icon

Dá sa druhý deň po sekcii chodiť?

4. jún 2020

Ahojte, žienky som prvorodička pravdepodobne pôjdem rodiť sekciou... Tak sa chcem informovať tie čo ste to zažili tak dasa na druhý deň behať alebo ako to prebieha musím nejaké dní ležať babo budem mať pri sebe? Idem rodiť do Topoľčian

Strana
z2
leniel
4. jún 2020

to je strašne komplikované na toto odpovedať. záleží, či budeš v celkovej alebo spinálnej anestéze (po spinálke musíš ležať myslím 12 hodín na chrbte). A kedy budeš mať bábo závisí tiež od teba, kedy sa dokážeš napriek bolesti postaviť a postarať oň.
Ak je šanca sa sekcii vyhnúť, vyhla by som sa jej. Ak je ozaj nutná, držím palce a prajem rýchle zotavenie.

terezia323
4. jún 2020

Behať asi nebudeš, ale v niektorých nemocniciach už po 12 hodinách nútia k prvému pohybu. Čím skôr začneš chodiť, tým lepšie. Ja som napríklad rodila večer o 19:55, na druhý deň okolo obeda som prvý krát vstávala a malého mi dali na izbu až ten další deň. Nosili mi ho na kojenie, kým spinkal mala som ho pri sebe. Keď bolo niečo treba sestričky z novorodeneckeho mi pomohli. Bábätko ti dajú podľa toho ako budeš mobilná. Držím palce nech všetko dobre dopadne 😊

lenuska9999
4. jún 2020

Ja som mala tak isto plánovanú sekciu. Do nemocnice som musela prísť 2 dní skôr, ako bola naplánovaná sekcia. Urobili mi nejaké vyšetrenia a v deň D ma vzali, zaviedli mi kateter, obviazali nohy kvôli tromboze a prišiel anestéziológ a opýtal sa ma či chcem spinal alebo celkovú narkozu. Veľmi som sa spinalu bála, ale rozhodla som sa nakoniec preň , pretože celková narkóza je veľký zásah do tela. Potom ma vzali na sálu, pichli spinal. Skoro vôbec to nebolelo. Tak ma dali ľahnúť no a uz má aj rezali. Vôbec nič to nebolelo , len jak už vyberali von bábätko, tak som cítila take ako keby mykanie. Malého mi dali hneď na chvíľku podrzat. Fakt najkrajší moment v živote... No a potom ma zasili,prezliekli a odviezli na pooperacnu izbu. Tam som musela byť 24 hodín ale prišli mi malého ukázať asi 2 krát. Po 24 hodinách prišli ráno sestričky a musela som vstať z postele a ísť sa umyť. Poviem pravdu bolelo to dost,ale postavila som sa ,lebo som chcela ísť na normálnu izbu a mať pri sebe malého.... Celkovo veľké bolesti boli asi 3 dní , no snažila som sa to rozchodiť. Potom je to každým dňom len a len lespie.

jany149
4. jún 2020

aj ja som mala sekciu; a mala som to presne ako
@lenuska9999
drzím palec.....áno rana bolí ale je to každym dňom lepšie a lepšie

jany149
4. jún 2020

a drzím palce

nikaeli
4. jún 2020

mam za sebou dve sekcie, obe rano o 9ej..

pri prvej celkova anesteza, dceru mi konecne ukazali na obed, ale neprilozili, lebo mi sla infuzia 😳 na vecernej hygiene som musela vstat a ist si umyt zuby.. malu mi prilozili az vecer 🙁 v nemocnici som bola 8 dni, citila som sa celkom fajn, chodila som sama po chodbach.. (Presov)..

pri druhej spinal, drahy pri mne, drobec prilozeny este na sale, dve hodiny som bola na pooperacke, potom prevezena na izbu, maleho som mala nacucnuteho na sebe (napriek tomu, ze mi sla infuzia).. mohla som ho mat pri sebe kolko som chcela.. vecerna hygiena, umyt si zuby, na druhy den rano s pomocou sestricky sprcha 😉 domov som sla na piaty den.. citila som sa skvele, ovela ovela lepsie ako pri prvej sekcii, hoc prve tri dni ma nenormalne bolela hlava (pomohla mi az kava).. (Stara Lubovna)..

drzim ti prsty 💕

autor
4. jún 2020

No problém je to že mam od malička problémy s hlavou veľmi veľké bolesti... 6mesiacov v tehotenstve som pre ležala a fungovala vďaka rodine ktorá somnou pomaličky na WC musela ísť inak by som odpadla... A mala som ochrnutie polky tváre kvôli hlave takže musím ísť do nemocnice na posúdenie lebo o3 týždne mam termín ale ak mi doktor povie že sa mám ja rozhodnúť tak vôbec neviem čo robiť.... Bojím sa pri normálnom pôrode hlavne tých tlakov ktoré by som nemusela zvládnuť :(

leniel
4. jún 2020

oh, tak to je pádny dôvod. Tlak je to naozaj obrovský. uvidíš, čo ti povedia

lenuliatko84
5. jún 2020

Ja som sa 2 tyzdne nemohla sama postavot z postele.babo som mala pri sebe kedy som chcela,ale mala som v nemocnici vip izbu a rodina bola stale pri mne. na noc som ho davala na novorodenecke a aj ked som si chcela zdriemnut cez den.ale moj maly bol zlaty,stale len spal ako aj ja

lenuliatko84
5. jún 2020

A este ....keby mam rodit opat zaplatila by som si sekciu na nejakej klinike.radsej budem 2 tyzdne chodit zohnuta ako rodit normalne

emiliamilka
5. jún 2020

Ja som mala neplánovanú sekciu keďže mi po vyvolanom pôrode vyskočil tlak do nebeských výšin (mala som aj svetloplachost a dvojité videnie) a mala som celkovú anesteziu.. o cca 4 hodiny som sa prebrala na izbe vtedy som moc pohybu schopná nebola.. doniesli mi malého tak na 5 minut ..keďže som nebola ničoho schopna tak len pri mne ležal našťastie sa nerozplakal .. potom som zas zaspala a o pár hodín asi tak 2 som bola zas hore a už od nás (po sekcii sme boli na izbe 3,) aby sme vstali a umyli sa a najedli sa... Dosť to bolelo a išla som slimačím tempom ale dalo sa to .. potom na dali na inú izbu a tabletky od bolesti ktoré som malá užiť podľa svojho uváženia ... Za prvé 3 dní som si dala len 2 tabletky ..jednu v prvý deň a druhú keď mi dali pred prvou polovicou stehov inak som to celé zvládala dobre.... Síce som prvé 2 noci nechala syna na novorodencom lebo som si neverila že by som k nemu večer v pohode vstala ale zvladbut sa to dalo... Ale všetko zalezi aj od toho ako človek zvláda bolesť .. kamoška čo mala sekciu o hodinu skôr ešte na tretí deň chodila mierne zhrbená a dosť ju to bolelo.. ale ak máš takéto problémy určite odporúčam sekciu..mne sa objavil problém s taktom až začiatkom 9 mesiaca ale keď začali kontrakcie rýchlo sa to zhoršilo .. v tú noc keď som mala rodiť som mala už aj zavrate a ležať bol obrovský problém takže keď som bola na pôrodnej sále a dali mi pásy bolo to utrpenie a tlak mi pri tom ešte stúpal viac .. čiže za ich rozhodnutie pre sekciu som bola vďačná aj keď mi trochu vadilo že im to trvalo tak dlho :D kým sa rozhodli (to môj tlak bol 184/147 - posledný čo si pamätám )

elizuella
5. jún 2020

@lenuliatko84 ahoj. Mozem sa spytat, preco preferujes cisarsky pred vaginalnym porodom. Neplanujem odsudzovat, zaujima ma tvoj postoj, skusenost. Dakujem.

terezka1947
5. jún 2020

Pri prvom som po povinnom 12h lezani naozaj skoro az behala,po druhom som bola,rada,ze vobec ako tak chodim

kristina2412
5. jún 2020

Po dvanastich hodinach prisla sestricka a " prinutila " nas vstat a ist na wc, potom nas presuvali na ine oddelenie o poschodie nizsie , presli sme samy. Prvy den babatko nosili len na dojcenie, druhy den som ho uz mala na izbe. Kto nevladal este mu ho vzali na noc.

zuzzqa
5. jún 2020

To je veľmi individuálne. Ja som mala spinal o 12 v pondelok, v utorok o 12 ma postavili a sla som do sprchy kde som skolabovala od bolesti, dalej som lezala napichana na infuziach, viac som sa nestavala, nevedela som sa ani pretočiť na posteli. Maleho mi nosili kazde tri hodiny. V stredu na obed mi vybrali kateter tak som bola nutena chodit na wc ale maleho som nechcela k sebe na stalo, nezvládla by som sa postarat o neho, vypytala som si ho az vo štvrtok pred obedom a aj tak to bol masaker. Paradoxne, po príchode domov (v piatok) som v sobotu uz bola schopna vyluxovat cely dom a normalne fungovat 🤷🏼‍♀️

evittam
5. jún 2020

@elizuella Tiež ma to zaujalo.
@lenuliatko84

evittam
5. jún 2020

Ano je to možné. Po 24h na JISke ma presunuli na normálnu izbu, dieta pri sebe. "Normálne" som fungovala a starala som sa o malu. A ano boli to ale da sa to zvládnuť.
Aj ked bez extra komplikácii tak radsej 100x prirodzeny porod ako sekcia.

tinqua
5. jún 2020

Ahoj ja som rodila v Topolcanoch v 2014...o 10.40 bola mala na svete, ja v celkovej anesteze nakolko to bola akutna sc. Prvy krat mi ju ukazali po 2 hodinach. O 8 vecer ma prvy krat postavili na nohy, to bolo zle, ale trvalo to len chvilku. Rano mi kazali ist si umyt zuby, uz sa vstavalo lepsie, ale nezvladla som to...ako tak normalne som sa dokazala hybat az podvecer a dieta mi dali na izbu az na dalsi den. Dva tyzdne som chodila zhrbena, mesiac bolesti chrbta, cvicenie ma bolelo aj po pol roku. Druha sc bola planovana, tento rok v Ziari nad Hronom...isla som spinal, o 9.00 rano, malu som videla okamzite, 4 hodiny som sa nesmela ani pohnut, pravidelne mi nosili malinku prikladat. Rano som vstala viac menej bez problemov, isla som v pohode do sprchy, uz som ju mala u seba na izbe, z porodnice som isla vystreta po 3 tyzdnoch som uz bola na bicykli, teraz su to 3 mesiace a uz ani neviem ze som rodila. Kazdy porod je iny, s kazdym sa inak vyrovnas...neviem ci to az tak suvisi s formou anestezie, v kazdom pripade spinal bol x krat lepsi pre mna, aj som sa velmi rychlo zotavila.

evittam
5. jún 2020

@tinqua Je to vsetko len a len o cloveku. Ja som fungovala po celkovej anestézii ako ty po spinalnej.😉

lenuliatko84
5. jún 2020

@elizuella mam velmi nizky prah bolesti a som histericka ked ma nieco boli.a bojim sa ze bybsom to neprezila ani ja a ani dieta.a pri nasom zdravotnictve tobôž. Cisarsky mi je pohodlnejsi .nedajboze taky nasteih veci podobne

lenuliatko84
5. jún 2020

@elizuella to naozaj aj niekto odsudzuje zenu co neporidila normalne ale cisarskym?

evittam
5. jún 2020

@lenuliatko84 Takže nezazila si prirodzený porod ale nechcela by si ho.
Rodila som v našej obyčajnej porodnici-si predstav ze skvely prístup, vsetko a este som aj prežila pri nasom zdravotníctve. A ziadny nástrih nic.😉

zuzzqa
5. jún 2020

@lenuliatko84 ja som tiez hystericka pri bolesti, ked vidim kvapku krvi odpadávam, po odbere krvi 3 dni nehybem rukou lebo "boli" a prave preto by som nikdy dobrovolne cisarskym nesla. Lebo to je sakra bolest ;)

evittam
5. jún 2020

@lenuliatko84 Ale samozrejme, ze aj pri problémoch ake opisujes je možná indikacia na sekciu. Ja som sa zase veľmi bala sekcie ale zmierila som sa s tym ked nebola ina možnosť.

tinqua
5. jún 2020

@evittam celkovo si myslim, ze z hladiska prveho kontaktu s dietatom je spinal lepsi, ale ide aj o okolnosti...s prvou dcerou to bol chaos, isla som normalne a zrazu bum, zle ozvy srdca, panika na sale, zrazu ma vyzliekli, zrazu mi davali podpisovat suhlas so sekciou, zrazu mi zavadzali anesteziu...ja som bola v takom soku, ze som ani nevedela kto som a co sa deje...cele toto poznacilo aj najblizsie tyzdne po porode...druhy som kvazi vedela co ma caka, isla som pripravena na najhorsie a bola som vlastne prijemne prekvapena...asi ta psychika je najvacsi kamen urazu

evittam
5. jún 2020

@tinqua Tak určite. Ale v mojom pripade bola akútna sekcia kde som sa sice mohla rozhodnúť ale lekar odporučil celkovu. Ale ako pisem az na 24h na JISke to bolo v pohode. Jazva dost bolela hlavne kym nevybrali cvoky ale dalo sa fungovať.

zuzana_ilkova
5. jún 2020

Ahij ja som bola tiez prvorodicka a kvoli komplikaciam pri porode som musela sekciou ist nakoniec,bola som v celkovej anesteze, druhy den som len prelezala maleho mi nosili,myslim ze vecer som sa az postavila za pomoci sestriciek ale boli to,točky v hlave a podobne, chodit budes musiet dostanes lieky od bolesti ale je dobre nutit sa chodit a rozhybat sa cim skor...mna to prestalo boliet az ked som bola doma cca2 tyzdne,je to operacia a potrebuje to cas na zahojenie takze opatrne samozrejme, ale da sa to zvladnut pri tych vsetkych “starostiach “ okolo baba co budes mat si ani nespomenies na sekciu ...

lenuliatko84
5. jún 2020

@evittam nie nezazila a ani by som nechcela zazit

lenuliatko84
5. jún 2020

@zuzzqa ja by som zasa nerodila normalne.kazda mame to svoje

makova333
5. jún 2020

rodila som 2 x, prvy krat prirodzene a druhy planovana sekcia. Keby sa mam rozhodnut znovu, volim sekciu. Neporovnatelne lepsi priebeh porodu, zotavovania po nom. Po sekcii som po 8 dnoch z porodnice odchadzala topankach na vyssich opätkoch🙈 (muž zobral prve, ktore doma nasiel 😀), bez bolesti rany. Prvy prirodzeny porod (a dni po nom) bol pre mna trauma na niekolko rokov.

Strana
z2