Očná migréna a plánovaný cisársky rez

zebra29
13. jún 2023

Ahojte! Chcem sa opýtať, neviem či tu je nejaká žena ktorá ma tiež očné migrény aj s aurami a mala cisársky rez spinalnu alebo celkovú anestezu , ak áno chcem sa opýtať aký cisársky ste si zvolili ci spinalku alebo celkovú a ci jedno alebo druhé nejak ovplyvnilo tie očné migrény ? Ja som mala aury ale bez bolesti hlavy pred tehotenstvom tak raz za dva mesiace v priemere , počas tehotenstva celého asi tak 4x dokopy a mám plánovaný cisársky o dva týždne s tým že sa mám rozhodnúť ci spinalku alebo celkovú a mám aj neuro dg na cisársky ale teda zaujíma ma ci niekto kto máva tieto očné migrény s aurami ste mali cisársky jednou alebo druhou možnosťou a ci to nejak vplývalo ci sa to zhoršilo zlepšilo za tym ? Spinalnu zvažujem menej práve kvôli tým ocnym migrenam keďže po spinalnej môžu byt velke bolesti hlavy a ja teda mávam tie aury.
Dakujem vopred za odpoved 🙂

ropucha6
13. jún 2023

Kamoska mala tiez kvoli tomu indikovany cisarsky. Isla spinalom, nemala problemy…

mikadooo
13. jún 2023

@zebra29 ahoj, som migrenik, anestéziu som mala spinálnu (nedali mi na výber 😁) okrem toho dva prirodzené pôrody a migrény mi to nijak neovplyvnilo, ani jeden pôrod. (Žiaľ... Nejak som tak tajne dúfala, že by tých migrén snáď mohlo byť menej...). Okrem toho som bola v celkovej anestézii 2x kvôli operáciám, obidva x som mala migrény po zobudení, ale našťastie lieky mi zabrali. Po spinálke som však tiež mala bolesť, ale nie migrénu. Bolo to sposobené dierkou v mieche a robili mi potom krvnú zátku či ako sa to volá (nič hrozné, len škoda, že som sa najskôr 4 dní trápila bolesťou, lebo som sa toho zákroku bála).

zebra29
autor
14. jún 2023

@mikadooo ďakujem za odpoveď 🙂 ja však nemám migrény s bolesťou hlavy ja mám vyslovene len očnú migrénu aury ozubené koleso v zornom poli a prejde to po 20-25 min bez bolesti hlavy za alebo pred tým bez nejakých trpnuti atď.. a počas tehotenstva som mala tých očných migren oveľa menej .. avšak bojím sa že po tehotenstva ich bude viac a neciem či horšie na to by bolo mať celkovú anestezu alebo spinal keďže po spinali sú bolesti hlavy nemôžeš snou pohnúť 24hod atd ale zas aj po celkovej to môže prísť 🙈 .. ja som bola uspata zatiaľ len raz aj to bol 15 min zákrok takže krátkodobé uspatie za tým mi nebolo nič vlastne a toto je taktiež moje prvé tehotenstvo ..

mikadooo
14. jún 2023

@zebra29 ahoj, no tak mňa nikto neupozornil, že nemám hlavou hýbať 24h... 🤔. Proste mi pichli spinál iba od pása dolu, takže som hlavou normálne otáčala a tak 🤔🤔🤔. Ale teda ja mám klasiku - aura a potom bolesť. Alebo bez aury a rovno bolesť 🤷.

zebra29
autor
14. jún 2023

@mikadooo ja myslím že sa nemá pohnúť hlavou po zákroku, 24h po spinale by sa malo len ležať bez zdvihnutia hlavy aby sa predišlo migrenam atď a pri celkovej anestéze sa môže aj podložiť hlava aj hýbať teda aj sa skôr postavia na nohy ženy.. a teda mala si po spinale alebo počas napr tie aury (očné migrény) nejak zvýšené alebo tak? A nohy si si cítila po spinale kedy?

mikadooo
14. jún 2023

@zebra29 nie, nemala som vôbec migrénu po spinále. Nohy, no čo ja viem... Po 8 h? Toto si už nepamätám, ale popýtaj sa v nejakej téme kde sa rieši cisarak, tam ti povedia baby, čo to majú čerstvo za sebou, že kedy začínajú cítiť nohy, prsty, ranu, atď. Mne sa nezdá, že by po celkovej anestézii to išlo nejak rýchlejšie ako po spinále.

zebra29
autor
14. jún 2023

@mikadooo to už som si čítala veľa takých diskusii - tých že či spinal alebo celková takých je fakt veľa a je to také 50/50 podľa žien ale rozhodne každá stala na nohách skôr po celkovej ako po spinale keďže by si nemala 24 hod ani hlavu zdvihnúť po spinale ale teda ja stále uvažujem ktoré z toho spinal ci celková hlavne kvôli tým ocnym migrenam ale teda ma teší že si nemala aury a takéto po spinale 🙂

mikadooo
14. jún 2023

@zebra29 nás na antolskej dvíhali z postelí rovnako, vedľa mňa ležala kočka s celkovou. Ale teda neviem, nehádam sa, bude to už 8r. dozadu. Doviezli ju zo sály možno tak pol hodinu po mne. Potom nabehla rehabilitačná sestra po nejakom čase a šup šup šup išli sme jedna po druhej 🤷. Možno teraz dvíhajú celkové anestézy skôr, fakt netuším 😁.

zebra29
autor
15. jún 2023

@mikadooo áno teraz sa rozhodne po spinale musí ležať 24hod niektoré nemocnice dávajú len 12hod ale naozaj bez zdvihnutia hlavy alebo nejakeho otáčania .. no ale to je nepodstatné mne išlo o tie migrény a aury či si mala ale zas to je veľmi individuálne u každého takže uvidím ešte ako sa rozhodnem a ako to cele dopadne 🙈

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre