Diskusia o epidurálke pri pôrode: Má to význam?
Ahojte ja som mala pri pôrode epidural a mám pocit že mi to “zachránilo” život 😄proste úplný zázrak a dlho potom vlastne to je už skoro rok po pôrode,rozmýšľam že prečo to ženy nechcu tak má zaujíma váš názor a možno aj zly zážitok s epi…pytam sa na to teraz lebo má čaká další porod v lete a určite si epi dám keď to teda bude možné a spolieham sa na ňu celým telom…snad nesklame🙏🏼
Ja mam 4 porody bez epi.
Prvy, bolo by mi to naprd, keby som aj chcela, ja som nevedela, ze to "uz" rodim, bolesti brutalne, ale vysmiali ma v porodnici, ze to este "potrva" a vtedy som si povedala, ze do kelu, mala som ist na poucenie a dat si to. No ale ako ma vysetrili, tak brutal chaos, zajdeta branka a ledva som stihla na box ist s malym medzi nohami 🙄. Pri druhom to trvalo dlhsie, ale nedavala som si, lebo vsak druhe sa rosi lahsie a paradoxne to bol najdlhsi a najtazsi porod, ale nic strasne, len poslednu polhodinu som sla umriet. Tretie mi vyvolavali tyzden pred terminom kvoli tlaku, porodila som do 45 minut. A stvrte - vyvolavacka 2 tyzdne pred terminom s vysokym tlakom, tam sa zvazovala aj sekcia, nakoniec to bolo podobne ako pri tretom, ale kusok dlhsie, ale len poslednu polhodinu som skriabala steny a krce do ruk a noh od bolesti a mozno aj kyslik kus chybal, to ten tlak. Takze ja preto nie. Ak by som mala prvy porod dlhy a tazky, tak si urcite pri dalsich dam. A nemala by som 4 deti, ape maximalne 2.
odmietam aby mi niečo okolo chrbtice pichali , pôrod 3x nebol na to dôvod, nie je to také šialene zase aby sa to nedalo prežit , mám s tým problém skôr psychického pôvodu a ked to spackaju tak čo - ano viem ale u nás už tolko spackali neprofesionalitou mudr a sestry že to už je možno na dalšiu dg, neverim im a pokial sa dá vyhnem sa
@nevenka toto som aj ja mala pri prvom, vravim že tie kontrakcie su absolutne ine už ako predtym , tiež pôrodnica nie je hotel, to budem až na obed, čo teraz v noci vymyšlam a podobne kecy ,láskavo ma nechali , a potom o hodinu sa bali že cestou na salu budem rodit , čista mäsiarina, napichali oxytoxinu aby bol rychlo von lebo nevedeli asi ani čo
Tak pre niektoré ten pôrod asi nebol tak bolestivý. Každá mame iný prah bolesti, niektoré pôrod opisujú, že je to najhoršia bolesť v živote a je to akoby im kosti lámali, ja zas hovorím, že vŕtanie zubu je omnoho horšie a rodila by som kedykoľvek 🤣
Ja som epi mala vybavenú, no stále som si hovorila, že ved to nie je také zlé, počkám na tie echt bolesti ktoré prišli asi hodinu pred tlačenim a to som si stále vravela, že prídu ešte horšie. A neprišli, porodila som 🤣
Prvy pôrod som nejako zvládla, tam by epi nestihli vpichnúť. Tak pri druhom aj treťom som odmietla s tým, že som už vedela, do čoho idem. Pri prvom som aj zvažovala, nakoniec som rada, že som to dala bez. Takže to je dôvod môjho odmietnutia pri dvoch ďalších pôrodoch 😊
Nemám zážitok, no dôvod odmietania je ten, že je to ďalší zásah do tela, ktorý nesie určité riziko a nie je nevyhnutný, tak načo riskovať nepodarený výkon s možnými následkami. Čítala som tu viackrát, že im epi ani nepomohla, lebo nestihla zabrať a porodili alebo potom naopak, že zabrala a necítili nič a nevedeli ako a kedy tlačiť, ale aj veľa pozitívnych skúseností, je to rôzne. Nech ti to dobre dopadne.
Ja som lekárka a denne pichám do ľudí 🤣🙈
Ale sama u seba sa injekcií bojím a najväčší strach z pôrodu som mala z toho, že mi budú pichať injekcie 😆 už keď mi do ruky pichali som prevracala oči, čiže do chrbta by som si nikdy v živote nedala pichnúť, pokiaľ by to nebolo nutné . Poučenie som si pre istotu urobila vopred, ale ani mi to počas pôrodu nenapadlo, to už by som musela umierať, aby som si nechala pichnúť do chrbta.
ono vies, jasne ze “prezit sa to da”, proste ked uz si vo vire tej bolesti, kontrakcie mas kazdu minutu a umieras ale tak co uz narobis - porodis. Porodila som prveho syna bez epi, nebol to komplikovany porod,neskrabala som po stene ale ako kazdy porod - bolest bola velka. nahrala som hlasovku segre po porode ako nikdy v zivote viac ja uz toto neabsolvujem 🤣 no a ono tie spomienky vyprchaju,vyblednu… a pred druhym porodom som si tu hlasovku pustila 🤣 vedela som ze to zvladnem bez epi, ale chcela som to vyskusat a ja som z tych ktorej epi zabrala ako ma. prestali mi kontrakcie,ja som zaspala,telo sa uvolnilo,porodne cesty sa otvorili a ked mi zacala vyprchavat uz som tlacila a rodila. porodila som bez nastrihu, mala som silu na tlacenie a pocuvanie instrukcii a mam na ten porod tak krasne spomienky, pamatam si kazdy moment ako mi polozili babatko na hrud, a proste hrozne mi to psychicky pomohlo v nasledujucich narocnych tyzdnov sestonedelia som stale myslela na ten porod 🤣
Len kazda sme ina kazdej zaberie inak, kazda ma inu skusenost. rozhoduj sa podla seba,je to nakoniec tvoje rozhodnutie rozhodnutie aj zdravie. kazdy liek moze mat vedlajsie ucinky
Ja som bola tá nešťastná, ktorej pri pôrode síce pomohla, ale po ňom to bola katastrofa. Začali mi neuveriteľné pulzujúce bolesti hlavy (ako keby mi do nej búchali kladivom), počula som robotický zvuk, keď mi niekto niečo hovoril, nemohla som sa vystrieť, lebo vtedy mi tá bolesť išla do hlavy- naozaj som takú bolesť nezažila. Doma som nevedela fungovať, starať sa o syna, na záchod som chodila s plačom popri stene, dole hlavou, no strašné...tak pred 2. pôrodom som veľmi rozmýšľala, či by sa mi to nezopakovalo, ale našťastie som ju nepotrebovala ako pri prvom....
Tak ja som nad tým ani nepremýšľala. Áno o možnosti som vedela ale ani som neuvažovala o tom že si to dám pichnúť.
Niektoré ženy zvládnu ok niektoré majú pár mesiacov následky napr. V podobe závratmi, bolesti hlavy a pod.
Za mňa úžasná vec, najlepšie rozhodnutie môjho života 😂. Bez epidurálu by som nerodila ani náhodou 🙈.
Vlastne vďaka nemu som zvládla pôrod 🙂.
Rodila som raz bez epi - vtedy to este nebolo bezne a ked mi lekar hovoril o hrdinstve a ako sa mam hanbit, ze nad epi vobec uvazujem, a ze ich davaju len pri indikacii, skoro som mu jednu struhla. Porod bol dlhy, velmi bolestivy, s kontrakciami do chrbta, cize poloha na chrbte bolesti este zhrosovala. Kontrakcie som mala hned od zaciatku kazde 2 minuty, dlhe, skoro ziaden "oddych" pomedzi. Ku koncu po takmer celom dni porodu a neprespanej noci som uz bola tak vysilena, ze mi museli skakat na brucho, aby som porodila, lebo som uz odpadavala. Bol to pre mna velmi traumatizujuci zazitok a povedala som si, ze nikdy viac. No ako sa hovori, clovek mieni, pan Boh meni. Druhy porod bol s epi a relativne rychly, trval iba 2 hodiny. To som si povedala, ze taketo porody kludne kazdy rok 🙂 Teda ak by som mala potom doma k dispozicii sluzobnictvo 🙂
Moj nazor na epi - uzasna ulava. Nerozumiem, tej stigmatizacii - samozrejme, ze porod sa da prezit, to sa da aj amputacia bez umrtvenia. Ale naco?
2x som rodila prirodzene bez epi
Prvý syn mal 4480g a 52cm. Porodila som od prvej kontrakcie za cca 5h 20min. Vodu mi prepichovali v pôrodnici.
Druhý 4400g a 53cm. Porodila som od odtoku vody za 3h 45min.
A prečo som si nedala? Nič si nedám pichať do chrbta pokiaľ to nie je potrebné
Ani som o tom neuvažovala.Prvy pôrod bol úplne super,rýchly,druhý trval 24 hod a bola to hrôza ale vedela som,že je posledný v mojom živote.Takze som si povedala,že to dám a budem na seba hrdá💪🏻😃
Nie skrz historiu migren s aurou. To byvalo horsie ako porod a naraz prestali. Tak aby sa to takto nevratilo
Ja som rodila 3x ked sa este epi platilo- a na to som velmi lakoma- platit za nieco co ine zvladnu "zadarmo"🤣🤣🤣🤣. 4x som mala moznost uz zadarmo- no bola korona a vsetky tie vysetrenia v nemocnici ma odradili- a tak som si povedala zvladla som to 3x dam to aj 4ty😍🤣
3x porod bez epi. Dovody? Neznasam ihly a pocit mat napichnute nieco v chulostivom mieste vo mne vyvolavalo hrozu. Dost ze mi dlhou ihlou prepichovali 2x vodu, to som predychavala riadne. Proste co bolo nutné, som si povedala ze zvladnem, ziadne zasahy navyse. Takisto som nachylna na migreny a velmi zle ich znasam (obcas zvracanie, zavrate atd), co teda spolubyvajuce po epiduralke mali velké migreny 1-2dni. Nestalo mi to za to riziko. Ani za dalsie mozné - bolestive citenie miesta vpichu este dlho po porode.... Ani to ze uz bola epi zadarmo ma nijako nepresvedcilo si ju dat. A to som mala bolesti obrovske po vyvolavaní.
@sara07 mne nestihli nic dat a nebolo treba, oxy mi stiekol az po narodeni maleho, no horsie, ze sa mi vysmievali, ze to iato este nerodim a panikarim ako kazda prvorodicka. Svokra sla so mnou, kedysi tam robila a mala tam este znamu a aj ta jej povedala, ze pockaj este vonku, to kym papiere spiseme. A svokra, no teda isto, papiere 🙄, tak aj ju dobre ze nevysmiala. A ja som mala take 3 brutal kontrakcie, len cestpu do nemocky, co je 8 minut autom, ze ona velmi dobre vedela, kolka bije, len ma nechcela strasit. No a nestihli mi dat antibiotika, potom sme s malym tvrdli v porodnici 11 dni, musel dostavat infuzie.
@lucia13022023 akoze takto, ja som rodila relativne kratko a lahko sa otvarala, ale bolesti boli priserne, parkrat uz sestricka siahla po kysliku, ale keby som mala rodit 48 hodin ako jedna baba z rodiny, tak uff...No ale od leta riesim zub, zapal nervu a nie a nie sa doriesit, tak par dni pred Vianocami sa nado mnou zlutoval jeden zubar a spravil mi endodonciu. Povedala som asi 100x uz, ze radsej budem rodit piaty raz ako toto so zubami zazivat. Tak len oci na mna vyplestil. Ale vazne to myslim.
Bez epiduralu by som proste nerodila.Bodka.A ktore ho niektore nechcu lebo neviem co alebo im to domrvili doktori,tak to je ich hlupost.
https://najmama.aktuality.sk/clanok/226778/co-u...
Jednoducho, je to oblbovák, ktorý sa dostane aj k dieťaťu. Oveľa lepšia je predpôrodná príprava poriadna, napr. aj hypnopôrod, aspoň pre inšpiráciu, dobrý výber pôrodnice. Rodila som dvojčatá s epidurálom a potom ešte dcéru bez, nechcela som už epidurál, ani žiadne zásahy, tých som si užila pri prvom pôrode a stačilo.
@maminkadeticiek vy ste psycho? To je aká komunikácia?
@tamitamitami zvladli by ste, len sa podcenujete a neverite si. Zeny uz vobec nevedia pocuvat svoje telo a doverovat mu.
Nie je epi ako epi. Ja som mala, "vyplo" mi bolesti na hodku asi, mozno menej a potom prisli este vacsie grady.... druhu davku mi podla ich slov "odlozili na sitie" a na viac davok nemali po ruke anesteziologa.
Nebolo to tak, ze by mi len znizilo bolesti na zvysok doby porodu, ako to velakrat citam. Bola to len akokeby narazova pomoc na urcity cas...
keby som vedela, tak si ju nedam, v konecnom dosledku mi nijako nepomohla, aj to sitie som citila a aj celkom dost...
@lauricka No dovolte?S kym si myslite ze sa bavite?!Vy ste kto aby ste hodnotili moju komunikaciu?Nejakym sposobom sa vas osobne dotkla??Tak sa laskavo starajtebo seba a nie do komunikacieni inych ludi!
@autorka keď si rozhodnutna si ju dat, tak nemáš čo uz riešiť... je to asi debata typu CR ano/nie. Niekto to berie ako "banalitku", aj keď je to veľká operácia brucha. Mam kamosku, ktorá mala po CR komplikácie, druha bola úplne v pohode. Každá sme ina, kazde telo je ine. Ja som prvú mala s EPI, druhú bez (nestihlo sa) a môžem povedať ze za mna teda určite áno. Ale je to v podstate každej osobná vec.
Ja som rodila bez, lebo som ten typ, ktory veci berie tak nejako, ako pridu. Netuzila som rodit vo vode, zavesena dole hlavou, nechodila som na predporodnu pripravu hopsat na fitloptach. Rano som prisla do porodnice, na obed odrodila a bolo. Na ziadne extra utrpenie si nespominam. Keby som isla rodit este raz, rovnako idem bez.
@lauricka Ja som počúvala svoje telo a preto som si epidurál dala. Keby si ho nedám nemám silu tlačiť a asi tam bolesťou odpadnem. Pre mňa je epidurál niečo úžasné.

strach z vedlajsich ucinkov alebo zla skusenost vedie zeny k tomu aby si epi nedali ...tie co mame dobru skusenost to budeme len ospevovat (patrim medzi tie zeny) ...