icon

Cisársky verzus prirodzený pôrod

10. júl 2023

Ahojte, som prvorodička a zaujimalo by ma, či bol pre vás lepší prirodzený alebo cisársky. Mala by som jednu indikáciu na plánovaný cisársky takže by som si to vedela vybaviť.
Ďakujem za vaše názory

mamickalisticka
10. júl 2023

Ja by som si vybrala cisársky. Cítila som sa po ňom lepšie.. kontrakcie zažiť už nikdy viac

autor
10. júl 2023

Ďakujem vám všetkým za odpovede, nemôžem prenášať a aj tak ak neporodím skôr, budú mi vyvolávať a dosť možné, že to skončí cisárskym. Ešte druhá otázka, bábätko donesú po cisárskom až o deň alebo ako to tu u nás je ? Ďakujem

lalala94
10. júl 2023

@autorka to, či ti bábätko donesú ešte na JIS je individuálne a vždy to závisí od konkrétnej pôrodnice. Napr. v Košiciach (žijem tu) v jednej nemocnici donesú iba 1x na pár minút, kým žena leží na JISke, ale v druhej nemocnici nosia pravidelne aj niekoľkokrát na dlhšiu dobu. Musíš si zistiť ako to majú v tej pôrodnici, v ktorej plánuješ rodiť.

katarinka89
11. júl 2023

@elizabet173 štopkal ma dosť dlho aj som sa potrava, napriek nastrihu, no i tak ho hodnotím ako lepší.

kvetinka75
11. júl 2023

pokiaľ to nie je nevyhnutné, tak radšej prirodzene.

evkamotka
11. júl 2023

Bábo ti daju na druhy den, lebo po cisárskom si po operácii, nevies sa pohnut ani nemozes. Takze nemas ako babo zobrat, prebalit, nic. Rodila som u Kocha

julish
11. júl 2023

Čo je lepšie? Pre bábänko jednoznačne prirodzený, a pre teba? Ja by som kvôli imunite malého vydržala ja viac bolesti

3petka
11. júl 2023

Ja som cisársky nemala ale hrozil mi pri druhom a veru bola som veľmi šťastná keď mi Dr povedal že to zvládnem prirodzene. Cisársky je veľký zásah do tela ženy a dieťa je odolnejšie keď normálne prejde pôrodnými cestami.

matkahelka
11. júl 2023

mala som aj prirodzeny porod aj sekciu - spinal. za mna jednoznacne sekcia. si pri vedomi, komunikuju s tebou, zrazu ti daju babatko. ja som mala prirodzeny porod hrozny, bola som po nom aj viac ubolena a dlhsie som sa zotavovala ako po sekcii.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
11. júl 2023

@julish staci citat diskusie tu na MK, 80% deti je po nastupe do skolok nonstop na atb a to bez rozdielu, ako sa narodili. ja mam deti rodene aj aj a zatial v imunite rozdiel nebadam, obe ju maju skvelu - klop klop. Imunita sa buduje, pramalo zalezi od toho, ako bolo dieta narodene.

uzanka16
11. júl 2023

@denuss aj mne sa toto stalo so spinalom, zo začiatku to bolo ok, ale potom som začala cítiť riadne ako rezu, ale až tak, že ma museli na 5 min uspať, tak som premeskala prvý plač a aj ako ju vytiahli, potom aj tak som ďalej všetko cítila, nie až tak strašne, ale zatinala som iba zuby, mne bolo povedané, že riadne nezaucinkovalo, že mierne skrivena chrbtica. Na JISKE v pohode, ale keď spinal prestal účinkovať som skapinala, kvôli liekom mi nemohli dať nič silné od bolestivé, stále davali cez infúzie paralen. No a 1. postavenie 1 katastrofa, taká bolesť, že som sa dorevala. Zo sekcie som sa riadne spamätala po 4 mesiacoch, 6 mesiacov žiadny sex čo strašne bolesti a na veľkú potrebu ani nevravím, zo spodu šitá som nebola ale strašne ma to bolelo pri tlačení a aj jazva. Pri prirodzenom pôrode po pár dňoch fit a v podstate som normálne fungovala.

rivini
11. júl 2023

Vela je o nastaveni v hlave. Ja som mala vaznu indikaciu na sekciu, mohla som ale skusit vyvolavacku s pripravenym timom na sekciu. Vybrala som si planovanu sekciu a nelutujem a bolo to naozaj velmi v pohode. Este v ten den som vstala a normalne fungovala. Bolesti boli ok, lieky som potrebovala len tri dni. Doma som uz na stvrty den sla na pomalu kratku prechadzku s kocikom a bolo pre mna super moct pri kojeni hned v pohode sediet. Ocistky tiez slabe, kedze po sekcii sa automaticky robi kyretaz. Cize ani nejake hrube vlozky 6 tyzdnov nebolo treba. Za mna-ak by existovala garancia bezproblemoveho prirodzeneho porodu, brala by som ten. Ak budem mat ale dalsie dieta, ja za mna budem trvat na sekcii. Porod bol pekny, nemala som narkozu, bonding robil otecko a ja o hodinu na to. Ake ja som bola nozaj velmi pozitivne naladena, pripravena na to, ako po sekcii vstavat atd a nebrala som to ako zlyhanie. Ak by som zazila 15 hodin kontrakcii a potom sekciu, pisala by som tu asi inak. Mam kamosky, ktorym po prirodzenych porodoch nie je nic, ale aj take, ktore chodia doteraz na ozarovanie rany po vaginalnom siti, alebo trpia inkontinenciou. Cize sekcia je taky „vrabec v hrsti“😂.

belllinka
11. júl 2023

@matkahelka a ako vieš, že z tých 80-tich percent nie je väčšina detí narodených sekciou? Či každá matka sa tam zveruje, ako porodila? Veď je to aj dokázané, že deti narodené prirodzene majú lepšiu imunitu, ako tie sterilné zo sekcie.

rivini
11. júl 2023

@belllinka mam jedno „sterilne“ sekciove dieta a je teda dost imunitne aj inak v pohode, nejake vazne problemy fakt nemame, a nie, ani nenachyta vsetky viry v skolke ako prve…

anjelikdianka
11. júl 2023

Ja som staršie deti rodila prírodzene a teraz dvojičky cisárským.No chneď keď už neúčinkovali lieky proti bolesti som povedala že by som radšej porodila 5x prírodzene ako 1x s cisárským.
Po pôrode prírodzene som chneď ako my dali dieťa na izbu som sa vedela o neho postarať,fungovať.Ale po cisárskom som prvý den musela poprosiť sestričky aby mi deti odniesli na noc lebo som ani z postela nevedela vstať.Potom tiež kým som bola v nemocnici tak starostlivosť o bábätká bola pre mna tažsia ako keď som bola po prírodzenom pôrode.

matkahelka
11. júl 2023

@belllinka nedavno tu bola rovnaka diskusia, kde to zeny normalne napisali, ze deti su prirodzene narodene a vecne chore. par tam bolo takych ako ja, ze rodili aj aj a pisali, ze paradoxne, tie sekciove su zdravsie.moja starsia dcera je skolacka, chodila do skolky, kde sme sa vacsina matiek poznali. a ano, bez rozdielu porodu a bez rozdielu ci boli deti dojcene 3 roky, ci vobec nedojcene bola vacsina chora stale. ja som bola na morfo ultrazvuk u jedneho z najvacsich odbornikov na SR a ten mi to tiez povedal- imunita sa BUDUJE bez ohladu na to, ako sa dieta narodi. povedat, ze dieta narodene prirodzene bude mat lepsiu imunitu ako to sekciove je absurdne. na imunitu vplyva strava, otuzovanie, prostredie, kde dieta vyrasta, cast imunity dieta dedi.

vikiki29
11. júl 2023

Rodila som akútnou sekciou a po tých celodenných kontrakciách som za ňu dakovala bohu aj všetkým svätým a to som ateista 😁. Za mňa ak je na výber, jednoznačne sekcia. Rekonvalescencia bola Ok aj malá je v poriadku.

belllinka
11. júl 2023

@matkahelka chceš povedať, že pár matiek na koni, čo sa zapojili do diskusie je relevantná vzorka, z ktorej sa dajú robiť nejaké štatistiké závery? Radšej to už nerozoberajme

autor
11. júl 2023

@matkahelka myslím si, že toto je pravda. Môj muž, narodený sekciou je zdravší a má lepšiu imunitu než ja narodená prirodzeným pôrodom.

belllinka
11. júl 2023

určite to nie je pravda, ja narodená prirodzene mám lepšiu imunitu, ako naša suseda z tretieho poschodia, narodená sekciou 🙄🙈😂 Žasnem z vašich štatistických záverov 😀

levandulova111
11. júl 2023

Ja mám za sebou 4 cisárske a za mňa keby môžem, vrátim čas a určite by som chcela prirodzene, aj keď neviem aký to je pocit, ale veľakrát mi je do plaču, že som to zažiť nemohla... Prvý bola akútna sekcia, a druhý, ktorý mohol ísť normálne, tak som šla tiež sekciou, lebo u nás je to "automatické", keď ideš prvýkrát tak aj ostatné razy... Nikdy by som do cisárskeho nešla dobrovoľne, nikdy! Moje telo je zničené a to nie tehotenstvami, ale tými cisárskymi... A to nehovorím o tých zdravotných komplikáciách, bolestiach kvôli zrastom, nemožnosti cvičiť ani pol roka po pôrode kvôli bolestiam, proste nemôžem telu pomôcť vyzerať lepšie... Tak len čakám, kedy bolesti prejdú, ale aj tak čím dlhšie to trvá, tým ťažšie sa to bude dávať dokopy pomocou cvičenia... Niekedy je potrebné zrasty odstrániť pomocou operácie, čo je ďalší zásah do tela....
Nerob to len pre to, lebo je to "moderné" alebo kvôli tomu, že si myslíš, že je to ľahšia cesta priviesť dieťa na svet... Nie, nie je... Každá žena má iné telo, iný prah bolesti, iné pôrodné cesty atď atď... Ale aj keby ma má dieťa roztrhnúť na dve polky, radšej by som išla prirodzene..... Budem dúfať, že v budúcom živote zažijem tú krásu a hrdosť, že som to dokázala, vytlačiť ten malý voňavý uzlík, vidieť to malé klbko ihneď po pôrode, keď je ešte tak krásne dokrcene (videla som len z foto) a nie až po niekoľkých hodinách, kedy sa zobudím a neviem ani poriadne, kde som 🙈

levandulova111
11. júl 2023

Naozaj niekto ide porovnávať imunitu po cisárskom a prirodzenom? A vedela si, že po cisárskom môže byť v pľúcach dieťaťa plodová voda, čo môže spôsobiť komplikácie a dýchacie zápaly? Pre tak malé telíčko, ktoré ešte ani neuschlo z tej vody, to musí byť brutálny zahul, prekonať zápal dýchacích ciest...
Napr kamoška má dvoch synov, obaja cisárskym, jeden je zdravý ako repa a druhý má imunitu na nule, čiže starší nemôže ani do škôlky, aby náhodou niečo z tej škôlky nedoniesol tomu mladšiemu.... Čiže to, kto má ku imunitu určite nezávisí od toho, ako bol porodený....

basska_b
11. júl 2023

Ja som urcite za prirodzeny porod, mam za sebou jednu sekciu, ktora bola podla mna zbytocna a potom dva prirodzene porody, kde to tiez neslo super hladko, ale tym, ze som vedela porovnat, tak vdaka Bohu za ne a velmi rada spominam na ne...

basska_b
11. júl 2023

@belllinka Tieto statisticke zavery su tu naozaj sranda (ja som inak statistiku vystudovala na VŠ) 😃 vzdy sa tu ozvu maminy,co mali sekciu a chvalia si ju... nechajme to radsej na medicinske štúdie - na pubmed portali si najdete porovnania crevneho mikrobiomu a dopadu cisarskeho na dychacie cesty.

2006_1211
11. júl 2023

Mala som prirodzený pôrod a keby viem ako to dopadne tak radšej cisársky doktor ma pokazil zadíval hodinu aj tak zle a ešte 2 operáciu transfuzia krvy a plazmy a to zasivanie bolelo 3krat viac jak pôrod

ell_mala
Autor odpoveď zmazal
zuzulka558
11. júl 2023

Ja obidva prirodzene bez epiduralky, vedľa seba som mala vždy ženy po cisárskom a samé mi vraveli ze radšej by išli ako ja keby mohli

dkethe
11. júl 2023

To je cele loteria 🤣 a som rada ze ja uz nemusim 'stavkovat' 😃
Moj prirodzeny prvy katastrofa, druhy dokonaly zazitok.
Znama prvy CS, pohodicka, druhy CS katastrofa.

lienka.7
11. júl 2023

@autorka podľa toho, čo tým chceš sledovať. Mat rozparane brucho nie je žiadna výhra, a taktiež keď budeš dole zasita a nebudeš si môcť sadnúť, tiez to nie je výhra.
Ja osobne som CR nemala, ale vyberali mi slepák. Neviem, ako by som potom s babom fungovala, zohybala sa a pod. Za toto maju všetky môj neskutočný obdiv. Ja som bola "odpalena" ešte asi 3tt po operácii.
Prirodzeného som sa bála, ani neviem prečo, tiez som vymyslala nad CR (s lekárom by som sa dohodla), ale nakoniec som rada za oba prirodzene, hoci boli rýchle a nejako som sa netrápila. Ak by som mala postupovať torturu s vyvolávanim ako tu píšu niektoré (30 hod.a pod, balóniky, tabletky a iné lahodky), to by som fakt odmietla a bol by CR.