Cisársky verzus prirodzený pôrod
Ahojte, som prvorodička a zaujimalo by ma, či bol pre vás lepší prirodzený alebo cisársky. Mala by som jednu indikáciu na plánovaný cisársky takže by som si to vedela vybaviť.
Ďakujem za vaše názory
Prirodzený pôrod to ma v názve.
Je prirodzený pre teba dieťa.
Pre tvoje telo, pre jeho cestu von.
Rekonvalescencia je individuálna vec.
Ale ak nemáš niečo vážne na indikáciu CR, nemáš dôvod si ho vybavovať.
Ver svojmu telu
3x prirodzene pôrody - perfektne a 1x sekcia kvôli zdravotným problémom ale dobre bolo všetko aj samotný spinal aj cisársky aj rekonvalescencia .
Ale nie je nad prirodzený pôrod
Prvý pôrod trval tri dni a skončil vexom, druhý akútna sekcia a aj napriek všetkému by som si vybrala ten prirodzený. Aspoň pre mňa zotavovanie po sekcii celé zle.
@matkahelka prepac, ale tvoja vzorka nemoze posluzit ako relevantny medicinsky vyskum, ten hovori jasne (imunit je viac druhov, budovanie imunity je do istej miery mytus, sireny najma antivax scenou). Aj z tohto dovodu sa zacinaju vyskumy, ako dostat dieta z CS pod vplyv flory z porodnych ciest.
Tak ja pojdem proti prudu a za mna radsej sekcia ako vsginalny s nastrihom. Prvy porod akutna sekcia, po 12h postavenie a po 18h som sa plnohodnotne starala o dieta. Druhe vbac, dcerka isla s rukou napred. Kvoli nastrihu som 2 tyzdne nevela sediet, takze kojenie bolo peklo. Priebeh porodu si nikdy nevyberies, ale teda z mojich dvoch skusenosti radsej sekcia 🤷♀️
@julish moja vzorka? kristova noho, pytala som sa na to uznavaneho profesora pri morfo ultrazvuku. A budovanie imunity je mytus sireny antivaxermi? dufam, ze si robis prdel. To potom vsetci pediatri su antivaxeri. zopar pediatrov na insta sledujem (aj pediatricku, ktora donedavna posobila na MK) a rovnako ako nasa 60 rocna pediatricka uplne standardne davaju rady/odporucania na BUDOVANIE imunity. nasa pediatricka ma dokonca aj letaciky schvalene a odporucane slovenskymi pediatrami. ale teda, najblizsie na preventivke ju upozornim, nech nesiri antivaxerske bludy, lebo imunita sa nebuduje 🤦♀️ ok, uz som na koni citala vsetko, uz mozem umriet 🙈
Zalezi to od viacerych faktorov- hlavne od velkosti dietata a aj tvojho znasania bolesti. Ja som mala prvy cisarsky, myslela som si aka je to hroza, spinal mi nezaberal poriadne, citila som rezy aj vyberanie tak ma nakoniec uspali uplne, potom to vstavanie, este som mala neznesitelne migreny, ani pohnut som sa nemohla 🤷♀️ Dalsieho syna som rodila normalne, zdalo sa mi to super aj sitie v pohode, hned som behala. A tretia dcera bola uplne hroza, mala 4650 g, nevladala som ju vytlacit, poskodili jej rameno ako ju tahali, ja mam poskodenu panvu, bolesti chrbta atd…takze tazko radit, skor zvazit vsetko
@matkahelka napisala som, ze budovanie imunity je ciastocne mytus, lebo su rozne typy imunity, vrodena aj ziskana, kazda funguje inac... a ano, ako prva vec na podporu imunity je prirodzeny porod. Ale chapem, ze sonografista ci gynekolog sa do neonatologie a imunologie az tak nemusia vyznat 🙂
Ja som mala 3 prirodzene, svagrina všetky cisárske, ja som sa trápila pár hodín( bolesti) ona 2-3 týždne po cisárskom a ešte mesiac po nevolá fit . Ja som po týždni z pôrodnice už fungovala ako nič. Takže ak by som si mala vybrať tak z tohto pohľadu určite prirodzene.
Ja som mala prvý pôrod prirodzený 20hodinovy a druhý akútna sekcia. A poviem ti úprimne že radšej 10x prirodzene ako raz sekcia..po prirodzenom pôrode som ani nevedela že som rodila a pri sekcii som vyše mesiaca sa nemohla hýbať. Teraz som 3x tehotná a dúfam a verím že mi dr povolí prirodzený pôrod.
3x prirodzene. Ako prvorodička 2h, druhý pôrod 55 minút tretí 25 minút. Všetko od príchodu do pôrodnice. Kontrakcie pri každom 1,5h cca
Zotavenie veľmi rýchle, napriek tomu, že mi pri prvom urobil inteligent preventívny nadstrih.
Sekciu som nemala ale rok a pol po treťom pôrode som mala operáciu žlčníka a teda tie malé rany zažívame to bola hrôza. Neviem si predstaviť fungovanie s celým bruchom prerezanym
Ja som mala sice iba prirodzene porody, ale pri prvom som bola hned fit. Nechapala som, preco ma chce sestricka sprevadzat do sprchy a co sa vsetci divia, ze sa promenadujem hore dole… takze aj takto to moze byt po prirodzenom… nehovorim, ze vzdy a kazda to tak ma. Za mna najvacsie plus prirodzeneho: babo mi dali hned k prsniku, este bolo krkvave, neocistene, nechali mi ho lezat na bruchu koža na kožu. Ked ho očistili, odvazili… dali ho vedla mna a cely cas uz bolo so mnou. V naruci som si ho brala na izbu…
@mane01 presne to isté aj u mňa pri cisárskych.dieta hneď v náručí, hneď na izbe so mnou,žiadne na druhý den
Takže žiadny rozdiel.
Aj ja som behala ako srnka hneď...
To tiež nie je garancia pri prirodzenom pôrode.
Na izbe som bola s jednou prvorodičkou,ktorej zašívali všetko z vnútra,lebo dcéra ju doslovne dotrhala pri prirodzenom.porode.
40 stehov dnu a von
@matkahelka áno, lebo profesor z ultrazvuku sa zoberá imunitou detí po pôrode. Radšej si mala napísať, že si sa pýtala uznávaného pediatra
Ja som rodila prirodzene, mne hrozila sekcia (mala som veľmi úzku panvu - dieťa na tie rozmery veľké, prenášala som dlho - aj my pôrod začali vyvolávať vkladacou tabletov)....ale ja aj keď som mala na výber rozhodla som sa pre prirodzene..... sekciu som vyslovene nechcela a aj počas pôrodu som robila všetko preto aby k nej nedošlo.
A jasne bolelo to veľmi čo si budeme klamať no aj napriek tomu tomu by som si takto vybrala znovu.
Ja osobne som sa viac bála sekcie.
@nini1978 dieta, ktoré prejde cestami matky ma úplne ine baktérie v čreve aj vo vyššom veku. A dobrá črevná flora je spojená s mnohými zdravotnými výhodami. Stačí si pozrieť vedecké články napr. Google scholar použi alebo si pozri nejaké TED talks, kde máš princíp a dôležitosť črevnej mikroflory vysvetlené za 15 minút. V skratke je črevo ako druhý mozog. Nechceš tam mať zle baktérie, ale presne tie, čo tam od matky majú byt. Takže ano, prirodzený pôrod je pre dieta lepší
@belllinka profesor z ultrazvuku 🤦♀️ ach. a to je aka specializacia? je to profesor prenatalnej diagnostiky, ty ultrazvuk. ale hej, aj pediatricka mojich dcer so svojou 40 rocnou praxou tvrdi to iste. tiez patri - ako som sa vyssie dozvedela- k antivax komunite, ktora tvrdi, ze imunitu dietata je potrebne budovat. moje deti - ani ta z prirodzeneho porodu, ani ta zo spinalu nevedia, co su to antibiotika. ani nejdeme od sopla k soplu a od kasla ku kaslu.
@julish a co konkretne je mytus, ci dokonca antivax na budovani imunity? naozaj ma to nesmierne zaujima, pretoze som sa s takymto terminom este nestretla.
@mane01 hneď ako som mohla,hneď som sa nútila postaviť, áno,všetci sa divili,predstav si,dokonca som išla domov o deň skôr
To len na margo toho,že každá osoba reaguje inak,každý organizmus je iný (už ti možno zapína)
A teda písať,že cr je masaker oproti pr.porodu je úplne od veci,hlavne keď nemáš nikde napísané ,že je to prechádzka ružovou záhradou a nevieš predpovedať komplikácie ako na jednej,tak ani na druhej strane..
Zbytočná infantilna' provokácia,sterilna' debata s niektorými ľuďmi -tebou
@nini1978 prepáč, ale mne sa nechce s tebou debatovať prečo a v čom je pre dieťa prirodzený pôrod lepší - potvrdí ti to každý gynekológ, stačí hľadať na internete a nájdeš si o tom množstvo ODBORNÝCH článkov. Ale vidím - čítam, že ty máš iba tú svoju jedinú pravdu, že pod slnkom nie je nič lepšie ako cisársky, v poriadku 🙂 Ale nenúť tento názor iným...
Ako som písala, zažila som 1x prirodzený a 1x akútnu sekciu a napriek tomu, že po obidvoch pôrodoch som bola rýchlo fit, by som si dobrovoľne sekciu - operáciu nevybrala. Pekný večer 🙂
Prirodzený. Bolo to menej bolestivé ako cisarák. Po cisaraku, keď mi pichali oxytocín na zavinutie maternice a ešte som bola od pol pása dolu ochrnutá, som myslela, že skapem na tej posteli.

Lepsie a rychlejsie sa zotavuje po prirodzenom porode. Po cisarskom je to brutalny masaker bolesti rezu neschopnost sa vystriet, chodit vystreta a trva to dlhsie. Ak ti naplanuju cisarsky neprejdes si kontrakciami pri ktorych si myslis, ze uz ides skapat. Ale - su zeny ktore pridu a za pol hodiny je po vsetkom a ani nevedia ako. A su aj zeny ktore po cisarskom na druhy den funguju ako tak. Takze obidva cesty su tazke, narocne. Ale - pri obydvoch na to vsetko velmi rychlo zabudnes a budes mat oci a myslienky uz len pre svoje krasne babatko. Takze urcite si nic na silu nevybavuj, co ma prist pride.