icon

Epidurálka pri pôrode: Pomohla alebo spôsobila bolesti chrbta?

15. okt 2024

Pomohla vám? Počula som od niektorých žien z nej majú bolesti chrbta doteraz ..

Strana
z3
mamatroch
17. okt 2024

Ja som ju mala pri prvom porode, lebo presne, nevedela som, ake to je a strach bol u mna velmi velky. A tym, ze sme planovali dve deti tesne po sebe, potrebovala som, aby som mala na porod pozitivne spomienky.
Za mna Ti odporucam si ju vybavit, absolvovat poucenie a sama uvidis, ci zvladas bez (stale je moznost ju nevyuzit, ale ked nemas poucenie absolvovane, uz nemas moznost ju dostat). Mne velmi pomohla, smiali sme sa s muzom, este aj sestricky pozerali na mna, ze to este nevideli, ze ci vobec rodim... A to som mala vyvolavany porod (prasknutie vody + oxytocin). Bolesti som mala slabsie ako pri menstruacii (ja som mavala silnejsie bolesti pri nej), len manzel mi cely nadseny hlasil cisla z monitora a ze "Pozriii... 100-kova kontrakcia!" ...akoze rozkosny bol, clovek sa snazi na to nemysliet a on stylom, ze ved si uvedom, ze to teraz isto boli 😀 ...dcerka sa narodila po 3,5 hodinach.
Zial, od tohto porodu som zacala mavat migreny. Nikdy predtym som ich nemavala. A hned take silne, zvracala som, hnackovala, nic mi nepomahalo... Strasne stavy som mavala. Ci to bola ale iba casova nahoda alebo to realne suviselo s epiduralkou, netusim, to mi uz nikto nepovie a keby aj, nic by mi to uz platne nebolo.
Pri druhom som mala taku tuzbu, to zvladnut bez, v kazdom pripade, poucenie som absolvovala. A bola som rada, lebo tym, ze som dceru prenasala a porod bol opat vyvolavany, bola som taka vystresovana, ze som si ju radsej dala pichnut, aj ked lekarka ma skusala presvedcit, ze to zvladnem bez. Tu mi uz zabrala o nieco menej ako pri prvom, stale to vsak bola velka ulava. Aj tak obdiv anesteziologicke, ze mi ju oba razy dobre pichla pri mojej tazkej skkolioze. Druhy porod trval 5 hodin.
Ked som otehotnela tretikrat, uz som epi nechcela. Mala som taku moju zensku tuzbu a potrebu to sama pre seba raz dokazat bez, preto som ani na poucenie nesla. Zase je ale pravda, ze som uz vedela, co ma caka. Klasika, porod vyvolavany (syncek takmer zomrel v brusku, takze to muselo ist rychlo, hned mi vodu praskli a oxytocin do mna liali... stale bolo v hre aj riziko, ze ak to nepojde dostatocne rychlo, pristupia k akutnemu cisarskemu). Ale bola som statocna a zvladla som to a velmi mi to pomohlo po psychickej stranke, ze som sa zacala citit tak inak, ako silna zena, ktora zvladne vsetko. A tento pozitivny pocit mam doteraz a to ma uz syncek takmer 6 rokov. Tento treti porod bol najrychlejsi, trval dve hodiny a bolo to aj trosku vtipne, lebo ku koncu som uz mala pocit, ze ma ta bolest prevalcuje, prave pri mne nebol nikto, len manzel a som ho poslala, nech ide toho lekara zavolat, nech mi ten oxytocin uz vypne alebo ze si tu infuziu z ruky vytrhnem ja. A ledva manzel urobil tri kroky, uz som tam zhucala na celu porodnicu, ze uz citim tlaky, hned vsetci pribehli, doktor ma vysetril a ze veru ano, ideme na to, porodne asistentky, ze oni necakali, ze to uz bude, ze este nemaju nachystany stol (tie opierky na nohy etc.), takze kym som ja uz tlacila, oni to tam este nastavovali 😀 ...ale syncek dokonale pomstil ich nepripravenost, ked vyletel von, lekara celeho oblial plodovou vodou a ked ho potom ked ho porodna asistentka sla polozit na moje brucho, tak ju ocikal 😀 ....lekar mokry, asistentka tiez, len mama stastna a babatko spokojne a hlavne zive a zdrave.

tina96
17. okt 2024

@patta89 to mi je luto mna caka prvy porod a velmi sa bojim toho sitia vyvolava to vo mne hrozne pocity

mabenn
17. okt 2024

Ja som za ano, pomohlo aj pri siti a druhy den som dala len s 1 paralenom..nasledky ziadne

Strana
z3