Cisársky vs. prirodzený pôrod: Prečo nemocnice uprednostňujú prirodzený?
Čo hovoríte na toto, stotožňujete sa ? —>
Citujem (meno nebudem zverejňovať) :
Bohužiaľ u nás je to tak, že za každý prirodzený pôrod nemocnica dostáva body/kredity a čím ich je viac tak sa nemocnica považuje za lepšiu 🤷♀️🤦♀️ preto cisárske len tak nerobia lebo tie body strácajú 🤦♀️ pre nich je žena len číslo, len ďalšia v poradí čo tam po jej popôrodné traume či pocitoch 🤔🤢 a za ďalšie ako povedala pôrodníčka po mojej sekcii priateľovi: viete je to celé o prachoch sú strašne drahé preto ich robíme až na poslednú sekundu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ to že mám z pôrodu traumu ich netrápi ja som pre nich len ďalšie číslo…“
Nesuhlasim. Podla mna to zalezi od nemocnice ale minimalne v porodnici ktoru ja som si vybrala taky pristup nemali. A cely naozr mi pride dost laicky postaveny na vode absolutne nerozlisuje akutne a planovane sekcie.
Nerozumiem, píšeš, že nemocnice chcú prirodzené pôrody, lebo tam sú prachy. Potom píšeš, ze po tvojom cisárskom, že trauma ich nezaujíma. Tak o čo ti ide? Ved od toho je lekár, aby určil podľa zdravotného stavu pacientky, aký pôrod bude, kľudne nabudúce môžeš aj doma a babicou.
My sme tu 300 rokov za opicami. Modernizácia porodnica u nás prebehla v tom, že vymaľovali na ružovo a modro steny, dali oblaciky a mesiačiky a nove náramky pre bábätka. Tam to skončilo.
Nerozumiem, píšeš, že nemocnice chcú prirodzené pôrody, lebo tam sú prachy. Potom píšeš, ze po tvojom cisárskom, že trauma ich nezaujíma. Tak o čo ti ide? Ved od toho je lekár, aby určil podľa zdravotného stavu pacientky, aký pôrod bude, kľudne nabudúce môžeš aj doma a babicou.
@anonym_1da3c4 že často sa robí sekcia doslova až na posledný amen. Keď je to už naozaj ohrozujúce a často to má aj trvale následky
@anonym_1da3c4 že často sa robí sekcia doslova až na posledný amen. Keď je to už naozaj ohrozujúce a často to má aj trvale následky
@anonym_dae846 prečo potom všetky protekcne si dávajú robiť cisar ?
@vanda3004 sekcia je v podstate operácia a prináša so sebou riziká ako každá operácia......takže na čo riskovať? všetko prirodzené je vždy lepšie a sekcia má význam len vtedy kedy si to vyžaduje zdravotný stav rodičky alebo dieťaťa......
@mogaa prečo potom všetky protekcne si dávajú robiť cisar ?
@vanda3004 sekcia je v podstate operácia a prináša so sebou riziká ako každá operácia......takže na čo riskovať? všetko prirodzené je vždy lepšie a sekcia má význam len vtedy kedy si to vyžaduje zdravotný stav rodičky alebo dieťaťa......
@mogaa prirodzený pôrod nie je jednoducho vždy lepsi. To čo píšeš su len take frázy. Jednoducho nie vždy
@anonym_1da3c4 treba lepšie čítať ja som nemala cisársky
🙈
Nesuhlasim. Podla mna to zalezi od nemocnice ale minimalne v porodnici ktoru ja som si vybrala taky pristup nemali. A cely naozr mi pride dost laicky postaveny na vode absolutne nerozlisuje akutne a planovane sekcie.
@anonym_e6ff9f prečo si to čoraz viac ženských vybavuje hlavne tých protekčných ten cisar
?
@anonym_dae846 ano, preto sa to vola akutna sekcia
@anonym_e6ff9f prečo si to čoraz viac ženských vybavuje hlavne tých protekčných ten cisar
?
@vanda3004 nepausalizuj nie všetky známe ženy majú cisársky.Kazdy lekár ti povie, že prirodzeny porod je pre ženu aj dieťa, imunitu lepší.Ak je možný....tak ako sú okolo mužskej vojny klebety a staré poviedky žena a pôrod je z podobneho súdka.Kamaratka si uplatila lekára, lebo sa bála pridusenia dieťaťa pri prirodzenom pôrode.
@anonym_dae846 ano, preto sa to vola akutna sekcia
@krasneleto často sa čaká až príliš dlho, keď sú už následky prw dieťa aj matku
Lebo však primár povedal nie a mladý doktor hoci vidí že je už dávno čas na sekciu tak drzi hubu a krok.
@vanda3004 budem hnusná, ale áno, máš rodiť prirodzene, ak nemáš zdravotnú indikáciu. Traumu zo sexu nemáš? Ale rodiť áno? Určite si lekári nevezmú na zodpovednosť riziko pri pôrode, preto chodíš na poradne. Vedia čo robia. A stále máš voľbu inej nemocnice, aj výber pôrodníka.
?
@vanda3004
Pretože pokiaľ je to prvý pôrod, netušia čo to obnáša. Každému ako chce za mňa. No ja som z cisárskeho mala hruzu už len pri pomyslení naň.
Mala som ale super pôrody, bez cisárskeho. Osobné by som si ho nedala len tak urobiť bez príčiny. Veď je to veľká op celú ťa rozrezu, kamošku boli jazva pri zmenách počasia ešte 20 rokov po pôrode.
Zase je kravina neurobiť ho a čakať na poslednú chvíľu s trvalými následkami len kôli číslam. Hrozne.
Takmer všetky známe ,,hviezdičky,, rodia sekciou a zaujímavé, plánovanou. Je to o peniazoch. Čím menej sekcií pôrodnica vykazuje, tým lepšie skóre má.
Prirodzený pôrod by mal byť absolútne bezpečný pre ženu aj dieťa, epidurál by mal byť samozrejmosťou. Niekedy sa k žene správajú ako k zvieraťu-t vydržíte, dáme tabletku, čípok, balónik-raz to nejde, tak to nejde.
Mne ako prvorodičke, chlapec, poloha KP, v pohode môžete rodiť. Okamžite som hľadala inú pôrodnicu. Našťastie, v 36.t sa otočil, rodila som ,,prirodzene,,,tak, že ma prepúšťali na 15.deň kvôli komplikáciám.
Takže áno, ja som za, aby si žena mohla zvoliť,ako porodí. Kľudne za poplatok. Nie každá je na tom tak,ako moja kolegyňa-rodiť? Hocikedy,za tanier makových slížov. Bolesti ako pri menštruácii, na 2 zatlačenia, bez poranenia, 3500g
@krasneleto často sa čaká až príliš dlho, keď sú už následky prw dieťa aj matku
Lebo však primár povedal nie a mladý doktor hoci vidí že je už dávno čas na sekciu tak drzi hubu a krok.
@anonym_dae846 opakujem- preto sa to vola akutna sekcia... pretoze ju nikto predtym nepovolil... a ci ju robia vcas, nevcas- to je na konkretnom rozhodnuti daneho lekara
@anonym_dae846 opakujem- preto sa to vola akutna sekcia... pretoze ju nikto predtym nepovolil... a ci ju robia vcas, nevcas- to je na konkretnom rozhodnuti daneho lekara
@krasneleto opakujem kvôli hodnoteniu radšej urobia sekciu na posledný amen hoci im je jasne, že je to často 5 min po dvanástej
U nás v ČR je to teda právě naopak. Známá pracuje v jedné z nejlepších porodnic v Praze a říká, že tam se dělají císařské řezy jak na běžícím páse, jelikož za CS dostane porodnice od pojišťovny mnohem více peněz než za přirozený porod. Dokonce se tam dá na CS i domluvit. Já sama jsem tam rodila 3× císařem.
@krasneleto opakujem kvôli hodnoteniu radšej urobia sekciu na posledný amen hoci im je jasne, že je to často 5 min po dvanástej
@anonym_dae846 to nemozes ale mysliet vazne... za prirodzeny porod maju sice lepsie statistiky, ale rozhodne nie viac penazi... porod je porod a sekcia je operacia, kde je v zlozeni uplne iny tim
@anonym_dae846 to nemozes ale mysliet vazne... za prirodzeny porod maju sice lepsie statistiky, ale rozhodne nie viac penazi... porod je porod a sekcia je operacia, kde je v zlozeni uplne iny tim
@krasneleto je to bodované
@krasneleto je to bodované
@anonym_dae846 ja hovorim o peniazoch... sekcia- viac penazi, menej bodov... porod prirodzeny viac bodov, menej penazi.... minimalne v kontexte nemocnice, ktora chce poukazat ze sekcie na zelanie sa jednoducho u nich nerobia a tlacia na prirodzene porody
?
@vanda3004 ako tvoja otazka suvisi s tym co som napisala? Protekcne neviem o nikom kto si ho dal robit a ani ma to nezaujima. Vyjadrovala som sa k niecomu inemu - k pristupu ako k cislu ktory si opisovala a zasahu lekarov co sa tyka sekcie na poslednu chvilu. A ako som napisala autorka toho nazoru nerozlisuje akutne sekcir od planovanych. Pri akutnych je z principu na poslednu chvilu od toho je aj pojem odvodeny. Nepoznam akutnu sekciu, ktota by bola vopred planovana taka neexistuje.
Dobre a tu jasne vidíte prečo si nemôže hoc aká Anča vybrať ako bude rodiť, stačí si prečítať tie hlúpe komentáre.
Ľudské telo je na pôrod uspôsobené, netreba mať možnosť si vybrať cisársky, ale mať podmienky pri prirodzenom pôrode, aby žena z neho nemala traumatický zážitok. Pravda je taká, že viac a viac žien sa bojí bolesti pri pôrode a myslia si, že cisársky rez je skratka, lenže sranda po cisárskom začína až po ňom, je to VEĽKÁ BRUŠNÁ operácia, 7 vrstiev sa reže a zašíva, často sa nepodarí napichnúť spinal a idete do celkovej narkózy, ktorá obnáša ďalšie riziká. Neviete sa posadiť, postaviť, chodiť ,až vtedy si uvedomíte pri čom všetkom zapájate brušné svaly, na nejaké ideálne polohy pri dojčení môžete vopred zabudnúť, odhliadnuc od toho že každé ďalšie tehotenstvo po už absolvovanej sekcii je rizikové, tkanivo je zjazvené a nikto netuší ako sa bude správať pri ďalšom tehotenstve.
Takže sa treba upokojiť, ja mám za sebou 3 sekcie, prvú akútnu a dve plánované, vyskúšala som si aj spinal aj celkovú narkózu a nie je čo závidieť, to dieťa skrátka nejak von ísť musí a ani jeden spôsob nie je bez bolesti. Kľúčom je vybrať si pôrodnicu a lekára, ktorému dôveruješ a vieš že pri riziku nepôjde bezhlavo po prirodzenom pôrode, ale vyberie tu najlepšiu alternatívu.
Dobre a tu jasne vidíte prečo si nemôže hoc aká Anča vybrať ako bude rodiť, stačí si prečítať tie hlúpe komentáre.
Ľudské telo je na pôrod uspôsobené, netreba mať možnosť si vybrať cisársky, ale mať podmienky pri prirodzenom pôrode, aby žena z neho nemala traumatický zážitok. Pravda je taká, že viac a viac žien sa bojí bolesti pri pôrode a myslia si, že cisársky rez je skratka, lenže sranda po cisárskom začína až po ňom, je to VEĽKÁ BRUŠNÁ operácia, 7 vrstiev sa reže a zašíva, často sa nepodarí napichnúť spinal a idete do celkovej narkózy, ktorá obnáša ďalšie riziká. Neviete sa posadiť, postaviť, chodiť ,až vtedy si uvedomíte pri čom všetkom zapájate brušné svaly, na nejaké ideálne polohy pri dojčení môžete vopred zabudnúť, odhliadnuc od toho že každé ďalšie tehotenstvo po už absolvovanej sekcii je rizikové, tkanivo je zjazvené a nikto netuší ako sa bude správať pri ďalšom tehotenstve.
Takže sa treba upokojiť, ja mám za sebou 3 sekcie, prvú akútnu a dve plánované, vyskúšala som si aj spinal aj celkovú narkózu a nie je čo závidieť, to dieťa skrátka nejak von ísť musí a ani jeden spôsob nie je bez bolesti. Kľúčom je vybrať si pôrodnicu a lekára, ktorému dôveruješ a vieš že pri riziku nepôjde bezhlavo po prirodzenom pôrode, ale vyberie tu najlepšiu alternatívu.
@anonym_61d49d preco hlupe? tiez mam dve sekcie, musela som zacat rodit normalne a nechcela som, aj tak som skoncila sekciou, keby nebolo okolo toho robili oné, mohlo to byt jednouchsie, nie nutit zenu rodit prirodzene, ked sama vie, ze to neda a nechce. Sekcia vobec nebola taka hrozna, ano, je to operacia, ale aj pri prirodzenom porode sa umiera, nielen pri operaciach.
@anonym_61d49d preco hlupe? tiez mam dve sekcie, musela som zacat rodit normalne a nechcela som, aj tak som skoncila sekciou, keby nebolo okolo toho robili oné, mohlo to byt jednouchsie, nie nutit zenu rodit prirodzene, ked sama vie, ze to neda a nechce. Sekcia vobec nebola taka hrozna, ano, je to operacia, ale aj pri prirodzenom porode sa umiera, nielen pri operaciach.
@zuzana76 Umiera veru ale v rozvojových krajinách, riziko úmrtia pri sekcii je dvakrát vyššie ako pri vaginálnom pôrode, preto je dôležité aby o tom či sa vykoná sekcia rozhodoval lekár ktorý zváži riziká, inak aj psychický stav matky môže byť indikáciou na plánovaný cisársky rez, keď si bola dopredu rozhodnutá že nechceš, nezvládneš mala si možnosť to riešiť v predstihu výberom pôrodnice a lekára.
@zuzana76 Umiera veru ale v rozvojových krajinách, riziko úmrtia pri sekcii je dvakrát vyššie ako pri vaginálnom pôrode, preto je dôležité aby o tom či sa vykoná sekcia rozhodoval lekár ktorý zváži riziká, inak aj psychický stav matky môže byť indikáciou na plánovaný cisársky rez, keď si bola dopredu rozhodnutá že nechceš, nezvládneš mala si možnosť to riešiť v predstihu výberom pôrodnice a lekára.
@anonym_61d49d pred takmer 20 rokmi take nebolo, vsetci tlacili na prirodzeny, ano mala som, ja sama som si myslela, ze som vadna, ze vsetci mi hovoria, ze prirodzeny je najlepsi, nakoniec bol pre mna najlepsi cisarak, do tyzdna pri prvom som normalne behala, chodila, fakt par dni zotavenia a hotovo a do 2 tyzdnoch pri druhom.
Ale ja celkovo zvladam dobre bolest, mne vadi to okolo, ja neviem spolupracovat, ze tlacit na povel a pod. alebo gastroskopicke vysetrenie - to sa davam uspat. Jednoducho mi vadia urcite veci, ale sekcia so spinalom to nebola, bola som normalne hore a hotovo. Aj pooperacne hojenie ok.

@vanda3004 no skor by som tu rozlisovala co je planovana a akutna sekcia.. planovanu schvaluje konzilium, akutna sa robi iba v pripade nepostupujuceho prirodzeneho porodu, pokial dieta alebo matka su ohrozene na zivote... ja stale tvrdim, hoc sa to napriklad takemu Dr. Zahumenskemu nikdy nebude pacit... v zahranici je sekcia aj na poziadanie... aj akykolvek iny porod,od hypno, cez vanu, na 4roch, s rajskym plynom atd atd... proste rodis tak, ako chces a vybavene. ziadne dohady, ziadne kto ti to vybavil a kolko to stalo... prax aj tak ukazuje, ze ak chcem sekciu, otocim aj planetu a najdem lekara, ktory ju spravi...