Cítili ste sa pri pôrode slobodné a neobmedzované?
Ahojte dievčata. Zakladam tuto diskusiu, lebo ma zaujima, či ste sa pri pôrode citili byť slobodné, zbytočne neobmedzované. Zaujima ma, či ste bezdôvodne (teda ak neboli skutočné zdravotné komplikacie) neboli obmedzované v pohybe, či v prípade, že chceli do vas niečo pichnuť, Vám vysvetlili čo to je, a z akého dôvodu Vám to chcú pichnúť, či s tym suhlasite (pokial vyslovene nešlo o niečo životzachranujuce) Či vam nezakazovali piť, chodiť, kričať, zotrvavať v polohe, ktorú ste si zvolili. Zaujima ma to preto, lebo čím viac sa pýtam mamičiek, tym viac zisťujem, že aj npariek tomu, že pôrod prebiehal fyziologicky bezproblémovo, boli nutene byť neskutočne dlhý čas napojene na monitor, bol im podaný oxytocín bez vysvetlenia a bez akéhokoľvek dôvodu, boli nutene rodiť v polohe, ktorá im nevyhovovala. Zakazovali im piť a podobné veci, ktoré vyslovene nerešpektovali osobnú slobodu rodičky. Ďakujem Vam za vaše skusenosti 🙂
nebola som v nicom obmedzovana, behala som po izbe, ako som chcela, ponukli mi fitloptu, ale tu som odmietla (pri dcere som pri nej mala este horsie kontrakcie ako bez, tak som sa bala), mohla som kedykolvek ist do sprchy. monitor mi na brucho len prikladali v pravidelnych intervaloch, takze som nebola obmedzovana v pohybe. muz bol cely cas pri mne. spytali sa ma,ci suhlasim, aby bol pri porode jeden student (keby som odmietla, nepustia ho). polohu som si mohla zvolit akukolvek, aj som chvilu bola na styroch, ale trvalo to dlho a dostavala som krce do noh, tak som nakoniec rodila v polosede. ziadne vyviazane nohy, ziadny klystir, ziadne holenie, ziadne injekcie (aj epiduralku som odmietla, bojim sa ihiel). v poslednej chvili sa maly pretocil do polohy tvarou dohora, tak som mala dost tazky porod, ale dalo sa to zvladnut. nik po mne nekrical, naopak mi kazdu chvilu hovorili, ze ak chcem, mozem si ja zakricat. . maleho mi okamzite prilozili na hrud, pupocnik strihal muz az ked dotepal. maleho neodniesli prec, osetrili ho na vedlajsom stoliku 2metre odo mna a cely cas bol tam. mala som par stehov, kedze tu nerobia automaticky nastrih, ale keby nebol maly v tej blbej polohe, tak ho porodim uplne bez stehov. kazdopadne, zahojili sa bez problemov. az po porode usudili, ze mi musia dat injekciu, lebo som mala velmi nizky tlak, ale vysvetlili mi vsetko. pocas porodu som mohla aj jest, aj pit, dokonca ked zistili, ze mam nizsi tlak, tak mi doniesli par pomarancovych dzusov. po porode este na salu caj a toasty. muz mohol so mnou na izbe zostat az do vecera a pocas dna mal neobmedzeny pristup. ostatna rodina v urcene hodiny, ale tiez priamo na izbe. neplatila som za to ani cent, bola som v statnej nemocnici a nezazmluvneny porod. po porode starostlivost super, sestricky mile, hoci boli velmi zaneprazdnene, aj tak sa chodili pytat, ci sme ok.
ma to ale jediny hacik. bol to porod v zahranici. na slovensku by som si rodit veru netrufla ☹
ps. ten student bol ku koncu uz zeleny a skoro odpadol. evidentne to bol jeho prvy porod 😀
Ja som rodila v tt a perfis necitila som sa nijako obmedzovana... boli potrebne vysetrenia te som absolvovala a hotovo ziadna veda... ptm sa to zvrtlo.na sc... ale do toho bodu perfis...
Ja som bola spokojná, povedala som v akej polohe chcem rodiť, aj to ak by bolo možné aby ma nestrihali keď nemusia. Počas kontrakcií som voľne chodila, sprchovala sa vôbec ma neobmedzovali. Bola som spokojná aj s personálom, boli veľmi milé(ý) Rodila som na Slovensku!
@maribell sestrička mi skočila na brucho ???? bože keď to čítam čosi sa mi robí... sestrička pomáha tlačiť na brucho len vtedy keď matka nevládze alebo kričí !!!!! tam ide o dieťa !!!! keď sú OP na prd tak vy máte byť akurát tak vďačná že vám sestrička tým tlačením pomohla.. všetky to vidí ako keby vám v tej pôrodnici neviem ako ubližovali a pritom všetko čo robia robia preto aby ten pôrod dopadol dobre..keby ste si vedeli aspoň trochu predstaviť čo všetko sa môže stať pri vašej nespolupráci tak by ste uvažovali úplne ináč.. jasné rozumiem túžime po tom aby nám pri pôrode bolo dobre lenže nie vždy sa to dá a pre mňa je 1000 krát dôležité to aby bolo v poriadku moje milované dieťa než to či mi dajú nejakú injekciu alebo či mi zakážu kričať.. a čo máte čo kričať ?nie ste na poli !!! jasné nejaký ston pri tlačení to je všetko v pohode ale húkať ako vyšinutá a absolútne netlačiť tak to je poriadne sebecké.. to je môj názor na vec..nemyslím to zle len viem čo taký pôrod obnáša!!! a teraz do mňa 🙂 🙂
@isabel11163 ja urcite nejdem utocit naspat 🙂 len si nemyslim ze kazda zena preziva porod rovnako ..niektore maju prah bolesti vysie niektore nizsie .. to ze mi skocila na brucho ..stym mohla etse pockat pretoze aj ked som tlacila menej tlacila som a dieta sa posuvalo cize by prislo na svet ale neskor.. a dieta urcite v ohrozeni nebolo kedze porod trval 2 hodiny.. niektore su s prasknutou vodou aj 15 hodin 😉 ... a to ze som si zakricala ja osobne ako sebectvo nevidim ... hadam si mozem zakricat pri vlastnom porode 😀 .. to uz je kazdeho vec myslim ako sa tu bolest snazi prekkonat 😉 a to ze je mi prednejsie to ze je dieta v poriadku ako to ci mi pichnu nejaku inekciu alebo mi skace sestricka po bruchu spolu uzsko suvisi pretoze ja neverim tomu ze tie latky v inekcii nejdu do babatka.. a to ze mi sestricka skakala po bruchu ako prepac ale myslim ze mohla viac babu ublizit ako to ze ja by som tlacila o 15 minut dlhsie 😉
@maribell tak aby sme sa vyviedli z omylu.. v prvom rade keď je už dieťa v pôrodných cestách OP klesajú ide o sekundy !!! takže sestrička nemá načo čakať.. a keď niekto bezducho húka to nie je prekonávanie bolesti.. tak injekcie vám vadia lebo idú do bábätka ale to že kričíte a nedýchate je asi v pohode keďže bábätko nemá dosť kyslíka.. jasné každá má iný prah bolesti a ja chápem že občas si žena potrebuje zastonať ja to kričanie myslím v zmysle nepríčetnosti !! viete aké je hrozné pozerať sa na ženu ktorá úplne stratí seba kričí ako zmyslov zbavená OP klesajú a teraz sa narodí dieťa ktoré nekričí,nedýcha...a je to len preto že žena nespolupracuje.. a to tlačenie ktoré podľa vás ublíži dieťaťu je 10000 krát lepšie ako to keď je dieťa v pôrodných cestách a nemá kyslík !!!! proste mu treba pomôcť von tam ide naozaj o sekundy.. ja to nemyslím v zlom a ani som ťa nechcela uraziť len viem o čom hovorím .. a viem aká je to bezmocnosť kriesiť dieťa ktoré nemuselo ani kriesené byť keby matka nebola sebecká a spolupracovala pri pôrode.. !
@isabel11163 "a čo máte čo kričať ?nie ste na poli !!!"
Krik pri porode nemusi znamenat ze zena je hysterka a ani ze "prilis podlieha" a tym nebude mat silu na tlacenie.
Ja som si pri oboch dost zakricala a uzasne ma to ventilovalo. 😵 Podarilo sa mi tym zhodit akoby zbytky civilizacneho nanosu a plne sa uvolnit. Nieco ako bojovy krik v bitke 🙂 Teda myslim pri predychavani kontrakcii. Vobec ti nemusi uberat sily, prave naopak. Mne to pomoholo obratit sa viac dovnutra. Nebol to ziadny zvieraci rev, skor take vokalizovanie, nieco ako polo spev, polo ulavovanie, ale fest riadne nahlas. V sulade s tym ako pracovalo telo. Bola som rada ze to nikto nehodnoti z hladiska toho "ako to len navonok vyzera" a ze nad tym nemusim premyslat ani ja.
Co viem v porodniciach ich to skor otravuje, a tak to zakazuju, nie je to vzdy len preto a vtedy ked zena nespolupracuje, zial.
Myslim ze ze krik moze byt v istom pripade kontraproduktivny ked je taky panicky a vtedy moze uberat aj sil, ale neda sa to prave preto vobec zovseobecnit! Rovnako ako "slusne" ticho len pre efekt alebo preto ako sibnuti scientologovia, kde napr. manzelka Toma Cruisa musela byt ticho, lebo inak na dieta nalezu zle duchy alebo co, no skratka len pre znamky distingvovaneho chovania pri porode, dakujem nemusim, neprosim taketo. Rovnako ako pri sexe som ticho nebola, tak ani pri porode nie 🙂 Keby mi tie slova citovane hore v mojom prispevku povedala necitliva porodnicka asi mam traumu na cely zivot, alebo by som jej mat dost sil rovno vylepila, a zasluzila si tu nalepku nespolupracujej rodicky - hyterky uz naozaj 😀
@isabel11163 ´prosimta hlavne sa ukludni 😀 to ze som napisala ze mi sestricka povedala ze nemam kricat z toho si si ty hned vydedukovla ze co som vrieskala ako zmyslov zbavena? ...ach 😀 len tak aby som teraz ja vyviedla z omylu teba ..to ze si zena dva krat zakrici pri tlaceni neznamena ze je hystericka a nespolupracuje 😉 urcite som nevrieskala ako zmyslov zbavena takze dychaj prosimta 😀
Cítila som sa maximaálne obmedzovaná a nabudúce so seobu už cvičiť nenechám ;) pichli mi oxitocín, pritom som bola napôrodnej sále len dve hodiny, odvtedy boli bolesti strašneeeeeeee, tak som kričala a sestrička kričala na mna, že nemám vrieskať, lebo doktor to nemá rád.. bolo mi to jedno, len ona ma rozčulovala blbými poznámkami, potom ma dali na mobnmitor a musela som celé tri hodiny ležať na chrbte, mala som slúbenú, že prinesú fitloptu, ale nedočkala som sa jej a na chrbte som ležať musela a bolo mi to strašne nepríjemné
ja som sa teda pri všetkych porodoch citila velmi obmedzovaná a neslobodná a to bolo dosť davno, tak som si to ani nevedela predstaviť inak lebo vtedy ešte žiadne porodne plany neboli a internet bol v plienkach takže nebola ani informovanosť ... z prveho si spomínam dokonca húf medikov pri mojej _ _ _ _ no tak to je už ludska sloboda ako hrom ked vam priamo do šušule zíza 30 cudzích chlapov 🙄 🙄 🙄 ... každopadne najlepšie to bolo pri poslednom, to už sa blížilo k istej miere slobody, doktorka ktorá mala byť pri tomto porode bola totiž moja spolužiačka a kamoška zo základnej školy no a práve ked som rodila mala ambulanciu, tak povedala že keby niečo majú ju zavolať že zatiaľ si tam mam len chodiť, takže som si tam šťastne a bez dozoru striedavo chodila a sprchovala sa a to všetko celkom bez riadenia a buzerovania ... no a než ju stihli zavolať tak som porodila, vyhla som sa šťastne nastrihu aj všetkemu podobnému
Na tom kriku a pribehoch zien presne vidno ako sa chovaju typicki slovenski porodnici. Zvonku tazko ten krik niekedy odhadnut a byva casto zivelny, zena ma tedy velku silu a moc, velku otvorenost to je nieco nezvykle v beznom zivote a aj porodnikov to podvedomo drazdi, preto casto reaguju podrazdene. Je to stret dvoch rovin vedomia. Je tam podvedomy strach toho s nizsou urovnou vedomia ze proces nema tak uplne pod kontrolou.
Niekdy to nechapu ani ine zeny, obvykle taka ktora mala technivky porod a nezazila na sebe tento jav a dalej ani studovany porodnik, ktory to sice zvonku videl uz stokrat ale nikdy nemal sancu sa na to nenacitit, nemusia zial uvedodmit nikdy. A z toho vznikaju nedorozumenia.
@horana Ja som porodila na Kramaroch inak ako na chrbte. Najprv v klaku zavesena do manzela (porodna asistentka nepritomna), po jej prichode a zasahu (ze spadnem z porodneho lozka a ona pojde do basy) posledna kontrakcia naboku za jej vyrazneho frflania. Ta poloha naboku sa neosvedcila - porod samotny malina, ale poskodila som si pritom kostrc. Keby ma nechali klacat, nestane sa to.
@vejula Neviem ci sa to da nazvat slobododou tie moje porody, ak - tak tazko vybojovanou.
Rodila som v Nemecku 2 x,prvy porod trval 16 hod. ziadne obmdzenia pohybu,jedla ci pitia neboli skor opacne stale ma nutili pit,ziadna koza ale manzelska postel,k dispozicii vana,toaleta,fit lopta vsetko,porodnu poziciu nechali na mna,ziadny nastrih,klistir ci holenie,akurat mi pichli oxiticyn,kedze porod nepostupoval,ci ma upzornili si nepamätam,bolo mi to v danom Momente jedno,nakoniec som dostala epi inak by som asi umrela, druhy porod v inom meste,ziadne obmedzenia,opät ma nutili pit, trval 5,5 hod,vyborna porodna asistentka,lekarku som videla az po porode,epi som nestihla,co ma fakt nasr...lo chcela som utiect,ale nakoniec to slo rychlo,aj ked to bolelo jak slak,jedine pri porode placenty kedze nechcela von mi pichli oxi,obe deti boli hned na mne aj pri mne po cely cas straveny v nemocniciach 2dni,takze sa niet co stazovat...
@vejula ja som porodila za 2hodiny aj cestou takze ma nijak obmedzit ani nestihli 😀 porod bol komplikovany, mala sa mi zacala pretacat. Najvhodnejsia poloha bola na boku ale nebrala som to ako obmedzovanie ale ako nieco co moze pomoct. Jednine co ma nazlostilo bolo ze som nemohla ist sama na wecko. Dali mi misu na cikanie a cumeli na mna, no a mne to tak proste neslo. Muz mi dal aj plachtu na hlavu nech ich nevidim ale ony tupane sa zacali pri mne vykecavat 😀 tak ma nakoniec cievkovali ale inak pohoda a na porod mam len pekne spomienky
@vejula no neviem, ale ja byt lekar a pride mi zenska s tym ze chce rodit na jednej nohe, asi by som ju tiez poslala niekde.. ako moze zena a hlavne prvorodicka vediet v akej faze je porod, ako dieta postupuje, ako sa otvara aby si sama urcovala pravidla, ze teraz budem robit to a to..
@lucinocka Zeny tisicrocia rodili inak ako na chrbte a na koze. Ludstvo nevymrelo. Dnes je divna doba. Akoby sme rezignovali na svoj zivot, spoliehame sa na lekarov, ze nam odrodia deti, na institucie, ze nam ich vychovaju. Vzdavame sa zodpovednosti za seba samych, stracame doveru v seba. Vdakabohu za medicinu a pokrok, vdaka ktoremu mozu zit napr. deti matiek so vcestnou placentou, deti s rastepom pery apod. Ale to neznamena, ze ja zdrava zena sa vzdam schopnosti porodit vlastne dieta. Je NORMALNE vediet porodit vlastne dieta. Je NORMALNE vediet aka poloha je pri tom najlepsia. Je NORMALNE citit, ze nieco nie je OK a poziadat o pomoc. Keby priroda (Boh) chcel(a), aby rodili iba lekari, vybavi ich maternicou a schopnostou rodit az do 60-tky... Najpr. zenu zbavia kompetencie porodit, potom spochybnia jej kompenenciu uzivit (dojcit). Potom zeny same seba zbavia kompetencie vychovat a vyhovaraju sa na zly pristup v skolke, skole, spolocnosti. Tak ako sa podvolia voli porodnice, podvolia sa voli dietata "lebo ono sa CHCE hrat na pocitaci, lebo ono NECHCE citat, lebo ono NECHCE zeleninu, lebo ono sa NEVIE zahrat, lebo ono sa NEVIE sustredit" a ak nieco nie je OK, vzdy je zodpovedni niekto iny, alebo nikto. Su to MOJE deti a hlavne ja ich musim porodit, uzivit a vychovat. Obcas mozno pritom budem potrebovat pomoc (porodnice, lekarky, skolky), ale stale je to hlavne moja zalezitost a zodpovednost.
Nie necitila ... ale nerodila som na Slovensku. Respektovali vsetky moje rozhodnutia. Dokonca respektovali aj moje rozhodnutie riadit sa pocas 2.doby porodnej vlastnym telom a nie ich pokynmi. 🙂 Jedine, cim to bolo podmienene bolo napojenie na monitor. Na tom som vlastne bola od zaciatku az do konca. A ano, dalo sa to, byt na monitore a klacat na zemi opierajuc sa o ruky 🙂 ja som totiz rodila na vsetkych styroch na zinienke na zemi. Obe PA mi klucali na zemi "za zadkom" 😀
"Tlaciace" kontrakcie pocas 2 doby trvali skoro 40 min, citila som malu, ako sa vo mne hybe. Tlacila som tak, ako sa mi "chcelo", len pocas nutkania na tlacenie, nie nasilu a pocas kontrakcii kricala, lebo som mala potrebu kricat (skor psychicku). Po porode mi PA povedala, ze moja mala mala ukazkove ozvy pocas celeho porodu - vraj ako z ucebnice 🙂
@isabel11163 zaujimalo by ma, ci zene umoznili zmenit porodnu polohu pred tym ako jej zacali tlacit na brucho (casto dokonca skakat)? Dovolili jej sa aspon prevalit na bok?
Povazujem to za uplny nonsens, ze najprv zenu nutia rodit v neprirodzenej polohe, v ktorej je porodny kanal o 30 percent uzsi (a to dalsie zbytocne intervencie ani nespominam) a potom sa snazia dieta vytlacit tymto, aj u nas zakazanym sposobom...
Ano, suhlasim, ze ak niekto v panike bezducho huka je zle, ale da sa aj kricat aj tlacit a to bez pokynov dalsej osoby a porodit bez problemov zdrave a spokojne dieta.
@lucinocka zena ma hlavne pocuvat vlastne telo. To sa samozrejme da len pri prirodzenom porode bez medicinskych intervencii. Neviem si napr. predstavit, ze by ma niekto nutil rodit v polohe v ktorej sa necim dobre, atd.
Lekar tam nema byt pre to, aby urcoval pravidla pocas normalneho fyziologickeho porodu, bez respektovania individuality zeny a porodu, ale aby odhadol, kedy ten porod uz prestava byt fyziologickym a potom zasiahol!
no ja som zazila vrieskajucu zenu...bola som na ozvy pocas poradne, vedla je prijem porodnice a ta zena jacala tak ze som myslela ze niekoho zapichli nozom na chodbe... ako tej babe by som taku dala po papuli 😠 , lebo vo mne by sa krvi nedorezal ( a to som uz mala 1dieta porodene a mala som 2t pred pôrodom druhého)
jedna vec je vrestat, ked vladze vrieskat nic jej nie je moj nazor a ina je ochkat a sycat, pri "výkrikoch" pri tlaceni...to nepovazulem za krik, skor za "tenisove achkanie" z nahromazdeneho napatia a to personálu nevadi
Ja som rodila podla instrukciii lekarov pri prvom aj druhom raze a som tu a nic mi v zivote nechyba a moje deti su zdrave a stastne🙂Som divna?Nie nie som...kazda mame v zivote priority...Ja nemam za potrebu sa lekarom pchat do remesla...A nie som preto vobec divna.,.... 😉
Netreba to prehanat zienky...............Zivot je o nieco inom 😉
Netreba nad vsetkym tolko premyslat a analizovat to....Budete mat menej stresou,ze v zivote to nechodi vzdy tak ako by sme chceli....Obcas sranda to tu citat 😀 😵
Ked som rodila prvu dceru, tehotenstvo bolo priam ukazkove, porod zozaciatku v pohode, ja otvorena takmer na 10 cm, uz sa cakalo len na tlaky.... krize ma boleli, hopkala som si na lopte a chcela som ist do sprchy, ale doktor ma stale nahanal na monitor... vtedy som tiez mala pocit, ze ako ma do niecoho nutia..... no potom zrazu dcere prudko klesli ozvy, do piatich minut som bola pripravena na SC a teraz mam krasnu a hlavne zdravu skolacku. A ked zacala mat problemy, tak to bolo naozaj vidiet len na monitore, ziaden 6 zmysel ani nejake ine zazracne znamenie z neba neprislo, aby nas varovalo.
Mohla som byt hrdinka a bojovat za svoje prava, odmietnut monitor, hopkat si tam este pol hodinu, ist sa osprchovat a potom by zo mna vybrali uz len postihnute, pridusene, alebo rovno udusene dieta. Keby nebola omotana pupocnou snurou, mohla som v pohode porodit a teraz tu nadavat na slovenskych doktorov ktori ma obmedzovali pri fyziologickom porode. Po bitke je kazdy general. Ja len dakujem vsetkym svatym a mojmu doktorovi, ze to takto dopadlo. (A rodila som u neho aj dve dalsie deti.)
@shopoholocka Ja na rozdiel od mamiciek, ktore potrebuju za kazdu cenu mat dopredu vybaveneho porodnika nemam stresy. Pretoze opakujem, porodit dieta je NORMALNE. Porodila som 4 deti a lekari odstrihli pupocnu snuru. Ak niekto stresoval, tak to bol personal, nie ja. Podla mna to je naopak. Lekari maju liecit a nie sa "pchat zdravym rodickam do remesla". Ja neviem, ale fakt sa ti zda divne, ze chce niekto urobit to, co ludstvo robi uz tisic rokov?
A nie si divna, ak sa na to necitis a odovzas sa do ruk lekarom. Zeny ako ty maju na Slovensku desiatky porodnic, kde je im to umoznene. Ale je divne, ze nedokazete pochopit, ze ze aj my, ktore doverujeme vo vlastnu schopnost priviest na svet dieta tu legalnu a bezpecnu volbu nemame. Pritom by to od systemu neziadalo dodatocne financie, naopak znamenalo by to usporu. Stacila by zmena myslenia.
@vejula - ja ti neviem, ako dobre na tuto otazku odpovedat, prvy porod bol zo zdravotneho hladiska bezproblemova rychlovka - z hladiska vsetko okolo toho katastrofalna vizitka personalu a aj lekarov 😝 Skoda to rozpisovat... Druhy porod bol tak rychly, ze nebolo co pokazit 😀 No a treti porod som bola za tie monitory a za tu pomoc okolo velmi vdacna, snazili sa mi to ulahcit, predsalen kontrakcie od tretej od rana a maly sa narodil az o deviatej vecer, priduseny pupocna snura dva krat okolo krku a aj uzol v pupocnej snure pravy 😖 Nemat monitor a nevediet, ze mu komplet vypadava srdiecko a ze sa pri kazdej kontrakcii skrti, boh vie, ako by to skoncilo 😖
@rutie velky suhlas, v podstate porod ani do ruk lekarov podla mna nepatri 🙂 je dobre, ked su nablizku kvoli pripadnym komplikaciam, ale kym tie nenastanu, su zbytocni, dokonca skor neziaduci, kedze maju potrebu nieco riesit, riadit, ovplyvnovat...
Ja sa pripájam k shopoholocke. Čo mi lekári kázali, to som robila. Zaujímali sa, starali sa o mňa, tak čo... Zaujímalo ma jedine to, aby sa deti narodili v poriadku, aby všetko prebehlo ako má... Lekári rodia každý deň, ja len dva krát za život. Je pravda, že pôrody boli bez komplikácií a všetci prítomní si robili svoju prácu, takže som sa nemala na čo sťažovať. Ale myslím, že keď žena zbytočne nestresuje, tak aj celý pôrod môže byť pokojnejší. Ja som maximálne spolupracovala a všetci okolo sa tvárili, akoby o nič vážne nešlo, hovorili ticho, usmievali sa, skrátka pohodka.. 😀
môj prvý pôrod bol rýchly, takže veľa vecí ani nestihli 😝 na moje šťastie pravdaže, ale druhý pôrod, ktorý šiel prirodzeným spôsobom pred 3 mesiacmi, to je moja doživotná trauma a odrádza ma už čo i len pomyslieť na tretie dieťatko, s tak necitlivými a arogantnými sestričkami som sa ešte nestretla, človeka sa tam cíti ako nežiadúci, hlavne keď som tam prišla v noci, hľadeli na mňa ako keby som im nedala spať a otravovala som ich, na šťastie ma na monitor dali len 2x aj to kázali ako presne v akej polohe mám zotrvať aj napriek neskutočným bolestiam, nehovoriac o ofrflanom klistíre, s ktorým som ani nesúhlasila ale musela som ho podstúpiť, nemohla som ležať, ba ani sedieť, len chodiť a v poslednom už len stáť rozkročená a opierať sa o rám postele, čo samozrejme mne vôbec nevyhovovalo, tak som nedokázala v kľude prejsť kontrakcie a keď sestrička zbadala, že som náhodou inak tak ma hneď sfúkla ☹ ešte ma aj sfúkla, že som im zakrvavila dlážku 😒 no majte vložku medzi nohami keď máte stáť rozkročená, mierne v podrepe a držať sa oboma rukami rámu postele....no som zvedavá ako by sa im tam vložka držala bez nohavičiek 🙄 ešte keď ma napojila prvýkrát na monitor, vtedy mi stále ešte odtekala plodová voda, tak ma ešte sfúkla, že som jej aj špinu narobila, lebo vložka bola už plná ☹ no kokso kde sme...a pôrod....ach...škoda reči čo dokazovali, fuj fuj...som veľmi nešťastná, že som mala takýto pôrod, bola som naň pripravená úplne inak a dodnes mám z toho traumu práve vďaka personálu 😒
ja som šla k pôrodu absolutne nepripravená, nič som nemala naštudované. Úprimne ma všetky tie informácie o pôrode desili. Ved predsa ženy rodia denne, tak som verila, že aj ja to zvládnem. Spoliehala som sa na lekárov a personál, ved ma predsa usmernia. A aj tak bolo, nepotrebovala som mať nič naštudované, všetko prebehlo neuveritelne prirodzene a rýchlo. Sestričky mi ukázali polohy a dýchanie, ktoré mi uľavovalo v bolesti, ktoré nakoniec neboli nejaké strašne... všetky vyšetrenia, monitor atd mi nepripadali obmedzujúce ani zbytočné, mala som dobrý pocit z toho, že som sledovaná a pod kontrolou... a všetko dopadlo tak ako malo...pri mojich oboch pôrodoch...
Prvýkrát som rodila v Írsku - absolútna sloboda pri výbere polohy pri kontrakciách, žiadne medikamenty, manžel celý čas pri mne, pri samotnom tlačení nástrih až po mojom súhlase. Druhýkrát som rodila na SVK, o 16h som doletela do pôrodnice, dali ma na monitor, kontrakcie každé 2 minúty, 16:15h ma vyšetrili, 16:20h mi odtiekla voda, 16:30h bol malý na svete 😀 takže žiadne extra zásahy, okrem nástrihu na moje požiadanie, sa nekonali, lebo nebol čas a pôrod bol bezproblémový 🙂
@anjelicek26 predpoklada, ze po dvoch bezproblemovych porodov si sama citila, ze pri tretom nie je nieco OK, ked to trvalo od rana do deviatej vecera.
U mna to je zas tak, ze kym som v klude, doma, v aute vsetko ide v pohode. Ked pridem do porodnice, vsetko sa zastavi. A rozbehne sa to az ked ma nechaju chvilu samu, alebo uteciem do sprchy. Porodnik pri pri prvom, druhom a stvrtom porode to pochopil. Pri tretom bola neskusena lekarka, co stale nieco riesila a dcera by sa mi narodila sekciou, keby si tych 10 min. kludu na porod nevydupem.

@vejula Pre mna boli rady por. asistentiek pri druhom porode (nekomplikovany) velmi uzitocne, boli mi velmi napomocne a nebrala som ich usmernovania ako moje obmedzovanie. S ich pomocou som vytlacila babatko behom 3 kontrakcii. Jedine, co mi na porode prekazalo, ze som nevedela, kto su tie zeny. Vlastne som ich videla (no, neviem, ci to tak nazvat, lebo som ani nezaregistrovala ich tvare 🙂) az ako som si lahla na porodny stol. Pamatam si len ich ruky, ako ma drzali za ruku 🙂 Prekaza mi to preto, lebo som nevedela, kto mi pomaha a ani som sa nemohla dodatocne podakovat, lebo hned utekali k dalsiemu porodu.
A popravde si myslim, ze trosku tej discipliny pri porode treba 🙂 Pri druhom porode som si poveda, ze sa budem sustredit len na porod, nenecham nad sebou zvitazit bolest, ze budem spolupracovat s lekarom a so sestrickami a fakt to funguje. Porod v nemocnici je spolupraca rodicky s nemocnicnym personalom, treba spolupracu a disciplinu z obidvoch stran.