Cítili ste sa pri pôrode slobodné a neobmedzované?
Ahojte dievčata. Zakladam tuto diskusiu, lebo ma zaujima, či ste sa pri pôrode citili byť slobodné, zbytočne neobmedzované. Zaujima ma, či ste bezdôvodne (teda ak neboli skutočné zdravotné komplikacie) neboli obmedzované v pohybe, či v prípade, že chceli do vas niečo pichnuť, Vám vysvetlili čo to je, a z akého dôvodu Vám to chcú pichnúť, či s tym suhlasite (pokial vyslovene nešlo o niečo životzachranujuce) Či vam nezakazovali piť, chodiť, kričať, zotrvavať v polohe, ktorú ste si zvolili. Zaujima ma to preto, lebo čím viac sa pýtam mamičiek, tym viac zisťujem, že aj npariek tomu, že pôrod prebiehal fyziologicky bezproblémovo, boli nutene byť neskutočne dlhý čas napojene na monitor, bol im podaný oxytocín bez vysvetlenia a bez akéhokoľvek dôvodu, boli nutene rodiť v polohe, ktorá im nevyhovovala. Zakazovali im piť a podobné veci, ktoré vyslovene nerešpektovali osobnú slobodu rodičky. Ďakujem Vam za vaše skusenosti 🙂
@sissmiss neviem, preco tvoj prispevok adresujes mne, kedze som nikde nepisala, ze suhlasim s postupmi v svk zdravotnictve. pisala som primarne o tom, ze sa nemame porovnavat so zahranicim.
Okrem toho, neviem, co brani tomu, aby sa zalozili porodne domy? legislativne to moze byt mala sukromna nemocnica, s jednym dvoma gynekologmi, ktori ju zastresia a PA, ktore budu sledovat zeny, ktore budu rodit podla vlastnych predstav 😉
@bubelko ten problem bude zrejme v gyn. lobby ktorá tu vladne a je velmi silna. Viem, pretože skrachovala každá snaha o pôrodny dom. Ako je to možne sa ma nepytaj. Ale poviem ti tak, že každa PA a každý lekar, ktorý začne s raznymi zmenami v prospech prirodzených pôrodov je hned udupaný. KEd je v nemocnici PA ktorá robi všetko preto aby podporila prirodzený pôrod, tak len prosí rodičky aby verejne nespominali jej meno v suvislosti s tym. Bohužial tak to je. Jediny užasny gynekolog,ktorého poznám, ktorý je silno za prirodzené pôrody odišiel z pôrodnice a robí len gynekologa, ale pôrodnika už nie. PRečo, to si môže každý sam zodpovedať.
@isabel11163 ja len k vetám " opýtajte sa vašich mám ako vás rodili a aký pôrod zažili..aké psychické traumy z toho máte ???" moja mama si pôrod mna a mojej sestry spája len so slovom horor. a akú psychickú traumu z toho mám? panicky sa bojím pôrodu, nástrihu, prístupu lekárov atď. neznášam nemocnice. nikdy som radšej deti ani nechcela. keby som neotehotnela neplánovane tak asi nikdy. netvrdím, že je to tak všade, ale evidentne niekde je chyba keď to v iných štátoch ide aj inak a pohodlnejšie pre budúce mamičky.
K tejto téme som sa nechcela vyjadrovať lebo nemám za sebou pôrod avšak tie tvoje vety ma donútili🙂
Môj názor je nič nie je biele ani čierne. Bolo by fajn keby sa našiel nejaký ten kompromis medzi tým čo chce rodička a tým čo je potrebné pre prípadnú záchranu života či jej alebo dieťaťa.
To je asi všetko čo som chcela povedať. Kedže ako som písala ešte som nerodila, len vyhodnocujem skúsenosti, ktoré sa mi dostali do uší. 🙂
@ynett konecne slovo ktore vystihuje moj nazor..kompromis.Toto je vlastne kamen urazu a toto je to slovo,ktore by zachranilo situaciu co sa SK porodnictva tyka.Nemam pravo hodnotit slovenske porodnictvo ako pacient,lebo moje deti sa narodili v zahranici,ale ako zdravotnik je moja psia povinnost branit tych dobrych,ktorych je malo v nasom zdravotnictve....ani Rim nepostavili za 1 den...ani velke zmeny sa neudeju za 1 den...hlavne bez toho co si napisala...kompromis medzi lekarom a pacientom (rodickou).Jedine co v zahranici funguje za kazdych okolnosti urcite rovnako a mozno o tom nikto ani nevie,lebo naroky a poziadavky niekedy presahuju moznosti ,ze porodna asistentka nema take siroke kompetencie ake by rodicke vyhovovali...jednoducho si to nemozu dovolit...rodite v nemocnici a nie doma..
@vejula mas krasne myslienky...ktore zial mozno este dlho myslienkami len ostanu hlavne pre siroku verejnost.Chces pomoct buducej generacie,vliat zenam viac sil do duse a ukazat im ich prirodzenu ulohu,zeny-rodicky. Vsak oni sa same dostali tam kde su....V tomto svete chaosu,modernity,'' fashion nadvlady'' byt cool a rodit co najrychlejsie (CR) a bezbolestne je tvoj chodnicek zmeny velmi hrbolaty.Zeny sa nechcu citit viac rodickami...vsak im to kazi telo,nechcu citit bolest ked pri tom nemusia-epiduralky sa uz pichaju na parkovisku,nechcu dojcit-lebo sa vrajacu do prace po 3 mesiacoch-to je v mnohych krajinach lepsi pripad....toto su tie realne zmeny,ktore nastali a toto sa dnes deje.Pre tieto zmeny tiez niekto silno bojoval...toto je zial realita ktora sa zrodila dobrovolne...nikto nam nenuti epiduralky,nikto nas nenuti nedojcit,nikto nas nenuti pokracovat v kariere a nechat dieta opatrovatelke...toto je nasa volba..... tiez zo zapadu.Preto som uz v predoslom prispevku pisala..len nech sa nedostaneme tam kam sa dostat nechceme.
@cmulinko ano vo vela veciach maš pravdu. Ale ja sa tiež zamyšlam, čím to je spôsobené... Snaha vyrovnať sa mužom? V práci, v kareire? Ukazať že mame na to, že niesme horšie? O čo sa tým všetkým -ale pripravujeme 😔
Možno trošku od veci ale včera večer som videla dokument o vyskumoch a pokusoch vzniku plodu z dvoch samčích a samičích buniek, dokonca o vytvorenie podmienok ake su v maternici. Taktiež tam boli pokusy kedy dieťa malo troch rodičoch - kedy DNA oplodneného vajička presunuli do vhodnejšieho mitochondrialneho prostredia iného jedinca. Takby sa dalo zabraniť niektorým genetickym ochoreniam. Toto všetko už spravili, len etický kodex im bráni vložiť ho do maternice ženy. Nakoniec ukazovali kozy, do ktorých vaplikovali pavuči gen takť pavučie vlakno, ktorý sa mal spustiť pri dojení. A predstav si, že kozabola schopna produkovať pavučie vlakno. Dodali, že zrejme v buducnosti bude možné aj do ludí aplikovať zvieracie gený a potom budeme schopný behať jak gepardy, loziť jak pumy atd....
Možno a takych 300 rokov sa tu v podobnom duchu bude viesť debata nie o prirodzených pôrodoch, ale o tom či je super splodiť dieťa prirodzene, alebo je lepšie niechať si v skumavke vytvoriť uplne idelane superdieťa so schopnosťami zvierat... A tie, ktoré budu preferovať prirodzene počatie budu tie staromodne husky, ktoré sa kafru do prace genetikov.... A ked povedia že plodenie predsa nieei praca genovych inžinierov, tak budu zhodene tym, že žiju sto rokov za opicami a že či chcu aby sme boli zas tak nedokonalí ako naše prababičky, nech sa spamataju a nech sa nepchaju do remesiel do ktorých im nič nieje...
@isabel11163 uplne chápem tvoje rozčúlenie.je vás viac.čítala som nedávno jedného doktora.písal,aké je ťažké v dnešnej dobe byť lekárom.ludia sa liečia doma,čítajú internet,radia sa na forach,diskutujú s laikmi a za doktorom prídu až ked je velmi zle a trebars je liečba na dlho alebo komplikovaná a samozrejme doktor je najhorší,lebo nezvolil liečbu,ktorú pacient vyčítal na nete.to samé pôrody.pod rúškou prirodzeného sa laici hrabú tam,kde doktor študuje 5 či 6 rokov plus nejaká tá prax.je správne premýšlať aj o iných variantách ako sú zaužívané,ale naopak je choré osočovať doktorov ako kacírov,že robia trebars nástrih.nemyslím,že konkrétne nástrih robia preto,žeby si radi vystrihovali,ale chcú pomôcť rodičke.a každej,čo si otvorí ústa na pôrodníka by som odporúčala ísť na pár dní na jeho miesto.jednoducho skúsiť si to aj z druhej strany,mať tú zodpovednosť.
Tak ja som cely cas mala kanylu v ruke (tiekli mi ATB 2x, mala som zapal, horucku) na sebe monitor kontrakcii a druhy monitor kvoli babatku, ale v pohode som cely cas stala a pohybovala som sa. Povedala som ze nebudem lezat, lebo mi toje neprijemne kvoli kontrakciam a nikto s tym nemal problem ! a vsetko co mi isli pichnut mi zdrav. odovodnili a pytala sa ci mozu, takze ja som im dovolila, oni sa vyznaju, a aj vdaka im je moj maly uplne v poriadka, a ja som casom bola tiez, starali sa ukazokovo, ci uz pocas porodu, alebo po, a vazne som nemala nikoho zaplateneho, ani som potom nikomu nic neplatila. Ja simyslim,ze ked sa clvoek sprava rozumne, normalne, nenadava, nehysterci, tak sa vsetko da zvladnut 🙂
@vejula co sa stane za 300 rokov to zial neovplivnime my a ani nase deti...tak daleko nasa vychova a smerovanie nezasiahne.Pred 100 rokmi ak by ludia vedeli o terajsej technike,tak by si vraveli,ze vsetko je to diablovo dielo..pocitace,smartphony,internet,rychle auta,banky co okradaju ludi...atd atd.Nam sa moze zdat buducnost ako velmi cierna...ale pre tych,ktory sa do nej maju narodit bude presne taka prirodzena ako tebe to,ze si teraz piseme na tomto fore....moja babka stale trva na tom,ze pocitace su diablovo dielo 😅 a ma len malicko cez 70 rokov.
@cmulinko mne je nasne, že to neovplyvnime... Ja len uvažujem o tom, že možno bude taka istá situacia, len už na trošku inom stupni. Pre mna osobne tátp cesta jednoducho nieje top... Viem, že to neovplyvnním, ale moja podstata akosi smeruje uplne niekde inde, citim, že duchovno ma nejakoi viac naplna ako vydobitky modernej doby... stratí sa to tajomstvo splodenia, tak isto ako sa teraz straca to kuzlo rodenia. A vela ludí s tym suhlasí, pre mnohých ludí je to primerana dan ktorú platíme pokroku. Pre mna je to jednoducho tak velmi smutné. Možno je to tym, že pre mna je život spleť situacii a zažitkov a emocii a práve toto smerovanie mi príde, že nas oberá o to kuzlo chvílok, ktoré nam naplnaju život a že sa viac priklada význam tomu čo človek vlastní, ako dokonaly bude jeho genetický fond, ako minimalizujeme riziko, že nebude niečo podla našej predstavy....
@vejula ahojte,zaujimava tema,necitala som prispevky,tak sa ospravedlnujem ked bude uz pisam mimo,chcem len pridat moju skusenost a nazor.
Samozrejme ze pri porode som sa este ani raz necitila slobodne,skor naopak,citila som sa jak male nevedome decko,ktore musim naslovo posluchat "prisneho rodica" mala som pocit,ze radsej musim drzat "hubu a krok" aby som nevytocila sestricku,lebo to by bolo pre mna este horsie 😒 ked dychala ako to mne padlo v bolestiach dobre,tak to vadilo,ked som chodila,tak to vadilo,pritom som neni ziadna hysterka,sama som dokonca zdr.sestra,ale vedela som ako to chodi... no napriek tomu vsetkemu,jedine co by som zmenila a prijala, a co mne osobne velmi velmi vadilo,hlavne pri prvom porode,ze som nemohla mat babatko pri sebe.Nechapem preco rodicka musi lezat 2 hodiny niekde na chodbe na nositku a nemoze si pordzat svoje babatko aspon 20 minut pri sebe!!!
@vejula kazdeho rozumneho cloveka a v tvojom ci v mojom pripade aj duchovne zalozeneho trapia tieto vymozenosti modernej doby.Ja velmi dobre chapem tvoje pocity a ako som uz v predoslom prispevku pisala je to krasne,ze este existuju ludia ako ty...len mam pocit,ze sa trapis kvoli niecomu co je silnejsie ako ty.Mas cistu dusu a naozaj si jedna mala z tych zien,ktore chcu aj v tejto dobe ostat zenami,matkami a vychutnat si kazducky jeho dusok bez akychkolvek zasahov do jej prirodzenosti.ja ta za to obdivujem...a tvoja '' slabota'' je vlastne tvoja najsilnejsia stranka.....mas jedinecny charakter a jedinecny pohlad na veci,ktore mnohym unikaju pred ocami.dufam,ze sa ti aspon malicko podari dosiahnut to po com tuzis...co by si chcela vidiet do buducna v oblasti prirodzenych porodov.Tento svet tomu nepraje a tym,ze nemam svoje prispevky v duchu akom by sa ti to viac pacilo este neznamena,ze som proti tebe...obe sme zeny,obe sme matky a manzelky...obe sme rodili,ale ako som uz pisala kazda zena by reagovala pri mojom porode uplne inak ako som ja reagovala a nakolko nastastie je tu prevaha zien,ktore na porod maju dobre spomienky je vysledok iba toho,ze mozno hladame velky problem na ktore je velmi jednoduche riesenie....ludia a ludskost.
Viac k tomu nemam co dodat...... pocity menejcennosti,obmedzenie slobody,zakazy,podriadenost a celkovo neprijemne situacie som pocas mojho porodu nevnimala vobec intenzivne a vobec som na seba nemyslela...dokonca ani po porode som sa k tomu nevracala co a ako mohlo byt inak a co vsetko mi nebolo dopriate resp odobrate.Ja sa tesim z toho ako to dopadlo a tesim sa z toho ze napriek urcitym dozivotnym komplikaciam,ktore mam po porode vidim doma 3 krasne zdrave deti.To je pre mna dolezitejsie ako moje vlastne potreby a pocity.
@cmulinko dakujem ti velmi pekne za tvoje slova 🙂 to si ani nezaslužim... JA myslim, že sa vlastne chapeme. Uprimne môj druhy pôrod bol pre mna tiež užasný zažitok napriek tomu, že sa diali veci o ktorych som pisala. A to preto, že cele tehotenstvo som snivala o vaginalnom pôrode zdravého dieťatka, čo sa splnilo. Po prvom cisarskom som citila niečo, čo sa len ťažko vysvetluje. A mnoho ludí to nepochopí, pretože som mala doma krasneho zdravého chlapčeka. Ja som si to uvedomovala, napriek tomu, vždy ked som videla čo i len vo filme pôrod, musela som prepnuť. Nebol to hnev, skôr sklamanie zo seba samej, žesom nedokazala vlastne dieťa porodiť.... KEd som rodila dcerku, bolo to akoby aj moje zrodenie - zrodenie seba v ulohe rodičky. PRetože bohužial po cisarskom reze, som preskočila toto zrodenie a stala sa hned matkou. Bez toho zrodenia to je jednoducho ťažšie. A tak postupne som si začala uvedomovať aky je pôrdo dôležitý pre matku i pre dieťa. Myslim, že pôrod je velmi intimna chvílka medzi matkou a dieťaťom a ked žena pociti tú suhru jej tela s telom dieťatka pri pôrode, bez zbytočných vonkajších zasahov, automaticky pochopi tu dokonalosť zrodenia. Možno to znie pateticky, ale ja to takto citim. A je to tak krasne obyčajné...
@vejula mozno ti rozumiem viac ako si ocakavala...ja som svoje prve dieta porodila v 36tt akutnou sekcou,lebo syn bol otoceny KP ale pytal sa na svet a lekari sa automaticky dohodli na CR.S druhym synom som otehotnela,ked mal prvy 14 mesiacov...na kazdej kontrole mi vraveli,ze bude lepsie ked budem mat znova CR,lebo som dost skoro otehotnela a predosli chirurgicky zasah bol dost velky+infekcia rany a podobne.Mala som teda mat planovany cisarsky rez od sameho zaciatku...datum mi dali 23.7.Clovek mieni a Pan Boh meni...mne 22.7 rano o 4 odtiekla voda a zacali sa mi kontrakcie...normalne prebiehajuci zaciatok porodu.Dosla som do nemocnice,kde ma vysetrili a zhodnotili,ze sa pekne otvaram,tak nebudu robit CR...celych 9 mesiacov som bola kludna a nebala som sa a zrazu som zazila sok ako este nikdy pred tym...panika,strah...nepripravenost na vaginalny porod..kricala som im,ze toto nechcem,toto nezvladnem a aj manzel mi vravel,ze nech hned nerobim sceny a nech si to vyskusam aj prirodzene tak som sa uvedomila,ze sa spravam jak hus a isli sme na vec.... ja mam inak zdravotny problem tykajuci sa svalstva...vedela som,ze dieta sama nevytlacim.Vraveli mi,ze vsetko bude ok,ked nebudem vladat,tak ho vytiahnu vaakumextraktorom...tak sa stalo a ja som naozaj ani sekundu nemyslela na to ci mi spravili nastrih alebo ci som sa dotrhala......cca 6-7 medikov stalo okolo mna (to mi nevadilo vsak sama som zdravotnik a chodili sme na prax a vdaka zenam ako ja sme toho videli dost ) Malemu poranili hlavicku,ja som sa dotrhala vsade kde sa len dalo,lebo nastrih mi nespravili....7 mesiacov som este silno krvacala z konecnika pri kazdej stolici....spravili mi plastiku konecnika,ale stav mam asi taky,ze nedokazem uplne stiahnut zvierac...je to trvale a ucim sa s tym zit. Moj syn sa narodil s lahkou formou DMO a moze to byt nasledkom vaakumextraktora.To bol dovod na dalsi CR pri mojej dcere pre ktory som sa sama rozhodla a vobec nemam ziadne vycitky kvoli mojmu rozhodnutiu.Nic ma ale neodradilo sa preventivne opytat lekara kolko musim cakat na to ak chcem znova otehotniet...dali mi 3 roky '' zakaz'' 🙂 a moja dcerka bude mat v Maji 3 roky a ked aj Pan Boh chce,tak sme este mozno neskoncili....teda ja si tu nadej pestujem vo svojom srdci.
@diusik bol s tebou niekto tie dve hodiny? pokial viem, u nas to funuje tak, ze ak je s rodickou napr manzel, tak dieta nechavaju tie dve hodiny s matkou, u nas to bolo pri oboch detoch, boli pri mne tie dve hodiny. ale ak so zenou nema kto tie 2 hodiny byt, pokial viem, dieta sa nedava z bezp dovodov, ak doslo k nejakemu stavu u rodicky, aby nebodja jej dieta nevypadlo alebo podobne. viac by o tom mohli napisat sestricky z porodneho.
@katka888 no zial nebol somnou nikto,inak to chapem co pises,ale stacilo by proste aspon na tych 20 minut,ved sestricka tam bola pri mne,kontrolovala ma...teraz uz chcem dotiahnut aj manzela,ael nie k porodu samotnemu,len proste aby tam so mnou bol po porode,dufam sa to bude dat...
@diusik no ja som mala skusenost, kedy hned po porde mi dlai babatko aby sa prisalo, ppotom slo na tie zakl vysetrenie vaha, cm, abgar ci ako sa to pise a potom mi babatko doniesli zase spat. manzel odisiel telefonovat a uprimne bola som trosku v strese, ak by som nebodaj odpadla, babo by z tej vysokej postele as fakt spadlo ☹ takze som bola cez porod nastvana skor na manzela ako na personal :D :D ale toto je u nas bezne takze verim, ze s tym nebudes mat problem aj vo vasej porodnici, urcite ak mas taku skusenost ako pises, by som sa na to opytala, verim, ze na mnohe ukony maju zdravotnici relevantny dovod a ak sa na to opytas, urcite sa da najst riesenie, ktore tebe vyhovuje.
@katka888 hm,ano ked to trochu domyslim,tak verim preco to takto je,len mne to tak strasne vadilo,ze som bola v nenormalnej euforii a tak strasne som tuzila aspon trosku si prichytit babatko,aspon fakt chvilocku s nim byt,ved tie 3 sekundy co mi ho dali na brucho po porode bolo nic... 😒
@diusik ano, tot plne chapem ☹ verim ze sa ti to tentokrat splni tak, ako si prajes, myslim si, ze porodnice sa v tomto smere znacne zlepsuju. ja som rodila pred skoro 4 rokmi a potom o rok a 4 meisace a aj napriek tomu ze pri prom porode som bola maximalne spokojna s pristupom personalu, aj porodom, nakolko som nevedela do coho vobec idem :D , druhykrat, tj po roku a stvrt bolo citit este viac otvorenejsi pristup k rodickam, a k ch potrebam smerom k babatkam. cize ak sa na to spytas pri kontrolach v nemocnici, tak verim, ze ti vysvetlia co a preco a ze aj akceptuju tvoje poziadavky smerom k babatku. ak mas samozrejme moznost vyberu porodnice / my v KE mame 3 / , tak si pozistuj, kde boli mamicky spokojne, kde su max baby friendly hospital... ale to urcite sama vies a urobis 🙂
@malinkaaninka
@vejula tu ale nepise nic, co by sa nedalo zrealizovat, alebo by "kafralo" do prace lekarov.
Boze baby, to fakt je pre vas nadstandard, ked sa lekar s vami bavi ako so seberovnym? Je to nadstandard, ked lekar pomaha rodicke pri porode, nie rodi za nu? Je to nadstandard, ked lekar ide s dobou a vyuziva poznatky z inych krajin, kde sa viac venuju vyskumom v oblasti porodnictva - ci uz ide o fyzicku, ci psychicku stranku matky a dietata.
Vsetky chapeme, ze ked sa nieco zacne diat,co nie je v poriadku, tak lekar je tam na to, aby zakrocil,ale naco zasahovat, ked ide vsetko ako ma ?....
Co sa tyka nastrihov, nastrih nie je ziadna pomoc, na to sa predsa na "zapade" prislo uz davno, mozno by stacilo, keby slovenski lekari citali aj nejake zahranicne studie, ci sa pozerali na to, ake su trendy v zahranici.
Ja som sa na nastrihy pytala mojej lekarky (absolutne jej nevadilo, ze som mala otazky, od toho tam je, aby mi vysvetlila veci, ktore nie su pre mna jasne) Pri porode na SK ma automaticky nastrihli, tak ma zaujimalo, ako to bude pri 2. porode. Moja lekarka mi povedala, ze nastrihy sa automaticky uz nevykonavaju roky a uvidime pri porode, co sa bude diat. Vraj kedze som uz mala nastrih, je velka pravdepodobnost, ze prave tam sa natrhnem. Zdoraznila, ze ak aj dojde k natrhnutiu to sa hoji ovela lepsie, ako nastrihnutie, takze sa nemusim obavat natrhnutia a ona odporuca, ak to nebude nevyhnutne nenastrihovat. Pri porode i napriek tomu, ze mal syn velku hlavicku a teda dalo mi to nemale usilie ho vytlacit nemuselo dojst k nastrihu a ak som sa aj trosku natrhla, musela to byt mala trhlina, lebo ma nezasivali. Taktiez dodavam, ze doktorka, ci sestricka mi nic nemasirovali, dokonca ani ja doma som si hradzu nemasirovala a v pohode som porodila bez nastrihu. Neznamenalo to ziaden individualny pristup zo strany lekara, prave naopak, kedze nestrihala, nemusela ani sit.! Na sk vdaka pichnutiu oxitocinu pri tlaceni (uplne, ale uplne zbytocne, kedze porod krasne postupoval, ako mal, som sa totalne dotrhala zvnutra + samozrejmy automaticky nastrih hradze. Sitie bolo bez umrtvenia. POhlavny styk bol dost velky problem niekolko mesiacov, dodnes samozrejme citim jazvu, pri zmene pocasia. tento nastrih bol absolutne neopodstatneny, dcera nebola ziaden GIGA dieta!
ja nie som ziadna "prirodna divozienka" co musi mat vsetko uplne prirodzene (to by som ani nerodila v nemocnici, ale doma) ale vazne nechapem, preco by sa malo do porodu zasahovat, ked to nie je nevyhnutne a preco by sa nemalo pristupovat k zene ako samostatne mysliacej osobe, ako k individualite, ktora preziva jeden z najsilnjesich zazitkov v svojom zivote ale ako k nejakej veci, z ktorej ma lekar za ulohu vybrat zdrave dieta. 😝
@cmulinko to je absolutne jasne, že svoje rozhodnutie nelutuješ. JA by som sa v tvojom prípade zrejme rozhodla rovnako. Aby to nevyznelo tak, že som proti cisarskym rezom. To vôbec nie, v opodstatnených prípadoch zachranuju životy alebo zdravie detičiek. PRoblem je skôr jeho naduživanie. Ale v tvojom prípade to bola jasna volba. A určite cisarsky rez vníma inak matka, ktorej ním zachranili dieťa, ako matka, ktorá s odstupom času vidi, že mu predchadzalo strašne vela krokov, ktoré ho zrejme (iba zrejme, lebo na 100% človek nikdy nevie) privolali.
A je super, že chcete byť velka rodinka. My by sme tiež ešte chceli ak Boh da, však uvidime čo nam život priveje do cesty 😉
Nechcem nikoho urazt, ale uz som na MK dost dlhu dobu a po citani si desiatok (mozno aj stoviek) prispevkov o porodnych situaciach by som na Slovensku rodit jednoducho nechcela. Uz som zhyckana uplne inym pristupom zdravotneho personalu.........
Nastrih, klistir a ine veci som nemala.....V nicom som obemdzovana nebola- vyhukovala som kolko som chcela, ked som povedala, ze nechcem EPI, tak nebola......ked som si to po par hodinach rozmyslela, tak vsetci isli rychlo hladat anesteziologa, aby to stihol..... proste som tam bola milostpani a moje porody (obidva) prebiehali skvele.............mile sestricky, super lekari- jedna mi este fotila dieta na jej mobile, lebo sme zabudli fotak......
Vsetky zakroky mi boli dopredu vysvetlene.....vzdy som mala na vyber. O vsetkych liekoch som bola upovedomena a mala som tiez na vyber.....
Pamatam si pri synovi sme mali malu pauzu v jeho tlkote srdca. V jednej chvili monitor prestal registrovat jeho tlkot za 3 sekundy sa tam zbehlo 5 sestier 2-lekari - to boli ine fofry.....museli ma pretocit, lebo som synovi zavadzala pri dychani.
Kedze som presla aj potratom- tak aj pri tomto zakroku nemam ziadne negativne skusenosti....
A moj manzel bol pri mne/ doslova vedla mna od kontrakcii az po prvy vykrik dietata a prenos na izbu...kde samozrejme so mnou aj zalahol.......Cely porod od prvej minuty az po poslednu si vychutnal s nami. Ziadne- zakaz vstupu, alebo cakat v cakarni...no to urcite.
krásne... odporučam pozrieť. už staršie videjko, ešte čiernobiele, maminka rodi, bez pomoci lekarov, bez riadeneho tlačenia, s usmevom... A najkrajší je koniec babanko hned chyti šup na seba a s tou najväčšou laskou ho cele objíme... https://www.facebook.com/photo.php?v=1020267705...
🙂 tento nadpis mi pripomenul môj pôrod, ktorý ani nebol až tak dávno, iba pred pol rokom.
Takže Vám porozprávam môj príbeh, ako som porodila moje prvé dieťa, krásne dievčatko:
Do nemocnice sme prišli o 15,40 (išla som so svokrovcami, manžel bol na ceste z práce priamo ku mne), pri vstupe milé sestričky, hneď mi bežali doniesť vozík, aj keď som namietala, že idem po svojich 🙂 Na oddelení veľmi milá sestrička, mi porozprávala, že sa mám zložiť, osprchovať hocikedy, keď si to zažiadam, že mi urobí klistír,... Chodila za mnou na izbu, ako sa mám, som jej povedala, že chcem mať manžela pri pôrode, ona že samozrejme, že ak dojde, tak mi dá vedieť, že iba podpíše papierik a hotovo. Ja som ju poprosila, aby ho poslala si kúpiť plášť, ona že nemusí, oni majú, tak dajú... naozaj milá.
No, ale nastal zvrat, oni sa o 18ej menili. A prišli dve dračice, ktoré nado mnou gúľali očami, že kým mám bolesti "iba" v podbrušku (podotýkam, že som inde ani nemala bolesti, žiadna bolesť krížov a celého brucha), tak pôrod nebude, sem-tam za mnou zazreli na izbu sa opýtať, či mám stále bolesti iba v podbrušku. Robili mi ozveny srdca plodu, ale aj tam len ťahali ústami, že to je ešte nič, to je slabé, dnes pôrod určite nebude (pritom tá milá povedala manželovi, že dnes okolo polnoci porodím). Počas kontrakcie ma ťahali dole z postele, a keď som ju poprosila, že teraz nie, tak ma schmatla za ruku, a zdrapla, že práveže teraz. Na manžela spustili obrovský krik (bolo počuť na izby, lebo keď som došla na izbu, tak sa ma spolubývajúca opýtala, či to po nás tak ziapali), že nemá plášť, nemá školenie (priamo som sa pýtala môjho gynekológa na školenie, on povedal, že nič netreba, len tam príde manžel, a keď bude sama na pôr. sále, tak ho pustia za istý poplatok) že ako chce byť pri pôrode. Tak sme im tam v bolestiach vysvetľovali, že ja potrebujem len, aby ma držal za ruku, on im tam neodpadne, ani nebude nič robiť. Proste potrebujem jeho podporu (u nás nebolo otázne, či manžel bude pri pôrode, on chcel, ja som chcela, tak sme to neriešili). Samozrejme, bola som sama aj v tej čakacej izbe - vzdychárni, či ako sa ona volá, tak som tam chodila za sestričkami, aby mi manžela pustili ku mne, lebo oni o mňa vôbec nezakopli. Samozrejme nechceli, takže ja som na izbe plakala s telefónom v ruke, manžel predo dvermi chudák celý vydesený. Až ho po dlhom prosíkaní pustili dnu, samozrejme, neustále dookola komentáre okolo školenia a plášťa, našťastie mu ho nakoniec dali, keď som sa odvolávala na predošlú sestričku.
A zabudla som, namiesto lekára, ja ani neviem, kto tam bol, nejaký mladík vo mne kutral, on mi chcel prepichnúť plodovú vodu už o 19ej večer, až nakoniec prišiel lekár, a povedal, že netreba, ona praskne sama.
Pichali mi rôzne veci, keď som sa pýtala, mi odpovedali iba toľko, že to treba. Takže netuším, čo do mňa napichali...
Chodila za mnou sestrička z chodby, že mám byť ticho, že ostatné mamičky sa chcú vyspať. Bolo mi to fuk, manžel mi povedal, že ak mi to robí dobre, mám kričať, ako len vládzem.
O 22-ej ma poslali na gyn. oddelenie sa vyspať... No, viete, čo sa viete vyspať, keď máte každé 3 min. kontrakcie? Prišla za mnou sestrička z gyn. oddelenia, lebo ja som asi kričala od bolesti aj v polospánku, som sa jej ospravedlnila za krik, ale že ma to neskutočne bolí a ona mi na moje veľké prekvapenie odpovedala, že mám na to právo 🙂
Manžel mi naozaj veľa pomáhal, keď som mala ku koncu kontrakcie každé 2 min., a som zaspávala na fitlopte medzi kontrakciami, pretože som nespala ani predošlú noc už kvôli bolestiam. Ešteže ma držal zozadu, masíroval, naozaj robil, čo mohol!
Pri pôrode boli už ako-tak normálnejšie tie sestričky, keď tam bol aj lekár.
Nástrih hrádze ma neskutočne bolel, sestrička mi tlačila na brucho lakťou - aj keď sa to nesmie...
Malinkú som porodila o 00,15 hod. (takže tá milá sestrička mala pravdu 🙂 ), prosila som, aby mi dali malú, tak mi ju dali do ruky na 2 min., potom mi ju brali. Ja som prosíkala, aby mi ju nechali, že som si toho veľa naštudovala o bondingu, a že by som ju mala rada pri sebe. Detská dr. povedala, že ju teraz berú do inkubátora. Ja vyľakaná som sa pýtala, čo jej je, keď mala Apgar skóre 10, pôr. hm. 3430g a dĺžka 50cm, a ona že nič, oni tam dávajú všetky bábätká na 2 hodinky. Tak som ju prosila, aby mi ju priniesli po tých 2 hodinách.
Celú noc som nespala, čakala som na moju lásku, krásne dievčatko, a priniesli mi ju ráno o 7,30 na "priloženie", o 8,00 mi ju už brali preč.
Prišiel nás pozrieť manžel (pýtali sme sa, či môže prísť aj mimo návšt. hodín, oni že samozrejme) o 10ej, išla som si malú vypýtať na novorodenecké oddelenie, a sestrička či dr. či čo ona bola mi odvrkla, že sa bábätká ukazujú od 14ej do 16ej počas návšt. hodín.
Sakra, som sa tak naštvala, že mi nedajú vlastné dieťa, aby som ho ukázala otcovi!???!
Celú noc som ani nespala,( takže som cca 4 noci za sebou nič nespala), som cítila neskutočné prázdno, lebo mi malú ako prvorodičke nedali na izbu až druhú noc. Bol to strašný pocit!
Som sa nevedela dočkať, kedy už pôjdeme domov! A aj keď som rodila o polnoci, ten deň mi započítali ako nultý, čo mi pobyt predĺžilo o ďalší deň ☹
Keď som išla k môjmu gynekológovi, sestrička sa ma opýtala, u koho som rodila. Tak som jej povedala, a ona začala híkať, že to je najhorší lekár na pôrodnici. A ja na to, že ten lekár bol najpríjemnejšia vec pri mojom pôrode 😒
Takže asi toľko, len podotknem, že veľa mamičiek je spokojných s tou nemocnicou, tak som to asi len ja tak zle vychytala... Alebo žeby som bola moc náročná???
@katka2224 nie niesi moc naročná.... Mne sa slzy tisnu do oči, ked takéto príbehy čitam. skutočne. Nehovoriac o tom, že poplatok za otecka pri pôrode je len naša špecialita, pritom je neskutočná blbosť... O odoberaní detičťiek od mamičiek ani nehovorím. Ani sa nečudujem že si citila tak prázdno. Dieťatko a matka patria k sebe, hned od narodenia. Táto separacia novorodencov vlastne začala za Hitlera, aby vyrastali deti bez "zbytočných" emócii, takí, ktorí budu lahko zmanipulovatelní a sfanatizovatelní. Hrozné, že sa to praktizuje do dnes. Je to doslova hyjenizmus taketo spôsoby

@vejula pozor, porodny dom nie je nemocnica 😉
tu je jeden clanok z nemecka, v nom sa pise, ze 75% porodov v nemocniciach je v pasivnej leziacej polohe, z toho 60% s epi. co mi az take mizive percento nepride. ale ako pisem - porodny dom je iny, tam su urcite ine cisla.
okrem toho tam ma rozpisane aj jednotlive polohy s vyhodami a nevyhodami 😉
http://www.t-online.de/eltern/schwangerschaft/i...