Čo je bezpečnejšie - prirodzený pôrod alebo cisársky rez?
Ahojte, mám otázku, za ktorú ma dúfam nikto tu na koňovi neukameňuje.
Ide o to, že ja by som chcela počuť vaše názory na výhody/nevýhody jednotlivých pôrodov.
Ono nejde tu ani tak o mňa, ja by som vydržala aj všetku tu bolesť pri prirodzenom pôrode, ale ide o to bábätko, počula som veľa katastrofálnych príbehov, ako bolo dieťa pridusené, zdeformované, ako mu pri pôrode vyskočili stavce atď., dokonca v rodine máme ženu, ktorá má doživotne zdeformovanú lopatku a ruku, práve kvôli prir.pôrodu - keby matka zvolila cisára, nestane sa to. A preto nejak postupne nadobúdam pocit, že ten cisar je bezpečnejší pre to bábo. Alebo sa mýlim? Ono nikdy sa nedá povedať, čo je lepšie, pretože aj pri cisárskom môže nastať akákolvek komplikácia, ale nehrozí ani pridusenie, ani poškodenie bábätka... Ale cisar je asi nebezpečnejší pre matku... ach jaj... Vaše názory?
Prirodzeny je urcite zdravsi pre dieta aj pre matku (nie je to operacia). Cisarsky je mozno bezpecnejsi pre dieta, ale co sa tyka matky tiez mozu nastat kadejake komplikacie a este nebezpecnejsie ako pri prirodzenom. Ja mam tri cisarske... A hlavne je rozdiel, ci ide o akutnu sekciu z dovodu napr. komplikacii pri uz rozbehnutom prirodzenom porode (ked je zena z toho vystrasena, vystresovana a vynicena z uz prebiehajucich kontrakcii) a planovanu sekciu (najma niekolku v poradi), ked som v relativnej v pohode sla do nemocnice s tym, ze na druhy den zo mna vyberu babo a konecne sa o neho budem moct starat. Ale podla mna uplne najhorsie je, ked lekari za kazdu cenu tlacia na prirodzeny porod, aj ked sa neda a zeny potom z toho maju traumy. Myslim si, ze ked nase zdravotnictvo bude inak vybavene, ked rodicka bude mat vlastnu miestnost zariadenu len pre seba, porodnu asistentku, ktora sa cely cas bude venovat len jej a zaroven moznost byt po cely cas s partnerom, bude aj viac prirodzenych porodov. A nie za kazde cenu splnat tabulky, aby bolo dost vysoke percento prirodzenych porodov.
Takze za mna prirodzeny porod, ale nie za kazdu cenu - verila by som lekarovi, ze rozhodne spravne.
@satanca Ahoj
Ja som isla akutnou sekciou poobede a druhy den id obeda som uz bola z malou na izbe a starala sa o nu. Hybala som sa uplne v pohode a mlieko som tiez mala prakticky, hned po porode.
Ziadne problemy s kojenim a mala bola od zaciatku ukazkova a velmi dobra. A do 3 mesiacov som bola dokonca pod svojou vahou a to som kazdy den zozrala ren maly poharik nuttelly😊. Kazdy je iny ako aj kazdeho telo reaguje inak 😊
Ja som mala plánovanú sekciu. A taku sekciu a rekonvalescenciu akú som mala ja prajem každej žene. Na druhý deň som už behala ako srna po oddelení.
@satanca mam za sebou dve sekcie.. Prvú pred 8 rokmi, a druhu pred skoro 3 mesiacmi... Pri druhej mi bolo trosku horšie sa zostaviť, zrejme aj tým, že som už staršia...dokonca hneď po nej som už aj vravela, že nechcem už nikdy rodit, ale po 2tyzdnoch kedy som už bola bez bolesti a mohla sa pekne vytriet a normálne chodiť som usúdila, že ešte aspoň jedno 😉 keby som nemusela ísť sekciou, tak neidem.. Počas druhého tehu som sa snažila až do konca bojovať za prirodzený pôrod, ale nedalo sa...
Niekto tu písal, že po sekcii ma dieťatko slabšiu imunitu, no neviem, či je to pravda, ale moja mala bude mať 8r.a ani raz chorá nebola, okrem keď dostane nejaký kašeľ raz v zimnom období a do rána ho vyliečime s bazovym sirupom.
Sekcia je síce krátka operácia, ale má to pre ženu následky do konca života.. Ja sa len napnem trosku viac alebo pri športe trosku zaberiem a už cítim, že ee toto nemôžem.. (samozrejme po prvej sekcii, teraz po druhej som ešte nič také nerobila).. Každá sme iná.. Niekto sa cíti po sekcii ok a niekomu to trvá dlhšie.. Ale keby som mohla, tak by som si vybrala radšej prirodzený pôrod.. Ale chvála Bohu aj za tie sekcie..
ja som mala 2 sekcie a po prvej prve co som urobila doma ked som prisla z nemocnice som umyla dlazku doma.Citila som sa vyborne a druha Sc tiez zotavovanie super. Oproti 16 hodinovym kontrakciam kedy som uz odpadavala a nasledne robena akutna sekcia bol pre mna cisarsky vykupenie.
@satanca ahoj. Ja som skoncila akutnou sekciou, o ktorej som nechcela ani pocut.. a tak ti poviem - nebolo to nic neprezitelne. Ani tie kontrakcie, ktore som mala pred tym (i ked samozrejme k zaveru som sa nedostala). No a nebolo to med lizat, ale ani nic, z coho mam traumu. Tiez som po tyzdni doma umyla dlazku. Zohybala som sa sice tazsie a aj sa mi z postele tazsie vstavalo, ale vazne na to nemam tragicke spomienky. Vela asi zalezi od toho, ako je zena nastavena. Ja som si ani na chvilu nepripustila, ze to je hrozne - proste sa zatat, vydrzat a prejde to 🙂
@satanca mám 3 dcérky všetky prirodzene a sú zdravé nič im nie je .cisarsy je zásah do tela matky .pri prvej som sa bála a mala obavy no radšej toto akorezanie
@tanuuulka taky tak 😁
Hele je to o nastavení, všetko sa dá zvládnuť rýchlo zabudnúť a žiť pre drobcov veľa šťastných bezproblémových pôrodov akýchkoľvek želám zo ♥️
@satanca Ahoj, za mna: planovana sekcia, zle otocene babo. Pocas sekcie mi anestezilogicka povedala, se syncek mal tak omotanu pupoc. snuti okolo krku, ze stali nad nami vsetci svati, ked sa urcilo, ze pojdeme sekciou. Nikdy neprestanem dakovat osudu. Vecer, v rovnaky den sekcie, som dostala synceka na dve hodiny na mojkanie a krmenie. Manzel ho mal pol hodinu po porode na sebe. Na druhy den o 5.00 mi ho priniesli a odvtedy nas nikto neoddelil. Laktacia nabehla este v den porodu. Dnes ma syncek 9mesiacov, plne kojeny (plus samozrejme prikrmy). Domov som isla na treti den, spolu s babami, co rodili prirodzene.. Este som im aj pomahala na izbe, ked mali poporodne bolesti. Doma som fungovala po schodoch, do kopca s kocikom, od 1.dna. Vsetko sa da prezit, ked mas krasnu motivaciu, Tcoje babo... 😉
@terezia32 Ja som sprintovala, dva dni po sekcii :/ My sme boli nastupene o posch vyssie na gyn. utz, babatka zatial vysetrovali. Sestry zavolali priezviskom, ze ta a ta pani ma ist na vysetrovnu, lebo je nieco s babom. Rozbehla som sa ako nikdy, dolu schodmi a cez celu chodbu. Nakoniec to bolo babo mojej menovkyne (nastastie len hyperventilacia, zlaklo sa vysetrenia) ...Takze menovkyna, Murphyho zakon 🙂
Rodila som 2x prirodzene (v 40- a v 43.jke- môj vek), dokonca pri druhom Dr. prišla až 20 min.po pôrode, drobatko bolo rýchlejšie. Prečo k toľkým komplikáciam prichádza je veľmi zaujímavé, ja som našťastie žiadne nemala.
V Nemecku sa snažia redukovať cisárske, lebo pomaly si ženy vyberajú podľa svojej vôle a nie zdravotného stavu. Keď je to nevyhnutné, tak samozrejme cisársky, ale keď BN je všetko v poriadku, prečo nerodit prirodzene? Veď tá cesta na svet je pre baby prirodzená.
Ťažko povedať, dejú sa katastrofálne udalosti pri oboch,nič nie je na 100% bezpečné. No ja by som si cisársky rez, nikdy dobrovoľné nevybrala, síce počas neho máš možno menej komplikácií, za to po ňom, môžu nastať všelijaké, taká najnovšia čo som čítala a ostala som celkom vyhukana, že maminke vypadli v sprche čreva 😅 proste jej jazva pukla a creva sa vyvalili von..
Treba mať myseľ pozitívne nastavenú .. a všetko bude ok.. prirodzene som rodila 2x a všetko bolo v najlepšom poriadku, pokiaľ nemáš indikaciu na CS neriešila by som ho, veď to je pre nás ženy úplne najprirodzenejšie, porodiť dieťa.
@satanca - ahoj, ja som rodila 2x, raz prirodzene, druhýkrát sekcia a keby si mam vybrať, vybrala by som prirodzene.. Prvý pôrod bez komplikacii, prirodzene, rodila som cez 12 hodín.. No nie je to malina, jasne kontrakcie bolia jak sviňa, ale dve hodiny po pôrode som už bežala ako srnka, úplne schopná plnohodnotne sa starať o malého. Áno zasivali ma, prvého trištvrte roka to bolelo a sex bol dosť zlý a bolelo ma to teda riadne, ale čo počúvam, je to individuálne. Druhý pôrod bol plánovanou sekciou, celková anestézia. No.. Poviem ti, za mňa to teda bol dosť masaker, postaviť sa na nohy, ani smiať, ani kychat, ani kašľať, nič, to som myslela ze mi snáď brucho roztrhne, malý narozdiel od prvorodeneho bol riadne uplakane dieťa kt chcelo byť len na rukách a aj tam stále plakal a chodiť s nim, so zasitym bruchom stále, masaker.. Teda aspoň pre mňa.. Po 3 týždňoch cca som bola schopná normálne chodit a plnohodnotne sa onho starať.. Deti tiež rozdielne, aj keď na toto spôsob rodenia asi vplyv nemá. Prvý kľudne dieťa a druhy ako som už písala, extrémne plačlive a náročné dieťa
Baby je naozaj velky rozdiel ci rodite vaginalne, nie prirodzene, najma, ak bolo vsetko v poriadku, je rozdiel vaginalny s komplikaciami, akutna sekcia a planovana sekcia. Takze sa tu porovnava neporovnatelne.
Prirodzeny porod je prirodzeny. Je to nieco co tu vzdy bolo. Kedysik sa nerobili cisarske ako dnes a ludia prezili, nevymreli sme. Ale ked sa bavime o prirodzenom porode tak mam na mysli prirodzeny naozaj - ziadne epiduraly, oxytociny, tlacenie na brucho, klieste a podobne veci. Proste nechat zene cas, klud, dat jej podporu a myslim, ze vacsina zien zvladne porodit prirodzene. Bohuzial na Slovensku je maloktora porodnica usposobena na to, aby zenu nechali prirodzene porodit. Samozrejme ked sa vyskytnu problemy pocas porodu tak je na mieste spravit cisarsky. Ale celkovo aj ta rekonvalenscencia po prirodzenom porode je rychlejsia ako po cisarovi.
Moja mama mňa porodila prirodzene. Keď išla rodiť brata tak mala veľké bolesti a prosila Dr aby jej spravili cisársky ale odmietli. Kolo tomu sa pôrod skomplikoval a môj brat sa narodila postihnutý. Ja som rodila prvu cisárskym. Modlila som sa aby som druhu rodiala prirodzene no nestalo sa. Brali ma na akútny cisársky v 36tt koli tomu ze mala bola pridusena. Oba prebehli v o riadku co sa týka mňa. No druhu už museli resuscitovat. Ležala pár dní v inkubátore a potom na jiske/neonatologii. Malinka ma 2 mesiace a stále nevieme ci je v poriadku. Nevieme ako je na tom mozog. Ako dlho bol bez kyslíka. Ale vyzerá byt zatiaľ v poriadku. Ako normálne dieťa.
@lauriik lenže keby nebolo sekcie koľko by bolo mŕtvych detí a žien to je bohužiaľ tiež realita preto sú
@andulll Ahoj, mozem sa opytat ako to zvladala tvoja jazva pocas dalsich prirodzenych porodoch? Ja som po akutnom cisarskom a ak by bolo druhe dieta, velmi by som chcela prirodzeny, ale zaroven sa bojim, jednak ruptury a jednak mam nejaky blok v sebe ( strach z prirodzeneho porodu... uz od strednej, po tom co mi kamoska opisala svoj prirodzeny porod 😀) mala som dost ked ma pichlo v krcku maternice, neviem si predstavit co to je za bolest pri kontrakciach, tie som nemala...
Ja som rodila prirodzene, s epiduralom, ktory fungoval dokonale, bolesti ziadne. Hodinu po porode este na porodnej sale som jedla veceru kedze cely den som nejedla. O par hodin som sa sprchovala a holila si nohy. Nemala som nastrih, neroztrhla som sa, fungovala som hned po porode akoby nic, o dietatko som sa tym padom mohla starat sama od prveho dna. Kamoska sla na sekciu, 24 hodin sa nemohla pohnut, maleho jej prilozili na chvilu, dva dni nemohla nic jest kvoli pozastavenemu pohybu criev po brusnej operacii, a to nemala ziadne komplikacie, normalna sekcia v spinale. No jasne, len blazon pojde dobrovolne na sekciu (ak nemal predtym samozrejme pri prirodzenom porode komplikacie).
Ja som mala prvy prirodzene, druhy akutna sekcia. Úprimne? Prirodzene bolo lepšie. Ked si spomeniem na prve vstavanie na JIS ke po sekcii. Au.
@bobricek1979 preto pisem, ze ked sa vyskytnu komplikacie tak je cisar na mieste. Ale myslim si, ze vela krat je robeny aj zbytocne lebo dr nechcu riskovat. Cisar je istota.
@lauriik no hej u mňa po 2tyzdnoch prenasania a bolestiach a žiadnych zmenach na krcku k tomu vek to bolo na mieste
@bobricek1979 Mne je jedno ake ste mala komplikacie a ako ste rodila 🤷🏼♀️ Moj komentar bol pre zakladatelku temy.
@lauriik však áno ja len, že si tu vymieňame skúsenosti a reagujem.

Mne je luto kazdej, ktora si presla cisarskym, dlasia zbytocna operacia, samozrejme ked je to nutne zo zdravot ych dovodov, tak nie je o com ale moj prvy porod bol napriklad dlhy, aj to bolelo, ale zazila som v zivote aj vacsiu fyz. bolest a nejakych 10 dni po porode som uz skusala bajk ;)