Cítili ste sa pri pôrode slobodné a neobmedzované?
Ahojte dievčata. Zakladam tuto diskusiu, lebo ma zaujima, či ste sa pri pôrode citili byť slobodné, zbytočne neobmedzované. Zaujima ma, či ste bezdôvodne (teda ak neboli skutočné zdravotné komplikacie) neboli obmedzované v pohybe, či v prípade, že chceli do vas niečo pichnuť, Vám vysvetlili čo to je, a z akého dôvodu Vám to chcú pichnúť, či s tym suhlasite (pokial vyslovene nešlo o niečo životzachranujuce) Či vam nezakazovali piť, chodiť, kričať, zotrvavať v polohe, ktorú ste si zvolili. Zaujima ma to preto, lebo čím viac sa pýtam mamičiek, tym viac zisťujem, že aj npariek tomu, že pôrod prebiehal fyziologicky bezproblémovo, boli nutene byť neskutočne dlhý čas napojene na monitor, bol im podaný oxytocín bez vysvetlenia a bez akéhokoľvek dôvodu, boli nutene rodiť v polohe, ktorá im nevyhovovala. Zakazovali im piť a podobné veci, ktoré vyslovene nerešpektovali osobnú slobodu rodičky. Ďakujem Vam za vaše skusenosti 🙂
@sarinka2012 no mne to nie je jedno, ci je prave narodene dieta pri rodicovi, alebo pri sestricke, ale ako som pisala, pol hodinka je fakt nic 😉
@vejula, tak je jasne, ze tak ako tu a rovnako aj v ankete sa nedozvies, kto bol cely cas s novorodencom, kedze cely cas si ludia vysvetluju rozne a uz teraz vychadza na javo, ze cely cas vlastne ani nie je cely cas i ked je super, ze na Sk sa to uz tiez meni a babatka nie su odoberane na dlhu dobu
@sisaka Može byť že preto to tak aj beriem ,že ta polhodinka bol mne darovany cas dať sa trosku dokopi 🙂 a bola som spokojna že s malou je kvalifikovana sestra a hlavne ako pisem ,spokojne spinkala v postielke,neopustala som ju plačucu a rovnako spokojne spiacu mi ju aj priviezli a ako sa hovori,spokojne dieťa - spokojna maminka 🙂 potom uz mi malu nikdo nevzal ani len na vyšetrenie,vsade som s nou chodila
@kacatko Ano maju 🙂 ja som bola tiež maximalne spokojna a čo viem od rodiny,priatelov a znamych,ktorí rodili v troch roznych Bratislavskych nemocniciach roznym sposobom (spontanny porod,vyvolavačka,planovany cisarsky,neplanovany cisarsky...) vsetky boli spokojne a že to su teda niektore frflošky 🙂 tie by sa hned postažovali keby im bolo "ukrivdene"
@sarinka2012 tak to som rada 😉 , dúfam, že je takých ako my dve viac 😉
Hm, toto je fakt zaujimave, aky je cas relativny. Ja som po tretom porode este na sale vykrikla Neberte mi ho! Vratte mi ho! Mna aj tych par sekund, co ho zabalili a potom odvazili prislo ako vecnost. A to ho ani neumyvali, az po tych dvoch hodinach. Uplnu paniku som mala z toho, ze mi ho vezmu 😖 A na izbe som len trpla, kedy mi ho konecne donesu, dokonca som jednej sestre vynadala, ze mi slubili, ze mi ho o hodinu donesu a uz je to dlhsie.
@kacatko No rozhodne to prajem kazdej rodičke,ja nedam dopustit na doktorov a sestričky ,este aj upratovacky boli prijemne 🙂 Dokonca som mala to "štastie" že moj zazmluvneny lekar nenohol prijst k porodu a aj ked sučastne a tesne pred a po mne rodilo viacero zien,mala som pocit ze som tam jedina ,tak sa o mna všetci starali 🙂
@sarinka2012 no ja by som prave nebola spokojna, keby sa o mna starali 😀 Takze je to vazne vec nazoru, ja som chcela rodit pokial mozno bez lekarov, v co najvacsej intimite a sukromi... v nemocnici to sice moc nejde, no ale tak aspon v ramci moznosti.
@zitaje samozrejme,to je individualne 🙂 čo vyhovuje jednej nemusi druhej.. 🙂 ja som si pripadala ako princezna,ale pripušam ze som mala okolo seba uzasnych ludi od doktorov,cez sestricky az po porodne asistentky, vzdy mi vysvetlili co mi idu robit,preco a co zistili po vysetreni
je to vcelku zaujímavá téma, priznám sa, čítam zbežne, nestihla som dočítať ešte úplne všetko...
ide o to - že pocit obmedzovania slobody vnímame každá inak....
preto je zbytočné doťahovať sa za slovíčka, či mamička bola predsa len na polhodinku odlúčená od dieťatka, ak samotná mamička túto skutočnosť nevníma tragicky, a ten krátky čas bez dieťatka jej napríklad prišiel vhod... každá má iné predstavy, iné vnímanie situácie...
v tej ankete je to vidno, že niektoré ženy ani tých zopár hodín po pôrode nevnímajú ako odlúčenie a berú to ako "chvíľku na zotavenie"
takisto opakované kontrolovanie lekárom, či sestričkami.... niekomu to prekáža, niekto je naopak spokojný, že je pod "dohľadom", upokojuje ho to v danej chvíli
sú rôzne situácie, okolnosti... pre mňa bolo prvoradé, že so mnou veľa komunikovali, s kľudom všetko vysvetľovali, nemala som pocit, že ak sa niečo spýtam, či namietnem, "vyletia" po mne... personál bol milý, priateľský
neprípustné pre mňa by bolo arogantné a necitlivé správanie sa, či konanie sestier a lekárov... to som našťastie nezažila, všetko prebehlo - pre mňa v príjemnej, pokojnej atmosfére, preto celkovo vnímam pôrod a veci okolo toho pozitívne
Rodila som trikrát a ani raz som nebola obmedzovaná. Pri prijatí som bola vždy otvorená už min. na 5 cm, tak ma dali na sálu (sála -rozumej skôr veľká izba s normálnou posteľou a pôrodnou kozou, prípadne pôrodným kreslom), napojili na monitor - neviem, koľko minút, a potom nás nechali v úplnom súkromí s manželom samých. Mohla som si tam robiť, čo som chcela, ale ja som len behala na záchod a predýchavala kontrakcie, občas som si ľahla na posteľ, keď som bola unavená. Keďže som introvert, to súkromie a útulnosť pôrodnej izby (je mi divné nazvať to sálou) bolo k nezaplateniu. Upozorňujem, že som v tej istej pôrodnici rodila trikrát, nič som nikomu neplatila a vždy to bolo takto. V pravidelných intervaloch prišla pôrodná asistentka a chvíľu zmerala ozvy, potom odišla a zase sme boli sami. Keď som oznámila, že chcem tlačiť, prišiel lekár(ka) a veľmi starostlivo viedli pôrod tak, aby som sa nepotrhala (posledný pôrod bola babuľka 4110 g bez nástrihu, skončila som s troma malými štichmi). Po pôrode som dieťatko mala na bruchu cca 5 min., potom ho zobrali a doniesli za ďalších 5 min. A zase všetci odišli a boli sme 2 hodiny s manželom sami v tej pekne vymaľovanej pôrodnej sále. Tie dve hodiny sú úžasné. Po dvoch hodinách som sa za manželovej pomoci osprchovala a išla na izbu. Raz som mala šťastie na nadštandard a to bola paráda - velikánska izba pre dvoch (ale nie pacientky, ale pre mňa a manžela), návštevy kedykoľvek na izbe, polohovateľná posteľ na diaľkové, sprcha, WC vlastné, televizor. Lekári fantastickí, sestričky v pohode, rozhodne tam nikomu nechýbala ľudskosť. Ja som sa cítila určite lepšie, ako keby mám rodiť doma - mala som aj súkromie, aj profesionálnu starostlivosť. Žiaden oxytocín pred pôrodom, žiaden klystír. Bolo to v Trenčíne (pôrody som mala r.2009, 2011, 2013). Videla som pôrodnú sálu aj v Bratislave a to sa teda nedá porovnať - v BA to bolo ako koniareň, súkromie pri pôrode absolútne žiadne, rodičky oddelené plachtami v jedinej veľkej pôrodnej sále. Pre mňa hrozná predstava. V TN sme rodili takmer súčasne tri ženy, ale takmer sme o sebe nevedeli.
@katka888 ktory zazitok, celkovo z porodu, ci len ten o slusnej zdravotnej sestre?
prepac, ale nejak tomu nemozem uverit po tom, co tu pisu aj ine zeny
BTW
- pozdrav NOD sa na Slovensku ani nepouziva
- o takych zazitkoch hovoria len zeny, ktore podplatili personal, alebo su nejake VIP osoby, z ktorych sa ide personal od strachu po..t a preto sa chodi okolo takychto ludi po spickach. Videla som, zazila som, pani inzinierka sem, pani inzinierka tam, tu si sadkajte, tu toto, tu hento 😝
@sissmiss @sisaka
oka, tak sa priznam, som rodina s Ficom, dali sme nemocnici 10 000 eur, mam 4 tituly a manzel je princ laosskej republiky. dufam baby, ze ste spokojne teraz s potvrdenim vasich teorii, nakolko ak mate problem pochopit, ze aj na slovensku je to mozne, je zbytocne , aby tu mamicky s normalnymi skusenostami cokolvek pisali
@katka888 no skutočne nema vyznam tato konverzacia. PRetože ty si myliš dva zaklôadne fakty. Su postupy skutočne opodstatnené a potom tie, ktoré su len rutina bez opodstatnenia. A toto ty odmietaš prijať. Maš pocit, že ked ma lekar vyštudovanu medicinu, tak môže paušalne všetkym rodičkam určiť v akej polohe maju rodiť, že môže prepichnuť plodove obaly len aby to urychlil, že môže pichať do tela latky na urychlenie, len kvôli nejakým štandardom. TEraz nehovorím o pôrodoch s komplikaciami. Ty stale hovoríš o zodpovednosti, ale unika ti, že veci o ktorých hovorím niesu veci, ktoré pôrodom napomahaju, častokrat ich skomplikuju. To že mnoho Slovenských PA odmieta komunikovať o vyskumoch zo zahraničia, pretože im je to jedno, ich zaujima len to čo je tu. A to hovorím konkretne o diskusii, ktorá bola minule na FB na stranke komory sestričiek a pôrodnych asistentiek. KEd tam jedna paní hodila čisla a výskumy zo zahraNičia. A spýtala sa, prečo tot na Slovensku nebereme do uvahy. Tak zaznela odpoved, že ona pracuje na Slovensku tak ju to nezaujima. Ako fakt toto nechapem. Prečo si nevidime dalej od nosa a nedokažeme skumať porovnavať a musíme isť zaužívaanými metodami. O toto ide. A čím viac bude takých žien ako ty, že budu zo žien, ktoré bojuju o vlastnu slobodu pri pôrode robiť lesany, ktoré nevedia čo od rozkoše, tak tým neskôr príde zmena.
ja som v cakarni porodnice stravila 42,5 hod., resp. poslednu pol hodinu zabral uz samotny porod... okrem hrozneho stavu priestorov cakarne alebo vzdycharne sa nemozem stazovat... trochu mi zabudli dat jest alebo aspon pichnut glukozu do zily, co napravili tesne pred porodom, ale inak mali pochopenie aj pre to, ze som v silnych bolestiach jednoducho nevladala len tak lezat v posteli. myslim, ze personal ma dost odstup, co sa ale da pochopit. kedze nie som typ, ktory musi ist za kazdu cenu hlavou proti muru, pocuvala som rady personalu a doktorky, takze som rodila v klasickej polohe bez vymyslania, predsa len, nemam zdravotnicke ani doktorske vzdelanie, nebudem ich presviedcat, ze som mudrejsia ako oni... 😉 akonahle som malu porodila, vtedy som citila oslobodenie a v tom momente som prestala riesit, ako dlho som vlastne rodila a kolko bolesti som si vytrpela... 🙂 kazdy sme ale iny, obdivujem kazdeho, kto musi pracovat s ludmi a tych, ktori pracuju s rodickami pod vplyvom hormonov a bolesti obdivujem este viac 🙂
Aby som bola presnA ta PA to povedala tak, že ked si zisťuje veci zo zahraničia, tak nech sa potom aj informuje u zahraničných PA a nie u nich.
@gooobi Rodila som v Topoľčanoch. MOžno som len nemala nejaké extra požiadavky 😉 Alebo som mala šťastie na bezproblémový pôrod. Neviem. Ale určite som veľmi šťastná. Veľmi som sa bála hlavne nástrihu. Je pravda že som celé tehotenstvo cvičila v kurze na podporu svalstva a tiež som si robila masáže hrádze olejom. Pila som čaj z malinových listov (tak sa to tuším volá) .... Pri pôrode som nemala hlavnú myšlienku bojovať s pôrodníckych personálom za svoje práva 😀 . Čo bolo pre mňa dôležite som prebrala na kontrolách pred pôrodom, ale nedošla som tam s 3 stranovým zoznamom čo môžu a čo nie (ako je teraz moderné) 😉 Niektoré veci sme prebrali a uznala som že to nebol zas najlepší nápad aj ked neboli proti keby som na tom trvala.
@sissmiss Neplatila som nič šuťomba vo vačku, ak na to narážaš. Ani pri staršej pred desiatimi rokmi ani pri mladšej pred 3 rokmi. Áno bolo to v Topoľčanoch. Ked som odchádzala tak som sestričkám doniesla nejaké čokoládky ale to sa snád ako úplatok neráta 😉 Rodila som tesne pred Vianocami o polnoci tak možno preto tam bol viac klud.
@vejula suhlasim s tym, ze niektore ukony na svk su zbytocne - od klystiru, holenia, cez nastrih az po oxytocin. ale porovnavat sa so zahranicim, ake je to tam, ake inde, nie je zrovna cesta k zlepseniu. zabudate na jednu vec. a to napr. to, ze ludia v niektorych statoch maju vyssie dane, platia väcsie odvody, je iny system zdravotneho poistenia.
napr.vo sui - platis mesacne ZP, ale napriek tomu mas spoluucast, ktoru kym nedosiahnes, hradis vsetko sam - vsetko, okrem porodu a tehotenskych kontrol. to je sice fajn, ale preplatis ho pri tych ostatnych veciach.
napr. taka hospitalizacia pri spontannom potrate ta vyjde na 1500eur - je to totiz brane ako choroba, nie ako tehotenstvo.
mas iny pristup k tehotnym - ziadne udrziavanie tehotenstva liekmi do x-teho mesiaca. zaiden dufaston, speci poradne.... niekomu to vyhovuje, inemu nie.
tehotne pracuju takmer do porodu - beriete aj to? vydobit si napr. PN, lebo som v 30tt a mam pracu, kde musim byt cely den na nohach a nemozem si sadnut - takmer nemozne...
ucitelka v skolke na PN, lebo je tehotna? urcite nie.
chcete lepsiu starostlivost? beriete ju aj s materskou 3m ako je to bezne na tom zapade, kde maju to kvele porodnictvo?
nie je vsetko zlato, co sa na zapade blisti... vsetko ma svoje pre aj proti... a ono sa hovori, ze susedovie trava je vzdy zelensia, ale ked sa na nu pozries zblizka, zistis, ze je tiez plna dateliny, krtkov a inej havede. len mozno v inej casti 😉
na jednej strane si zelate väcsi respekt lekarov voci rodickam, ale o tom, ze by taktiez ony mali priniest trocha respektu voci lekarom tu zatial nepadlo ani slovo. 😖 ja osobne problem vidim v tom, ze kazdy kazdemu kafre do remesla - pacietni lekarom, lekari pravnikom, inzinieri ucitelkam, predavaci mechanikom (atd.) a tym padom kazdy straca zaujem sa vzdelavat, ked aj tak ten druhy vie vsetko lepsie. tak naco....
@bubelko Krasne napisane....
Ja jen toto: jsem priklad = ukaz a horor zahranicniho zdravotnictvi..ale to Ty Verunko, @vejula vis dobre... 😉
Pro mne se stal sam "pan primar"..zahranicni primar vrahem meho "trojcatka"...a penize v tom nejsou 😉 .....je v tom moc a politika...znamosti a uplatky = vrchni pozice manazeru a lekaru, kteri i kdyz maji misto na vrchu, nejsou kapacity vzdelane ale casto kapacity podelane systemem, ci tzv. "synove svych otcu"..ktery uprednostnuje silu moci, politiky pred silou umeni a vzdelani....
Mela jsem moznost rodit v jedne z udajne nejlepsich Evropskych nemocnic, kam se sjizdi deti z celeho Sveta...z valecnych uzemi, postizene valkou ci ruzne handicapovane...Tato nemocnice je "par kroku" od nas..celosvetove vyhlasena a preci je mistem Hororu, ktere obcas vyjdou na povrch, diky zbourenym zamestnancum...ci umrti, ktere nelze schovat, protoze zapriceneno nezrucnosti lekare..spatnou hygienou..a nedostatecnymi podminkami..a napriek vsetkemu tato nemocnice zustava byt vyhlasenou evrospkou detskou nemocnici..
Lide odmitaji zdravotni peci ve svych mestech..a jedou sem..obcas lituji..obcas tu najdou smrt, ale zrejme s jinou vahou..."vyhlasenou"....a ve svych mistech bydliste jsou i vetsi kapacity ale v nevyhlasenych nemocnicich...
Verim tomu, ze kdyby KDOKOLIV se sel podivat do teto nemocnioce, musel by projit dlouhymi chodbami, aby se dostal na oddeleni..chodby, co se podobaji potrubi, kde lezi vse, vcetne hovinek od mysi..strikacek a zapomenuteho lekar. materialu...pacienti (deti) jsou umisteni (zapomenuti i cele dny) i na WC ci na chodbach..pro nedostatek mist.....chodby, co se podobaji Hitlerovym hnizdum podzemi...jednoduse katakomby..TOTO je VYHLASENY ZAPAD..
Zapad nevi, co ma VYCHOD a muzeme si za to my !! tim, ze o vychodu zle mluvime...nicime sam sebe 😔 😔 😔
@bubelko pracovala som fulltime do 40tt, bola som v praci aj v den ked mi odisla voda, pracovala som okamzite po navrate z porodnice. Matersku som nedostavala. Ludia tu makaju ako sroby, hovorit tu ze nemame narok na ludsky pristup lebo niekde hore niekto nastavil podmienky pre zdr.poistenie take ake je a doplaca na to bezny clovek a este aj je na vine. Ja nehovorim ze sa stazujem na lekara lebo wecka su stare, spinave, strava otrasna. To sa mozem tak na system stazovat. Ale ak mi lekar porodnik povie..resp ani nie mne len tak dakam do luftu... a tato sem naco chodila, sak sa vobec neotvara, co nesedia doma dobo... Pritom instrukcie jasne, po odteceni vody ist do nemocky, necakat na kontrakcie, babo je prilis velke, mam streptokoka, potr.dostat penicilin do zily...ktory mi mimochodom nedali lebo ze to je aj tak neskoro...ze som si to mala preliecit, pritom aj debil dnes vie ze strept.sa v tehu pred porodom preliecit neda, jedina ucinna moznost je dat tie atb do zily... Proste skvely teply ludsky pristup a este aj odborny 🙄 To nie je o peniazoch. Robila som aj robotu kde som sa velmi narobila, bola s ludmi, a casto mi nezostavalo po zaplateni najmu nic, ale som kludne mohla ist robit daco ine. Zakaznici nemozu za moje problemy. A tu sa dostavam ku kapitole ze mnohi tito pracovnici si vybijaju zlost a svoje frustracie na pacientoch, pripady tyranych dochodcov v domovoch a podobne. To uz teda o peniazoch nie je ani nahodou. To je len o ludoch.
Moja pravnicka hovorievala ze ona si na vsetko vola odbornika, lebo tak ako zmluvu ma robit len pravnik tak aj opravovat wecko ma vodar a podobne. Co narobim ked podlahu polozim lepsie nez ten co to robi roky a zmluvu si viem spravit sama. To je taky dost komunisticky pristup ze ucta ma vyplyvat uz len z existencie titulu, nie? Lekar moze byt slendrian, nemam preco ho uctievat a mat respekt len kvoli titulu. Ak mas pocit ze tu niekto na lekara vyskakoval, krical, nadaval mu a cuduje sa divnemu pristupu, zmylila si si uroven. Ak som slusna ja, ocakavam normalny bezny slusny pristup tiez. Nemusi byt nikto vtipny, milucky, chrumkavy, ale aby mi niekto hresil, bol hruby, urazal...moze ist robit s kravami, to je asi taka podobna uroven, aj to chudence zvierata.
Muz zil roky vo svajciarsku, behom kratkeho obdobia zarobil na byt, darmo na sk patri vo svojom odbore k spicke, dostane tu tak stvrtinu.... znami ziju v nemecku, anglicku, neplanuju sa vratit. Asi to tam nebude take zle.
@sissmiss
Beru situaci z pohledu matky...zkus ji brat z tohoto uhlu:
Ve zdejsich nemocnicich nejsou zdravotni sestry, ktere se staraji o pacienta, jako je to klasicke na SK ci CZ..
MUSIS se postarat o sveho rodinneho prislusnika TY..vcetne jidla, nakrmit, odvest na zachod, umyt ci osprchovat...odvest na kontroly k jinym specializ. odbornikum na UZEMI nemocnice, kde je hospitalizovan.
Pokud musis do prace ..musis si "nbajmout" pomocnou silu na 24hod..vetsinou ukrajinku ci polku..zmuzu Ti zarucit, ze PLAT Ti nestaci a nepokryhe naklady na tuto sluzbu, musi se skladat casto cela rodina... 😉
A kdyz jde o dite? Dostanes vedle postylky ZIDLI a tam jsi po cely cas..proptoze ver tomu, ze sestricka se o pacienta ani o dite nestara...jen rozvazi leky a rozdava povely rodicum😉
Dane jsou tu ty nejvyssi v Evrope 😉 a preci za kazde vysetreni i banalni zaplatis 36,99 Eur, za tzv. ticket..pokud mas nekolik deti a nekolik vysetreni mas chut prestat platit dane, aby Ti stacily penize na vysetreni 😔

@vejula tak keď si to teraz tak čítam, tak úplne celý čas som s malým nebola celé tie dve hoďky po pôrode, ale potom už áno 😉