Cisársky vs. prirodzený pôrod: Prečo nemocnice uprednostňujú prirodzený?
Čo hovoríte na toto, stotožňujete sa ? —>
Citujem (meno nebudem zverejňovať) :
Bohužiaľ u nás je to tak, že za každý prirodzený pôrod nemocnica dostáva body/kredity a čím ich je viac tak sa nemocnica považuje za lepšiu 🤷♀️🤦♀️ preto cisárske len tak nerobia lebo tie body strácajú 🤦♀️ pre nich je žena len číslo, len ďalšia v poradí čo tam po jej popôrodné traume či pocitoch 🤔🤢 a za ďalšie ako povedala pôrodníčka po mojej sekcii priateľovi: viete je to celé o prachoch sú strašne drahé preto ich robíme až na poslednú sekundu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ to že mám z pôrodu traumu ich netrápi ja som pre nich len ďalšie číslo…“
@vanda3004 sekcia je v podstate operácia a prináša so sebou riziká ako každá operácia......takže na čo riskovať? všetko prirodzené je vždy lepšie a sekcia má význam len vtedy kedy si to vyžaduje zdravotný stav rodičky alebo dieťaťa......
@mogaa ja osobne som za prirodzeny porod ale podla toho by sa nemali robit ani zvacsenia prs a pod a robia. preco si zena nemoze vybrat?
@mogaa ja osobne som za prirodzeny porod ale podla toho by sa nemali robit ani zvacsenia prs a pod a robia. preco si zena nemoze vybrat?
@anonym_9b899b Vybrať si nemôžeš,lebo sa predpokladá že časť rodičiek je rovnako jednoduchých ako si ty keď dokážeš porovnávať pôrod a zväčšenie pŕs.
Pre bábätko je prínosom kontakt s prospešnými baktériami v pôrodných cestách a menšie riziko dýchacích ťažkostí, pretože tlak pôrodných ciest pomáha vyčistiť pľúca od plodovej vody.
Pretoto, ťažšia adaptácia dieťaťa, časté problémy s laktáciou, rozbehnutie trvá dlhšie. Dlhšia rekonvalescencia matky, väčšia strata krvi,.... Keď si odmyslíme všetky riziká so samotnej sekcie a narkózy.
@anonym_9b899b Vybrať si nemôžeš,lebo sa predpokladá že časť rodičiek je rovnako jednoduchých ako si ty keď dokážeš porovnávať pôrod a zväčšenie pŕs.
Pre bábätko je prínosom kontakt s prospešnými baktériami v pôrodných cestách a menšie riziko dýchacích ťažkostí, pretože tlak pôrodných ciest pomáha vyčistiť pľúca od plodovej vody.
Pretoto, ťažšia adaptácia dieťaťa, časté problémy s laktáciou, rozbehnutie trvá dlhšie. Dlhšia rekonvalescencia matky, väčšia strata krvi,.... Keď si odmyslíme všetky riziká so samotnej sekcie a narkózy.
@anonym_61d49d ale vzdy sa posudzuje prinos a riziko, ked niekto zo psychologickeho hladiska rodit prirodzene nechce, tak tam prevazuje prinos sekcie nad prirodzenym porodom. Kazda z nas vie, ze narkoza je riziko a aj tak sa pri gastroskopii dam uspat, lebo by som so sebou tak mykala, ze by vysetrenie bez narkozy nemohli urobit, poznam sa. Laktacia po sekcii mne nabehla hned, neboli ziadne problemy a dojcila som dve deti, spolu takmer 6 rokov.
Slovensko je 100 rokov za opicami. Nejaká sektarska WHO odporučila určité percento cisárskych pôrodov, ti blbci lekári sa toho budú držať zubami-nechtami a žene nespravia a nespravia tú porazenú sekciu, nechajú ju vytrapit, čo na tom, že pri pôrode umrie ona aj dieťa, alebo dieťa sa narodí zmrzačené na celý život.
Najvyšší čas, aby sa slovenské nemocnice zmodernizovali v tejto oblasti, aby ženy konečne mohli rozhodovať samé za seba akým spôsobom chcú rodiť. Je to ich telo, ich voľba.
Za mňa je bezpečnejšia a lepšia sekcia a nikto, žiadny pôrodník ma nepresvedčí o opaku
Ja po ,,prirodzenom,, som šla domov v horšom stave ako spoluležiaca po sekcii. O tom, že sadnúť som si mohla po 3 mesiacoch a o ďalších problémoch radšej pomlčím. Ona do roka mala druhú sekciu-lebo taak super sa mala, že sa im podarilo🤷♀️.
V dnešnej dobe by pôrod mal vyzerať úplne inak. Nie tlačiť na povel, s nohami hore vyviazanými, manuálne otvárať krčok, skákať po bruchu, šitie s ruptúrou konečníka...preto mnohé ženy chcú sekciu
Dobre a tu jasne vidíte prečo si nemôže hoc aká Anča vybrať ako bude rodiť, stačí si prečítať tie hlúpe komentáre.
Ľudské telo je na pôrod uspôsobené, netreba mať možnosť si vybrať cisársky, ale mať podmienky pri prirodzenom pôrode, aby žena z neho nemala traumatický zážitok. Pravda je taká, že viac a viac žien sa bojí bolesti pri pôrode a myslia si, že cisársky rez je skratka, lenže sranda po cisárskom začína až po ňom, je to VEĽKÁ BRUŠNÁ operácia, 7 vrstiev sa reže a zašíva, často sa nepodarí napichnúť spinal a idete do celkovej narkózy, ktorá obnáša ďalšie riziká. Neviete sa posadiť, postaviť, chodiť ,až vtedy si uvedomíte pri čom všetkom zapájate brušné svaly, na nejaké ideálne polohy pri dojčení môžete vopred zabudnúť, odhliadnuc od toho že každé ďalšie tehotenstvo po už absolvovanej sekcii je rizikové, tkanivo je zjazvené a nikto netuší ako sa bude správať pri ďalšom tehotenstve.
Takže sa treba upokojiť, ja mám za sebou 3 sekcie, prvú akútnu a dve plánované, vyskúšala som si aj spinal aj celkovú narkózu a nie je čo závidieť, to dieťa skrátka nejak von ísť musí a ani jeden spôsob nie je bez bolesti. Kľúčom je vybrať si pôrodnicu a lekára, ktorému dôveruješ a vieš že pri riziku nepôjde bezhlavo po prirodzenom pôrode, ale vyberie tu najlepšiu alternatívu.
@anonym_61d49d Také nejsem úplným zastáncem císařských řezů na přání. Vím, co to obnáší a jak to potom bolí a že to není operace bez rizika (rodila jsem CS 3× a první porod si zkusila téměř až do konce...), ale pokud má žena nějaké velké obavy nebo psychické potíže, tak si myslím, že by měla být možnost volby. Vím, že v některých porodnicích nebo v zahraničí se to dá domluvit. I přední český porodník je podobného názoru.
https://www.lidovky.cz/domov/cisarsky-rez-jako-...
No...ja som za to aby bol hlavne pri pôrode odborník a nie chumaj ako som mala ja. nechal ma trapiť 31 hodín, opichal ma so všetkým,čo v nemocnici mali, pichol mi vodu, drepovala som, davala si dlhé sprchy a čuduj sa svete, moje maximálne otvorenie bolo na 2cm po tomto všetkom. Kontrakcie každú minutu a trvali minutu. Potom sa vymenil doktor a z fleku urobil poplach, že rýchlo sekciu, tato pani nam prirodzene neporodi. Krvi ako keby svinu rezali a teraz gol. Ten chumaj to mal aj v správe napísané, že malý nalieha iba kúskom hlavičky na porodne cesty a kedze je velky , nema sa uz kam ako posunut, A potom vysvitlo , že pán je fanatik do prirodzených porodov a sekcie neznasa a presne bol celý pristup od neho ku mne. Arogantny, neprofeionalny. Nikdy viac
@anonym_61d49d ale vzdy sa posudzuje prinos a riziko, ked niekto zo psychologickeho hladiska rodit prirodzene nechce, tak tam prevazuje prinos sekcie nad prirodzenym porodom. Kazda z nas vie, ze narkoza je riziko a aj tak sa pri gastroskopii dam uspat, lebo by som so sebou tak mykala, ze by vysetrenie bez narkozy nemohli urobit, poznam sa. Laktacia po sekcii mne nabehla hned, neboli ziadne problemy a dojcila som dve deti, spolu takmer 6 rokov.
@zuzana76 Odpovedala som ti už na predošlej strane:
Umiera veru ale v rozvojových krajinách, riziko úmrtia pri sekcii je dvakrát vyššie ako pri vaginálnom pôrode, preto je dôležité aby o tom či sa vykoná sekcia rozhodoval lekár ktorý zváži riziká, inak aj psychický stav matky môže byť indikáciou na plánovaný cisársky rez, keď si bola dopredu rozhodnutá že nechceš, nezvládneš mala si možnosť to riešiť v predstihu výberom pôrodnice a lekára.
Vyjadrila si sa na moju reakciu, k príspevku kde porovnáva pani/slečna operáciu prs s pôrodom.
@vanda3004 tak ty máš traumu z prirodzeného pôrodu a ja mám traumu zo sekcie. a na Tvoju otázku prečo si veľa "známych" vyberá radšej sekciu si odpovedz sama. resp. môj názor je, že tie ženy sú buď málo informované a nevedia aké riziká prináša "sekcia na želanie" (ako tu už niekto písal, je to veľká brušná operácia, rozrežú Ti 7 vrstiev, kým sa dostanú k dieťaťu) alebo sú fakt hlúpe, že si radšej zvolia pre nich "ľahšiu" cestu ale určite nie bezpečnejšiu. Mňa stále udivuje, ako ľudia bez vzdelania vedia lepšie zhodnotiť veci ako samotný lekár. ja som napr. veľmi chcela prirodzený pôrod, ale ako jedna z mnohých som po cca 16h. skončila akútnou sekciou (proste dieťa nepostupovalo a už by asi neprežilo cestou von) . poviem Ti nikdy viac! nie preto, že mám jazvu na bruchu, že mám diastázu, že som nevidela svoje dieťa ako prvá, ale až po niekoľkých hodinách keď ma prebrali, ale mám kopu iných problémov po sekcii a o následnej starostlivosti o dieťa v nemocnici, to už ani nehovorím.... takže odpoveď na Tvoju otázku, prečo nemocnice uprednostňujú prirodzený pôrod je okrem tých "hodnotení a štatistík a peňazí" hlavne to, že je to PRIRODZENÉ...
takže niekto má traumu (asi skôr psychickú - často sa dá pomocou dobrého odborníka vyriešiť, resp. minimalizovať) z prirodzeného pôrodu a niekto môže ako napr. ja mať traumu zo sekcie, hlavne fyzickú, ktorá sa žiaľ už nedá vyriešiť, keď mám rez cez 7 vrstiev, vnútorné jazvy.... toto už nevyrieši žiadny plastický chirurg ... a sú ženy, ktoré sa z toho dostanú super, zotavia sa tak že ani nevedia že rodili a sú ženy čo majú problémy do konca života, a presne toto je ale aj pri prirodzenom pôrode, že niektoré majú na to zlé spomienky a niektoré by v pohode odrodili aj za iné ženy ...
každopádne ak si ešte len tehotná a máš už teraz "traumu" z prirodzeného pôrodu a Dr. Ti nechce urobiť plánovanú sekciu, tak si hľadaj "odborníka" ktorý Ti to na želanie urobí...ak si teda myslíš, že je to lepšia cesta
a ešte jedna vec na okraj... deti ktoré idú na svet pôrodnými cestami bývajú zdravšie, lebo to čo sa nachádza v tele ženy, je veľmi prínosné pre zdravie a pokožku dieťaťa...
moje dieťa malo od narodenia silný atopický ekzem a z pozorovania toto má asi 90% detí ktoré sú rodené sekciou... nehovorím že dieťa ktoré išlo na svet prirodzene nikdy nebude mať atop.ekzem a taktiež dieťa narodené sekciou nemôže mať zdravú kožu, ale je to holý fakt, že drvivá väčšina atopikov je rodená sekciou... takže aj preto je pre dieťa lepšie ísť von prirodzene - pôrodnými cestami...
ale nech sa každý rozhodne sám, ako naloží so svojim telom a telom svojho dieťaťa.
@vanda3004 Sekcia sa ma robit vtedy, ked je na to dovod. Mam za sebou dve. Ale keby mozem, vyberiem si radsej porod prirodzeny. A to tu druhu som este zvladla o dost lahsie nastastie. Starsi ma 16 rokov uz, mam urcite problemy stale, lebo brucho na cimpr-campr rozparane, to prosto citit a dat si zasit diastazu, no uz sa mi pod noz nechce, bolo by to 5.krat. ano, lebo aj obe sekcie ja povazuje za operacie.
Sekcia nie je len bikini rez totiz a tie bolesti po nej byvaju niekedy dost silne, ja som mala zimnicu, ledva som liezla a tyzden trvalo, nez som zacala fungovat doma a dobre 3 tyzdne nez som ako-tak normalne chodila po vonku. Pri druhom to sice bolo lahsie nastastie. Ale bolesti boli a v oboch pripadoch sa mi zapalila ta ista cast rezu - asi 4 cm.
Kamoska po sekcii musela ist na reoperaciu, lebo sa jej zapalil cely rez.
Kedze ide o operaciu, pre lekarov je jednoduchie vykonat porod, ako operaciu. Do financii nevidim,.ale kedysi robili sekciu, pomaly kto chcel, tak mal. Ine je, ked porod nepostupuje, stracaju sa ozvy alebo je tam naozaj medicinsky dovod ako u mna..
A traumu mozes mat aj po sekcii.. len moja obrovska tuzba mat druhe prekonala ten strach so sekcie. Sama nechapem, preco som sa na to odhodlala. Ale som rada, ze druhe dieta mame, to bez debaty. Len strach som mala neskurocny, neskurocny, tomu ver!
ja nemam z vaginalneho porodu ziadnu traumu, dokonca ani bolesti sa mi nezdali take hrozne ako to vsade vykresluju. Cele to bolo do zaciatku fajn az kym doktor nevytiahol klieste a nevybral dieta. Hojenie bolo peklo, nasledky budem mat do konca zivota. Keby viem vratit cas a mat moznost si vybrat, tak by som chcela sekciu. Kludne si za nu aj zaplatila napriek tomu, ze prirodzeny porod vo mne uz viac nevzbudzuje ziadny strach, ale tie nasledky ano. Skoda, ze zeny nemaju moznost sa po detailnom informovani slobodne rozhodnut😑.
@anonym_e6ff9f prečo si to čoraz viac ženských vybavuje hlavne tých protekčných ten cisar
?
@vanda3004 pretože tie protekčné sa dajú uspať a dajú si hneď aj tuky odsať, prípadne diastázu zašiť..
Ja po ,,prirodzenom,, som šla domov v horšom stave ako spoluležiaca po sekcii. O tom, že sadnúť som si mohla po 3 mesiacoch a o ďalších problémoch radšej pomlčím. Ona do roka mala druhú sekciu-lebo taak super sa mala, že sa im podarilo🤷♀️.
V dnešnej dobe by pôrod mal vyzerať úplne inak. Nie tlačiť na povel, s nohami hore vyviazanými, manuálne otvárať krčok, skákať po bruchu, šitie s ruptúrou konečníka...preto mnohé ženy chcú sekciu
@anonym_36b4d1 Boze skákať po bruchu 🙄🙄🙄🙄 tebe niekto skákal po bruchu? Čistá slepicaren citat tu takéto dristy.
@vanda3004 pretože tie protekčné sa dajú uspať a dajú si hneď aj tuky odsať, prípadne diastázu zašiť..
@anonym_aa6e41 Bože ty si aká sprostá, už sa ti inak ani nedá napísať. Vieš akým spôsobom sa odsáva tuk?
Tieto vyjadrenia ala som čítala v časopise že, ešte aj viečka aj prsia všetko im urobia, lebo ujo doktor je kúzelník a za hodinu im všetko urobí.
To, že posledné slovo má lekár chráni také tupelá ako ty.
ja nemam z vaginalneho porodu ziadnu traumu, dokonca ani bolesti sa mi nezdali take hrozne ako to vsade vykresluju. Cele to bolo do zaciatku fajn az kym doktor nevytiahol klieste a nevybral dieta. Hojenie bolo peklo, nasledky budem mat do konca zivota. Keby viem vratit cas a mat moznost si vybrat, tak by som chcela sekciu. Kludne si za nu aj zaplatila napriek tomu, ze prirodzeny porod vo mne uz viac nevzbudzuje ziadny strach, ale tie nasledky ano. Skoda, ze zeny nemaju moznost sa po detailnom informovani slobodne rozhodnut😑.
@anonym_20310c No, alebo si mohla vykrvácať pri sekcii, alebo sa neprebrat z narkózy..... V okamihu keď používal kliešte už nebolo cesty späť, možno keby mal vešteckú guľu ti povie ako to bude prebiehať.

Ide o to, ze zena pozna samu seba, mne povedali, prirodzeny je lepsi, to date, no nie nedala som a bolo tak, ako som predpovedala ja. Preco asi? Neverili zene.