Dôvody na pôrod bez zazmluvnenia lekára?
Co vedie ludi k tomu ist rodit bez zazmluvnenia porodnika?
Sami lekari a aj kamaratka porodnicka mi povedali, z je to zbytocne. Odrodi ta kazdy co tam je. Mi to pride ako zvlastna otazka. Ja nechapem preco by som riskovala, ked nebudem mat zazmluvneneho lekara. Dost zbytocna tema.
Ja som nezazmluvnovala, chcela som rodiť mimo Slovenska. No skomplikovalo sa to a skončila som v slovenskej nemocnici, rodila som mesiac pred termínom.
K pôrodu mi prišiel lekár, ktorého ospevujú ženy či tu na mk, či v lokálnych FB skupinách, že lepšieho niet, je ho je problém aj zazmluvnit, lebo k nemu je normálne čakacka. No a ten ten lekár mal zrovna službu a za mňa nič moc. Spravil čo treba, to nehovorím, ale keby som za to mala zaplatiť 500€, tak si asi trieskam hlavu že som tie prachy mohla vyhodiť aj von oknom a efekt by bol úplne rovnaký. Zato tam boli lekári, na ktorých som nič pekné predtým nečítala, až som sa bála ich stretnúť po prečítaní recenzií od žien a ti boli megasuper, skvelí. Takže preto by som si ja osobne nikoho, koho nepoznám a ku komu mám extra špeciálnu dôveru kvôli niečomu určite nezazmluvnovala. V mojom prípade to určite nebolo o peniazoch, ako píšem, chcela som si zaplatiť za pôrod v zahraničí.
K zazmluvneniu vedie strach a obavy. Nic ine by som za tym nehladala. Je az smutne, ze niektore zeny maju pocit, ze musia zaplatit extra aby mali pocit bezpecia a dovery pocas porodu. Zazmluvnenie chapem, ked chce zena cisarsky rez. Dohodnut si lekara, termin a je to. Pri prirodzenom porode si nedokazem predstavit co lekar moze spravit extra.
Prečo je to pre teba riskantné? Jednak preto, lebo môj gynekológ nerobí v nemocnici, je ambulantný. .a jednak preto, lebo nemám doma tlačiareň na peniaze. A aj preto, lebo som si pred pôrodmi platila zdravotné odvody. Celkovo nevidím dôvod. Dva porody som prežila na antolskej bez zazmluvnenia. Jeden zly a jeden dobrý pôrod. . Ale to mohlo byť aj so zazmluvnenim. A inak ešte dodám - mám v okolí dve ženy, o ktorých viem, že platili pôrodníka. Reálne to bolo tak, že im pôrod vyvolal vtedy, keď mal službu...
ja osobne preto, lebo miesto davania energie a penazi do toho “ kto to za mna odrodi “ som sa sustredila nato aby som mala co najlepsi mindset nastaveny nato ze musim pocuvat svoje telo pri porode, a byt nastavena tak ze moje telo mi povie najlepsie co robit a kedy, miesto spoliehania sa na ludi okolo. A podarilo sa, mala som porodene za 3hodiny od odtecenia vody, bez akehokolvek zasahu v podobe liekov, epiduralu ci prasknutia vody, dokonca aj poranenie bolo prirodzene a nie epiziotomia. 🤷🏼♀️ Jakmile budes doveru davat do lekarov a sestier, bude to tazsie nez by mohlo byt ak by si pocuvala svoje telo.
Počas prvého pôrodu som mala veľké šťastie na pôrodnika. Áno, odrodíš si to sama, ale on vyžaroval neuveriteľný pokoj, kľud, vďaka nemu som cítila, že je všetko v poriadku a nebola som v strese. Druhýkrát som už chcela cielene iba jeho, a našťastie sa mi to podarilo. V deň môjho druhého pôrodu rodilo extrémne veľa žien, bol tam chaos, stres, veľa sekcií, službukonajúci lekár nič nestíhal...keby som nemala zazmluvneného jeho, nikto by o mňa ani nezakopol, a ktovie ako by to dopadlo, lebo bol to ťažší pôrod, vyvolávaný. Keby boli iné konštelácie, aj ten službukonajúci by bol možno ok. Už asi závisí, nakoľko veríš sebe a svojej vnútornej sile pod tlakom. 🙂
Rodila som 3x ...prvý krát ešte pred 15 rokmi ...nemala som očakávania...priorita bola nech dopadne všetko najlepšie a hlavne,aby sme to v zdraví dali ...verila som personálu a tak sa odvíjal aj moj porod ,ktorý napriek vyvolavaniu bol úplne nadherny ...mohla som chodiť,mohla som byť s muzom ,mohla som kričať,plakať,smiať sa ...Dr končila služba,ale ostala až ma nestresuje iným dr ....
A pri ďalších pôrodoch som tam išla opäť s vierou v úžasní personál,verila som im a opat to dopadlo na výbornú a opäť to bol vyvolavany porod ....
No a do tretice? Napriek ťažkému opäť vyvolavanemu pôrodu si opäť nesiem iba krásne spomienky ...
Pri druhom sa ma pýtali ci mi k pôrodu zavolajú dr co mi odrodila prvé dieťa..nechcela som ...lebo tam všetci boli a sú naozaj úžasní....
A teda rodila som 15,13 a 1 rok dozadu .....
Bolo tu spomenute, ze peniaze na porodnika nedaju ale na svadbu 30 tisic ano. Ze toto im nie je luto vyhodit. Ale tak ako tu uz bolo spomenute, to ani nie je o tych peniazoch velakrat....Nuz a pokial viem zena co toto pisala, ze ju vyjde svadba tolko pisala aj preco. A to preto, ze ju bude robit v 2 krajinach len tak mimochodom. Inak sa bezne az tolko nedava za svadbu. Videla som tu diskusiu a teda takato suma tam tusim bola iba raz. A ked niekto chce nech da aj 50t alebo ked nechce, nemusi mat svadbu vobec. Tak ako ked niekto chce nech si zaplati porodnika/PA/dulu. Nevidim na tych mamickach nic zle ale nevidím nic zle ani na tych co si nezaplatia. A ani mi to nepride riskantné ( aj ked jasne, su zrejme rozne situacie, ale to plati aj opacne ). Aj ja som pocula rozne negatívne skusenosti zo zazmluvnenim. Bola som proti, ani som o tom nechcela pocut, ze naco. Ale jasne ku koncu tehu som bola taka, ze sak mozno aj ano, lebo same hrozostrasne pribehy som citala a bala som aby ma nenechali trapit a podobne. Na poradniach v nemocnici som mala super doktora. Aj som sa ho pýtala. Odpoved bola, ze velmi rad ale sam nevie co bude. Mal mat kongresy,.choroby možné, atd atd. Ked som rodila dozvedela som sa, ze robil akutnu covidovu sekciu a utekal na sal. Mna nechali s dr, ktora ma prijimala a teda ako som uz spominala vyssie bola som max spokojna aj s dr aj s PA. A to na Antolskej, na ktoru mam pocit, ze ani dobru recenziu najst neviem 😃🙈 a ja som bola spoko a aj zmane. Ako tu uz bolo spomenute. Velakrat ten lekar nepride, ponahla sa, je unaveny lebo taha sluzbu atd atd. Kamoska, ked rodila, cakal porodnik na primara co povie 🤷♀️ Ale ako pisem kazdeho vec. Chapem mamicky, ktore sa boja, chcu mat istotu alebo maju za sebou traumaticky zazitok a robia vsetko mozne aj nemozne aby mali aku taku istotu. Ale fakt je ten, ze zial, aj ked je zazmluvenny vyjsť to nemusi. A nerobi to znej lepsiu mamicku ani horšiu. Tak ako to nerobi z tej,.ktora si nezazmluvni a ani by som netvrdila, ze radaej daju za svadbu ako za lekara, ktory privedie dieta na svet...ze to im je zrazu luto..vo svojom okoli ani tusim nemam ziadnu, ktora by mala zazmluvenenho 🤷♀️ to im všetkým bolo luto ? 😃 nrch sa kazdy rozhodne so svojim najlepsim vedomim a svedomim, tak ako chce, ako to citi. A hlavne, nech na konci je zdrave babo a zdravá matka
A prečo by si mali?nechápem 😃
rodila som 2 krat, vzdy v inej porodnici a ani raz som si nikoho nezazmluvnila (financie mam, to nebol dovod) a vsetko bolo uplne v poriadku 🙂 takze za mna je to uplna zbytocnost platit niekomu.
praveze som sa na to vzdy divala takto : lekar ktoreho si zazmluvnim moze mat prave volno (a chce mat volny den a pokoj, mozno je na nejakej oslave, vylete s rodinou ....) ked to na mna pride, zavolaju mu ze ma prist do nemocnice aj cez jeho volno, tak pride ved musi, ale rychlo to vybavi aby zas mohol ist cim skorej prec a pokracovat v svojom volnom dni 🙂
ani raz som to neolutovala, ze som si lekara nezazmluvnila. predsa vzdy je niekto v nemocnici kto pracuje
Tiež som nemala zazmluvneného pôrodníka.Rodila som 2x. Išla som rodiť do tej nemocnice,kde som dôverovala personálu,lebo som počula z viacerých strán dobré referencie.A stretla som sa tam s ľudským a profesionálnym prístupom.Boli sme v dobrých rukách, dôverovala som im. A manžel bol pri mne.Pred prvým pôrodom som absolvovala aj predpôrodnú prípravu.Všetko je o psychike,ako sa žena na pôrod pripraví.
4 pôrody bez zazmluvneného lekára. Viedla ma k tomu dôvera, že ktokoľvek bude prítomný pri mojich pôrodoch, urobí všetko najlepšie, ako vie.
Ja som nevidela dovod si ho zazmluvnit - keby mam nejakeho co dobre poznam a verim mu ze je super vo svojom odbore mozno. Skor som si vybrala nemocnicu kde chcem rodit, a verila som tomu ze doktori tam vedia spravit dobru robotu. Rodila som dva krat, za mna vsetko ok, ale viem ze toto je velmi individualne-
Zazila som z okulia prípady, kedy bol personal hnusny, lebo však vy budete cakat až na dr.XY, a tak nemohol ani prstom,nevsimali si pacientku. Alebo sa stalo,že aj tak nemohol,choroba, zapchy na cestach atď,takže na co 🙂 ved doktori sú dobri, ak ma niekto pochybnosti,nech ide do inej nemocnice a ani tam to nemusí byť zaruka bezproblemoveho priebehu.
Nezazmluvnila, pretoze som doverovala kazdemu, ktory tam robil v tom čase. Pri prvej sekcii som natrafila na super odbornika operatera a sekundoval mu velmi mily mladsi dr., ktory uz odisiel do nemecka. Pri druhom to boli tiez skuseni dr. dvaja chlapi, nebol ziaden problem.
No, ono to ma vsetko pre a proti. Ja som si pri prvom nezazmluvnila, hovorila som si, ze to je jedno a spravali sa tam ku mne ako k odpadu a "rodila ma" nejaka mlada zaba, hadam 25rocna, posobila nekompetentne a bezradne, ale teda sekcia bola pre nu to jedine vychodisko, ktore si zo skoly pamatala. To ma strasne nastvalo. Dalsie razy som si zazmluvnila a ofukovali si ma tam. Nebolo mi luto tych penazi. Ludia minaju aj na vacsie hovadiny. Teraz som videla reklamu na porodnicu Bory, program Nateo, uz tam zacali tahat peniaze cez 1000 eur za hluposti... takze... kazdy nech si zvoli co mu vyhovuje
Ja som rodila 3x naposledi dvojičky a ani ma nenapadlo zazmlúviť lekára aj keď som mala plánovanú sekciu ktorú s mojím lekárom naplánovali tak aby aj on vtedy mal službu a mohol byť pri tom .Začo som mu nesmierne vďačná do konca života.Ale zazmlúviť lekára za x stovky eur je podla mňa zbytočné.V nemocnici kde som rodila všetky deti pracujú naozaj dobrý lekári takže som im stále verila že svoju prácu robia dobre, vždy som bola spokojna.Tak tiež na šestonedeli,novorodeneckom všetky sestričky,sanitárky boli milé.
Caka ma 3 pôrod a ani som o tom nerozmyslala, na co je to vôbec dobre?
Myslím že zazmluvnit si pôrodníka je blbosť. Začneš skormrodit.nieco.sa zvrtne a doktor bude niekde mimo tak čo.budes riešiť a čakať toho svojho ? Myslím že nie. Sú to vyhodené peniaze.
Absolutne ma nezaujímalo dohadovat si niekoho konkretneho. V porodnici ktoru som si vybrala som vedela ze pracuje novy personal, nove doktorky (recenzie a skusenosti sa dali a stale daju dohladat online/fb tehotenske/materske skupiny, navstevy porodnice + info sa dali taktiez vopred vybavit ak by som to potrebovala), takze mi fakt bolo jedno kto z nich bude mat sluzbu. Aj tak celu dobu pri mne boli sestricky a doktorku volali az na "finale" cca to vyslo tak na polhodinku. Vsetci porodnici ktorí tam pracujú, predsa vedia co maju robit. A ci si vyberiem konkretneho ja, alebo mi ho urcí náhoda.... nevidim v tom rozdiel. Pocas poradní som tam zazila viacerych,spravanie ludské, vybavenie kvalitné, priestory zrenovované, strava ok, vzdialenost od bydliska 15min.. To boli veci ktore mna zaujimali.
kamoska si zazmluvnila primara. Prvykrt ju to stslo 300 a druhykrat 450. S co dostala? Nadstandardnu izbu kde mohol byt s nou otec deti, sice je debil ten primar ale ku nej sa spraval ako cukrik.
A na čo by som si ho akože zazmluvňovala??plat majú.. porodiť musím...tri krát som rodila s doktorom čo mal zrovna službu a všetko prebehlo ako malo...🤷tak nechápem na čo by som ešte mala niekomu dávať peniaze do vrecka, keď to musí spraviť aj bez toho 🙈taká sprostosť do neba volajúca 🤷
Chudoba. Mala som vzdy zazmluvneneho porodnika a nelutujem. Ovela lepsia staroslivost aj po porode
@mentolka12 Nadstandardna izba nema so zazmluvnenym porodnikom nic spolocne. To sa riesi mimo toto
@mircalla ale v tejto nemocnici to ma vplyv. Vlastna skusenost a skusenost dalsich mamiciek. Ak chceli nedalo sa lebo nie je zazmluvneny primar.
Čo by sa tým zmenilo keby som mala zazmluvneného? Nič. Istota? Aka...v nemocnici je predsa vždy niekto kompetentný.
Ak by som mala problémy v tehu, alebo s dieťaťom by bolo niečo zle tak by som rozmýšľala že chcem väčšiu kapacitu pri pôrode.
Ale inak...peniaze viem dat aj inde...a za tie nervy či príde dr či nepríde či stihne...mi to vôbec nestojí.
@mircalla u nás v pôrodnici je to uuuplne bežné, že primarove pacientky majú nadštandardnu izbu, a bežné pacientky nie. Keď som tam bola ja, pýtala som aj ja a aj xy žien o tie izby, aj keď neboli obsadene, čakalo sa na primarove pacientky, čo ak by začali rodiť keď tam ja budem ubytovana. Tak radšej boli volne 🤦♀️

No ja som si napriklad nezazmluvnila nikoho po tom, co som pocula rozne negativne skusenosti. Napriklad zena zacala rodit, lekar bol na ceste a ini lekari ju odmietali vysetrit, lebo nechceli mat problem, ze sa starali do remesla kolegovi. Dalsia znama mala zazmluvneneho lekara, co siel na dovolenku. Tak tesne pred odchodom na dovolenku zacali vyvolavat porod, sak uz bol termin. Absolutne to nepomohlo, skoncilo to zivot ohrozujucim stavom a akutnym cisarskym rezom. Mozno stacilo par dni pockat, ale to uz by bol lekar na dovolenke. Takze nie je to az take jednoduche.