icon

Domáci pôrod: Výhody a riziká pre mamičky

marcelina23
30. nov 2023
Strana
z2
zuzi0911
30. nov 2023

Za mňa riziko...ale ak máš ig je tam mamička Pavlína tkach a ona rodila doma cca pred mesiacom...skus pozrieť

domka222
30. nov 2023

Za mňa nie. V nemocni je hneď k dispozícii vybavenie pre novorodenca aj mamičku, ak by sa niečo pri pôrode skomplikovalo. Ale ak to chceš podstúpiť, je to na tvojom zvážení

veklipo
30. nov 2023

Mala som pri pôrode dulu, ale rodila som v pôrodnici.
Za mňa pôrod doma určite nie.

nika11103
30. nov 2023

Pozrite si film Úlomky ženy alebo tak nejak nebiem ako sa to presne vola .
Za mna je to jednoducho nezodpovednosť v dnešnej dobe a hovorte si kto chcete čo chcete a nechápem tie , ktoré sa na to dobrovoľne podujmú. Ale samozrejme každého vec a každej dieťa .

tamtumdo
30. nov 2023

@marcelina23 mám jednu známu,ktora.rodila doma...pôrod ok,všetko zvládli,v poriadku....len treba myslieť aj na vec druhu....a to sú tie popôrodné vyšetrenia....jej muž nadával mal toho dosť.....tým že nerodila v nemocnici....tak na všetky vyšetrenia musela dochádzať...a že ich bolo hodne...lietali hore dole s novorodencom...ja neviem ja som vďačná že že všetko mu spravili na jednom mieste.....nemusela som okrem.pediatra nikam....toto behanie by som nechcela...bola som rada že mám kľud,som doma a nemusíme nikam chodiť....tie behačky po našich poliklinach by som nedala...moji malí kolíky...veeela plakali,všade vrieskali pre brusko,mala som pocit že každý na mňa pozerá, že neviem utíšiť dieťa....aj pár poznámok som si vypočula....asi hormóny,teraz by mi to bolo jedno....mala som fakt stres keď som mala ísť k pediatrovi a na kontrolu kĺbov....mne toto stačilo...kam sme prišli tam vrieskal😂😂😂....ja aj keby som som mohla rodiť normálne.....tak stále by tak viselo vo vzduchu čo ak?čo ak nastane niečo?neriskoval by som život dieťaťa,kvôli svojmu ,,pohodliu". Áno sú niektorí lekári hnusný,prístup nula....ale.kde je bezpečnejšie pre dieťa ako v nemocnici?

lelelienka
30. nov 2023

Neblazni, v 21 storoci nie je ziaden dovod takto riskovat!

martinka13
30. nov 2023

V žiadnom prípade. Obrovská nezodpovednosť a riziko.

lenkakamen
30. nov 2023

@marcelina23 ak chces ohrozit seba a dieta kludne... ja neviem ci tie zeny v porodniciach tyraju abo co ze chcu rodit doma s dakou zenskou sarlatankou co nema ziadne vzdelanie... sesternica je mudr a nedavno sme sa bavili o tom ...zena laik absolutne ani len netusi ake komplikacie mozu nastat pocas a po porode...napr. taka embolia placenty a pod...ja keby som sa rozhodla rodit moje prve dieta doma tak uz nezije abo by som sa starala doma teraz o leziaka... ja by som dala preplatit matke vsetko poistovni ak by sa daco stalo a museli by utekat do nemocnice...

tani777
30. nov 2023

@lenkakamen a si predstav,ze existuje aj prekotny porod,kedy zena naozaj chce ist do porodnice,a nestihne..ako bude kto dokazovat,ze zena chcela rodit doma,alebo len nestihla? 🤔

Ja som sice zdravotnicka,ale sla by som kludne do domaceho porodu..samozrejme,ak by bolo tehotenstvo fyziologicke..kolko ludi,tolko nazorov..ked,tak si skus nastudovat zahranicne (staci ceske) stranky-porodne asistentky,duly..ak chces rodit doma,musis byt pripravena na X veci..ale da sa to,kopu zien tak rodi,a neriskuju 🙂

lenkakamen
30. nov 2023

@tani777 sla by si... a preco si teda nesla pri svojich detoch?

bluka2
30. nov 2023

Ja som mala 2 a boli fantastické, krásne zážitky

maranco
30. nov 2023

@marcelina23 kedysi sa rodilo doma.

Ešte za prvej republiky aj pár rokov po druhej svetovej vojne nebolo na Slovensku nič výnimočné, ak žena pri pôrode zomrela, pretože sa jej nedostalo dostatočnej starostlivosti už počas tehotenstva alebo pomoc prišla neskoro.

Napríklad v krajinách subsaharskej Afriky je šanca, že žena neprežije pôrod, 1 : 36. Napriek všetkým opatreniam, programom, vzdelávaniu a lepšej zdravotnej starostlivosti denne zomrie pri pôrode 830 žien. Viac ako 90 percent z nich pochádza z rozvojových krajín.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že takmer všetkým týmto úmrtiam sa dalo zabrániť, lebo problémy, ktoré k nim viedli, dokáže medicína zvládnuť.
https://dennikn.sk/562686/aj-dnes-zomrie-vo-sve...

tani777
30. nov 2023

@lenkakamen isla by som teraz prave preto,ze uz mam skusenosti a viac veci nastudovanych..ako zdravotnicka som pri prvej doverovala prave zdravotnikom,ze vedia co a preco robia..a kedze som zazila vsetko to,co sme sa ucili,ze sa uz nerobi,tak som bola ohromne sklamana a pri druhom tehotenstve som si zistovala plno inych informacii..druhu som chcela rodit doma,no odhovoril ma manzel,ktory sa na to necitil..a ked bol pri druhom porode,a videl ako to prebieha prirodzene,kedy nikto do porodu nezasahuje,(kedze porodnik tam bol naozaj len ako pozorovatel,nic nerobil,akurat ma skontroloval po porode)..tak sa tiez vyjadril,ze ak by sme mali tretie,bol by v pohode aj s domacim porodom..

nika11103
30. nov 2023

Ja som bola hospitalizovaná už v nemocnici 11 deň pred pôrodom len pre to , že som mala vyšší tlak , nič hrozné, ale zachránilo mi to dcéru . Na pasoch mala tep okolo 200 takze okamžitá sekcia . Doktor hovoril , že to bolo tesne tesne kebyže som doma ani o tom samozrejme neviem a malinkej mohlo zlyhať srdiečko . Brrrrr . Ale každopádne ak sa rozhodneš držím palce nech ste obe v poriadku .

tamtumdo
30. nov 2023

Máme taký príbeh v rodine...asi 20 rokov do zadu.Male celý život 50 kilove žiena čakala dvojičky, Bývajú v susednej republike,niekde na konci sveta, v podstate väčšina domov je na ,,samote"....Prišlo to na ňu o 2 týždne skôr, muž odcestovaný v zahraničí, vonku zima,sneh,kalamita, nemala sa ako dostať do nemocnice,ani sanitka k nej,ani mama ktorá bývala,najbližšie, tak nakoniec porodila sama doma, vo vani dvojičky❤️,mama pôrod nestihla,sanitka prišla pár hodín po pôrode .... Dala to na pána ...našťastie všetko dobre dopadlo...ale v jej prípade to bola nevyhnutnosť...nemala inú možnosť 😉

maminkadeticiek
30. nov 2023

@tamtumdo Toto je na traumu.

tamtumdo
30. nov 2023

@maminkadeticiek prečo myslíš?nechápem?

ivangeline
30. nov 2023

Nie. Jeidne,ze rodim uz 4...5...a vsetko bez konplikacii bolo pred a je aj pocas. Napr. teraz by som doma rodila. ;)

aiana24
30. nov 2023

@marcelina23 pozri na FB skupinu Domaci porod

maminkadeticiek
30. nov 2023

@tamtumdo Tak s odstupom 20 rokov si moze clovek ktory to nezazil na vlastnej kozi usmevne povedat ze "no a zvladla to 😊". Ale predstavit si pocity a bezmocnost v bolestiach tej zeny v takejto chvili.Absolutne sama,v ohromnych bolestiach,to vsetko x 2,bez pomoci kohokolvek,so strachom a zodpovednostou za deti...Ano robila nieco,na co bola fyziologicky predurcena,co musela v tej chvili,ale...Toto je tak silny vyhroteny zazitok a podla mna svojim sposobom aj trauma,ktora nemoze ostat len tak bez akychkolvek nasledkov na psychike.

bluka2
30. nov 2023

@maminkadeticiek alebo ju to naopak posilnilo, že dokáže to, co si ani nemyslela, že dokáže

majlo1234
30. nov 2023

Tiez som tomu bola naklonena. Az kym znamej takto neumrelo doma babatko, tiez nechcela do porodnice a udusilo sa v porodnych cestach. To je riziko, ktore po 9 mesiacoch tehotenstva ozaj nechcem podstupit.

sissy27
30. nov 2023

@marcelina23 dobrovoľne a plánovane to podľa mňa žiadna žena pri zmysloch nespraví... je to obrovské riziko, že sa niečo nepodarí a vyhasnú dva životy... a úprimne, ak už sa niektorá rozhodne takto riskovať len kvôli "krásnemu zážitku" alebo prečo to vlastne robia, tak nech potom nechodí k lekárovi nikdy. Ak jej neboli lekári a nemocnica dosť dobrí pri tom najzávažnejšom prípade, tak nech nezaťažuje zdravotníkov ani s inými vecami.

nika11103
30. nov 2023

@sissy27 moje slova . Tie “krásne zazitky” dnes uz sú fakt cez čiaru ….

zuzinka888
Autor odpoveď zmazal
tamtumdo
30. nov 2023

@maminkadeticiek ako rozprávala...povedala si len že kľud,nič sa nedá robiť,ideme nato,zvládneme to..hovorila že adrenalín bol vysoký,ale že strach nemala, nejak sa ,,vedome" ukludnila,vedela že nemôže panikáriť,že nevie či pud alebo niečo, ale bola úplne kľudná,pripravila si to čo ju instruovali cez telefón....ani na sekundu, že ju nenapadlo,že niečo môže zle.dopadnut...ze nechápe,ale.ze niečo sa v nej zaplo a proste šla nato, úplne kľudne prirodzene,v tichu...nemá ani traumu ani nič,nakoniec je rada že takto porodila,že kľudne zas,.ale je pravda...že nie každý sa vie prepnúť do takého módu...a nespanikárit...keď sa nad tým zamyslím,tak ja z takého ,, zážitku " mám traumu na sto pro...

paciko9
30. nov 2023

@marcelina23 za mna mie neohrozim seba a uz vobec dieta. Jedna znama rodila doma do bazen porod nepostupoval, rodila uz cez 48 hodin. Dula tiez uz nevedela,ze co tak zavolali sanitku. Lekar im povedal,ze prisli v hodine 12stej. Inak by obaja posli.

lenkakamen
30. nov 2023

@tani777 ako zdravotnicka by ste teda mohla vediet ake komplikacie mozu nastat🙄tym by som sa radsej ani nechvalila... to ze ste s manzelom sledovali ako prebiehaju vase 2 porody vam nikdy nezaruci ze 3 .porod sa neskomplikuje...ja som.mala.krasne fyziolog.tehotenstvo a nastala panoka stres na sale a rychlo sekcia...

mia247
30. nov 2023

Bohužiaľ poznala som mamičku ktorá sa pre to rozhodla a neprežila ani ona ani dcérka.....

zuzi0911
30. nov 2023

A ešte by som chcela aj fyziologické tehitenstvo môže skončiť fatálne...nik nevidi dnu ...môže sa placenta odlucit ,moze nastat embolia plodovou vodou (žiaľ aj v nemocnici niekedy sa mamička nedá zachrániť, no doma by šanca uz bola nulova),masívne krvácanie ved estecsj po porode je zena 2 h na sake pod kontrolou ...... dieťa sa zasekne v cestách vtedy na SC je neskoro a doma ho ťažko vytiahnu,či pridelené dietatko kedy treba rýchlo konať, inkubátor atd ... ..proste tých rizík je xy a stale ma niekto potrebu riskovať...a navyše naozaj chodiť po nemocniciach s novorodencov?! Neviem proste ,hlava mi to neberie ...

Strana
z2