Cisársky rez a následná starostlivosť o dieťa
Ahojte, som prvorodicka a zrejme ma caka cisarsky rez.
Viem ze situacia sa meni v zavislosti od kazdej porodnice, preto by som bola rada ak by ste napisali kde a kedy ste rodili. Ale vo vseobecnosti ma zaujima:
- mali ste zazmluvneneho doktora?
- kedy ste prisli do nemocnice a kedy ste isli na sal?
- boli ste v celkovej alebo lokalnej?
- bol manzel na sale?
- kolko to trva cely ten porod za predpokladu ze nie su komplikacie?
- v com ste boli oblecene na sale?
- ako ste sa citili po? A ako to prebiehalo?
- bol vam umozneny bonding alebo kedy ste videli dieta?
- kolko ste boli na jiske a kedy ste isli na izbu?
- o babo sa starali sestricky prve hodiny ci dni ci ste sa museli vy/partner?
- deti oblielaju do nejakych svojich veci/periniek ci uz od prvych chvil davaju vlastne?
- boli ste na izbe sama, ci vas bolo viac, alebo bol s vami partner cely cas v nemocnici?
- kedy ste sli domov?
- kedy ste sa dali dokopy, tal ze vas uz jazva neobmedzovala pri beznych veciach?
Ja viem ze to je vela otazok, ale mam z toho trosku stres...nie ze neviem do coho idem a ako sa o to male starat, ale zrejme este ani nebudem plne mobilna a to ma mata najviac, chcem vediet aspon s cim pocitat.
Dakujem vam za rady a vase skusenosti
ma mata najviac m vsetko ma caka a na co sa priprvit
@anonym_autor doktor, nie. Celkova anes. Manzel nie nebol, asi 1,5 hod. Ste holá, Po bolo to velmi bolestivé. Vstať som vedela po 3 dňoch. Dieťa som dostala po 4 dňoch. Manžel nebol so mnou. Boli sme dve na izbe. Ak donesiete svoje oblec. , daju tie. Mozno aj 3, 4 týždne kým som bola fit
Ja som mala akutnu sekciu.museli ma uspat. O pol noci. Takze "pri vedomi" som bola a rano. Vtedy mi aj maleho doniesli ukazat. Dali mi ho teda aj na mna lahnut. Poobede uz aj na nohy. A na dalsi den na svoju izbu kde som uz mala aj synceka pri sebe.
Na izbe sme boli dve.
Ahoj, mala som zazmluvneneho lekara, do nemocnice som isla pri dcere pri boletiach (nestupnovali sa ani neskracovali doby), pri synovi som isla na termin. Mala som 2 cisarske, pri prvom som bola komplet uspata, pri druhom nie. Manzel nebol ani raz na sale - pri cisarskom sa to nerobi. Kolko to trvalo netusim, Oblecenu som mala len nemocnicnu taku halenku na zaviazanie, nic viac.
Nebola som z cisarskeho nadsena, ale teda do 24 hodin ta postavia a cim skor zacnes chodit a hybat sa okolo dietata, tym lepsie - dovtedy mi obcas dieta priniesli, prilozili, nestarala som sa ja, ale sestricky. Moj muz vobec nebol v nemocnici, len ma navstivit.
Na pooperacnej izbe som bola 24 hodin, potom ma prehodili na druhu izbu, v oboch pripadoch sme boli 2 - neplatila som si nadstandard. Manzel pri prvom pracoval, pri druhom sa staral o prvu dcerku.
Dieta som mala oblecene po porode do erarneho, potom som si prezliekla do vlastnych veci.
Domov som isla prvykrat po 4 dnoch (bol baby boom, oddelenie plne, cize kto nemal problemy, posielali na 4. den, inak sa ale posiela na 5. den v pripade cisarskeho.
@anonym_autor neboj sa, vždy lepšie ako klasický pôrod a dnes a u mňa teda pred 14 rokmi hneď na druhý deň stavajú ženu na nohy kvôli trombóze.
Pred 26 rokmi som len ležala 3 dni na infúziách a podkladali podo mňa misu.
Pôrod Martin 2023
- vybraný pôrodník
- hospitalizácia deň vopred, sekcia ráno o 7:45
- pichnutý spinál, nezabral, takze celková
- manžel nebol na sále, bol v práci. Keby nebol, nešiel by na sálu, zbytočný človek čo zavadzia pri práci (náš názor, každý ako si vyberie)
- sekcia trvá 20 minút až hodinu, priemerne (záleží od komplikácií, hodnotím ako profesionál pôrodník)
- na sále som mala erárnu košeľu, pri špinavé už som bola holá
- cítila som sa dobre, po 12 hodinách som sa prvýkrát postavila a šla som sa umyť, další deň som fungovala sama ako doma
- bonding som nechcela a keďže bol celková anesteza, ani sa nedalo v tom prípade logicky, dieťa mi dali hneď ako ma zobudili rovno na sále, následne ho nosili každé 2-3 hodiny
- na jiske som bola cez noc, ráno o pol 8 som šla na apartmán
- prvý deň sa logicky starali sestričky, keďže som bola na jis a na druhý deň mi doniesli dieťa na izbu a mala som ho stále. Dokonca mi prišli povedať, že ho môžem odložiť ak chcem - nechcela som, rešpektovali ako som si vybrala.
- dieťa má nemocničné oblečenie, vlastné mal až na cestu domov, svoje mal len plienky a obrúsky
- bol som na apartmáne sama, muž bol na návštevy, musel pracovať
- pustili nás na tretí deň po sekcii
- dva dni po SC som sa cítila akoby som nerodila, fungovala som úplne normálne bez liekov, bez problémov
@anonym_autor ahoj, mala som akutnu sekciu
Mala som spinal ,na sale som mala len sebe plachtu , cele to trvalo na sale nejakych 30mimut , mala som triasku cely cas som sa klepala , ale inak v pohode necitila som nic personal so mnou komunikoval, manzel na sale nemohol byt ale dieta mu neskor dali na ruky , mne ho len ukazali ziaden bonding. Sekcia bola vecer a rano ma uz stavali na nohy prve postavenie sa bolo hrozne myslea som ze sa mi roztrhne brucho , v noci mi este davali tramal do zily lebo neskutocna bolest . Ale cim viac som sa hybala tym to bolo lepsie . Dieta mi dali po 24hodinqch uz k sebe starala som uz onho ja . Po 3dnoch nas uz prepustili domov. Doma som este nevedela poriadne fungovat tyzden potom to uz bolo celkom fajn. Len si treba ranu stale dezinfikovat betadinom ja som dostala stafylokoka a este mesiac a pol som chodila do nemocnice na cistenie rany . Ale za seba mozem povedat ze radsej cisarsky ako jedna poriadna kontrakcia 😀
ja mam dva uplne odlisne cisarske za sebou, prvy neplanovany, ale lezala som kvoli prietokom uz v nemocnici a rozhodli sa v piatok dceru vybrat, ze uz su hranicne hodnoty, celkova anesteza a zlozilo ma to, porodila som poobede o pol 5 a ze mam dieta som si zacala uvedomovat v nedelu vecer, kedze mali klud cez vikend a moj stav bol slaby tak som bola na jiske do pondelka rana, potom ma s malou presunuli na izbu, isla som domov v stredu a bola som uplne obmedzena v pohybe, slaba, davala som sa dokopy dlhsie, prislo mi vhod ked dosla najprv jedna a potom druha mama a varili a prali a zehlili
druhy porod planovany, lekar nezazmluvneny, ved tam su vzdy odbornici, do porodnice som prisla v nedelu poobede a rodila som rano, cca do hodiny to trvalo, v erarnej koseli som bola, tu mi tam zlozili, maleho mi ukazali a povedali ci je ok, presunuli na den na jis, uz vecer som v pohode vedela sadnut a vstat, na druhy den ma presunuli s malym na izbu, boli sme 2 na izbe, bez problemov som chodila a mohli mi aj maleho nechat, na noc som ho ale davala sestrickam nech sa vyspim, to som v stredu zmenila, ze vyskusam a rano som mala brutal bolesti hlavy bo mi nespal 😀 a spinal mi sposobil dodatocne problemy, dostala som infuziu a bolo ok, domov som sla v piatok a uz som fungovala vcelku ok, len samozrejme davas pozor na jazvu a nedvihas tazke veci
manzel nebol ani pri jednom porode, cakal vonku, k operacii nemoze
samozreme sa v nemocnici o dieta postaraju oni, ty ak si ho popytas mozes v pohode ak mas sil, ale vyuzi cas na oddych, doma ho uz tolko nebude 😉
@anonym_autor
.nemala som zazmluvneneho všetci lekari boli dobri v danej nemocnici (Košice)
Keďže mi odtiekla voda (20hod) 2tt pred planovanou sekciou tak som mala akútnu sekciu v noci 2hod od odtecenej vody.
Hodinu a niečo sme čakali na porodnom boxe výsledky z.krvi kedze predoperacne som nestihla spraviť (mala som.naplanovane nasledujúci týždeň)
Muz nebol na sale nechcel byt pri porodoch(prvy som mala prirodzený druhy SC)
Podmienku som mala ze bol pri dieťati keď ju vybrali a robili vyšetrenia
Na jis som bola 8hod rano ma odnieslo na izbu
Kedze som mala asi vedľajší ucinok z narkozy(ziadala som celkovu) ako ma v noci zobudili na jiske (som nic nespal).bolela ma velmi hlava tak bolo az do poobedia kym lekar mi nedal nieco do infúzie
Takze tym padom ma postavili na nohy az na druhy den po viac ako 30hod
Hrozny pocit je sa postaviť uprimne ale ako mi radili zname aj som citala je dobre ten prvý den fakt casto stavať (kazdu hodinu som sa snazila postaviť a to ma tlacilo na wc) druhy den uz bolo lepšie len mne sa tazko dychalo ked som sa postavila...ale pocuvala som sestricku co mi radila co mam robit v danej situácii
Som 3 tyz.po sekcii prva týždne by som neverila ze sa tak rychlo bude menit stav
Kazda zena je ina po týždni som sa citila ok tak bolo pekne ze sa ideme trosku prejst vonku úprimne neprešla som vela co telo povedalo dost..takze viac menej som doma a staram sa o dieťa...
po 3tt pomaly zacinam pratat dom uz sa viem aj ohnut ;)
Zaklad je prve dni casto stavat z postele
Oblečenie a veci ma kazda nemocnica zoznam co treba doniesť si ;)
edy ste prisli do nemocnice a kedy ste isli na sal? - v nemocnici si ma mechali kv nizkym ozvam pichli oxytocin a nakoniec zdedukovali že ideme na akutny cisarak, nacievkovali ma dali mi nočnú košelu - kde si mala zadok holy 🙂
- boli ste v celkovej alebo lokalnej? - mala som lokalku
- bol manzel na sale? - nemohol byť kedže sa jednalo o akutny cisarsky
- kolko to trva cely ten porod za predpokladu ze nie su komplikacie? - na salu ma zobrali 9,20 a 10.06 bola mala na svete 🙂
- v com ste boli oblecene na sale? - nočnu košelu zadok holý 🙂
- ako ste sa citili po? A ako to prebiehalo? - bola som nabita láskou štastim endorfiny pracovali 🙂
- bol vam umozneny bonding alebo kedy ste videli dieta? - malú mi hned ukazali nepriložili
- kolko ste boli na jiske a kedy ste isli na izbu? na izbe som bola do druheho rana o 7 ma hned prevažali na izbu
- o babo sa starali sestricky prve hodiny ci dni ci ste sa museli vy/partner? - bolo to na mne či chce malu pri sebe alebo ju budu nosit iba na kojenie..ale ja som za nou na druhy den chodila 🙂
- deti oblielaju do nejakych svojich veci/periniek ci uz od prvych chvil davaju vlastne? - ano aj perinka aj veci na druhy den som si ja dala svoje 🙂
- boli ste na izbe sama, ci vas bolo viac, alebo bol s vami partner cely cas v nemocnici? chcela som izbu sama ale nebola volna....tak som bola na izbe s jednou babou..a poviem ti asi super 🙂 neviem si predstaviť ze by som bola sama na izbe asi by ma chytili depky....
- kedy ste sli domov? na 4 ty den
- kedy ste sa dali dokopy, tal ze vas uz jazva neobmedzovala pri beznych veciach? za tyzden som fungovala je to iba na tebe ako sa k tomu postaviš ..ja som išla aj cez bolesť
aspon takéto zhrnutie 🙂
@anonym_autor ono to aj zavisi, kazda porodnica to ma trochu inak. Ja som mala sekciu na Antolskej, ak chces podrobnosti, tak napisem
@anonym_autor ahoj ja som mala sekciu pred polrokom,tyzden pred som uz lezala na rizikovej. Doktora som nemala zazmluvneneho. Maly sa narodil o 10:50 o hodinu uz bola hore. Takze hodinu trvá zakrok, predtým ma asi hodinu chystali - bandáž nôh, holenie, cievka atd. Na sálu som prišla po svojich v nočnej košeli potom ma zobliekli myslím donaha a do takej nemocnicnej akoby plachty. Bola som v celkovej tak manžel nebol na sále ale ak by som šla do lokálnej tak mohol byť. Rovnako som nemala ani bonding, malého brali hneď na vyhrevné lôžko a starali sa o neho potom presne 6 dní ja som ho chodila žiaľ lrn pozerať plus som si vkuse odsávala mliečko a nosila mu. Maleho obliekli do ich veciciek. Po porode sme boli v nemocnici ešte týžden aj pol a na izbe 3-4. Čo sa týka bolestivosti - rodila som piatok ráno, večer ma už dávali do sedu to som zvládla. Postaviť sa mi podarilo až v sobotu poobede aj spraviť zopár krokov - nie kvoli bolesti bolo mi skor zle točila sa mi strašne hlava. Za mňa bolesť to nie je vobec hrozná budú ti vkuse vymienat infúzie od bolesti.V sobotu som ešte chodila boľavá a v nedeľu to uz bolo celkom fajn- myslim ze by som uz zvladla sa starat o maleho. Týždeň po bol ešte taký že cítiš jazvu trochu to bolí pri vstávaní ale tak uplne ok som bola do dvoch týždňov. 🤗 držím prsty zvládneš to😊
@anonym_autor Verím, že sa nájde niekto, kto si dá čas ti odpovedať na všetko - ja len že pri cisárskom určite manžel nebude pri tebe na sále.
@chrobak7 prečo by nemohol byť manžel na sále?
@chrobak7 prečo by nemohol byť manžel na sále?
@dianna3571 Lebo ide o operaciu. Tam zvacsa rodina nemoze. Aj ked ano, existuju uz vynimky.
Mala som vlani planovanu. Sekcia prebehla v celjovej anesteze, vsetko oki. Na jiske som bola 24 hodin, sestricky sa starali skvele, po 24 hodinach ta postavia, to je najhorsie, no potom uz fajn. Vrucho na bokelo ako pri silnej menstruacii so svalovicou. Nic strasne, a to som citlivka. Treba sa len hybat.
Na 3. Den som sla domov, normal som fungovala, brucho trochu bokelo. Na 5 den som varila , asi na 12 som soferovala.
@dianna3571 Lebo ide o operaciu. Tam zvacsa rodina nemoze. Aj ked ano, existuju uz vynimky.
@beata_k ja som mala sekciu v Šaci a manžel bol celý čas primne. V januári ma čaká druhá sekcia manžel bude znovu somnou na sále.
Mala som vlani planovanu. Sekcia prebehla v celjovej anesteze, vsetko oki. Na jiske som bola 24 hodin, sestricky sa starali skvele, po 24 hodinach ta postavia, to je najhorsie, no potom uz fajn. Vrucho na bokelo ako pri silnej menstruacii so svalovicou. Nic strasne, a to som citlivka. Treba sa len hybat.
Na 3. Den som sla domov, normal som fungovala, brucho trochu bokelo. Na 5 den som varila , asi na 12 som soferovala.
@snowflakenel ja som porodila v pondelok a v piatok som po prepusteni sadla za volant aby som vyzdvihla dcerku zo skoly s jej malym bratom 🙂
este poradim pri vstavani, sadani zatlacit jemne dlanou na ranu, lahsie sa vstava 😉
@snowflakenel ja som porodila v pondelok a v piatok som po prepusteni sadla za volant aby som vyzdvihla dcerku zo skoly s jej malym bratom 🙂
@demografka Po cisaráku?
Tak si lepšia, ako Fico, ktorý mesiac po 6 násobnom prestrelení brucha už úradoval.
Bojnická pôrodnica, rodila som teraz v piatok
- nemala som zazmluvneného doktora
- do nemocnice vo štvrtok ráno, na sál v piatok ráno
- lokálna anestéza
- manžel bol somnou na sále, ale nie od úplného začiatku, ale až od momentu, ako som už bola rozrezaná a išli vybrať dieťa
- celé to netrvalo ani hodinu aj so zašitím, od epidurálky po vybratie dieťaťa tak 20 minút, potom šitie, nemala som úplne presný pojem o čase
- na čakačku som išla v nočnej košeli, na sál nahá, dali okolo mňa plachtu
- prišla som na sál v plachte, sadla si na operačný stôl, anesteziológ podal epidurál a dali ma ležať. Za minútku som cítila brnenie a teplo v nohách, ležala som trochu dolu hlavou. Začali rezať a za pár minút volali manžela na sál, ten stál pri mojej hlave, natáčal si to na mobil. Videl rez, aj vyberanie dieťaťa. Ja som mala pred sebou plachtu, nevidela som nič. Hneď po to bol divný pocit, musela som spracovať šoky z toho ako mi dvaja doktori ťahali brucho každý iným smerom a potom ešte riadne zatlačili na hrudník/ rebrá, až som musela rozdýchavať. Necítila som žiadnu bolesť, len tlak a ťahanie.
- Hneď ako dieťa vybrali mi ho ukázali a dali na hruď, tým že som bola trochu dolu hlavou som ho moc nevidela, potom dieťa zobrali, lebo potrebovalo kyslík, zmerali, zvážili a dali bondingovať manželovi. Sestrička ho pofotila. Manžel dieťa podpísal fixkou na chrbátik. Mňa zatiaľ šili. Potom dieťa zobrali na novorodenecké.
- odviezli ma na odd. šestonedelia, na tej izbe som bola celú dobu, ale to asi preto, že prerábajú nemocnicu, nebola som zvlášť ešte na jis a potom na normálnej izbe.
- o babo sa starali novorodenecké sestry (je to na jednom oddelení vedľa seba) prvé dva dni aj na noc a nosia na prikladanie na izbu, keď sa zobudí
- deti oblielaju do nemocničných vecí, môžeš aj do svojich ak chceš samozrejme. Balia do ich zavinovačky, v podstate je v zavinovačke stále
- na izbe sme boli 3, nadštandard nebol voľný (1 izba)
- v utorok ma pustili
- 24 hodín po sekcii som dostávala infúzie aj s liekmi od bolesti, potom každých 6 hodín Brufen na požiadanie až do konca pobytu. Po 12 hodinách od sekcie ma postavili na nohy a išlo sa do sprchy so sestričkou- celkom v pohode dalo sa to zvládnuť. V nedeľu už to bolo lepšie, v pondelok už som sedela v tureckom sede, dnes je streda a cítim sa už tak na 70% ako pred sekciou. Bolí len vstávanie z ľahu na posteli.
@demografka Po cisaráku?
Tak si lepšia, ako Fico, ktorý mesiac po 6 násobnom prestrelení brucha už úradoval.
@chrobak7 bohuzial musel niekto vybrat auto zo servisu, niekedy sa inac neda, ale stav som mala realne dobry
@anonym_autor
- nemala som zazmluvneneho doktora
- hospitalizovali ma den vopred, ale preto, že som musela cestovať, inak by stačilo prísť ráno na lačno, na salu som mala ist okolo 9, ale mali operiaciu, ktorá sa skomplikovala, tak som sa na salu dostala až pred 12
- v lokalnej, chcela som to tak
-ano bol, ale je to skôr vynimočné ako štandard, zisti si, ktoré pôrodnice túto možnosť majú
- u mna to trvalo okolo 40-45 minút
- v takej papierovej košeli, čo sa vzadu da zaviazať
- nejako extra zle ani dobre. Kým som mala epidural, tak som nič necitila, ako odznieval začala som cítit brucho a dali mi infuziu od bolesti
- ano, dieťa som videla hneď, aj bonding bol umozneny. U nas ho mal aj viac muž, ten šiel s dcerou na izbu, kým mna došili, bolo to pre mna ok
- 1hodinu
- dceru som mala na izbe hneď, prvú noc chodili sestričky podávať a prebaliť keď som zazvonila
- čo viem všade davajú erárne.
- bola som sama (štandard pôrodnice), muž bol so staršou dcerou a chodili nás navštevovať, keby chcel tak by mohol byť 24/7
- na 10.ty den, dcéra mala vysoké hodnoty žltačky, ja by som bola mohla isť na 3.
- po dvoch týždňoch som vôbec nevedela, že ma rezali, vedome som si davala pozor cca 3 mesiace, hlavne aby som nedívhala nič tažsie ako dieťa. Ale musela som na to myslieť, lebo tým, že som bola ok som sa zabúdala
@anonym_autor rodila som u Kocha pred 9 mesiacmi, len s tým rozdielom že sekcia nebola povodne plánovaná, no nakoniec bola nutná.
- manžel bol na sále, normálne sa ho pýtali či chce ísť,
- lokálna anesteza,
- Dr som mala zazmluvnenú, keďže som rátala s prirodzeným pôrodom. Zazmluvnila by som ju znova aj keď by uz pri druhom bola plánovaná sekcia,
- čo sa týka trvania, mám okno, no nám pocit že s prípravami, pôrodom a následným šitím a prevozom na jis to cele trvalo hodinu. Aj podľa môjho muža to bola Rýchlovka.
- dieťatko som mala na bonding (rodila som o 19.00), potom bol na noc u sestričiek a okolo 6 ráno mi ho doniesli. Pred obedom som šla už na izbu (po svojich, s mužom & sestričkou), tam nám už malého doviezli a odvtedy sme boli 3 spolu (muž bol ubytovaný s nami ako doprovod).
- malý bok cely čas v ich veciach, v tom Kochu mali normálne pekne veci, nám dali tuším všetko Lindex (nie žeby na tom záležalo).
- strávili sme tam 4 noci, kebyže porodim rano tak nás pustia vraj o deň skôr.
- jazva nejak strašne nebolela, spočiatku ma tie stehy akoby ťahali a sem tam to riadne zastipalo, no nebránilo mi to v starosti o babo. Ani si nepamätám kedy som ju prestala vnímať - nemám na nu zjavne spomienky, ktoré sa mne vryli do pamäte. A mam pocit, ze po spontánnom pôrode by možno boli bolesti podobne.
Ja som teda na sekciu pripravená nebola, keďže som s ňou vôbec nerátala, no hodnotím ju v podstate kladne. Čo má ale najviac prekvapilo po pôrode bola brutálna nálož hormónov - totálne rozhádzaná psychika, ja som bola na dne snáď 2 alebo 3 týždne, hoci z bábätka som sa neskutocne tešila. No bol to masaker - V živote som toľko neplakala. Ale každá to máme ináč, no ak by to došlo aj na teba, tak nech ťa to neprekvapí, ono sa to spraví. Držím palce.
Dakujem vam vsetkym ze ste si nasli cas a napisali mi vase skusenosti 🙂 pomohli ste mi pre predstavu
@anonym_autor
- nemala som zazmluvneneho doktora
- hospitalizovali ma den vopred, ale preto, že som musela cestovať, inak by stačilo prísť ráno na lačno, na salu som mala ist okolo 9, ale mali operiaciu, ktorá sa skomplikovala, tak som sa na salu dostala až pred 12
- v lokalnej, chcela som to tak
-ano bol, ale je to skôr vynimočné ako štandard, zisti si, ktoré pôrodnice túto možnosť majú
- u mna to trvalo okolo 40-45 minút
- v takej papierovej košeli, čo sa vzadu da zaviazať
- nejako extra zle ani dobre. Kým som mala epidural, tak som nič necitila, ako odznieval začala som cítit brucho a dali mi infuziu od bolesti
- ano, dieťa som videla hneď, aj bonding bol umozneny. U nas ho mal aj viac muž, ten šiel s dcerou na izbu, kým mna došili, bolo to pre mna ok
- 1hodinu
- dceru som mala na izbe hneď, prvú noc chodili sestričky podávať a prebaliť keď som zazvonila
- čo viem všade davajú erárne.
- bola som sama (štandard pôrodnice), muž bol so staršou dcerou a chodili nás navštevovať, keby chcel tak by mohol byť 24/7
- na 10.ty den, dcéra mala vysoké hodnoty žltačky, ja by som bola mohla isť na 3.
- po dvoch týždňoch som vôbec nevedela, že ma rezali, vedome som si davala pozor cca 3 mesiace, hlavne aby som nedívhala nič tažsie ako dieťa. Ale musela som na to myslieť, lebo tým, že som bola ok som sa zabúdala
@lucia147852 prosim Vas v ktorej nemocnici ste rodili?

@anonym_autor Verím, že sa nájde niekto, kto si dá čas ti odpovedať na všetko - ja len že pri cisárskom určite manžel nebude pri tebe na sále.