Druhý pôrod - vytlačenie dieťaťa
Ahojte, mozno pre vas smiesna otazka.
Prvy porod som mala 2 roky dozadu, nevedela som svoje dietatko vytlacit tak mu dopomohli vexom. Dlho som tlacila, ale necitila som uz ani kontrakcie, len strasny tlak vsade dole a nevedela som ho vobec ovladat, ani seba.
Caka ma o par mesiacov druhy porod, a tak som sa chcela spytat Vas, ktorym nemuseli na konci dopomahat vexom, alebo inak, ake to vlastne je ? Co by som mala citit ? Ja som mala pocit ze tlacim tlacim a nic sa nedeje, dookola to iste a aj tak maly zostával na mieste. Obavam sa toho isteho :(. Mala som dva velke nastrihy..
Pred tlacenim som citila, ze mi ako keby bolo treba na velku. Dala som sa do takej polohy, ze som klacala a drzala som sa rukami horneho lemu postele. A akonahle zacala kontrakcia, vtedy som tlacila. Necitila som, ako sa posuva dieta dolu, ale citila som, ako zacala naliehat hlavicka a ako vysla postupne hlava a ramena.
Hlavne si najdi dobru polohu a uvolni sa. Ked si v krci, nepojde to. Tiez som mala prvy porod strasny a dieta sa pridusilo. U druheho som sa nejak nastavila v hlave, ze to pojde a slo to. Prve som rodila v polohe lezmo a nohy hore. Druhe som rodila v tom klaku a mam pocit, ze gravitacia dost pomohla. Drzim palce
@anonym_autor ahoj, úplne ťa chápem
Ja som tiež nevedela tlačiť ,pri prvom pôrode
Pri druhom pôrode som sa presne Bala,že čo ak znovu nebudem vedieť.
A nevedela som
Ja keby mám ísť tretí krát,verím ,že neviem ako tlačiť
Všetci pri pôrode hovorili : tlačte ako na veľkej potrebe , veď tlačím ,halooo
Nie zle,netlačte do hlavy,ani do brucha ,ale ako ,keď ste na veľkej ,halooo tlačiim...
No otras,dodnes nechápem,ako inak by som mala tlačiť
Pri oboch pôrodoch mi pomohla asistentka a tlačili mi na brucho
Pri prvom som bola nastrihnuta od hora az dole (obrazne, proste vela), maly bol velky. Proste mas pocit ako na velku potrebu, najskor som nechapala co mam citit, ake tlaky, ale potom clovek pochopi. 😀 Ako ide kontrakcia, vtedy treba tlacit. Pri druhom synovi, to iste. Nenormalne tlaky na konecnik a sama som citila ako ide von. Sestricka mi hovori, ze este netlacte, ale ja som netlacila, sam isiel von. Az ked sa pozrela pochopila, ze uz je to tady. 😀
@anonym_autor skus anibal, nie trenovat roztiahnutie vchodu, ale cisto len pre pocit ako "tlacit" a ktore svaly zapojit/uvolnit
@anonym_autor mala som epidural a kto povie že nevie pri epidurale kedy tlačiť tak to je hlúposť... Teda ja som jasne cítila kedy mám tlačiť akurát to bol taký tlak ako na veľkú. Na asi 10 zatlačení bola vonku , 4400 samozrejme s nástrihom ....
@anonym_autor pri prvom som tiez necitila ani kontrakciu, ani malu, pri druhom som bola uvolnena, trenovala som dychanie podla hypnoporodu, trochu aj s anibalom, a v podstate babatko v zavere vyslo same cez hradzu, iba som sa uvolnila dole, kricali mi netlacte, aby ste sa nepotrhala, ale predtym hlavicka zasla za lem krcka v polohe kedy som sedela nad naparkou, cize take cosi ako sed na siroko s opretim hlavy o postel, az potom som vyliezla na kozu. Bol to ovela vedomejsi porod ako prvy, tam som bola uplne zmatena a zahltena bolestou, nevladala som sa sustredit a predychat kontrakciu (tj. Byt uvolnena pocas nej, co urychluje otvaranie)
Tak pri pôrode by si mala cítiť bolesť a tlak, pokiaľ si nenechas pichnúť epidural a už po prvom pôrode si dostatočne trvalo roztiahnutá, takže by to malo byť o to ľahšie.
ja som teda popravde pri tlaceni necitila ziadnu bolest mimo kontrakcii, zrejme som mala tak vysoky adrenalin, ten tlak na velku potrebu je signal, ze babo ide von, ale mimo toho na sale absolutne nic iba kontrakcia a vtedy som tlacila 🙏 ani ked vysiel, ziadny rozdiel, iba prestali kontrakcie 🤷♀️
@anonym_autor pri mojom prvom pôrode tiež použili vak.extraktor, samozrejme som bola zasita zvnútra,zvonka, nič príjemné. Teraz v septembri som rodila po necelych troch opäť, a to bola úplne iná skúsenost. Išlo to oveľa ľahšie a samo, žiadne nástrihy, dieťa som vytlačila fakt rýchlo. Ale bola pri mne super sestra aj doktorka, navigovali ma ohľadne dýchania a kedy potlačiť. Ako ti píšu baby, tlac presne tak, akoby si šla na veľkú.
Pri prvom mi to tiež nejako nešlo, mala som pocit že tlačím na maximum a posun malý, dlho to trvalo a tlačili mi na brucho... Pri druhom to bolo oveľa lepšie a rýchlejšie, aj ma chválili že mi to super ide 😅 rozdiel by som opísala asi tak, že som sa oveľa viac uvoľnila, nebola som v takom kŕči ako prvýkrát.. cítila som tlak, tak som čo najviac uvoľnila panvové dno a tlačila
Prvy porod som mala rovnaky ako ty - tie pocity pri tlaceni, neslo to. Sestricka sa mi zvalila na brucho a tak dieta vytlacila (viem, ze sa to nesmie robit, ale prax je ina a ja som vtedy bola mlada a vystresovana, napichana oxytocinom). Druhy porod bol uplne iny - mala som najlepsieho porodnika pod slnkom, uplne prirodzeny porod, ziadny oxytocin. Sice brutalne bolesti, ale kazdu kontrakciu som citila a vedela som, kedy tlacit - na tri zatlacenia bolo dieta vonku. Takze ak bol prvy porod hrozny, neznamena to, ze aj druhy taky bude. Treba sa na to len nastavit a pripravit si vsetko tak, aby si bola v co nejmensom strese.
Prvu som mala sekciu. Dalsi porod prirodzene ale isla dcera zle tak si ju dr "nasmeroval" vakuom aby lepsie vysla.
Treti bol najvacsi ale najlepsie siel von. Bez vsetkeho. Uz neviem pri ktorom ma upozornili ze nemam tlacit na brucho ale na konecnik. Toto maj v hlave 😉
@anonym_autor prve vyse 40 min tlacenia, modre dieta, zmakla som to ltt, inak by museli pomoct, bol zaseknuty o kost. Druhe dieta rychly 3,5 hod porod a tlacenie 10 min cca, ta doslova vyletela c len ju sprajclo, otocilo a museli ju zhora otocit, ako ju uvolnili, tak vyletela zo mna tak, ze dopadla do ruk, ako ked hras americky futbal 😂zial tam to niekde aj pokracovalo a hned ju behom niesli ako taku loptu na Neo 😀🙈 Ale dobre to dopadlo, len proste isla moc rychlo a dostala z toho nejaky stres. Niektore deti su premotivovane. Dve hodky po porode uz som stala pri inkubatore a behala mne dost pomohlo epino, to clovek sa na tom nauci to dieta dat von.
Ja som dopadla rovnako. Mne vravela nech tlačím na kontrakcie. Ale tie mi vôbec nechodili. Od začiatku do konca som mala medzi nimi veľmi dlhé rozostupy. Necítila som ani ten spomínaný pocit na veľkú, tlak, vôbec nic...
Vôbec to nešlo bez kontrakcií tlačiť, nakoniec malej začali klesať ozvy, čiže rýchlo vex, sestrička bez brucho, no hrôza...
Tiež mám z strach z druhého pôrodu síce tehotná nie som, ale neviem či si trufnem ešte prirodzene ak raz náhodou...😐
@blaazi
@anonym_autor presne tak, skus anibal, vôbec nie kvôli tomu, aby si na cvičila vo najviac cm, ale vyslovene len na na trénovanie správneho tlačenia. Tiež som pri prvom pôrode nevedela správne tlačiť, pred druhým som trénovala s anibslom (ale len tak obvod max 22-25 cm), aby som si teda na trénovala správne tlačenie. A pri samotnom pôrode to šlo potom oveľa lepšie.
@anonym_autor ja tiež odporúčam aniball a nerodiť na chrbte
@anonym_autor všetci radia tlačiť ako na veľkú, no ja nesúhlasím.... tiež odporúčam anibal, a vypudiť ho/ nie vytlačiť, zľahka s výdychom.
Ahoj, ja som teraz v pondelok rodila doma s pôrodnou asistentkou. Kontrakcie na tlačenie by som opísala ako potrebu tlačiť najprv konečníkom, potom vagínou a nakoniec aj močovým otvorom. Tlačenie u mňa trvalo asi 2 h, čo je už veľmi dlho, ale som rada, že na mňa nikto netlačil a bolo mne aj bábätku dopriate dostatok času. Striedala som sedenie na wc a na kolenách s opretím rúk a hlavy o posteľ, až kým nevyšla časť hlavičky a neostala vonku aj mimo kontrakcií. Potom som už tlačila v stoji, opretá o manžela. Ku koncu bola tá bolesť a tlak také silné, že už som nevedela, čo ďalej, ale povedala som si, že už musím za každú cenu, tak na niekoľko zatlačení hlavička vyšla a potom aj zvyšok. Určite odporúčam kurz hypnopôrodu, nie som síce na ezoteriku, ale to dýchanie mi pomohlo zvládnuť otváracie kontrakcie tak, že boli asi ako veľmi zlá menštruácia. Tiež si myslím, že je dobré mať pri sebe dulu alebo niekoho iného asertívneho, kto bude komunikovať s personálom, aby vás nerušili a aby bol pôrod bez zbytočných zásahov a urýchľovania. Môj pôrod bol celkovo dosť dlhý, pretože mám nezvyčajne dlhú hrádzu (o čom som predtým nevedela) a ešte bola komplikácia so zostúpením bábätka cez krčok, čomu sa pomohlo vhodnou polohou, kedy aj praskla voda. Vďaka tomu, že sa na nič netlačilo a že som mohla tlačiť v gravitačnej polohe som skončila iba s malým poranením, zdravým bábätkom a pekným zážitkom s pôrodu.

no mne pomohla porodna asistentka, zahlasila kontrakcia a vtedy som tlacila. mala vyliezla na dva zatlacenia