Dá sa vybaviť cisársky rez na vyžiadanie?

llnz
10. aug 2023

Ahojte baby, chcela by som sa opýtať či sa dá vybavíť cisársky rez na vyžiadanie.
Už jedno dieťa mám rodila som v Anglicku a tam somnou veľmi zle zaobchádzali a mam strašný strach s pôrodu. Povedala by som ze to je trauma.
Keď na to myslím zvýši sa mi aj krvný tlak.
Ak by bola taka možnosti prosím napíšte mi.
Dakujem

beata_k
10. aug 2023

@llnz Potrebujes odporucanie od psychiatra, ze porod nezvladnes. Alebo inu zdravotnu indikaciu.

martinmmartin
10. aug 2023

A tiez si do toho zarataj vplyv na babo. Ono totiz je to vymyslene tak ze cestou von otvara furt usta ako kapor aby si prirodzene nakolonizovalo travici trakt bakteriami od matky ktore mu potom v crevach budu byvat cely zivot a kazdy ich tam mame zopar kg. Velmi dolezite su tie kyslomylne ktore ziju iba v posve , tie nema inak odkial dostat. Ak sa takato prirodzenost nestane skolonizuje ho prva bakteria co pojde okolo bohvie odkial a ma chudak decko zabookovane celozivotne zazivacie tazkosti a intolerancie a podobne.

beata_k
10. aug 2023

@martinmmartin To, co pises o alergiach a tazkostiach su bohapuste dristy.

pribinak
10. aug 2023

@martinmmartin prosím tá, milióny deti sa rodia sekciou a žijú kvalitný život. Nestraš ju zbytočne

mirka7890
10. aug 2023

@martinmmartin no jasne lebo deti ktoré išli prirodzene nemajú ani alergie ani kolíky ani intolerancie :D dristas strašne

martinmmartin
10. aug 2023

@beata_k Význam mikrobiomu pro lidské zdraví

Mikrobiom hraje klíčovou roli v našem zdraví. Udržuje naše trávení v rovnováze, podílí se na produkci vitamínů, a pomáhá nám bojovat proti infekcím. Významnou roli hraje střevní mikrobiom v produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem (angl. short chain fatty acids – SCFA). Tyto SCFA pak ovlivňují celkovou funkčnost střev, regulují imunitní reakce, snižují zánětlivost, podílí se na regulaci metabolismu nebo mohou vstupovat i do ovlivnění fyzického výkonu. Nerovnováha v mikrobiomu, známá jako dysbióza, byla spojena s řadou zdravotních problémů, včetně chronických onemocnění jako je Crohnova choroba, refluxní choroba, alergie, astma, obezita

beata_k
10. aug 2023

@martinmmartin Prax hovori ine.

Z celeho toho tvojho vycucu davam do pozornosti slovo "moze". Rozumieme si?

bluemoon24
10. aug 2023

@martinmmartin tak chudak kazde dite, ktere se narodilo CS. Jeste ze deti, ktere sli prirozene, zadne takove tezkosti nemaji.

martinmmartin
10. aug 2023

Chronova chotoba ma priamy suvis s cezarom

Cesarean section was associated with moderately, yet significantly, increased risk of IBD at age 0-14 years (IRR 1.29, 95% CI 1.11-1.49), regardless of parental disposition to IBD.

Pub med Bowel dusorders publ.2012

martinmmartin
10. aug 2023

@bluemoon24 Ak mozes dat decku o nieco lepsie karty do zivota tak to neurobis? Ano aj s horsou rukou sa da vyhrat jackpot ale statisticky budu o nieco uspesnejsi hraci co dostali lepsie karty na zaciatku hry.

martinmmartin
10. aug 2023

Prax a studie hivoria ze hej , konkretne cisla:

detskaou obezitou trpi 15.8% "vaginalnych" deti versus 19.4% cezarov

detsku astmu ma 7.9% vaginalnych deti versus 9.5% cezarov .
diabetes1 ma 1.79 vaginalnych deti z 1,000 ale
2.13 cezarskych deciek z 1,000

Cize rozdiel tam je, samozrejme netvrdim ze prave hento jedno decko bude prave z nejakej pistihnutej skupiny ale sance su tam predsalen horsie u cezarov

tinka_1807
10. aug 2023

@martinmmartin Dobre dristaš. Rodila som vaginálne a môj syn dostal sepsu tesne po pôrode.... Kvôli tomu, že som mala prirodzene vyskujucu sa baktériu Streptokoka v pôrodných cestách. Áno, mala som aj predtým odbery, ale nezachytili to.... Takze aj pri vaginálnom pôrode môže dieťa dostať baktérie.
Samozrjeme, vaginálny pôrod je vo väčšine prípadov lepší ako CS, ale nemusí to tka vždy byť ... A ak má žena zle nastavenu hlavu pri vaginálnom porode môže to byť oveľa horšie, ako CS.... Takže tak

martinmmartin
10. aug 2023

@tinka_1807 Asi nerozumies ze ked sa tebe zrovna nieco inak stane ako tvrdi statistika tak statistika este nemusi byt uplne zla.
Su ludia co fajcia do 115-ky a zrazi ich auto to ne znamena ze fajcenie neskodi i ked v tomto jednom pripade to tak bolo

ivik4
10. aug 2023

Otazka o voze,odpoved o koze
Nik sa na dristy nepytal 😀

svetlonos
10. aug 2023

@martinmmartin
ahoj,
dajme tomu, ze mas pravdu ok? Ale si chlap, je tak? Keby som ja bola chlap, nedovolila by som si hovorit zenam ako maju rodit. Hlavne ak mali prvy pôrod dramaticky!
Vies, tebe sa lahko hovori, nikdy si nezazil ani nezazijes.
Dieta potrebuje v prvom rade zdravu mamu - aj psychicky. Na prdlajs su mu super bakterie, pokial je mama z traumatickeho porodu v p..... .
Ona ho bude lubit aj ked mu tie bakterie neodovzda. Ale pokial bude rozbyta po fyz/psych. stranke, je to narocne a ma to horsi bplyv na vazbu matka dieta, ci staranie sa.
Pokial sa niekto rozhodne dobrovolne pre cisarsky, muselo byt tej zene riadne na ho...
Vo mne cisarky vyvolava hrôzu a paniku., ja by som ho dobrovolne nechcela. Kamoske sa maly zasekol, nevedela ho vytlačiť - tahali ho kliestami, ta je teraz tiez spokojnejsia s cisarskym. Ona pol roka sa hojila po "normalnom" porode.
Treba respektovat kazdeho vôlu.

simsalabim
10. aug 2023

@martinmmartin z mojich 2 vaginalne porodenych deti maju alergie obe. Jedna velke, nosi aj Epipen, a druha mierne 🤷‍♀️ Nestras zbytocne. Porod vacsinou nie je malina. Kamarat gynekolog mi raz povedal, ze priroda to nejako dobre nevymyslela, porod vie poskodit aj dieta aj matku. Moj prvy porod bol tazky a traumatizujuci a keby sa dalo, druhe naozaj radsej porodim cisarskym.

tosomja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
belllinka
10. aug 2023

@martinmmartin ani jej to nevysvetľuj, zjavne netuší, čo znamená štatistika
@svetlonos je to diskusia, tak sa snáď môže zapojiť aj chlap. Takisto, ako ženy tu diskutujú aj o chlapoch
A zaujímavé, že doktori tento názor nezdieľajú, keďže ženy nemajú na výber

martinmmartin
10. aug 2023

@svetlonos jeezisko no sme sa nepichopili
mne je sumafuk ako bude tutok sudruzka autorka rodit. Jej rozhodnutie nema mat ako ovplyvnit moj zivot.
Ale ak sa niekto snazi ziskavat informacie na zaklade ktorych urobi velke zivotne rozhodnutie je dolezite aby tie informacie dostal podlozene faktami a nie emociami.

diewcatqoo
10. aug 2023

Ja len na margo toho, co tu odznelo...stavim sa, ze keby rodili chlapi, vacsina by chcela rodit sekciou, nez prirodzene 🤷‍♀️

martinmmartin
10. aug 2023

@diewcatqoo To je mozne, dokonca ja si myslim ze keby rodili chlapi tak interupciu vybavis na pockanie na kazdej benzinke......ale to je diskusia mimo temu

svetlonos
10. aug 2023

@llnz Ahoj,
dufam ze najdes pohodoveho dobreho dr. O epiduralke si nerozmyslala? Nie vsetci lekari su hoväda. Ja som rodila 2x v Rakusku, vzdy inde a boli velmi zlaty. A ja som teda nebola ukazkova rodicka a prostestovala som proti vysetreniu aj vstaniu z postele pocas porodu 😁
Sestry boli uzasne, mile aj ked som chvilami jola neprijemna.
Inak aj na Vsetine si zeny chvalia porodnicu, kamaratka tam tiez rodila.
Prajem ti pekny porod a este krajsi cas s babom.

olimuc
10. aug 2023

Napr DE a E sa da za €, urcite najdes za € aj na Svk. V E si este aj datum vyberu 🤦‍♀️ …

lilly7913
10. aug 2023

Ahoj, jasne ze sa dá, len musíš nájsť doktora, ktorý je ochotný to spraviť aj bez indikácie. Ja mám gynekológa ktorý je aj porodnik, proste som mu povedala ze sa toho bojím a prirodzene rodiť nechcem, a chcem mať cisársky, súhlasil. On sám mi ho urobil, a vôbec to neľutujem. O pár dní som ani nevedela ze som mala nejaký cisársky. Držím ti palce 👍

marcellka32
10. aug 2023

@martinmmartin ale prosím ťa, mám dieťa pôrodné cisárskym rezom a nemá žiadne tráviace ťažkosti ani intolerancie
A ďalšie dieťa som rodila prirodzene a takisto žiadne intolerancie

martinmmartin
10. aug 2023

@marcellka32 Gratulujem . Ak si zoradis 100 kolegyn z porodnice co rodili cisarskym a 100 co rodili vaginalne tak v cisarskom druzstve budu cca 1-2 decka viac co nieco maju. V oboch druzstvach bude velka vacsina bez akejkolvek diagnozy, ale v cisarskom druzstve mas o jedno dve decko s problemom viac.

marcellka32
10. aug 2023

@martinmmartin ty si lekár?

martinmmartin
10. aug 2023

@marcellka32 PharmFuk Fyzikalna Farmacia

modrykolibrik
10. aug 2023

@martinmmartin prosim ta.... Ak odrodis aspon jedno dieta potom sa ozyvaj. Nemas pravo sa bavit o takejto veci... Ty dieta len splodis a pri tom ta nenapadlo, ze podla odovzdavania zdravotnych problemov sa podielas aj ty? Aj ty mozes mat nieco co na dieta prenesies. Kto ti dal pravo vyjadrovat sa k tomu ako chce zena rodit? Tak prestan autorke rozpravat kraviny. Predpokladam, ze ty dieta ani partnerku nemas

luckabj82
10. aug 2023

@martinmmartin drísty rodila som 3x cisársky a žiadne dieťa nemá alergie

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre