Epidurál - za a proti
Prah bolesti mam na bode mrazu a bojím sa že keby si ho nedám tam by som mohla od tej bolesti skolabovať alebo by sa mohlo skomplikovať všetko kvôli tomu že som na to proste slabá
Tiez mam prah bolesti vysoko, ale ako pise @cyberk, ak mas moznost, bez do toho. Nie je to med lizat. Drzim palce ❤️
Áno.
Vybav si papier a maj ho pre istotu v zálohe, ja som bla strachopud. Vybavila som si to, pre istotu ale rodila son prirodzene, to bola moja priorita. Neľutujem, zvládla som to bez toho a teším sa, že som to zvládla ako to príroda zariadila
Pri staršej som mala, ono ho puchnu až keď si otvorená tuším na 4 CM a do vtedy som myslela, že oskrabem zo steny kachličky holými rukami, mne dopichli a o chvíľu dr kričala, že rodime tak som to až tak necítila, pri druhej som tiež chcela ale do nemocnice som prišla a bola som už otvorená na 8 CM tak mi povedali, že nestihnú aj keby chceli a mala bola za pol hodiny vonku. Každopádne držím palce, inak treba počítať ze ani to pichnutie nie je nič príjemné
za mna urcite ano 🙂 ale ja som predseda klubu "za epidural" 😂
Urcite si vybav poucenie, aj ked nie si rozhodnuta. Ja som kricala ze chcem epidural hned, ak osom zacitila bolest. Pichli mi ho dvakrat (rodila som cca 6 hodin). Ked prestala posobit druha, uz mi ho nedali, a do polhodky som porodila.
Mala som super porod 🙂
Pri prvom som mala, ale poviem pravdu, nevedela som dobre tlačiť. Pri druhom chvalabohu nestihli, ale za mňa lepšie. Síce bolesť bola otrasná, ale aspoň ma to hnalo riadne tlačiť
Mne nestihli , lebo som sa za 1,5 hod otvorila a potom uz to vraj nie je vhodne. Mozno to iba nemal kto pichnut alebo tak. Tazko povedat. Dala som ti proste bez.
ja som si myslela, ze chcem rodit bez epiduralu, pricom bolesti sa bojim a mam asi aj nizky prah bolesti. No bola som odhodlana dat to bez, lebo to ma mat vyhody pre dieta... Po dvoch dnoch ukrutnych poslickov v cca 10 minutovych interaloch som po vyvolavacke prehodnotila svoje rozhodnutie a velmi mi odlahlo. Jednak fyzicky, ale hlavne psychicky. Zrazu porod nebol strasiak, ale cielova rovnika na ceste k ocakavanej dcerke, co mi dodalo energiu. Pri druhom uz som nevahala a aj koniec tehotenstva som tym padom bola kludnejsia.
Ano, na finalnu fazu porodu (ked uz dietatko ide von) uz epiduralka nema fungovat. Moze to zabrzdit kontrakcie. Mne davali do katetra viackrat a mensie davky, aby to dosiahli. Napriek tomu ma finalna faza nebolela.
Nobelovu cenu tomu kto vymyslel epidural!! 👍 😀 Uuuzasna vec! A áno, mala som pôrod aj 'bez' aj 's', tak viem porovnať..
Ďakujem vám za odpovede ženy, vedeli by ste inak tu bolesť k niečomu prirovnať? Kľudne aj s epi aj bez. Veľa ľudí píše že je to ako menštruačna bolesť len silnejšie tak to mi nepríde ako niečo hrozne, pretože si viem zhruba predstaviť čo čakať. Ale ako vidím tak nikto z vás hlavne tie čo píšete že máte nízky prah nečakal to čo nastalo :D
"S" žiadna bolesť, "bez" taka, že som myslela, že mi komplet všetky vnútornosti tam dole aj z celého brucha vypadnú.
Ja som mala brutal bolesti pri kramoch, nevedela som fungovat, normalne napoly mrtva. Ked zacali kontrakcie, tak ta bolest z kramov bola nic oproti kontrakciam, som mala chut skocit z okna. Kym som sa dostala na 4 cm myslela som ze mi znutra lamu krize, chrbat, vsetky kosti. Ked mi pichli epidural to bolo vykúpenie! Ta ulava, to sa neda opisat, skus si predstavit ze lezis na bruchu, na krize ti polozia 70 kil zeleza.. A zrazu ti 65 kil vezmu.. Vdaka Bohu za tuto moznost.
No a po porode prislo sitie a tam mi ani epidural nepomohol. A to bolo este horsie nez tie kontrakcie.😫😂
Ale vies co, ten POCIT, ked ho vyytlacis a daju ti ho na ruky... No isla by som do toho zas. Moj druhy nema ani dva roky a fakt by som si tu bolest zo sitia odtrpela zas.. Tie endorfiny.. No stoji to zato. Bolestivy ale naaadhernyy zazitok
3 krát som rodila raz pred 23 rokmi to epi neboli populárne potom v UK epi som nechcela no po silných bolestiach som pýtala dokedy došiel lekár kumne som stihla profit tretie dieťa na sk nestihla som vyšetrenia kôli epi predoperačné porodila o týždeň skôr tak zas bez epi ale všetky 3 pôrody som mala silné bolesti dlho som sa otvarala
Proti: odpada moznost prirodzeneho porodu podla signalov tela, zvysenie rizika potreby dalsich medicinskych intervencii, a najma (pre mna podstatne) mozny negativny vplyv na dieta (zvysenie rizika problemovej poporodnej adaptacie dietata)..
Za: Ani neviem.. 🙂
Ja tu bolest prirovnat neviem.. co vsak viem, bez liekov - vyvolavacky, umelych hormonov a oblbovakov je to bolest, kt. jednak zvladnes a tiez rychlo na nu zabudnes..
Mala som 2x prirodzeny porod (cize uplne bez zasahovy, mnou zvolena poloha, plne respektovanie postupovania porodu) v respektujucom prostredi a pocas porodu som bola akoby v inom casopriestore, nevnimajuc cas, cize Ani neviem, aka to bola bolest.. 🙂. Rozhodne ziadne "trhanie vnutornosti"... Hned Po porode som bola ok, unavena ale inak v pohode, schopna bez problemov sediet, chodit, stat..
Horsia bola Skor doba pred samotnym porodom.. vtedy som vnimala kotrakcie bolestivo (ale zase interval medzi mini bol dlhy), ale miesal sa mi do toho strach a obavy, co "to" bude, zrejme preto..
Na druhej strane, viem si predstavit, ze taky viac menej bezny slovensky porod, s x ludmi a x rutinnymi zakrokmi, bez potrebnej intimity a podpory moze byt otrasny zazitok.. Ale tu by som sa Skor vybrala smerom hladania moznosti uplne prirodzeneho priebehu porodu. Samozrejme za predpokladu , ze nemam Ani pocas tehotenstva ziadne problemy..
Ja som si ho dala, no anesteziolog pichol o milimeter mimo a bolo z toho nechtiac umrtvenie spodnej polovice tela (spinal). Rovna sa akutna sekcia. Aj to sa stava. I ked velmi zriedkavo... nechcem strasit...
Nie, naozaj si nevies predstavit, co cakat 😂😂🙈 to som si myslela aj ja, ked som mala kontrakcie asi dve hodiny, tak som su hovorila, ze to vobec nic nie je...prisla som a bola som otvorena len na 1cm. 🙃 To, co nastalo potom, bola najvacsia bolest v mojom zivote a to som zazila uz vselico (aj odber kostnej drene z kosti). A ja mam veru vysoky prah bolesti. Epidural som si dala a keby som rodila znovu, tak urcite si ho dam opat. Ta bolest je neskutocna, defacto to boli podobnym sposobon ako menstruacia, ale je to nepredstavitelne silnejsie, toto som fakticky necakala. 😂😂😂
Mam skúsenosť aj aj. Jednoznačne ANO. Aj keď nebudeš uplne bez bolesti (aby si si to zase nemyslela), pomoze to.
3 porody bez epiduralu, ale uplne chapem zeny co si ho daju. Neverim, ze mala niekedy nejaka zena pri menstruacii take bolesti ako ja pri porode. Vzdy som mala epidural vybaveny, ale nepouzila som ho. Vzdy ked uz to bolo na nevydrzanie som uz isla rodit. Okrem prveho to by som si aj dala ale vsetci tam na mna kaslali, tak som to dala bez 😀. Ale ked pises ze zle znasas bolest asi akoncis s epiduralom. Nic na tom nie je. Vybav si papier a ked nebudes zvladat das si ho 💪👍 a mozes pokojne spat 🤣 kazdopdne porod je jedinecny zazitok, ak ta bolest je jedinecna, ale ked to skonci ten pocit stoji za to !
@ladybug138 veru odber kostnej drene je nič proti pôrodu, a hlavne trvá koľko 20-30 min kým pôrod častokrát dlhé hodiny.
Este aby som doplnila, hovorime o bolesti pocas kontrakcii vo faze, ked sa porodne cesty pripravuju, krcok maternice otvara, atd., co moze trvat dlhe dlhe hodiny..., nehovorime o bolesti pocas samotneho finale (tlacenia babatka), ani to sice nie je malina, ale v porovnani s predoslou dobou porodnou je to rychlovka..
@beronsche 🤣🤣 nechapem tieto, povedzme slusne etericke zenske, ze nevedia ponuknut svoju verziu bez toho, aby dourazali vsetko, co sa vymyka ich predstave.
@queen_mary na co konkretne narazas?
Za:necitis kontrakcie
Proti: necitis kontrakcie a neotvaras sa😃 mne ju pichali na osem krat, nevedeli sa medici trafit, cize iny horor.
Ja naopak tuzim po takom eterickom druhom porode, ktory by vymazal ten prvy hrozny
@zuzka102 ano, tlacenie uz je v pohode, ale ked som mala do kontrakcie tlacit, tak som myslela, ze to v zivote nemozem dokazat 😂
U mna prvý pôrod bez a druhý pôrod s epidural . Ďalšie dieťa neplánujeme ale bez by som už nešla 😄

ja som si dala, ale v case porodu uz nefungoval... a bolelo to riadne :D a to som si myslela, ze ine zeny prehanaju, ked vraveli, ze to boli :DD ze vsak prah bolesti mam vysoko.. nebude problem... nooo takze ak ty si si sama vedoma, ze si slaba, tak si ho radsej daj ;) tu nie je o com polemizovat ani 🙂 drz sa!