Epidurál a ďalšie zásahy po ňom
ahoj baby. od epiduralu ma odradza fakt, ze po nom byvaju velmi casto nevyhnutne dalsie zasahy, napr podal oxitocin, alebo dokonca pouzit klieste. tak by ma zaujimali vase skusenosti. kto z vas mal epi a ake dalsie zasahy nasledovali pripradne nenasledovali. dik
@misinka26 ja mam mnoho kamaratov anesteziologov a EDA som sa nechcela a opat sa jej chcem vyhnut 😉 ono velmi zavisi s kym diskutujes, odbornost tvojho bratranca nespochybnujem, ale v zapadnej Europe (fuj, ako sa mi to blbo takto rozdeluje 😒 ) maju pohlad dost rozdielny 😉 staci pozriet len na susedne Rakusko..viac prirodzenosti, viac moznosti..nadherne porody 🙂 takze je to opat o uhle pohladu. Mne pridu umele zasahy do fyziologickeho porodu uplne zbytocne az skodlive..a zrejme nie som sama, kedze tento sposob sa uprednostnuje v zap Europe.
Clovek nie je prorokom, velmi zalezi od porodu, od toho ako je zena pripravena na porod..ako to ma "upratane" v hlave, tym nemyslim nic negativneho..proste cim je viac nastavena, ma nastudovane a je v psychickej pohode tak je velka pravdepodobnost, ze vsetko prebehne ako ma 🙂
Ale ako som uz napisala, EDA nezavrhujem..niekedy je zbytocne hrat sa na hrdinky 🙂
@apollo13 ja som mala vyvolávaný pôrod, dokopy ca. 22 hodín a už keď som vedela, že idem na indukciu, tak som si bola istá, že chcem epidurál. Inak by som to možno skúšala bez toho. A bolo to pre mňa vyslobodenie, po pol dni kontrakcií keď som nemohla dostať epidurál kvôli tomu, že som sa neotvárala. Osobne som mala z tohto aspektu pôrodu asi najlepší pocit vôbec. Anesteziológovia boli perfektní. To ostatné nebolo až také super. Celkovo to bolo vyčerpávajúce a dúfam, že ďalší bude už ľahší.
Mňa nechali na monitore celú noc lebo klesli ozvy, ale pochybujem, že kvôli EDA - skôr z môjho vyčerpania. A ležať pri tom na chrbte bez EDA by som nechcela ani za svet, to je najhoršia poloha pri bolestivých kontrakciách. A tiež som zažila epiziotómiu napriek cvičeniu s epi-no (ale neupozornila som na to, čo bola možno chyba). A oxytocín sa dáva rutinne. Môj pôrodník povedal kolegyni doslova: "Bez oxytocínu u nás (v danej nemocnici) pôrod nie je". No a nebyť EDA, asi by mi oxytocín dosť vadil, vraj sa to dosť ťažko dá udýchať. Nuž, keď sa pôrod začne medikovaním, tak sa tak aj vedie aj tak skončí. Úspešne, ale hovorím si, že už chápem, prečo chcú mnohé ženy prirodzenejší pôrod. Inak som s pôrodníkom spokojná aj som mala istotu, že sa o mňa dobre starajú, ale táto pochybnosť už vo mne ostala. No EDA mi z toho fakt nevadila - naopak mi najviac pomohla to prežiť ako tak (samozrejme ešte viac mi pomohla prítomnosť manžela ku koncu toho maratónu).
Celkovo je moje odporúčanie vybaviť si ju a ak sa v priebehu pôrodu ukáže, že ju treba, tak o ňu požiadať.
@aknedz Nehovorím, že úplne všade to tak je a tiež je veľa žien čo majú pekné zážitky z pôrodu ale bohužiaľ väčšina pôrodov je aj tak ako som písala, nik sa nestará čo žena chce a potrebuje ... ja som tvrdo protestovala za tento prístup a nechcela som to nechať len tak, keď som bola tehotná tak som hľadala nemocnicu kde sa aspoň troška budem cítiť ako človek, nakoniec som rodila v Kochu a bolo to po EPI moje druhé najlepšie rozhodnutie ... Lenže naozaj si žena musí zaplatiť za to aby sa k nej správali ako k živému bytosti ??? Ja viem z počutia ako sa rodí napr. v Námestove, či Snine, či RK, DK a inde a poviem Vám mala som z toho hrôzu keď mi to sesterky hovorili... Až som mala občas pocit, že radšej porodím doma ako v nemocnici ... Koch vyvrátil moje obavy a za to som im vďačná ...
@misinka26 ano, verím, že je to tu ešte vo väčšine pôrodníc tak, tiež som si napríklad nezvolila Ilavu-vtedy sa ešte dalo aj tam rodiť ale šla som práve kvoli tomu nástrihu do TN...len je to tak, že pokiaľ stále budeme niekam "utekať" - napr. tu u nás ženy chodia na tú Moravu, alebo si budeme platiť za "ľudské" podmienky a nebudeme sa ozývať v štýtnych nemocniciach, tak sa to nezmení :( to je smutné....a tiež nečakám, že zmena príde hneď-aj keď sa začneme ozývať, chce to veľa času a trpezlivosť a nebojácnosť zo strany rodičiek...čo sa týka EDA, je fajn, že si spokojná a že Ti to pomohlo 😉
@aknedz nemozem inak len suhlasit..je mi velmi luto, ze zeny musia utekat za hranice len z dovodu, aby sa k nim chovali ako k ludskej bytosti ☹
Ja si neviem predstavit, ze by som v tych bolestiach mala este bojovat za to, aby sa ku mne spravali ako k cloveku, aby nerobili so mnou to co oni uznaju za vhodne a je uplne proti vsetkym odporucaniam WHO a zdravemu rozumu ☹
Nerodila som na Slovensku, aj ked som povodne chcela..ale po skusenosti s prvym porodom viem, ze na Slovensku rodit nechcem v ziadnom pripade..smutne, pravdive...a to mam svoju rodnu krajinu velmi rada.
@aknedz Poviem ti, že ja som ani nerozmýšľala nad Kochom ale asi v 11 týždni som začala krvácať a šla som na Antolskú na pohotovosť, čo som tam zažila a videla ma tak videsilo, že by som bola čerta uplatila len aby som mohla rodiť hodi aj vo vesmíre ... Prišla som tam s bolesťami podbruška a krvácaním v noci o 1, po 10 min čakania muž zaklopal, vyšla ,,milá,, teta, že čo chceme, povedal jej čo sa deje pozrena mňa a že musíme čakať a zavrela dvere, čakali sme asi pol hodiny a vtedy muž už samozrejme naštvatý znova zaklopal, vtedy už nás konečne zobrali a poslali niekde hore na oddelenie a tam sme zasa čakali ... počas čakania som tam videla mamičku, ktorá sa prechádala po chodbe, mala už kontrakcie, zobrali ma a kým mňa vyšetrovala Dr., ktorú som zjavne zobudila ( nevrlá bola strašne ) tak zaklopala tá mamička, že má strašne bolesti a tak a Dr. na ňu, že či si myslela, že pôrod bude štekliť, že na to mala myslieť, keď s mužom do postele líhala a, že nech ide na izbu a dá jej pokoj ... ja som zhrozená kukala čo je to za prístup, ale bolo mi dosť zle tak som sa nevyjadrovala, Dr. ma vyšetrovala, ani slovo nepovedala, urobila monitor, tiež ticho a ja už v strese, že čo je som sa jej opýtala či je všetko ok a ona na mňa tak začala hučať, že to je normálne ak žena v prvých týždňoch potratí, že to sa stáva a že som mala ostať doma atď. Samozejme som sa aj ja do nej obula a potom aj môj muž lebo počul ako sa hádame ... Odišla som odtiaľ a povedala nikdy viac ... Aby ja som zažívala toto počas pôrodu ??? Aby na mňa niekto hulákal a nadvyšoval sa ??? Hneď som si začala vybavovať Koch ... Áno mali by sme sa viacej ozývať ale komu ??? A žena je pôrode rada, že to prežila a má zdravé dieťa nie ešte aby šla niekde protestovať ...
@apollo13 ahoj, podelim sa s tebou o moju skusenost s epi...do nemocnice ma prijali otvorenu na 2 cm a s kontrakciami cca kazde 3 minuty...po 6 hodinach bola bilancia takmer rovnaka, otvorena stale iba na 2 cm aj napriek vysokym davkam oxytocinu, vdaka ktoremu som mala kontrakcie kazdych 30 sekund. Bala som sa, ze po pichnuti epiduralu to otvaranie pojde este pomalsie, co vraj zvykne, ale pri tych bolestiach som sa modlila aby mi ho uz konecne mohli pichnut. No nebola som otvorena na 4-5cm, tak sme cakali. Doktorka uz videla, ze nevladzem a vobec som sa neotvarala, tak sa zlutovala a zavolala na aro. Prvy problem nastal ked anesteziolog zaviedol kateter, zistil totizto, ze ho zaviedol zle (o stavec nizsie, alebo vyssie uz si presne nepamatam), do spinalneho priestoru. Dal nam (mne a doktorke) dve moznosti, bud sa pichne spinal, alebo sa bude pichat znovu, ale k tomu si uz zavola radsej primarku. Moja doktorka spinal neschvalila, kvoli tomu, ze ma cakali este dlhe hodiny porodu, kedze som sa neotvarala a nevydrzala by som len tak lezat, tak volali primarku, ktora pichla znova, uz spravne. Cele to trvalo asi hodinu, ja som sedela skrcena v tej neprirodzenej polohe a nemohla som sa ani pohnut!!! Kontrakcie kazdych 30 sekund a ja som sa nemohla hybat dokonca ani poriadne dychat a este aj manzela vyhnali na chodbu, nemohol byt pri mne. Musim povedat, ze to bolo to najhorsie co som v zivote zazila. Ale pocit ulavy bol neopisatelny. A co sa stalo potom? Do pol hodiny som porodila a mala bola vonku asi na 3 zatlacenia. Takze nie vzdy plati to, ze epi spomaluje otvaranie a zhorsuje samotny porod. Pomaly sa ale dostavam k druhemu problemu, ktory sa dostavil na kratko po porode-priserna bolest hlavy. Nikdy by som nepovedala, ze hlava dokaze boliet tak, ze sa clovek nedokaze postavit z postele. Nedokazala som sa starat o malu, nevladala som chodit ani lezat, proste nic. Plakala som, bola som zufala. Pricinou bolo samozrejme nespravne zavedenie katetra. Ostavala jedina moznost, znova urobit vpich do toho isteho miesta a vpichnut mi tam vlastnu krv tzv. krvna zatka. Znie to hrozne, ale pomohlo to a ja som sa konecne dokazala tesit zo zivota a hlavne z toho, ze sa mi narodilo babo. Poviem ti, boli to muky. Ale viem, ze ked budem znovu rodit, epi si pichnut dam, lebo ako som spomenula, pocit ulavy neskutocny a ked je moznost tieto priserne bolesti stlmit, tak preco ju nevyuzit.A sanca, zeby sa mi znova stalo to iste je minimalna, aspon dufam 🙂
@misinka26 vďaka, že si mi opísala tvoju škaredú skúsenosť, viem, tiež s týmto nie som spokojnáa tiež by som sa s ňou pohádala...no, ja by som sa jej spýtala na meno a napísala by som na jej prístup sťažnosť na riaditeľstvo nemocnice a tiež poslala kópiu vyššie...ale to som ja...málo je nás takých, ženy nechcú riešiť, radšej idú preč a povedia si, že im to za nervy nestojí, čo je fakt, niekedy sa zbytočne hnevám nad niekým, kto za to nestojí ale takto sa nič nezmení, keď dotyčná lekárka nebude zhore zvozená za svoj prístup....inak tiež som aj teraz dosť zvažovala Vsetín (na Morave) , pretože som sa bola pozrieť v TN po dvoch rokoch a zrovna som na pôrodných sálach natrafila na takúto úsečnú uštipačnú pôr. asistentku....je vidieť, že majú toho veľa ale ako vravím, márne budeme, keď to necháme tak, čakať na zmenu v našom pôrodníctve, aj v Rakúsku, aj v Čechách to dosiahli samé ženy a možno mladí lekári...
baby diky za skusenosti. je to kazdopadne zaujimave ako to ma kazdy inak
@daniela1983 museli ma nastrihavat, lebo nakoniec pouzili klieste, syn mal 4kg a zle odhadli jeho hmotnost k mojej panve..
@shmoulinka1 chuda, on sa tam nejako zasekol alebo???
mala som epi pri prvom porode,hned pri vpichu som mala malu komplikaciu v podobe zasiahnutia nervu 😒 potom to bolo uz dobre, necitia bolest,ale nakoniec som rodila cisarskym,lebo som sa neotvarala a maly sa uz necitil v brusku dobre,znizovali sa mu srdcova akcia.Tak ma rychlo brali na salu a pichli celkovu anestezu,lebo mu islo o zivot ☹ no zial to nebolo vsetko,po porode ma hrozne bolelo cele telo,citila som sa ako po odbehnuti maratonu.Takze po tejto skusenosti som mala druhy porod bez nej.Je to moja skusenost,mozno, ze to bola s casti aj moja chyba,ze to tak dopadlo,zle som dychala a tym padom sa babetku nedostavalo dostatok kyslika. 😒 to, ze som sa nedostatocne otvarala,moze ale nemusi byt dosledkom epi.Nikto vam nezaruci lahky a bezproblemovy porod s epi.
@daniela1983 no zasekol sa, uz bolo neskoro na cisarak...
@shmoulinka1 no nieco podobne sa mi stalo. tlacila som niekolko kontrakcii a nic a v tom som sa intuitivne uplne nakolonila na bok ako som sedela na stolicke a zatlacila a on cely vyletel. vzdy ked pocujem ze dieta sa zaseklo ma napadne ci sa to nedalo riesit inak ako kliestami, ci by nebolo stacilo keby zena bola mala moznost uplne volneho pohybu. co zial na porodnickej posteli nie je mozne ☹
@daniela1983 niekedy sa da zmenit poloha ale pokial stracaju odozvy dieta musi von...
@sense to je jasne. ja som mala stastie, doktor bol vonku, cakal za dverami, vraj mal nachystane klieste. som do smrti vdacna porodnej asistentke, ktora ho posledne dve hodiny niekolko krat ukecavala, ze to dame a cisaru a kliestom sa vyhneme. ale udajne vonku za dverami cele tlacenie chodil hore dole. 😖 esteze som ja nemala ani tusenie ze tam nejaky doktor za dverami caka. asi by som mala nervy v kybly. inak ja ako som sa nahla na bok, tak uz by ani klieste asi nestihla zaviest, lebo akonahle sa uvolnil tak potom vysiel uplne cely na jednu kontrakciu. PA hovorila ze zrejme mal hlavicku nejako zachytnu za nie celkom zajden lem branky. takze vlastne to ho drzalo hore v maternici
@sense inak neviem ci sa to bezne robi aby sa pocas druhej doby poroddnej rodicke menila poloha. pokial viem vacsina rodi v klasickej polohe a tam toho moc na menenie nevymyslis, nie?
@daniela1983 no ja som rodila v zahranici a tu mozes menit polohu ako chces a este aj ked uz tlacis mozes ist zo sedu na bok...samozrejme to nemozes urobit pocas kontrakcia ale medzi ano, ....u mna cakalii vsetci vratane neonatologa na izbe, ale tam boli aj ine problemy...tu sa ani lezmo na chrbte ako na Slovensku nerodi ked som to spomenula porodnej asistentke sa pozrela na mna ako na zjavenie ze to kde sa este tak rodi ved je to proti prirode
@sense aha jasne , som myslela ze si rodila na slovensku. no to verim, ze sa divala ako na zjavenie.
@emma187 presne si napisala, kde bola chyba.. bolesti hlavy byvaju LEN ked sa zle pichne... ked sa tie pleny prepichnu az dalej, do spinalnej oblasti.... nastastie ti pomohli tou krvou, tak sa to odporuca...
Ja som epidural mala a bola to obrovska ulava, vpich nie je vobec nejako bolestivy, clovek len nieco citi, ze tam ide, ale bolestou by som to nenazvala (a to ja som citlivka na bolest, preto aj epi bola pre mna k porodu podmienka). Aj ked som nakoniec isla na cisarsky, lebo malá mala malo kyslika a po 24h lekari uz nechceli riskovať, lebo som sa neotvarala ako som mala ( mame v rodine tazsie porody ), tak aj tak by som si epi dala znovu a bez toho ani nahodou . A to som si o tom vela studovala , lebo vtedy bola epiduralka na SK este v plienkach.
@slniecko77 a co ti vadi na tom oxitocine? je to telu prirodzeny hormon, pomaha stahom maternice a napredovaniu porodu... aj ja som ho mala, ale aj tak mi nepomohol ,zrejme funkcna porucha + omotana snura okolo ramienka, takze dietatko neklesalo dolu ako malo a ja som sa neotvarala, nemäkli mi porodne cesty... ale urcite to nebolo z epi, jeden gyndos mi povedal, ze to je nejaky syndrom, ze je pravdepodobne, ze aj druhe dieta by som musela mat nakoniec cisarskym na 80%....
Proti oxitocinu nic nemam, akurat ma clovek po nom silnejsie bolesti, ako bez neho. a su castejsie.... ale inak pomaha.... a dieta nijako neohrozuje. A bez epi by som veru rodit nesla.
@katrin21 oxytocin, ktory ti podaju do zily, je umely oxytocin..je trosku rozdielny od prirodzeneho hormonu, ktory si telo produkuje samo.
Robi porod rychlejsim a bolestivejsim, dieta vyslovene ''vyhana'' z maternice a dieta mnohokrat nema ''cas'' sa spravne narotovat (z coho nasleduju samozrejme komplikacie pri porode), moze sposobit jeho stres - vyssie ozvy, tym, ze dieta prechadza rychlejsie porodnymi cestami je vacsia pravdepodobnost epiziotomie - ale ta je sposobena aj zlou polohou pri rodeni - v lahu, tak typicka pre Slovensko. Dokonca v niektorych studiach vyslo, ze podanie oxytocinu v tretej porodnej faze moze u zien zvysit krvacanie a nie ho zstavit resp. urychlit. Pri fyziologickom porode je dodavanie umelych hormonov absolutne bezpredmetne - nikde vo vyspelych krajinach to nerobia - minimalne hovorim za UK, skandinavske krajiny. Samozrejme ked je potrebny tak sa musi podat, ale nie rutinne.
@katrin21 este ma zaujima ci mas nastudovane tolko aj o oxytocine ked tvrdis, ze neohrozuje dieta alebo zenu?
Ja nie som zasadne proti EDA, ale...vsetko ma svoje ale...ja som ju nepotrebovala, verim, ze ju opat potrebovat nebudem..stale je to zasah do tela zeny a to ja nie som naturalistka 😉 v pravy cas je EDA urcite riesenim 🙂
Ja som rada, ze som vsak rada, ze som ju nemusela mat 🙂
@katrin21 oxitocin dieta ohrozuje, podla zahranicnych studii deti narodene s tymto hormonom maju castejsie hyperaktivitu pripadne autizmus
@daniela1983 pocula som uz o tejto studii, ale necitala som ju..mas nejaky link?
Neviem sice oficialne cisla, ale napr. v UK sa oxytocin nepicha rutinne (len v pripade potreby), na Slovensku ho zial pichaju rutinne a nemyslim si, ze na Slovensku mame viac autistov ako v UK..ale to je len moja uvaha, nicim nepodlozena....s hyperaktivitou by mi to aj sedelo 😉
@daniela1983 ha ha.. neverim.. ked ich neohrozi oxytocin, ( ktory sa inak normalne vyplavuje v tele aj prirodzene, bez neho by ziadna zena neporodila 😅 😅 😅 😅 , lebo by nemala kontrakcie), tak ockovanie, nie? a ked nie to tak co? 🙂 neverim tomu... Moja segra mala vsetky tri deti vyvolane oxitocinom, lebo vzdy dlho prenasala ( prvu dceru az 3tyzdne) a deti su nadpriemerne inteligentne a sikovne, synovec je teraz studentom farmacie 🙂 neskutocny mozog. vsetky su normalne a moja dcera tiez a vela inych deti..
Autizmus by som spajala skor s privelkym pouzitim plastov v nasich zivotoch... autizmus je rozmohnuty, odkedy sa pouzivaju viac mikrovlnky ( my sme ako deti predsa na nich nevyrastli) a odkedy su deti odmalicka na plastoch... zamysli sa nad tym, kolko plastov bolo v nasom detstve??? voda do skoly?? ako , v com???
A hyperaktivita sa precenuje. dnesne deti neziju ako my a to je cele.... my sme boli tiez " zivy a hyperaktivny, ja teda urcite 😀", ale nikto to neriesil, bolo to normalne mat zive dieta... Dnes chcu mat rodicia , bohuzial ,od dietata pokoj, decko ma len PC, mobil a ked nie to, tak nevie co so sebou..... a rodicia deti nezvladaju..... to je cela hyperaktivita.. Dieta treba zamestnat, dat mu to , co potrebuje , aby malo vyplneny cas, energiu malo kde vybit a je po hyperaktivite.
ani flasky sme ako deti nemali plastove, ale sklenene.... uz tam to zacina....
Vlastne , pardon, zacina to uz v stadiu vyvoja v tele matky, ktora ma v tele tolko ftalatov, bisfenolu a polymerov a polycarbonatov, ze dieta zakonite nemoze byt zdrave, ako kedysi.... a to sa este len prejavi na dalsich generaciach, pamataj .. uvidis.... to nie je moj vymysel.... 🙂
a sposobuje to aj neplodnost... testovali neplodne pary, kazdy jeden mal v krvi nenormalne vela plastov zistenych.... ovplyvnuje to horm. system... u muzov aj u zien
@katrin21 nechces pochopit, ze umely oxytocin je iny ako ten co si telo produkuje samo 😉 to je presne to iste ako umele hormony napr. v hormonalnej antikoncepcii a dalsich liekoch..
Liek sa ma podavat ako LIEK - liecivo, nie rutinne pri kazdom porode.
To, ze ty neveris je jedna vec, vysledky odbornych studii su druha vec 🙂 tym nenarazam na nijaku konkretnu studiu..
@katrin21 ale urcite suhlasim s vplyvom zivotneho prostredia na nase zdravie..aj s tymi plastami 🙂 este, ze som 18 mesiacov dojcila 😀 viem, viem plasty su vsade...to som chcela nadlahcit 😉

@renca910 to ti verim. skoda ze nezabrala nejaka domaca metoda 🙂