icon

Cisársky rez po ťažkom prvom pôrode

paris1813
14. jan 2021

Ahojte 😵 Prosím aby sa hlavne zapojili mamičky, ktoré majú za sebou oba typy pôrodov ... 7 rokov mam obrovský strach z ďaľšieho tehotenstva po prvom veľmi dlhom ,ťažkom, bolestivom pôrode, na ktorú mam najhoršie spomienky. Neviem pochopiť, pre koho je prirodzený pôrod krásnym zážitkom, ale týmto nechcem nikoho uraziť, to vôbec. Mám pohnútku , že možno by som išla aj do druhého tehu,ale už teraz viem, že nechcem spontánny pôrod. Myslíte si že indikácia od psychológa je dostačujúci dôvod ,resp dá sa rodiť CS s indikáciou psychického charakteru ? Ja chápem, že to je závažná operácia a viem že ta rana určte strašne bolí, ale mňa po prirodzenom pôrode takisto rana bolelo,a dobre 2 -3 týždne, čo som ledva chodila, o sedení ani nehovorím.Beriem to tak, že CS ma odbremení tých strašných kontrakcií... myslím, že hojenie je rovnaké ako pri spontánnom pôrode. A poznám mamičky, ktoré mi hovorili, že aký je CS hrozný a pritom majú 3 deti. Keby bol taký hrozný majú len jedno .... prosím je niekto v podobnej situácii ako ja ? 🙂)))

Strana
z2
oblecenie99
15. jan 2021

@makova333 Presne,radšej budú riskovať a potom hasiť akútnym cisarakom. Ja som mala termín 24.12. a 22.12. v noci so mnou utekal muž do nemocnice,lebo mi tak vyskočil tlak,že som už len blabotala.. nechali si ma a 24.12.pustili,že si mám užiť Vianoce.Napriek tomu,že som od začiatku hovorila,že malý sa menej hýbe,niečo zo mňa vyteká,aj zelené,označili ma za problémovú.Ze by som mala byť rada,že môžem byť doma v ten čas.28.12.som išla na ďalšiu kontrolu,a lekárovi sa zdalo,že mám menej vody,tak sa rozhodli pôrod vyvolať.Jasne,že nič nezabralo,ťahal sa čas,ja neviem načo,neotvárala som sa,žiadna kontrakcia,zlý monitor.Az večer pre slabé ozvy malého sa rozhodli narýchlo pre sekciu.
Malý bol celý posunutý v pôrodných cestách,v neprirodzenej polohe. Mal v dôsledku toho aj skrátený krcný sval do pravej strany,veľa sme to riešili po jeho narodení (hlavička do boku v maternici). Bol tak nízko a tak zaseknutý,že by sa nikdy nemohol narodiť prirodzene. Keby som mala kontrakcie a pôrod by sa rozbehol,ani nechcem napísať,ako by to asi dopadlo. To,že mám zdravého syna je obrovské šťastie, lebo sa ešte stihli spamätať v hodine dvanástej.
Od konca ôsmeho mesiaca som hovorila,že je niečo zle,niečo zo mna kvapka,malý je menej aktívny,nalieha hlavičkou,lebo cítim,že ma tam.dole tlačí..vraj mám ísť za psychológom a nemám vymyslat.Iba jeden lekár na poradni pred pôrodom s hrôzou pozeral,že malý je tak nízko,že mu nevie odmerať hlavičku.
Toto všetko dopredu vedeli,pôrod sa nerozbiehal,ale išli risknúť prirodzene. Nehovorím,že mám traumu,ale takáto skúsenosť mi raz za život bohaté stačilo,ďakujem.

nominativ
15. jan 2021

Prvý pôrod strašný, keby to dieťa hodili do koša, je mi to jedno, čakala som, že ma dajú do mrazničky rovno. Myslela som, že už nikdy viac. Následne nastalo peklo s hojenim, mala som rany až za zadok, ktoré sa vôbec nehojili. Do toho zápal prsníkov a 41 horúčky. Nechcela som to už nikdy zažiť.

Druhé dieťa - zmena myslenia. Postupne som prišla na to, čo bolo pri prvom pôrode zle. Prečo. Aké mám možnosti iné. Ako si to inak nastaviť v hlave. Aby som predišla zraneniam, cvičila som aniballom.

A z druhého pôrodu mám teda krásny zážitok. Šla by som hned aj dnes. Zo sály som mohla ísť domov (teoreticky) aj hneď a autobusom. Všetko bolo, ako má byť. Zranenia žiadne. Rekonvalescencia pohoda.

Dívať sa na to tak, že radšej si nechám rozrezať brucho, je blbosť.

martus5220
15. jan 2021

Ja som prvy mala prirodzený druhy akútna sekcia ...a po sekcii sa doteraz necítim Fit a to uz je vyse roka...prvýkrát som rodila 17hodin druhy tiez len s iným koncom ...

makova333
15. jan 2021

@oblecenie99 preboha

makova333
15. jan 2021

@nominativ pravdepodobne by si inak hovorila keby je viac ohrozene tvoje dieta ako tvoj zadok. Nie vzdy je to o zmene myslenia resp. o zmene myslenia je to vtedy ked ide len o "neuzila som si porod, bolelo to jak svina". Ja som pred prvym porodom bola max pripravena ako sa dalo, tesila som sa, nebala, som sa.

basska_b
15. jan 2021

Ja mám za sebou aj aj. Najprv cisársky a potom som bojovala za prirodzený pôrod. Cisársky bol zlý. Rana prestala bolieť o pár dní, ale psychicky som bola na tom zle, hnevám sa aj dnes na seba aj na všetkých, kvôli ktorým som mala sekciu. Vraj nepostupujuci pôrod... pritom kontrakcie, spolupráca, nebolelo to až tak strašne, nekričala som, ozvy malej celý čas perfektne, prišla som po 8 cm a... nič... vraj nemám čo tlačiť.... To, či ti indikuju sekciu na základe papiera od psychológa, závisí od pôrodnice. Skôr si myslím, že nie. Myslí na to, že ďalší pôrod býva často oveľa rýchlejší. Verím, že máš veľmi zle spodmienky, no to sú veci, čo sa zabudnú, jazva cez celé brucho tam bude navždy, a budú ťa bolieť zrasty (môžu začať bolieť aj o 10-20 rokov)...

nominativ
15. jan 2021

@makova333 ona píše, že mala veľmi dlhý, ťažky a bolestivy pôrod. Nie, že sa bojovalo o život dieťaťa. Z toho traumu nemá.

nominativ
15. jan 2021

@makova333 a nebála som sa ani ja, len pred prvým prd človek vie, čo ho čaká.

makova333
15. jan 2021

@nominativ reagovala som na teba na toto: Druhé dieťa - zmena myslenia. Postupne som prišla na to, čo bolo pri prvom pôrode zle. Prečo. Aké mám možnosti iné. Ako si to inak nastaviť v hlave. Aby som predišla zraneniam, cvičila som aniballom. Ano, pri prvom som sa nebala, pri druhom by som do prirodzeneho ja osobne nesla. A nepomohla by mi ziadna zmena myslenia. O tomto som hovorila, na toto reagovala.

uzanka16
15. jan 2021

@makova333 to povedzte lekárom, u nás v meste sekcia fakt v extrémnej nutnosti

maty112
15. jan 2021

@paris1813 ahoj, ja som mala prvy porod cisarskym( preeklampsia) dlho trvalo kym som sa z toho spamatala, bolesti hrozne. nemohla som skoro nic cca mesiac... druhy som mala po 5rokoch prirodzeny, ale komplikacie, v rozbehnutom porode som dostala info ze aj tak ideme na cisara, ale uz sa asi nestihalo tak male vytiahli zo mna VEXom (zvon), lebo male sa zaseklo, a ked sa narodila mala pupocnu snuru 1x oviazanu... roztrhana som.bola vnutri, zvonka..pri siti mi dokonca dali umrtvovak co vraj nedavaju ale ze som bola az moc potrhana a sitie by som "nedala" bez umrtvenia...ale poviem ti ze po tom prirodzenom som nevladala nic...iba vsetko po leziacky..nemohla som sediet, nemohla som na "velku" bez glycerinovych cipok, aby som sa neroztrhala(zasita som bola az po konecnik) a tak to bolo vyse 1,5mesiaca...vsetko po leziacky.. kebyze mam ist do 3tieho porodu co teda neplanujem tak idem cisarom stoj co stoj...ano bolesti som mala a pod. ale skor som sa z toho zotavila a fungovala ako po prirodzenom...ale kazda zena je ina...takze to tazko poradit..na co sa citis za tym.chod...ja som.chcela druhy porod cisara, ale nedali mi, pretoze vsetko bolo ok a nemali dovod ma rezat...nakoniec dovodov bolo v priebehu porodu dost...nerada na to spominam..na oba porody

erikavasilova
11. feb 2021

Ja som zažila prirodzený pôrod ktorý bol pre mňa des... Nevedela som sa dlho s toho spamätať, a som bola veľmi sklamaná .... roztrhnuta, nastrihnuta.. veeelmi dlho som sa dávala dokopy. , Celé 6 nedelie bolo pre mňa des.... chceli by sme druhé, a viem že prirodzene nechcem rodiť , podarilo sa niekomu vybaviť cisársky - na podnet psychiatra? V Košiciach v niektorej nemocnici ?

paris1813
autor
11. feb 2021

@erikavasilova presne suhlasim...vacsinou sa o cisarskom hovori,akoze zena sa dava dokopy dlho,ale ja som sa po normalnom davala velmi dlho. takze to poznam 🙂 a tiez by som chcela ist touto cestou vybavenia si 🙂

erikavasilova
11. feb 2021

Snáď sa nám to podarí 🙂 i keď dnes za peniaze spravia všetko lekári 🙂

modraslamka
12. jan 2023

@majamat pane boze🙏 az mi plano, chva bohu ze to dobre dopadlo🤦

tl999
25. jún 2023

@makova333 v com je rozdiel? 🙂

Strana
z2