icon

Čo všetko treba zariadiť pri pôrode doma?

natika1992
27. aug 2020

Nájde sa mamička ktorá rodila doma čo to obnáša myslím pôrodná asistentka pripadne dula... Aká je cena? Treba to oznámiť gynekológovi alebo pôrodnici?

terezia323
27. aug 2020

@natika1992 ja som rodila a nikto na mna kričať nemusel. Pri pôrode mi pôrodná asistentka masírovala kríze, počúvala som hudbu. Nakoniec z prirodzeného porodu bola akútna sekcia a budem im nadosmrti vďačná, že nam zachránili naše dieťatko. Aká si ty k personálu väčšinou je k tebe on taký istý. A kričaním (neprimeraným) sa oberáš o sily a kyslík a tým pádom oberáš o kyslík aj miminko.

dzulik_
27. aug 2020

@natika1992 naozaj nechcem písať kriticky ani poučovať. Ale skús sa radšej poobzerať po inej pôrodnici, ak si nemala dobrú skúsenosť z predchádzajúceho pôrodu. Nikdy nemôžeš vedieť, čo sa môže stať.
Mne sa pôrod rozbehol behom chvíle doma, predčasne, nebyť jediného šťastia, že máme RZP vedľa bytovky, tak porodím doma na zemi, vykrvácam a zomriem. Už tí záchranári sa poriadne zapotili, aby ma v sanitke odrodili a udržali pár minút pri vedomí, aby ma v nemocnici rýchlo zoperovali a zachránili aspoň mňa...
Skús ešte o tom pouvažovať a nevystavuj riziku seba a ani bábätko 😉 držím palce, nech už sa rozhodneš akokoľvek 🍀

janulik2008
27. aug 2020

@lienka.7 až ma zamrazilo ☹ drobček malý ☹ a že aj sestričky plakali to by rozplakalo aj mňa ☹

vilma7
27. aug 2020

@natika1992 ty nemôžeš predsa vedieť, či počas pôrodu všetko prebehne hladko...reagujem na tvoj odkaz, že doma len vtedy ak bude všetko v poriadku...skoro pri každom tehu je pred pôrodom všetko v poriadku.
Mňa tiež jedna pôrodná asistentka nahovárala rodiť doma. Som povedala, že v žiadnom prípade.
Pri prvom pôrode sa mi nešla odlúčiť placenta po pôrode, lekár jej musel pomôcť a nakoniec som musela akútne na operáciu, lebo sa odtrhla a vykrvácala by som. A pred pôrodom ako aj v tehotenstve bolo všetko v poriadku. Neviem či ti to stojí za ten stres, že čo ak...mne to určite nestálo a radšej si zaplatím pôrod v súkromnej klinike.
Kolegyňa zas išla rodiť do pôrodného domu (vo Švajčiarsku) a jej dcérka musela byť prevezená do nemocnice. Žiaľ bez nej...doma by som rodila možno len v tom pripade, že nie som prvorodička a mám špičkovú nemocnicu rovno pod oknami.
Áno, voľakedy sa rodilo doma, ale štatistika sa zrejme nikde nevedie, koľko detí umrelo. V nie jednej rodine ich bolo aj viacej.

jullietka
27. aug 2020

Pises,ze si rodila pred 3 rokmi,za ten cas sa mohlo vela zmenit ale aj nie. A ak nie,popozeraj po inych nemocniciach v okoli,urcite sa najde taka v ktorej budu respektovat tvoj porodny plan,donho sa napis co vsetko chces/nechces,dohodni a zaplat si doktora a s nim sa dohodni co ako bude prebiehat,plus aj v pripade komplikacii a pod. Namna v He nikto nekrical,iba ze mam plytkejsie dychat lebo sa babu zle dycha ked ja velmi rychlo dycham...nakoniec sa mi zasekla trocha pridusila ale rychlym zasahom mi ju zachranili. Mohla som lezat ako som chcela,sprchovat sa,poskakat na lopte,ponadavat si 😁😁 isla by som skor takou cestou,ale drzim palce nech sa akokolvek rozhodnes...

lusiisul
27. aug 2020

@natika1992 napis mi IP co prrsne Ta zaujima. A napisem co viem

xjakubikovak
27. aug 2020

@natika1992 Ahoj citam ze si nemala dobru skusenost v nemocnici 😕 ja som sa presne tomu co pises chcela vyhnut a preto som.hladala nemocnicu kde by rešpektovali moje priania a nasla som (čr, cca hodka cesty) nieje nejaka nemocnica nejaka taka tvojom okoli? Nechcem ta presviedcat ani nic ale ja som mala krasny porod aj v nemocnici, respektovali vsetky moje priania, partner bol cely cas somnou takisto aj dula, maleho som okamzite dostala na hrud atd. po porode som vsak zacala krvacat, za par sekund xo mna vytieklo pol litra krvi, nastastie lekar to vcas zastavil. Sestricka mi ale povedala ze keby som rodila doma tak vykrvacam. Odvtedy mam velky respekt pred domacimi porodmi. Prajem aby si sa dobre rozhodla a krásny porod 🙂

lienka.7
27. aug 2020

@janulik2008 plakalo cele novorodenecke, tomu ver 😭😭😭
Rychlo sa vsetci obliekali do tych "vakov" a leteli na urgent. Malinke bolo este potom kratko v inkubatore, ale rano uz bol prazdny 😢😢😢 sestricky nam potom povedali, ze zilo asi 2 hodinky iba.
Ta zena tam chcela potom skakat z okna, vsetkych dookola poobvinovala ze ich pozenie pred sud a tak ju hned brali na psychiatriu...

natika1992
autor
27. aug 2020

@lusiisul ohľadom pôrodu doma?

martinka13
27. aug 2020

Keď nastanu komplikácie, uz bude neskoro. Zväčša ide o sekundy. Moja kamarátka rodila nedobrovoľne doma. Vrátili ju z pôrodnice, ze ešte ma čas a nemala (v UK). Keď som s nou debatila, vravela ze toľko strachu co prežila, by nikomu nepriala. Malá síce v poriadku, ale keď prišli zdravotnici, hneď ju brali ze bola podchladena a mala čosi s cukrom.... Takže ja by som do toho nešla. Aj keď chápem, ze nemocnica nie je nič moc.

lenja123
27. aug 2020

@natika1992 okrajovo sa ma profesionálne týkajú aj domáce pôrody. Posledný rok- max. 2 som priamo zažila tieto situácie
1. domáci pôrod prebehol bez väčších komplikácií, ale dieťa po niekoľkých dňoch bolo hospitalizované so závažnou infekciou, ktorá vyústila do sepsy. Tá sa zvládla pomocou ATB, ale bude mať pravdepodobne trvalé následky. Ak by sa narodilo v nemocnici, dalo by sa tomu predísť včasnou diagnostikou a následnou liečbou
2.pôrod doma skončil masívnym krvácaním matky, zachrániť sa ju podarilo v poslednej chvíli pravdepodobne len vďaka tomu, že bývala/rodila doslova pár metrov od nemocnice
3.pôrod skončil bohužiaľ smrťou bábätka, keď už matku doniesli do nemocnice, sprevádzalo ju kopec príbuzných (boli pravdepodobne aj pri domácom pôrode) a všetci len dookola opakovali, či bude aspoň matka v poriadku
4.pôrod sa skomplikoval natoľko, že dieťa s fraktúrami končatín, početnými modrinami sa podarilo vybrať, ale skončilo vo veľmi vážnom stave, lekári mu nedávali veľkú nádej na prežitie. Bolo prevezené do krajskej nemocnice, takže o jeho ďalšom osude neviem
Určite na nete nájdeš aj mnoho príbehov domácich pôrodov so šťastným koncom, len si treba uvedomiť, že existuje aj druhá stránka. Sama som prekvapená, že tieto, ale aj určite mnohé ďalšie domáce pôrody, ktoré nedopadli dobre, nie sú v podstate vôbec medializované a nevie sa o nich. Aj keď je to asi pochopiteľné, takýmto niečím sa žiadna matka nebude "chváliť"...
Ešte k tvojej otázke: DULA nemá žiadne medicínske vzdelanie, je to len sprevádzajúca osoba, ktorá ti môže pomasírovať chrbát, držať ťa za ruku, ale absolútne ti nepomôže pri nejakých komplikáciách. Fajn voľba môže byť mať ju pri sebe počas pôrodu v nemocnici- povoľujú to zväčša všade.
Ak si napriek tomu presvedčená, že chceš rodiť doma, tak to sprav. Pretože (MÔJ NÁZOR) z tvojích riadkov cítim tak veľa negativity smerom k zdravotníckemu personálu, že s takýmto nastavením jednoducho s pôrodom v nemocnici nebudeš spokojná, keby sa tam ku tebe všetci správali ako ku kráľovnej. Každopádne držím palce, nech si ty aj dieťatko OK.

evaachesa
27. aug 2020

Kvoli tomu ze na teba kricali a ze ti hrozi rusko pocas porodu zvazujes porod doma? Zena, preber sa a nevyvadzaj. V prvom rade mysli na dieta a nie na svoj komfort. Mam dost 🙄

bona69
28. aug 2020

@terezia323 mám úplne rovnaku skúsenosť, po štyroch hodinách prirodzeného pôrodu začali malému klesať ozvy a museli mi spraviť akútnu sekciu, nakoniec zistili že bol okolo ramena omotany pupočnou šnúrou a preto som ho nemohla porodiť, sestričky úžasné, jedna bola celý čas somnou, masírovala ma a asi 10 x som si menila polohu pôrodu, som ale šťastná že to dopadlo dobre pre mňa aj drobca

janulik2008
28. aug 2020

@lienka.7 to bola taká ... a zasa to malé nevinné si to odnieslo ☹ až mi smutno je trz ☹ darmo na také sa musí človek narodiť lebo novorodenecké nie je iba ťuťuli muťuli bábätká zlaté ale aj toto 🤧

bebotka
28. aug 2020

@natika1992 Ja som pred rokom rodila v leviciach a nemôžem sa sťažovať,nikto po mne nekričal, nenútil ma k niečomu čo som nechcela a kontrolovali ma pravidelne. Je pravda, že ked rodia naraz tri ženy, tak tá jedna pôrodná asistentka a jedna ošetrovatelka to majú ťažké a nevedia, kde skočiť, ale to nieje ich chyba proste chýba personál ako v každej nemocnici. Ja ked som prišla na sálu bolo pol desiatej a do pol jednej kedy som porodila ja, sa tam narodilo 5 detí, žena porodila a akonáhle ju zašili už aj presun na novorodenecké. Sestry tam síce boli asi aj tri, ale doktor sa šiel roztrhať čo nestíhal. Rodila som aj v nitre a poviem ti, že celkový ten priebeh porodu bol iný ako v leviciach, tak skus tam prípadne, ale nikdy by som neriskovala život dieťaťa nad svoje pohodlie tých pár dní stojí zato, že moje dieťa bude v poriadku

lusiisul
28. aug 2020
nevenka
16. okt 2020

@lenja123 Presne k tomu 1. bodu sa chcem tiez vyjadrit. Bola som 7 dni po termine, ale nikto si z toho nic nerobil, lebo cyklus som dlhodobo mavala dlhy, takze to bolo ok, maly v poriadku, v den terminu otvorena na 1 prst. O tyzden mala byt dalsia kontrola. Vecer pred kontrolou som si lahla spat a uz som nespala. Zrazu kontrakcie co 10 minut a za hodinku uz boli 3 mibutove pauzy. Ale poucena, ze to moze trval strasne dlho, nepanikarila som, predychavala, sedela na wecku, chodila. Az po tej hodine sa zobudil muz, ci som normalna, co ho nebudim. Volali sme svokre, je zdravotna sestra, bol plan, ze pojde so mnou k porodu ona. A ona hned, ze chytro. Nemocnica asi 10 minut cesty autom, za ten cas som mala 3 brutalne kontrakcie. Prisla som tak, ze rovno na kozu a doktor si este oci pretieral, co ho zbuntosili. Pointa je, ze som mala streptokoka a ATB sa samozrejme nestihli. Maly v poriadku, na treti den zacal mat bradykardie, nevedel sa prisat, a ked, malicko vypil, mlieko som dostala poriadne az na ten stvrty den, hned treti den ho brali na JIS-ku a odbery a ihned antibiotika do zily. Nasledne sme boli v nemocnici 11 dlhych dni, trapil sa s bolestami bruska po antibiotikach, ale pomohli mu. Keby sa hned nezistilo, ze to moze byt zacinajuca sepsa, mohol mat velke problemy alebo zomriet. No bolo to hrozne a v podstate este take "nevinne", urcite sa stavaju ovela horsie veci. Ale mne stacilo aj toto, aby som nikdy nezvazovala porod doma. Alebo pri dcerke, stacilo mi na prijme, poznamka, ze je nejaka "spava", ze sa mam poprechadzat a taky stres vo mne, ze co ak...Ale poznam aj pripady, ked pochybili pri porode lekari a su z toho velke nasledky...☹...Zle veci sa stavaju vzdy a vsade, tak to proste je. Ale porod doma je naozaj riziko. Stale si hovorim, moja starka porodila prve dieta doma pocas druhej svetovej vojny, nemala na vyber. Tak jedno rusko hore-dolu, si hovorim...🤔

marianeta
16. okt 2020

@nevenka podobne som to mala..Akurát že u malého už týždeň predtým než sa narodil zistili ,že má tachykardiu a takto ho tam nechali týždeň..Mne z toho vychádza ,že už vtedy mu nebolo dobré a mal ísť von.. A dokonca si myslím ,že tie mozgové dysfunkcie čo má ,majú pôvod tu.. Uzavreli to ako nešpecifikovanú sepsu novorodenca..

lenja123
16. okt 2020

@nevenka preto sa u všetkých tehotných približne mesiac pred predpokladaným termínom pôrodu robí výter na zistenie streptokoka. Relatívne často býva pozitívny, niekde je uvádzané až 30%. Našťastie zväčša nespôsobuje bábätku žiadne problémy, ale tieto detičky sú viac sledované, lebo keď sa u nich spustí sepsa, tak je to naozaj vážne a v priebehu niekoľkých hodín môže mať až fatálne následky.

nevenka
17. okt 2020

@lenja123 no robi sa, ja ho mam permanentne, vzdy, ked som tehotna alebo aj ked nie som a robi mi aj problemy, bojujem s tym v kuse. Len este som mala zazitok, ze na mna nahukala doktorka, ze mam velke navstevy a si ohrozujem dieta, ale nepozrela sa do papierov, co bolo pricinou. Ja som porodila do 3,5 hodin od prvej kontrakcie, takze antibiotika mi nestihli proste dat, aj keby som hned bola v nemocnici. Ale mali ho viac sledovat a nie hned ma obvinovat, ze mi daco dovliekli navstevy. Nastastie to dopadlo dobre. Pri dcerke som mala zazmluvneneho doktora a ten mi preliecil lokalne nielen streptokoka, ale mala som aj enterokoka a e.coli...🙄...Ale napriek tomu, dcerka mala potom ine problemy, s travenim. Natrapili sme sa s nou do jedneho rocika, mala v zaludocnom obsahu enterokoka, ale nic dalsie nebolo zle, tak to nikto neriesil. A podla mna sa to premnozilo a robilo sarapatu, kym si vybudovala normalnu floru. Ziadne kvapky na koliky nezaberali, ani na reflux, nic...Pomohlo mierne kolostrum v kombinacii s probiotikami, ale trvalo to velmi dlho. Nastastie je v poriadku tiez. Som zvedava, co bude teraz pri tretom babatku...Mam predtym naozaj velky respekt...

nevenka
17. okt 2020

@marianeta och, to mi je luto, to tiez z toho streptokoka? Potvora je to hnusna...☹

marianeta
17. okt 2020

@nevenka o žiadnom neviem ,že by som ho mala.. Syn sa narodil sekciou.

prihlassa
17. okt 2020

@natika1992 rodila som cez koronu,ruzko som nemala ,síce otecko pri pôrode bol zakázaný, ale ten môj sa pôrodu zúčastnil aj s mladším synom v náručí ,do nemocky sme prišli v hodine dvanástej ,kým ma sestrička z filtra vstupu do nemocnice odprevadila k výťahu už som ju prosila nech zostane so mnou ,lebo pôrodim vo výťahu ,manžel s vecami a synom zostali dolu ,mali vypísať papiere ,to nestihli už im povedali ,aby mi odniesli vecí a tak chtiac nechtiac skončili pri mne ,a malého mal manžel dokonca skôr ako ja na bruchu ,to že je covid neznamená ,že každá nemocnica sa správa drzo a prísne .

paulaliptaq
2. jan 2021

ahoj, ja som to riešila vopred z gynekologom - okrem ineho preto aby mi podpisal hlasenie o narodeni po porode - to potrebuješ do troch prac. dni doniesť na matriku, resp. stačí manžel, aj s pediatričkou - aby bola v pohode a nemuseli sme si potom obe robiť stresy, príp. aby som ju stihla vymeniť, čo ale nebolo treba, je super, vie poradiť ked treba a nepchá sa kam netreba, pri druhom už sa iba usmievala :D ...mojej PA som dávala 300, čo je zhruba aj cena zazmluvnenia porodnika pokial viem, ale ak sa mýlim tak sa ospravedlnujem... No a tašku do porodnice som mala zakaždým nachystanú, leba PA povedala že vždy ju treba vtedy ked si žena myslí že nebude..
@lienka.7 ano, ono to tiež nie je celkom dostatočný dôvod na pôrod doma...ale zas dobrý dôvod začať si veci zisťovať aj z iných zdrojov, a potom sa slobodne rozhodnuť...
@natika1992 takže si sem dovolim skopirovať moj prispevok z inej diskusie, minimalne odporučam prečítať tie knižky čo tam spominam...sory nemám čas to tu čítať celé aby som sa trafila do kontextu, ak by si chcela konkretnejšie napíš správu 🙂

"...napíšem v skratke aj moju skúsenosť...prudko subjektívnu samozrejme 🙂 -1.pôrod v 24.rokoch, doma, s babicou a mužom, krásny, úspešný, ale nie bezbolestný ani celkom nekomplikovaný... keď som bola na 6 centi (dovtedy som si to ozaj užívala ako z knižky...ešte som malej deku hačkovala..) prestala som sa otvárať, ale kontrakcie sa ďalej stupňovali, takže mi malá začla tlačiť akoby dobredu skrz stenu maternice, no myslela som že tú bolesť nezvládnem, ale na malú som bola celý čas napojená, a vedela som že je ok (prosím ľudí kt. si myslia že dieťa je len zhluk buniek bez vlastného vedomia a telepatických schopností aby sa k tomuto zbytočne nevyjadrovali 🙂 )...po niekoľkých hodínách trápenia keď sa ani v bazéne nič nezlepšilo, sediac na záchode, lebo jediné čo zo mňa úspešne liezlo bolo to z hrubého čreva, pôrodná asistentka (ďalej len PA) mi dala homeo pulsatillu (klasické homeo na otváranie mi nezabrali), muž mi niečo povedal, a vtedy mi to došlo. Ja som dcéru nechcela pustiť von, pretože, aj keď som ju neskutočne ľúbila, pred tým som čakala syna, ktorý sa nenarodil...a časť mňa chcela porodiť to prvé dieťa, a nechcela pustiť von "to druhé" -napriek tomu že som cez tehu na sebe fakt makala, aby som si to spracovala...Na to som sa rozplakala, vysvetlila som to maličkej, povracala som sa (neviem už či to bolo v tomto poradí), na to som na polhodinu zaspala, prebrala sa na vyšplechnutie vody, a za pár kontrakcí porodila - malá mala ešte nejak divne zaseknutú ručičku, PA ju šikovne vytiahla. bodka koniec. ovšem v nemocnici by to pokračovalo odnesením malej do inkubátora, vzhľadom na jej váhu ktorú tu radšej písať nejdem...napriek tomu bola hned čulá zdravá a obchádzali ju aj všetky "klasické" detské virózy...No dodnes si myslím, že keby jej hneď ako vyliezla niekto odstrihol pupočník, mala by vážny problém to rozdýchať lebo by jej tá krv chýbala...Pupočník sme nielen nechali dotepať, ale aj sám odpadnúť aj s placentou - asi 4. deň sa odpojila...

-Ale sa mi to natiahlo, tak asi nejdem písať už o druhom lotosovom pôrode, tiež sa podaril, náročný bol zase v inom, dozvuky mal tiež iné, výsledok však rovnaký 🙂 Ak by predsa napíš správu 🙂

No a určite odporúčam knižky Orgasmický pôrod; Zdravé tehotenství prirodzený porod od Ingeborg Stadelmann, a nie je odveci ani Zazrak porodu od Iny May Gaskin - vo všetkých troch sa človek dozvie aj o rizikách, o tom ako to môže -kdekolvek rodíme- dopadnúť aj špatne, a ako to v sebe musí mať človek nastavené...Stadelman tam pekne citlivo ale zároven jasne popisuje ako komunikuje s budúcimi rodičmi o tom, že pôrod je bližšie k smrti než čokoľvek iné a človek si toho musí byť naozaj vedomý...Ja som do toho šla s tým, že presne viem aký je to pocit keď človeku zomrie dieťa, a zodpovednosť sa nedá na nikoho hodiť, jednoducho odišlo a nemohla som robiť nič ani ja ani doktori (áno bola som v nemocnici, síce to bolo jedno, veď len ďaľšie číslo v štatistike, no aspoň som dostala odporučanie na psychiatriu za to že som si dovolila plakať nad mrtvym dieťaťom...) ...Nechcem aby to vyznievalo tak negativisticky, spätne to všetko zapadá, chcela som tým toľko že, rozhodne to človek nemusí zažiť osobne, ale je dobré si byť vedomí ozaj všetkého. Každopádne, štatisticky je jednoducho pôrodnica väčšie riziko 🙂 ...Ale poznám osobne niekoľko žien ktoré začli rodiť doma a niečo sa začlo komplikovať a šli do pôrodnice...napriek tomu že bývajú na lazoch, nie 5 metrov od nej 🙂 ...a sú radi, a rozhodli sa správne, a vedome. pretože chceli rodiť doma, ale neboli fanaticky zaslepené, ale zato napojené na svoje deti, a vedeli si priznať - a hlavne rozoznať(spolu s PA) - že sa niečo deje, prípadne že už si neveria...ono ani v porodnici to netrvá dve a pol sekundy než sa vám začnú venovať, a píšem to preto lebo sa všetci tvária že keď človek rodí doma tak už žiadna iná možnosť nie je... a do porodnice sa nedá dostať. jasne, niekedy ide o sekundy, ale často aj nie, len sa treba rozhodovať v aktuálnom čase, a nie sa zubami nechtami "držať plánu"...no ale to musí človek mať kopu info, seba-vedomie, a hlavne poznať svoje telo, lebo chápem že ak niekto nerozozná novorodeneckú žltačku (pokiaľ nie je farboslepý ovšem), potom predstava že by "rozoznal" čo potrebuje napr. jeho maternica aby sa "pohla", je asi ako z iného sveta, z takého kde sa zodpovednosť dá preložiť vždy na niekoho iného...
Dobre už končím, ešte ma napadá, keby si chcela nejaké info ohľadom "povinných" novorodeneckých skríningov, alebo placente ponechanej dieťaťu, kľudne napíš

melanie9
Autor odpoveď zmazal
melanie9
2. júl 2021

@natika1992 to tu naozaj nie je normálna žena, ktorá by vedela tejto žienke normálne slušne odpovedať na to, na čo sa pýtala? už aj na slovensku je veľa prvorodičiek, čo v zdraví a štastne prežili pôrod doma. Skús sa radšej spýtať na fb v skupine Kruh sesterstva, čoskoro tam aj ja budem túto tému riešiť, len zatiaľ to tam nechcem verejne písať. Určite sa nájde veľa vedomých žien, čo ti s týmto rado poradí. Veľa šťastia žienka. Rob, tak ako tvoje srdce cíti, že je správne. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=jzJPhZWHLcQ
bluka2
2. júl 2021

@melanie9 podľa profilu by som povedala, že autorka už porodila😉 každopádne ja som rodila doma 2x a keby som to vtedy videla, aj by som rada poradila.. tak ostáva len dúfať, že jej to vyšlo podľa želania

melanie9
3. júl 2021

Áno, už som si všimla dátum príspevku, tak dúfam, že všetko dobre dopadlo. 😇

bohom_milovana
Autor odpoveď zmazal
krisbar
19. jan 2022

@bohom_milovana mali ste porod doma, alebo ste porodna asistentka alebo certifikovana dula? Ja som rodila prirodzenym porodom ale nic z toho som nepotrebovala (okrem tych podloziek).