icon

Cisársky rez so spinálkou

lenka22115
13. mar 2013

ahojte mamičky čaká ma onedlho plánovaná sekcia a lekári odporučaju spinalnu anestézu....chcem sa spýtať aké máte s nou skusenosti? neprišlo vam zle na vracanie??mám strašný strach z toho že im tam odpadnem jednak preto že si neviem predstaviť že budem všetko vnímať a ja len ked vidím krv je mi zle...a tiež mam nizky tlak...takže chcela by som počuť váš názor...je to take hrozné alebo sa to dá prežiť a či ste nemali vedlajšie učinky ako bolesť hlavy, vracanie, či sa vam hojila rana dobre a pod

katulka74
14. mar 2013

@lenka22115 ja som mala prve dva v celkovej,treti v spinali a bol uplne najlepsi,velmi som sa bala ,ze budem vracat,mat triasku a odpadnem,ale nie,nutila som anesteziologicku a instrumentarku nech so mnou komunikuju,stale som sa nieco pytala a vysvtlovala,ze nech sa so mnou bavia,aby som na to nemyslela,tak mi to nejak ubehlo a ked vybrali maleho,tak som sledovala jeho,ako ho cistia,obliekaju a foti sa s tatinom...uzasne pocity,o ktore som bola pri prvych dvoch detoch obrana,prvy plac....postavili ma po 12 hod a za 2 dni som uz lietala,myslim ze kazda znasame nieco lepsie a nieco horsie a bolesti hlavy? mala som nejake naznaky,ale sestricky ma hned poslali do bufetu nech si kupim kavu a kolu,tak to nejak preslo. 🙂

biancal
14. mar 2013

mne sa narodila dcerka sice predcasne, bola velmi malicka, ale povedali mi ze mi davaju spinal kvoli tomu, aby bola culejsia, aby nebola prispata aj ona pri celkovej...aj kocky co boli so mnou v nemocnici, rodili sekciou pri celkovej a babatka same nedychali, museli byt nejaky tyzden dva v inkubatore, mozno to bolo aj kvoli tomu

kvieta
14. mar 2013

Žiaden strach🙂 Blbý pocit je, keď si uvidíš nohy a nebudeš ich cítiť. Krv neuvidíš vôbec, rezanie budeš vnímať ako jemnučké mravčenie, skoro nevnímateľné. Ja som so svojim lekárom prehodila aj pár viet, kus sme aj posrandovali, bola som nenormálne smädná, mala som chuť na pivo🙂, tak sa od srdca zasmial, či 10 alebo 12-tku. Treba veľa piť, ale nie perlivé, snáď iba colu, budeš možno slabá. Mňa 6 dní vkuse bolela hlava, tiež mám nízky tlak, netreba statočne znášať bolesť, pretože to vyčerpáva, mne pichali inj. proti bolesti. To prvé vstávanie je hrozné, ale iba vtedy, do momentu, kým sa nepostavíš 1.krát, potom to už stále bude iba lepšie a lepšie. Po dvoch dňoch som v podstate bola celkom dobrá, až na to bolenie hlavy. Jazva sa skoro všetkým ženám hojí dobre, dajú sa kúpiť aj mastičky a bylinky na rýchlejšie a lepšie hojenie, ja som nepoužila nič a to som fungovala od druhého dňa s malou na izbe. Nie je to nič hrozné, netreba sa obávať, zvládneš to v pohode. Drž sa🙂

keischa
14. mar 2013

@lenka22115 ja som mala plánovanú sekciu a ja som chcela celkovú ale prehovorili ma na spinál, ja som vôbec nič necítila, žiaden tlak, ťah ani nič a nohy som si cítila do 2 hodín od pichnutia spinálu, hlava ma nebolela, mne sa len točila keď som sa prvý krát po 24 hodinách išla postaviť mala som akurát príšernú zimnicu po tom asi tak pol hodinku, ale ak ešte niekedy tak ja určite celkovú

casdante
14. mar 2013

Ja by som ti tiez poradila, radsej necitaj . Kazda ma inu skusenost a ta tvoja bude tiez ina, takze nechaj sa radsej prekvapit. Pri prvej sekcii som nevedela do coho idem, a bolo to tak lepsie. Tiez som mala pocas operacie nizky tlak, citila som , ked mi maleho vyberali.. celkovo to nebol prijemny zazitok, ale dal sa urcite prezit. Na druhu sekciu som uz bola mentalne pripravenejsia a ocakavala tie iste pocity ako pri prvej , ale nedostavili sa. Lekar sa so mnou neustale zhovoral ( mala som strach a on to vedel), nic ma nebolelo, tlak v norme , dokonca som ani velmi necitila, ked mi maleho vyberali. Nakoniec mi dali aj nieco na ukludnenie, co ma dost uspavalo, ale snazila som sa byt pri plnom vedomi az dovtedy, kym ma neodviezli na izbu. A taktiez rekuperacia bola omnoho rychlejsia, ako pri prvom . Samozrejme to prve postavenie sa je velmi neprijemne, ale cim viac trenujes, tym lepsie a za par dni bude po vsetkom. Urcite to zvladnes Vela stastia.

zonjushe
14. mar 2013

@lenka22115 ja som mala planovanu sekciu so spinalkou, musim povedat, ze mi zle bolo, ale nie z toho, ze by mi vadilo ze ma rezu, ale bola som nedisciplinovana a v noci pred sekciou a dokonca aj rano som este pila..vedela som, ze nemozem, ale nedalo sa, mna totiz v tehotenstve neskutocne smadilo a hlavne ku koncu sa to nedalo vydrzat co som tolko pila :D..takze ja som to aj cakala, ze mi bude zle..dali mi emitnu misku, dala som vsetko von a ulavilo sa mi..takze ak dodrzis rezim, nemalo by ti byt zle..ty zakrok nevidis, mas pred sebou velku plachtu..spinal neboli vobec - myslim ten vpich..citit budes mozno, ze nieco sa ti v bruchu deje ale bolest to nebude..len taky zvlastny pocit tahania..cely zakrok trva max. 40 minut pokial nie su komplikacie..bohuzial mna neobisli ani bolesti hlavy asi na taky 4.den, ale dostala som 2 infuzky a bolo to ok..neboj sa, da sa to zvladnut, urcite si to predstavujes ovela horsie ako to v skutocnosti je 🙂..drzim palce..

denka15
14. mar 2013

@lenka22115 mam rovnaky problem s krvou ako ty 🙂 odpadavam z nej...mala som sekciu v spinalke a tiezz som sa velice bala ale vserko bolo nakoniec ok...napisem ti ako to prebiehalo ;)
Takze najprv bol klystir, sestricky velice zlate a nebolo to zas az take strasne 🙂 potom ma na zacievkovalli a dali mi vypit niaku tekutinu aby mi nebolo na vracanie.Nasledne ma previezli na vozicku na salu, pichli mi do chrbta a ja som pomaly peestavala citit nohy 🙂
Poprosila som jedneho doktora, kt. na sale bol, ci by sa so mnou nemohol rozpravat po cely cas aby mi neprislo blbo...tak a dosiel doktor, sadol si ku mne a ja som zacala recnit s tym jednym doktorom :D
Velmi mi to pomohlo, nesustredit sa na tie reci o operacii a o postupe ktore viedol moj operujuci so sestrickou...potom somzraru pocula detsky plac, maly bol vonku isli ho povazit pomerat a tak, doniesli mi ho, pohladkala som ho po licku a odpadla som :D
A vsetko bolo v pohode, bol to uzasny pocit maleho konecne pocut a vidiet 🙂
A velmi mi pomohlo to rozpravanie a anesteziologom 🙂
Drzim ti palce, aj babatku 🙂

ebulobo
14. mar 2013

ja by som ta chcela ukludnit, neboj sa toho, zvladnes to. Ja sa strasne bojim, este aj injekcie aj ked mi krv beru..odpadavam, mavam nizky tlak.. zelena - biela som 🙂 Ja som lekara prehovarala na celkovu, vravim, ze sa strasne toho bojim byt pri vedomi aj samotneho pichania spinalky, vravim mu, mne byva zle, budete mat so mnou problem , ale neustupil, vraj ked mi bude zle ma prispia.../a hlavne je to asi fakt lepsie pre babo, ked uz cisarsky musi byt/ nebolo treba, vsetko prebehlo uplne super, kompletne vsetko. dobre bolo, ze mi hned maleho ukazali, pocula som prvy plac..jedine tie bolesti po som mala strasne, ale cez to som si uz nejako musela prejst. /este aj injekciu od bollesti som si sama pytala 🙂/ aj tak najviac zaberali cipky od bolesti.
drzim palce, aby ste to s babatkom super zladli.

latvia
14. mar 2013

@lenka22115 ja som spinal nemala, ale bola som pri niekolkych. co sa tyka priamo teba, ja by som sla jednoznacne do spinalu. a to hlavne z jedneho hlavneho dvovodu, ze cakas dvojicky. namiesto jedneho babatka musia vytiahnut dve.to chce urcity cas. jedno babatko pri celkovej narkoze maju vytiahnut do 5 minut., co je len tak tak cas na to, kym zacne z tvojho tela "vyprchat" anestetikum , ktore ti podaju do zily. jedno je na uspanie, jedno na zrelaxovanie svalov brucha. do piatich minut je relaxacia uplne prec, hypnotikum tiez, takze ak sa porodnikom predlzi cas kym vyberu obe babatka, anesteziolog ti musi dopichovat nanovo dalsie lieky, aby si sa na stole nezobudila. cize viac liekov do krvneho obehu, ktore sa dostavaju aj k babatkam. ked uz pre nic ine, len kvoli tomu by som aspon zacala so spinalkou. pokial arista pouzije tenku atraumaticku ihlu, dostatocne ta zavodni a ty dodrzis rezim po sekcii, je riziko bolesti hlavy minimalne. a ak by uz aj nejaka bolest bola a nepomoze pitie coca coly alebo lieky na bolest v infuzii, stale sa da pichnut krvna zatka, po ktorej sa ti ulavi okamzite. na vsetko je riesenie 😉 kazdopadne rozhodnutie je tak ci tak na tebe

luciahub1
14. mar 2013

Ahoj....ja som tiež po cisárskom, už rok a pol...Rozhodli sa na poslednú chvíľu, malý nie a nie von...takže mi injekciu pichali ani neviem ako, museli ma držať....vôbec nič som necítila...len také kmásanie bruchom, keď ho vyberali...horší je ten pocit, že si necítiš nohy, ako hovoria baby....ale mysli na malého a potom ho uvidíš a je ti najlepšie na svete...tiež mám nízky tlak a popravde, bolí ma hlava ešte dnes...to ma predtým nebolela, takže určite tá pravdepodobnosť u teba je... Horší bol druhý deň, okrem bolestí sa mi točila hlava jak na kolotoči...nízky tlak...ale jazvu som mala v pohode a v priebehu niekoľkých týždňov bola v pohode...len ja som bola z toho všetkého unavená, že mi trvalo asi dva týždne kým som bola o.k. Viac ma mrzelo, že vraj dieťa to prežíva horšie...je akoby vytrhnutý zo svojho sveta, kdešto pri normálnom pôrode sa na to pripravuje...či ako to je...

jaja1989
20. mar 2013

ahojte da sa spinalka objednat ?ja sa klasickeho porodu strasne bojim a uvazujem o spinalke

latvia
20. mar 2013

@jaja1989 spinalka sa picha len pri cisarskom reze, tak ak si ten vybavis...

natinecka
20. mar 2013

ja som obe deti mala na cisarsky, prevé pred 12-timy rokmi, po 10 hodinovy kontrakciah sa otočila nôžkami dole a nie a nie sa otočiť, tak som mala cisársky automaticky s celkovou, syna pred 4 rokmi to bola rychlovka, bola som v poradni a mala som zle vysledky a hned v ten deň mi robili sekciu, pýtali sa ma či chcem spinal, alebo celkovu,jasom sa spinalu veľmi bala a asi by som skolabovala ak by som citila, že mi niečo robia, nakoniec som sa rozhodla pre celkovu, prehovarali ma, ale nedala som sa, po celkovej som sa zobudila na izbe troška mi prišlo zle ako na vracanie, vyšla zo mňa iba ako voda a bolo mi dobre, žiadna bolesť hlavy,nič. Na 4. deň som bola doma aj so stehmi. Ak by som mala isť ešte raz na cisarsky jednoznačne s celkovou. Ale to je na každom a každý má svoj názor 😉

hanka0809
3. máj 2013

ja som mala plánovanú sekciu so spinálkou...a nemenila by som...malého som hned videla a vybozkávala 🙂 keď mi ju pichli ostalo mi veľmi zle - na vracanie ale po chvíli to prešlo, dali mi kyslík a bolo to ok 😉 potom ma veeeeeľmi ale veeeeľmi svrbela tvár...a hneď ako som si začala cítiť nohy tak mi dávali lieky od bolesti... ale bolo to také, že cítila som ako sa vo mne hrabú ale ten pocit vidieť svoje dieťa hned po narodení a vybozkávať ho by som nemenila za nič na svete...ja som musela mať cisarák...to zotavovanie po samotnom cisárskom som znášala strašne 😖 ale moje telo zdobí tá najkrajšia jazva na svete 🙂

lenka1441
3. máj 2013

Ja som sla tiez spinalkou pretoza, mala bola vacsia 😖 straasne som sa bala ale nakoniec celkom v pohode.Do chrbata medzi stavce mi pichli injekciu,za chvilku som si necitila spodok.citila som take skubanie ako keby neboli to ale pre mna to bolo neprijemne a ked malu vyberali,tak som pocitovala tlaky a uz som pocula jej plac a ukazali mi ju hned pohladkala som si ju bol to NAJKRJSI OHAMIH V MOJOM ZIVOTE 🙂 bolesti som mala strasne,az som sa potila no ale zvladla som to drzim pesticky

dajanak
10. máj 2013

Ahoj ja som bola tiež cisárskym so spinálkou, bolo to v pohode, krv som nevidela, anesteziolog sa po celý čas so mnou rozprával, hldkal ma po hlave, ked mi to robili cítila som iba malý tlak, inak bolesť žiadna, neviem si vynachváliť, malého mi hned ukázali a nežiadúce účinky, už ked ma zašívali to bolo trochu nepríjemné a dlho to trvalo prišlo mi zle - vracala som a potom som mala asi 3 dni ukrutné bolesti hlavy a krku. Prišiel primár a nariadil mi vela piť, dve kávy denne a ibalgin 3- krát denne a prešlo to, takže dobre nakoniec. Rana sa zahojila, nieje to vidno ani pri plavkách, krásne to vybledlo ( dobrá repíková masť) je to tenké ako vlas. No a ešte som si vyskúšala ako sa cíti ochrnutý :o(( nohy som začala cítiť a pohnúť nimi až po 8-9 hodinách

kubkatka
11. máj 2013

@jaja1989 ahoj, staci, ked si vybavis a zaplatis epiduralku, ktora ti zabrani citit bolest pri kontrakciach pred porodom, porod zvladnes neboj sa 😉, kedze nebudes vysilena z bolesti od kontrakcii.

nikita002
14. jún 2013

@bella77 presne aj ja tak ako vas nazor 🙂

zuzidomi
16. jún 2013

ja som mala malu celkovou anestezou.mala sa narodila o 13:10 a večer som už vstala a utekala za mojou malinkou🙂no u malého som mohla rodiť riadne ale nevedela som vytlačiť môjho valibuka🙂tak po chvíli sme utekali na salu,pritom som sa dala ukecať na spinálku ani sama neviem ak možno tie bolesti čo som už mala ma ovplivňili a dala som sa nato:(bala som sa od tej inekcie:(ale vobec som to necítila jak mi pichla🙂potom šupom ma dali na postel a rýchlo rezali.citila som len jak ma jakobi trhali🙂potom zrazu malý zaplakal ukázali mi ho rýchlo a išli ho popozerať🙂mnazatial zašili.no táto spinalka ma aj nevihodu na druhí deň som dostala taku migrenu len tak som vedela byť ked ležím alebo som bola sklonená na zem jak opica:(4dni trvala cwsta domov z pôrodnice bol horor pre mna v aute:(potom prešlo ale migrena sa mi vracia čo predtým som nemala.takže ja by som viac spinalku nechcela 😖 povedze aj to je vtom každá sme iná 🙂

amouramour
16. jún 2013

nebudes vidiet krv, nebudes vnimat ziaden rez...rozhodne lepsie ako celkova anesteza a budes pocut aj prvykrat zaplakat babatko, uvidis ho🙂toto by si si chcela nechat ujst?

slimkaaaaaa
26. jún 2013

ahoj ja budem mat tiez asi planovanu sekciu len neviem ako to je ci prides v ten den alebo den pred tym do nemocnice ako to vlastne je stou planovanou sekciou?

bubinko83
26. jún 2013

@slimkaaaaaa ja som prišla v den sekcie rano na lačno o siedmej a urobili sekciu o 10 hodine ,nie spinalku ale v celkovej narkoze.

slimkaaaaaa
27. jún 2013

@bubinko83 takze mozem ist aj v den sekcie do nemocnice?a kolko si tam asi bola v nemocnici

bubinko83
27. jún 2013

@slimkaaaaaa neviem ako je u vas zauživane u nas robia takto,musiš mat samozrejme interne predoperačne už urobene.A v nemocke som bola 5 dni.

smuhyta
28. júl 2013

Ja idem rodit rano spinalkou...planovany porod..potom dam vediet co a ako

luciusiva
29. júl 2013

Ahoj, ja som rodila cisárskym so spinálnou anestézou a bolo to uplne v pohode. Síce som nemohla 24 hodín chodiť, ale zvládala som to úplne super. Nič mi nebolo ani zle alebo niečo podovné, jedine som mala záhu

sashha
29. júl 2013

Tiež som mala cisarák so spinálom - vôbec mi nebolo zle, vlastne som sa pri pôrode cítila fajn až na to, že som cítila také tlmené "narábanie rukami" doktorov v mojich útrobách :D rana sa mi zahojila perfektne, nemala som vôbec žiadne problémy.... až na jednu "drobnosť", na štvrtý deň, keď ma prepustili, keďže sme boli v perfektnom stave aj syn aj ja, som večer dostala reakciu na spinál - 24hodinové bolesti hlavy :/ kde nepomohlo nič, žiadne injekcie, tabletky, vôbec nič, len som to musela proste vydržať.

brumka
29. júl 2013

jasom mala prvy porod neplanovanu sekciu v narkoze adruhy planovana sekcia so spinalom az na spinal co bolel pri zavadzani, tak cely porod bol super. urcite som za spinal, clovek moze hned pocut avidiet babo hned ako ho vytiahnu z bruska. ako niekolko hodin nevediet ci ma zena babo v poriadku. nevyhoda spinalu ze som museala lezat nieco cez 24h a potom to postaveniea zatocenie hlavy no nic moc (rychly pokles tlaku), pri narkoze mi kazali postavit sa hned rano co mohlo byt 18h max mozno menej. ale zase nevyhoda bola ze bolelo hrdlo po narkoze

olink4
29. júl 2013

Ahoj ja mám za sebou 3 cisárske rezy, dva v uplnej narkoze a jeden so spinalkou. Po nárkoze som nemala žiadné problémy, nebolela ma hlava, všetko sa mi dobre hojilo, mliečko som mala hneď a hlavne som sa do chuti vyspala a oddýchla po pôrode, čo som potrebovyla. Pri spinálke mi prišlo zle, ale dalo sa to vydržať, lebo som mala tiež nízky tlak krvi sa báť nemusíš, lebo nič krvavé som nevidela. Po spinálke sa mi objavili
veľké bolesti hlavy, musela som piť kofeinové nápoje, a od bolesti som musela asi 5 dní užívať ibalgin 4x denne, čo sa prejavilo aj na malej bola uplakanejšie a nespinkala mi, ale na toto ma nikto neupozornil pred pôrodom. Nedalo sa mi zaspať a poriadne si oddychnuť, mala som dojem ,ako keby som na niečom šlapala. Pri nárkoze musia vybrať dieťatko do20min., aby nepôsobili anestetike na bábetko, kdežto pri spinálke maju viac času. Pre mňa bol lepší pôrod v uplnej narkoze, ale pri spinalke si hneď vidíš bábetko, čo je nezabudnutelny zážitok. Prajem, aby všetko dobre dopadlo. 🙂

smuhyta
29. júl 2013

Tak ja som rano odrodila dvojky spinalom nevravala som ziadne bolesti hlavy..po 6 hod.mi sestricka pomohla vstat mm zobral vozik kde som si sadla a isla som kuknut male..akurat mi je strasne teplo ale inak nic uvidime zajtra