
Chcem len povedat, ze nie je dolezite akym sposobom sa dieta narodi, ale ze je zdrave, ze zije, ze dycha. Pride mi divne, ze nepokojne a placlive deti hned zaradujete ako tie po sekcii. Co potom s nepokojnymi detmi po prirodzenom porode? Radsej ako riesit porody sa snazme byt dobrými a zodpovednými rodičmi.

majloo
2. máj 2013

ja som mala cisarsky kvoli zlym/uz takmer ziadnym ozvam babatka (po 3 vyvolavackach a po 2 dnoch bolesti prerusovane)....aj spinal bol, ale nakoniec ma uspali, lebo nezabral dost rychlo. Svoje dieta som videla prvy krat na facebooku - ja viem, je to strasne, ale dal ho tam moj drahy kvoli mne a vidiet ho mohli len rodina a keby som ho tam nevidela, tak sestry mi ho doniesli az na druhy den tusim a ja som musela len lezat 24 hodin kvoli spinalu, no otras. Tak som bola rada, ze sa mozem kochat aspon v telefone svojim dietatom. Dojcenie nula bodov v porodnici, kvoli bolestiam jazvy som nevedela zaujat polohu, prva cesta z porodnice bola do lekarne pre nutrilon, rozdojcila som sa skoro az po sestonedeli a pred 2 tyzdnami som prestala, cize vyse 2 rokov. Napriek vsetkemu som nakoniec rada, ze to dobre dopadlo, maly je dobrucky, zdravy a uplne v pohode dietatko, ked bol malinky, vela som ho nosila v manduce a bolo nam fajn.
Neviem, ako by to dopadlo, keby som rodila normalne, bol dost velky, mal 57 cm a uvidime, co druhe dieta, ak budeme mat, ak by malo byt tak velke, tak by som chcela cisarsky, ale by som mala rodit prirodzene, tak urcite odmietnem vyvolavacky.