Cítili ste sa pri pôrode slobodné a neobmedzované?
Ahojte dievčata. Zakladam tuto diskusiu, lebo ma zaujima, či ste sa pri pôrode citili byť slobodné, zbytočne neobmedzované. Zaujima ma, či ste bezdôvodne (teda ak neboli skutočné zdravotné komplikacie) neboli obmedzované v pohybe, či v prípade, že chceli do vas niečo pichnuť, Vám vysvetlili čo to je, a z akého dôvodu Vám to chcú pichnúť, či s tym suhlasite (pokial vyslovene nešlo o niečo životzachranujuce) Či vam nezakazovali piť, chodiť, kričať, zotrvavať v polohe, ktorú ste si zvolili. Zaujima ma to preto, lebo čím viac sa pýtam mamičiek, tym viac zisťujem, že aj npariek tomu, že pôrod prebiehal fyziologicky bezproblémovo, boli nutene byť neskutočne dlhý čas napojene na monitor, bol im podaný oxytocín bez vysvetlenia a bez akéhokoľvek dôvodu, boli nutene rodiť v polohe, ktorá im nevyhovovala. Zakazovali im piť a podobné veci, ktoré vyslovene nerešpektovali osobnú slobodu rodičky. Ďakujem Vam za vaše skusenosti 🙂
@eeffka kanylu davaju asi hned na začiatku každému... No to si mala super, že len 45 minut. Aj ked vytlačať ženu v kontrakciach a tlakoch na kozu len aby porodila na koze je podla mna strašná blbosť. Ako čo by sa stalo, keby si porodila v inej polohe ako na koze. Mne toto tiež spravili somnou manipulovali počas kontrakcie, len aby som nedajbože neporodila inak ako s nohami hore 😖
@vejula mno tak mne chcela sestricka nieco pichnut od bolesti .. nepovedala mi co to je ani ci to chcem ..rovno isla pichnut ale ja som razne odmietla 😠 samozrejme zacala sa ma vsemozne vypytovat preco to nechcem a ze to tak bude pre mna lepsie ked mi to pichne 🙄 .. ked som nebola napojena na monitor mohla som robit co som chcela ..chodit, pit, ist do sprchy, skakat na fitlopte... pri samotnom porode mi zakazali kricat ale nije tak rozkazovacie ale sestricka mi vysvetlila ze ked budem pri tlaceni kricat tak nedam tolko sily do tlacenia (mala pravdu) .. musela som byt tak ako mi povedali oni ..a nakoniec mi este aj sestricka skocila na brucho 😔 takze prva doba porodna super ...druhu dobu porodnu som bola uz len bábka..
@vejula zasa mne koza nevadi lebo ja to beriem tak ze ked ta tlacia na kozu 10min a je slus 😀
vlastne to ani nebola koza ale postel, alebo koza? no malo to tie zarazky na hohy ale lezala som na tom potom, nepodstatne, mne napr vadilo a to som aj lekarke povedala ze nechcem komenty typu uz vidim vlasky,kkso viem ze je to zle ale ja take krvaky nechcem pocuvat, ze moze take ze este 2x zatlacit, to ma upokojuje ze vidim svetlo na konci tunela.
no a napr kontrakcie som ja uz necitila vôbec, potom ma drzala porodn.as. za brucho ze ja mam kontrakciu v kuse
no ale tych posledných 10min bolo fakt takých ze som skoro odtrhla tie zelezne rucky, ono rychly az "prekotny" porod ci ako to volaju, je dobry ak si uz pri lekarovi, prave preto som ja na 2x volila porodnicu podla dojazdu z domu. a dobre som spravila a to som este chcela ostat chvilku doma
Neviem, ci sa to vnima ako slobodne, ale urcite som sa necitila v nicom obmedzovana. Moj porodnik mi vychadzal vo vsetkom v ustrety, kym neprisiel manzel ma este aj drzal za ruky, ked som predychavala kontrakcie. Epi som nechcela, klystir mi podany bol, ale ten som chcela, este som si aj priniesla vlastny. Nastrih mi bol spraveny automaticky, ale to mi nevadilo, nakolko kamaratka aj sesternica ho nemali a velmi nepekne sa potrhali. Ked mi sli nieco pichnut, nepytali sa, ci s tym suhlasim, ale vopred mi oznamili, co to je. Oxytocin mi bol podany 2x, nenamietala som, vedeli, co robia. Tiez mi bol casto robeny monitor, ale kvoli tomu, ze som mala tazky porod, rodila som 36 hodin. Co sa mi nesmierne ratalo, boli sestricky, ktore ku mne chodili vdy s usmevom a povzbudivym slovom, napriek tomu, ze som si aj pokricala 😅 takze s porodom som bola spokojna, horsie to uz bolo na oddeleni sestonedelia, pobyt tam bol ako za trest 🙄
@vejula porod trval 6,5 hodiny, rychlejsie ako sa predpokladalo, neobmedzovali ma v polohe, aj ked boli poznamky, ze takto /na styroch/ neporodim, nakoniec som rychlejsie ako povedali, ze minimalne 8 hodin tvrdili. Pit mi nedovolili, ale ja som zo zaciatku pila potajme, potom uz nie, to uz som pre castost kontrakcii nevladala. Ked ma chceli vysetrit a to bolo len ked som prisla a potom asi hodinu pred porodom a tesne pred tlacenim som si ja pockala ked prejde kontrakcia, inak by ma na kozu nijkto nedostal. Jedine co mi vadilo, ale vytrpela som kvoli dcerke bolo napojenie monitora, to som musela byt na chrbte, ale zvyjala som sa aj tak, cize zas nadavali, ale ja som si robila co som chcela a kaslala na nich. Pre mna bol porod zaztok, jednak preto, ze bol bez komplikacii, ze bol vytuzeny a jednak preto, ze som si robila podla seba a mala som pokoj, rodila som v noci a sama a muz mohol byt cely cas pri mne. Uz sa tesim na moj druhy porod, dufam, ze bude este lepsi. 🙂
@vejula inak mne napichli kanylu asi 20 minut pred tlacenim a dali mi udajne infuziu, neviem co v tom bolo ale asi oxytocim, ale mne to nevadilo, nemala som silnejsie kontrakcie. A este mi vadilo, ked tesne pred porodom chceli sestry aby som sa sla osprchovat, lebo som bola zakrvavena, ale nastastie doktor to zrusil, ja by som isto porodila v sprche .
@eeffka no ja som vyslvene nechcela isť na kozu, tlačiť dieťa hore kopcom a oni ma tam odvliekli, takže to bol vyslovene zasah do mojej osobnej slobody 😠 ...
@maribell no to j e užasne, idu ti niečo nepotrebne pichať, ani ti nepovedia čo ani sa ťa nič nespytaju a ešte potom riešia prečo nechceš. Toto zas ja nechapem, ved pokial vyslovene nejde o život, tak ti nema pravo niekto pichnuť niečo bez vysvetlenia bez opytania. TEda aspon podla mna.
Čo sa tyka tlačenia, ono to nemusí byť až tak silné ako sa hovorí. Pokial pôrod prebieha ako ma a žena tlači tak ako citi, nie tak ako kažu lekari, pokial samozrejme sestričky neskaču na brucho 😠 Tak potom ani poranenia hradze niesu.
@vejula ja ked tak nad tym rozmyslam ja som netlacila hore kopcom... nevim na com som to sedela 😀 ale ziaden supermoderny zazrak to nebol , no ale ja som uz dorodila takze mam odrobene 😉
@ja1985 toz co ja viem??? neviem aka si povaha, ja som sa od stresu fakt dostala do takého stavu ze ja si z 1.porodu doteraz pamatam len papierovacky a potom zelene plastove hodinky co mi viseli medzi nohami a medzi tym temno...
jedine co ti mozem povedat ze uz to nezvladnes lebo si na konovi a tu sa docitas aj co nechces, takze ja kamoskam vravim ze zlate previdlo pri porode je zavriet oci a tlacit jak na WC, toto som si mohla precitat a usetrila by som si na 1x vizaz jak Drakulova nevesta 😀
@eeffka Kanylu by podľa mňa mali dať každému hneď ako príde. Určite by si ani Ty nechcela vo chvíli, keď by sa bábätko začalo mať zle a trebalo rýchlo urobiť cisársky zdržiavať sa s pichaním kanyly. Možno Ti to nepríde ako zdržanie, ale tehotné ženy sú často také akoby "opuchnuté" a žila sa občas hľadá zle a aj keď máš "dobré" žily tak v tom strese až aké dobré byť nemusia, môžu sa akoby stratiť.
A to pitie je tiež kvôli prípadnému cisárskemu, pretože ak by Ťa museli uspať, tak pri plnom žalúdku je u tehotnej veľká pravdepodobnosť, že sa žalúdočný obsah vráti do hltana a odtiaľ zatečie do pľúc. Z toho by mohol byť škaredý zápal pľúc. Ale myslím si, že brániť niekomu pol dňa piť nie je správne, treba dovoliť aspoň trošku chlipkať vodu.
1. porod v BS na ich "nemocnicnom hoteli" v inom kridle nemocky, postupne otvaranie sa behom noci, neskoro vecer predtym na zazname este nic, takze som sa presprchovala a prepochodovala tam na izbe v sukromi s muzom celu noc, nikto nerusil, bolelo vsetko riadne ale citila som vyslovene nechut sa ist hlasit, nad ranom ked som na WC uvidela jasnu krv zisla dole cez dvor na osetrovnu a ze prehoha rychlo na sal, vyliezla na pohodlne porodne kreslo a kym nachystali sal a zvolali ludi, do 10 min bolo porodene. Pravda potom mi nieco pichli, ja som bola natolko mimo ako rychlo (samotny porod nebol rychly, len som necakala cely ten spad ze to bude uz len tak malo odkedy sa prijdem nahlasit) tak som neriesila nic...
2. porod som neplanovane nestihla do porodky vobec, dosla az s cerstvo narodenym dietatkom, uzasny zazitok na cely zivot, skutocna sloboda bez akychkolvek obmedzeni. Opat v BS ale nijako sa nehnevali a este mi zagratulovali, do nicoho nenutili, ked som odmietla preventivne ATB kvoli porodu v nesterilnych podmienkach a pod. - pohoda. Malu vysetrili na mne leziac.
Ano, ja som sa necitila obmedzovana. Ale nerodila som na Slovensku...
Prvy porod bol potrebny cisarsky, to som ale vedela, takze v pohode.
Druhy porod sa rozbehol skor, pi prijazde do nemocnice 4 kontrakcie z garaze na oddelenie 😲
Najprv som bola iba na posteli, ale bola som v sale s vanou, tak som povedala, ze chcem vanu. Mala som vsetky konrakcie a bolesti iba v krizoch, nic vpredu na bruchu... Mohla som lezat, sediet, stat a robit, co som chcela. Mala som monitor, ale bezkablovy, lebo som sla do vane.
Pit som mohla, kricat a nadavat som mohla, len ma tiez porodna asistentka upozornila, ze skor kricat aaaaa 😉 😀 (no dobre, tak aaa do r*ti 😀). Potom sa mi krutila hlava, dali mi nieco intravenozne, mozno iba glukozu, neviem, bolo mi to jedno. Potom mi dali aj nieco na urychlenie, lebo ja uz som mala kontrakcie na tlacenie a furt nic. Neviem, co to bolo, oxitocin sa myslim po cisarskom nepicha.
Nakoniec mi odporucili zmenu polohy v zmysle aj vyliezt z vane. Nachystali hokerlik, tak som 3 schodiky z vane sla s 3 kontrakciami na hokerlik. Tam to trvalo asi 10 kontrakcii a dcera bola na svete. Pri poslednej mi lekarka JEMNE pritlacila zhora na bruho, akoby jemne stuchla do dcery 😉 Upozornila ma na to, ze to spravi a naozaj to bolo jemne.
Bola pri mne moja gynekologicka a porodna asistentka a manzel. Ony dve sem-tam odbehli, lebo vedla bol este jeden porod. Chcela som aj epi, ale nemali este vysledky z labaku, a ked prisli, uz bolo neskoro... (Cely porod od prvej kontrakcia doma po narodenie dcery trval 4,5h.)
Za co by som ich nakopala bolo, ked kontrolovali zdola, ze co a ako. To mi bolo pocas porodu vyslovne neprijemne. Ale nastastie to bolo iba par krat. A komentare, ze babo je v poriadku, babo sa ma dobre (podla monitoru) mi boli tiez jedno. Lebo mne nebolo prave dobre 😉
Po narodeni dcery som si hned lahla zase na postel, dali mi dceru, potom este odrodili placentu a lekarka ma zasila-natrhla som sa trochu. Ostali sme na sale spolu vsetci 3. Lekarka a asistentka sli ku porodu vedla, ten nakoniec skoncil cisarskym. Potom, ked skoncil vzruch ohladom toho porodu vedla, sme zavolali sestricku, ze chceme ist na izbu.
Ja som mala k nim plnu doveru a kedze to bola moja lekarka, tak to bolo este jednoduchsie pre mna, jej doverovat. S asistentkou som sa tiez par krat pred porodom stretla, takze to neboli pre mna cudzi ludia...
@bzzzz no mne kanyla vadi lebo ma z nej napina 🙂 , no ja odpadavam uz len ked si sestricka chysta nadobicko na odber krvi... co uz, neriesim , a popravde fakt neviem kedy mi ju dali
a pitie, mne nabranili pit pred pôrodom, ako som pisala ja som tam bola fakt kratko ale po, co mi prislo ze na co je toto dobre??? aj to len pri 1.porode, pri 2.som sa napila a nic nevraveli
ale zasa je pravda ze tym ze ten prvy bol pre mna megastress, ma klepalo na stoliku skoro hodinu, pri 2. som sa otriasla do 10min a bola som v pohode.
@vejula ja som sa citila slobodne, ked mi sli nieco robit, tak mi to predtym vysvetlili...ked som sestricku poprosila o pohar vody tak mi ju doniesla... nemusela som lezat, mohla som sa hojdat na lopte, prechadzat / ale mne bolo najlepsie lezat v klbku/ ukazali mi ako predychavat bolesti... ked som zacala tlacit, tak tu postel rozmontovali na taku jak stolicku, takze som skoro sedela, malu mi dali hned aj s pupocnou snurou na mna...
Ale ja som bola disciplinovana, nekricala som, pocuvala som ich , co mam robit, ako mam robit..myslim , ze je to aj do ludi, kto si robi nejake naroky a diriguje lekarov a je drzy takisto sa oni spravaju k nemu... ja som mala jedinu poziadavku, porodit zdrave dieta, nic ine ma nezaujimalo...a vobec mi nevadilo, ze malu potom zobrali prec, bola som tak vycerpana , ze by som ju tam najradseh nechala celu noc, narodila sa o 20:00, o desiatej ma previezli na izbu a o polnoci uz mala bola so mnou🙂
@vejula k tomu "@ondatra2 aha. no už som sa v pozitivnom zmysle zlakla, že v Slovenskej pôrodnici porodil niekto inak ako na chrbte " - inak v BS je toto normalne mozne, ja som ten prvy porod mala v temer kolmom sede, na polohovatelnom kresle ktore som si sama nastavila ovladacom ako mi bolo prijemne uz na nom sediac...dokonca som sa este pritlacala skrz take opierky na ruky akoby do mierneho predklonu co urobilo postupny brusny lis a maly lahko vyklzol
jedine co mi vadilo bola ta sprosta kanyla v zapasti, lebo som ju mala od rana od siestej do druheho rana do osmej a cela ruka mi strpla a aj po roku tam stale vidim dierku po vpichu..
Ja som sa citila byt obmedzovana uz len z toho dovodu ze som isla do porodnice smadna strasne smadna..ani trosku vody som nemohla vypit len ovlazit sa vyplachnut si usta ked som videla tu vodu v pohari az mi slinky tiekli strasne som sa citila dehydrovana. Ale na druhej strane musim sestricku ktora bola cely cas pri mna pochvalit pocas 2-hodinovych kontrakcii mi pomasirovala chrbat, povedala ako spravne dychat jednoducho pomahala mi.Aj ked to netrvalo dlho tie 2 hodiny ale islo to neskutocne pomaly ten cas a bolesti zosilnievali coraz rychlejsie. Este pocas tych 2-hodinovych bolesti ked som nevedela ci sedet, stat , lezat som sms.kovala s priatelom, znie to cudne ale bolo to tak :D..cil sa nad tym pousmejem ale vtedy som prekonala aj nemozne este predtym mi bol samozrejme podany klystir. Ale mozem povedat nic do mna nepichali a uz vobec nie take nieco, ze neviem ani co to je, ani by nebolo potrebne nieco mi podat myslim ze sa to tak rychlo rozbehlo ze som ani necakala ze moj 1.porod bude taky az da sa povedat dost dobry, na prvorodicku ma pochvalila sestricka doktorka ako to zvladam ze davno nemali taku dobru pacientku. Jedine co ma drzalo bolo to malinke co sa vo mne co celych 9.mesiacov vyvijalo, cely porod som myslela na to malinke, a sa to tak zvrtlo ze uz aj bolo vonku. Aj ked pred prvym porodom som mala obavy ako myslim kazda z nas citala som negativne ale aj pozitivne clanky, dokonca co kde sa udialo, mohlo a pritom nemuselo stat niekde az na zaplakanie, a na cisarsky toho som sa fakt najviac obavala to je strasne neviem ci by som to zvladla fakt ako mi oznamili ze idem prirodzene normalne som sa aj potesila je to o moc lepsie
@vejula Necitila som sa neslobodna a ani nicimo obmedzovana.
Keby som nebola na monitore dlhsie, tak porodim mrtve babatko.
Pit som mohla, kolko som chcela.
Pri prvom porode som ani nevedela, cia som a na vysvetlovanie, ze mi davaju oxytocin, lebo potrebuju dieta dostat okamzite von, ze ma nastrihavaju kvoli rychlejsiemu prestupu hlavicky, pretoze dieta sa dusilo, tak to ani nebudem rozoberat.
Pred porodom je vsetko take idealne, krasne napisane na papieri, vsetko vieme, ako by malo vyzerat. Pocas porodu na to nie je cas a pravdupovediac, bolest cloveka tak omami, ze ani nema chut nieco rozoberat a pod.
Ja som svojim lekarom doverovala a doteraz im mozem nohy bozkavat, ze sa im podarilo doviest ten porod az do uspesneho konca a mam zdrave a dokonca nadpriemerne inteligentne dieta.
Druhy porod bol uplne o niecom inom, porod v pohode, doslova 10-minutovka. Kedze to nebol problemovy porod a nezislo sa tam x lekarov ako pri prvom, tak komunikacia s lekarom bola lepsia ako pri prvom. Bola tu ta moznost, dobre prebiehajuci porod, nehystericka rodicka (ano, priznavam, pri prvom som bola hystericka a nebolo so mnou reci) a tak mi stacili vysvetlit, co idu robit a preco.
Kludne som mohla chodit, sprchovat sa, skakat na lopte, na salu som sla az ked som bola na 8 otvorena, sestricka mi podala aj pohar vody a ked mi trebalo cikat uz tesne pred chcela ma cievkovat, ale ja som povedala, ze radsej nech ide so mnou na wc a ochotne sla. aj mi podala telefon ked som porodila, maleho mi hned dali a oxytocin mi pichli bez opytania, ale tak neotravili ma, u mna to slo strasne rychlo ani som si neuvedomila, ze do mna nieco tecie 🙂
Dr.ma nastrihnut nechcel, ale maly mal velku hlavu tak 2-3 stehy som mala a uplne super, 2,5 hodiny po porode som uz mala navstevu na chodbe 😀
@vejula najskor v skratke, nastastie necitila, bola som uvolnena a prijemne 'obskakovana' po cely cas 🙂
Teraz dlhsia verzia: prijali ma po beznej poradni v 37 tt, potom co po vysetreni zistili, ze som na 5 cm otvorena. Mysleli si, ze rodim, tak ma hned dali do porodneho boxu, porodna asistentka sa spytala, ci mam zaujem o pripravu (klistir, holenie), ci mozme spravit monitor - suhlasila som aj s klystirom aj monitorom (najma s monitorom, lebo sa mi to s tym porodom nezdalo 😀 ), ked zistili, ze kontrakcie nic moc, tak ma presunuli na cakacku a chodili sa priebezne pytat, ci mi nieco netreba, napr. fit loptu. Nechali mi krcah caju na osviezovanie. Nikto nechcel nic urychlovat, ziadne hormony pochat ani nic. Dali mi iba intravenozne ATB, kedze som mala pozitivneho streptokoka, porodna asistentka mi povedala, co a preco robi, zaviedla mi pri tom kanylu, keby sa nieco skomplikovalo a riesila sa akutna sekcia (ja som taky ozembusko, nevadilo mi to nejako). Kedze sa vsak stale nic nedialo, presunuli ma na normalnu izbu na oddeleni. A sledovali, kym som sa neprehupsla do 38 tt a kedze som sa stale len otvarala bez kontrakcii a Hanka bola natocena nozickami po porodnych ciest, rozhodli o sekcii, o com ma informovali - na vyber som nemala a ani by som to neriskovala 🙂 za toto vsetko som si vsak musela zaplatit v sukromnom zariadeni.
@lucinocka no disciplinovana rodička.... Ono žena pri pôrode by mala v prvom rade počuvať vlastné telo pokial samozrejme niesu problemy. JA si nemyslim, že je žena nedisicplinovana, len preto, že so sebou nenecha manipulovať. Aby sme nedošli k nedorozumeniu, stale hovorím o fyziologickom pôrode. Ženy hrbia chrbat, su poslušné ako nas to učili. Je čas zamyslieť sa nad tym kto vlastne rodí či rodička či lekar

@vejula no ja som rodila ako som si zelala ale v zmysle ze rychlo, takze v nemocnici som bola oba razy len cca 45min a vtedy akurát vypisovali papiere
porovnanie 1 a 2.porod, oba porody nadranom takze okrem mna nikto, pri 1. ma vysetrovali cez kontrakciu, mohla som chodit, sa sprchovat, klystir nestihli, epi som chcela nestihli, nedovolili mi pit
pri 2. som nedovolila vysetrit cez kontrakciu, klystir chceli nestihli, lezala som na boku nie ako chceli oni na chrbte, napinalo ma na vracanie na chrbte, popravde ci mi nieco pichli si nepamatam, lebo akonahle mi odtiekla voda dieta islo von , ledva ma prevliekli a vytlacili na kozu, ale kanylu som v ruke mala ( to davaju vopred? ), dovolili mi pit
legitimovala som kazdeho pri prichode 🙂 boli tam 3 zeny, ktora je lekarka? ozvala sa najmladsia, ze no fasa.... este bola sestricka a porodna asistentka
celkovo som pri 2.bola uz znalejsia nakolko pred 1. som mala pstrosiu techniku, nechcela som nic vediet, pocut, necitala som, na 2x som uz mala odzite, muz bol pri oboch, skonstatoval ze 2.bol lepsi 😀, ja som si z 1. vela nepamatala lebo som sa vystresovala az som mala temno.
1.porod 4hod, z toho 1hod v nemocnici
2.porod 2,5hod tiez 1hod v nemocnici