Čo očakávať pri celkovej anestézii a cisárskom reze?
Ahojte. Cakam druhe babo. Pri prvom som mala sekciu, z dovodu preeklampsie a prirodzeny porod sa nepodarilo vyvolat. bola som v celkovej anesteze.
Odkedy som druhykrat tehotna, citim ze si potrebujem zodpovedat nejake otazky ohladom priebehu sc, ale neviem odpovede najst na nete ani v mojej lekarskej sprave. Gynekologicku mam dobru ale velmi pedantnu a poradne u nej su i tak velmi na dlho, nechcem ju zdrziavat nadbytocnymi otazkami ktoré povedu k predlzeniu casu v ambulancii, kedze pacientiek ma vela. Nejde o nic, co by mi sposobovalo traumu , ani neviem preco to potrebujem vediet ci zo zvedavosti alebo tak. mam pekne spomienky na celu nemocnicu a pobyt v nej ako taky takze netusim povod. Ale mozno mi tu budete vediet povedat vy 🙂
1., pri celkovej anesteze pri sc, zavadzaju aj trubicu do krku ? ako dycham ? pamatam si ze som mala masku na ustach a hovorili mi aby som pokojne dychala potom uz nic.. ale viem ze na chvilu som sa prebudila ked uz bolo po vsetkom a mala som pocit akoby som nemohla dychat ustami, akoby ma stipal krk...
2., ked je robeny cisarsky, co sa deje s plodovou vodou ? ked narezu brucho, to sa im vyleje na topanky vsetkym? vo filmoch to vyzera vzdy e ked praskne voda tehotnej , zee tej vody je velmi vela , neviem si to predstavit co s nou robia , resp. aky je postup
3., ked pojdem znova na cisarsky, otvoria ma cez tu prvu jazvu ? hojenie som mala bezproblemove, ale dodnes ( 2a pol roka od porodu ) si necitim priblizne 5 cm pas pozdlz jazvy... ked si prejdem prstami necitim nic ani ked mi robia utz ked mi da gel alebo tak... vysetrenu ju mam viac krat , takze je to proste len prerusene nervove tkanivo nic viac...
Niekomu mozu prist tie otazky smiesne , ale teda ak by ste nahodou niektorá nieco z tohto vedeli, kludne pozdielajte.. z mojho okolia baby co mali sekciu boli pri vedomi takze ani takto som sa blizsie nedozvedela. ..
dakujem a pekny den prajem maminky 🙂
áno si zaintubovaná ak máš sc v celkovej anestézii. pri spinálnej máš iba masku s kyslíkom
pri prvej sc mi odtiekla voda, pri druhej nie, a keďže som jej mala veľ, tak im natiekla asi aj do topánok
a áno cez tú prvú jazvu, tiež si necítim kožu na bruchu v okolí jazvy
1. Ano, uspia ta maskou a nasledne uspatu zaintubuju, potom po sekcii extubuju a preberu 🙂
2. Veru ano, niekedy aj na topanky 😃 ale vacsinou to len trochu vystrekne pri prerezani plodovych obalov a ta “plachta” co mas na sebe, cim je zakryte aj brusko ma okolo brucha take vrecko, kde moze voda natiect a zaroven sa odsava odsavackou, to robi instrumentarka a pre nas novorodenecke co cakame na babatke je to ze sa zapla odsavacla signal ze sa mame nachystat a kazdu chvilu je babatko vonku (nie vzdy vidime spoza operatera priamo na brucho, takze takto vieme ze uz to ide).
3. Rez sa robi zvycajne cez tu uz existujucu jazvu, jedine v pripade zrastov je to komplikovanejsie, ale to sa riesi az vnutri, zvonka je to rez v jazve 🙂
jeeeee baby dakujem, normalne ste mi vycarili usmev na tvari, ja fakt neviem preco som to potrebovala vediet ale citim uplnu satisfakciu ze konecne toto vsetko viem 🙂
@jaaankaaaa dakujem aj za video, velmi zaujimava je to tema a video je podla mna v pohode ale ano, citlivejsie by to nemuseli uplne dat 🙂
@petruldo predstavujem si to čvachtanie tých lekarov na sale 😅 hej a uz si dlho po porode ? ono sa to uz asi nikdy nezmeni ze ?
@anavixy aku mas krasnu prácu, v dobrom zavidim.. teda velmi zodpovednu nechcem zlahcovat ale dostat to babatko do ruk ♥ aspon si to predstavujem ze aj keby nebolo moje , s kazdym babom sa rozteciem 😍 a dakujem aj tebe za popis vsetkeho velmi si mi pomohla.
baby dakujem a prajem este krasny den, mne ste ho teda urobili peknym ♥ pa
10 r od posledného