icon

Cisársky rez a spinálna anestéza

vejuspd
21. okt 2016

Ahojte chcem sa Vas opytat,som v 39tyzdni a buduci utorok mam termin, no malinky nieje otoceny co uz sa tazko podari. Toto bude moj druhy porod,no prvy bol normalne klasicky.Teraz mi hrozi cysarsky a strasne sa bojim ked neviem co ma čaka. Idem rodit do PE a prosim Vas o skusenosti z cisarskym zo spinalnou anestezou ako ste sa citili pri tom,po a kolko vas drzali priblizne tie bolesti? Za vsetky odpovede dakujem.

andulam
22. okt 2016

Ja na svoj porod spominam len v dobrom,mala som spinal a kedykolvek by som si to zopakovala.nebolo mi to neprijemne,ked som si necitila nohy a ani ma nic nejak specialne asi nebolelo,sestricky sa ma chodili pytat,ci nechcem injekciu proti bolesti,ale ja som nechapala,naco by mi ju mali davat.po porode som sice hned vracala,ale tesne predtym nez som isla na salu som jedla.vstavanie mi bolo neprijemne,tocila sa mi hlava,ale cim viac som chodila tym mi bolo lepsie.o dva dni som bola fit a jazva ma vobec nebolela,doma vsetko super,len ked som vstavala z postele tak ma bolela jazva.no kamaratka mala tiez cisarsky,ale celkovu anestezu,tej bolo potom velmi zle,bolesti hlavy,nevladala vstat a jazva ju este mesiace bolela.ja som inak prve dni v porodnici brala wobenzym,neviem,ci mi tak pomohol.

ludmilaka
22. okt 2016

@katrin21 Áno, mne tá miazga unikla. A navyše spinál nezabral pre zrasty v chrbtici. Ale verili mi, že všetko cítim keď som im opísala ako štípe rez. Až keď bol rukami podľa jeho slov v brušnej dutine, už som začala a klesol mi tlak a už neviem nič. Išla som do celkovej. A potom 2 mesiace tá bolesť hlavy a veru, žiadna tabletka nezaberala. Injekcie, infúzie, nič. Ale dieťatko je zdravé, to je hlavné😉

katrin21
22. okt 2016

@andulam urcite pomohol, ja si myslim, ze aj mne, lebo tiez som ho brala a ked porovnam prvu a druhu sekciu, taak nebe a dudy.. Wobenzym je vyborny na toto....fakt, to hojenie, zotavenie, vsetko ulahsi a zlepsi.....
inak mne tiez nevadilo, ze si necitim nohy, neviem ,vsetky pisu ze aky zly pocit, ja vooobec neviem, uplne normalne som sa citila a celkom rychlo mam pocit, ze aj obzivli, mohno za 3 hodiny, alebo aj skor? neviem

dmband
22. okt 2016

Ahoj! Ja mám za sebou dva cisárske, jeden s epidurálkou (neplánovaný), druhý so spinálkou. Obidva zákroky sa mi zdali v pohode, ale predsa len spinál bol príjemnejší, epiduálka mi zaberala pomalšie a cítila som pri nej také tlaky a ťahanie, keď malého vyberali, pri spinále fakt nič. Prvé dni som mala bolesti riadne, najskôr aj v pokoji, potom hlavne pri vstávaní z postele a líhaní, od takého tretieho, štvrtého dňa sa to výrazne zlepšilo, doma už bolo fajn. Po prvom pôrode som potom skončila so zápalom v rane, ale nad tým netreba dopredu premýšľať, aj po prirodzenom pôrode Ťa môžu postretnúť všelijaké komplikácie... Hlavne mysli na malinké a že všetky nepríjemnosti sa raz skončia. Držím palce!

cannella
22. okt 2016

Ja som mala 2. porod tiez SC a moja svokra, ktora robi na gynekologii ja JIS mi povedala: Nedaj sa nahovorit na spinal, budu ta ptesviedcat, ze je to lepsie. Ano je, pre nich, kedze maju pri operacii s tebou menej roboty ked si pri vedomi. Keby si videla tie zeny po spinali, ako nirktore ukrutne vracaju s rozrezanym bruchom a maternicou, tak by si mala chut si tu nad nimi poplakat tak, ako mame obcas my. Takze sa spinal nekonal a po celkovej anesteze mi absolutne nic nebolo a to mam tlak 90/60 krd je vonku pekne 😉

katrin21
22. okt 2016

@cannella no, tak neviem co tvoja svokra, kde robi, ale ja som nevidela vracat ani jednu po spinali a to som bola dlho v nemocke.. ale zato po celkvej vracaju zeny ako na beziacom pase.... a akoby tie nemali rozrezanu maternicu :D , prepac, ale to su co za argumenty? ake menej roboty?? v com? praveze po spinali maju viacejj roboty, lebo dlhsie si nehybna.. to su strasne hovadiny, co ti povedala.... a lekar? rovnako musi rezať, rovnako zasivat, ziadny rozdiel

dmband
22. okt 2016

@katrin21 Súhlasím. Ja som sa bála bolestí hlavy po spinálke, lebo od puberty mávam migrény, a teda po pôrode som nemala ani len najmenšiu. Po prvom pôrode som ležala s babou, ktorej robili CS v celkovej anestézii, po druhom s dvoma, ktoré mali spinálku, ani u jednej nijaký problém v tomto smere, žiadne vracanie a pod., len bolesti brucha, samozrejme...

anjelik2509
22. okt 2016

@vejuspd ja som mala prvý akútnu sekciu, narýchlo mi pichli do chrbta spinálku, po chvíľke začalo účinkovať a už ma aj rezali... Nič som necítila, žiadnu bolesť, len tlak a mykanie keď vyťahovali malú.....
Druhý pôrod bol tiež sekcia, ale už plánovaná, takisto spinálka, všetko rovnaké....
Aj rekonvalescencia bola ok, vraj dobre znášam bolesť a veci s tým súvisiace, tak som sa celkom rýchlo dala dokopy, už na druhý deň som, behala po oddelení, pestovala si bábo, kojila... Aj keď teda, brucho bolí aj po normálnom pôrode, len tuto je to trošku horšie, keďže je to rezané... Ale inak, všetko ok.
Ja by som sa skôr bála toho celkového uspatia, tam po zobudení je to dosť kritické, čo viem podľa sestry, spinálky som sa vôbec nebála, tam sa naozaj neni čoho báť 😉 🙂

anjelik2509
22. okt 2016

@katrin21 súhlasím...

vejuspd
autor
22. okt 2016

@anjelik2509 Aj na predoperačnych vysetreniach mi odporučila aby som si dala spinalnu lebo je to menej ryskantne, tak hadam všetko dobre dopadne. Ties sa bojim toho aby som tam neodpadla este pred cisarskym tak hadam sa udrzim. 🙂

leeenka26
23. okt 2016

@egiginka ja by som to otacanie velmi teda nevolila pretoze dieta moze mat v kp polohe obtoceny pupocnik a akymikolvek hmatmi atd sa dieta moze otocit a priskrtit nechtiac.

marcelatje
23. okt 2016

@vejuspd nemas tam preco odpadavat. Hysteria nikomu nepomohla. Zmier sa s tym ze je to jediny sposob ako dieta dostat von a ina cesta nie je. Zbytocne sa nestresuj. Niekto ma zle spomienky niekto dobre. Akokolvek to vsak bude je to pomoc tvojmu dietatu.

egiginka
23. okt 2016

@leeenka26 , ano, alebo ho moze mat kratky, ale to by mali cez nie lepsie utz kuknut... v rodine takto mala, ze on sa nemohol kvoly dlzke a zistili jej to,

vejuspd
autor
23. okt 2016

@marcelatje Ved ano mas pravdu,viem ze mi stres nepomoze. Už to chcem mat za sebou 🙂

cannella
23. okt 2016

@katrin21 este raz, moja svokra robi v nemocnici na gynekologii na JIS, to je oddelenie kde su vsetky gynekologicke stavy po operaciach, tzn. aj po sekcii, to pre upresnenie. Ona tam nie ze je troska dlhsie neviem kde v nemocnici, ona tam robi niekolko rokov! Predpokladam, ze ked si bola dlhsie v nemocnici, ze na JIS si nebola dlhsie ako 24 - 48 hodin a to je ten podstatny rozdiel medzi tvojimi vedomostami a skusenostami a mojou svokrou a jej kolegynami. A ano, maju s tebou pocas zakroku nenej roboty ked si pri vedomi, kedze ked sa nievo deje, tak im to oznamis a vidia ako reagujes, kdezto v celkpvej ta musia velmi pozorne sledovat, aby sa nestalo, ze si nieco nevsimnu a bude z toho poplach. Dufam, ze ti toto vysvetlenie postacuje.

katrin21
23. okt 2016

@cannella myslim si to tom svoje, ale kludne sa riad svojou svokrou 🙂

mahoda
23. okt 2016

@mackaba presne to sa stalo mne... s tym, ze mne bola pravdepodobne zle pichnuta ta spinalka, pretoze som citila komplet celu sekciu, az kym som od bolesti a revu nestratila vedomie priamo na operacnom stole.. a tie bolesti hlavy po sekcii, odpadavanie na chodbe cestou k malemu, okrem toho som si necitila krcnu chrbticu a mala som pocit, ze si musim drzat hlavu, aby mi neodpadla.. otraas... ale bola to akutna sekcia a ja som bola najedena, nemohli ma dat do celkovej... kazdopadne, druhy porod keby mal byt taky ako prvy, juj, nastastie nebol🙂

mahoda
23. okt 2016

@katrin21 no vidis, ja mam presne inu skusenost, lezali sme na rizikovom mesiac spolu 8 bab, 2 rodili prirodzene, ostatne sekciou, 4 rodili v celkovej, 2 so spinalkou, 4 nam nic nebolo, 2 vracali a bolela hlava....

leeenka26
23. okt 2016

@mahoda boze to sa aj zle cita a ako je mozne ze to rychlo neukoncili celkovou anestezou???

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
j.a.n.e.7
23. okt 2016

Ahoj, ja som rodila 3x CR vždy so spinálkou a je to určite lepšie ako v celkovej anestéze, hodci porovnať neviem, samotného zavedenia sa báť nemusíš, naozaj to nebolí, hlavne spolupracuj s anesteziológom, budeš musieť už na stole čo najviac ohnúť chrbát aby našiel správne miesto pre vpich a potom pocítiš len takú miernu tupú bolesť, naozaj nič hrozné to nie je. Akonáhle pocítiš teplo v nohách začnú ťa pokladať na stôl a pripravia na pôrod. Mne vždy najviac pomáhal ten pocit, že sa robí to najlepšie pre dieťa, ja ako matka môžem aspoň vedome spolupracovať s lekármi, samozrejme ak by si náhodou cítila niečo nepríjemné, treba to povedať pôrodníkovi resp. anesteziológovi. Po pôrodoch som nemala našťastie žiadne komplikácie.

cannella
23. okt 2016

@katrin21 myslím, že nemá zmysel to ďalej komentovať. Obe máme svoj názor. A áno, tiež si myslím o tom svoje.

marcelatje
23. okt 2016

@celasapremenim a to co jej namiesto spodnej casti umrtvili vrchnu? Ved pri spinale sa rozpravat da

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
katrin21
23. okt 2016

@celasapremenim ale to je rovnako po spinale ako aj celkovej, povedala by som, ze po spinale viacej, kedze nehybna...

katrin21
23. okt 2016

@mahoda tebe to evidentne zle pichli a kedze ste mali vsetky problem, tak asi naprd anesteziolog .. podla mna.. preto aj tie bolesti hlavy a vsetko

inak po celkovej maju niektori ludia ja problemy po intubacii, dalsia vec.. s krkom a prehltanim..

ewisam
23. okt 2016

Tak za mna. som mala 2x celkovu a caka ma 3 a nebolo mi absolutne nic. Lieky od bolesti som pytala minimalne, starostlivost v porodnici rovnaka pre cr po spinale ako aj cr v celkovej

stryel
23. okt 2016

aj ja pridam svoju skusenost...mala som akutnu sekciu so spinalom po neuspesnom vyvolavani...viacmenej som nemala na vyber, rano o osmej mi povedali, ze pravdepodobne bude sekcia a o desiatej ma zacali pripravovat...ked mi prisli oznamit, ze to bude spinal, mala som uz take kontrakcie a bolesti, ze som ani nevladala zareagovat, ale vlastne aj tak som nemala velky prehlad o rozdieloch medzi spinalom a celkovou anesteziou (fakt som nepocitala so sekciou)...vpich som absolutne necitila, priebeh bol super a bez bolesti, len som vracala na operacnom stole 😀 (hoci som bola presvedcena, ze mam prazdny zaludok, od vecera som nejedla a este som vracala po klystire...a musim povedat, ze zotavovanie dost zalezi od personalu...sekciu som mala v piatok o dvanastej, stavat na nohy ma mali po 24 hod., ale sestra, co mala sluzbu v sobotu bola strasna - prisla az poobede o tretej, musela som sa sama dvihnut (hoc som nevladala), ona mi absolutne nepomohla, potom so mnou presla kolecko po chodbe (aj to ma len zjazdila, ale to tu nebudem rozoberat), a to bolo vsetko...nastastie sestricka v nedelu uz bola uzasna, pomohla mi dat sa dokopy, osprchovat, rozchodit to (vsetko pomaly, v klude), no a potom to uz bolo vramci mojich moznosti, ale myslienka na to, ze budem moct ist na chodbu a ze sa stretnem s manzelom (na oddeleni boli navstevy zakazane) bola mojim hnacim motorom...no a potom to uz bolo den co den lepsie...tie bolesti som tiez neprezivala ako najhorsie, lieky som si dala pichnut len v sobotu, od nedele uz nie, a mala som iba mierne bolesti hlavy, zaberala mi na nich kava (nosil mi ju na tajnasa manzel 🙂 )...takze z mojho hladiska to nebolo nic hrozne, taky priebeh by som zvladla zas