icon

Epidurálka pri pôrode: Pomohla alebo spôsobila bolesti chrbta?

15. okt 2024

Pomohla vám? Počula som od niektorých žien z nej majú bolesti chrbta doteraz ..

ivka21
16. okt 2024

Mam 3 deti a prvé dve s epi a posledný bez a ten tretí bol teda najhorší myslela som ze umriem. Nestihli mi ju pichnúť a stále som na to tak nejak nahnevana

patta89
16. okt 2024

Prvy porod bez epi- nestihli mi ju pichnut, druhy porod s epi...Vsetkymi 10 odporucam epi, u mna hlavne pri siti pomohla, lebo z prveho porodu som mala dlho traumu po siti bez epi

prasiatko30
16. okt 2024

Dva krat som rodila a dva krat som si ju dala pichnut a vsetko ok, dieta zdrave, mna bolel - ani nieze bolel ale citil som vpich niekolko dni, ale ani ziadne strasne bolesti, ani migreny, ani znecitlivenie, nic. Pomohlo mi to v tom, ze som mala kludny porod bez zbytocneho trpenia

lasona
16. okt 2024

Za mňa epi bolo najlepšie rozhodnutie. Žiadne extrémne bolesti, žiadne tlaky...ruky nohu budem bozkávať tomu, kto to vymyslel

andrejkap123
16. okt 2024

Dala som si epi a uz nikdy viac. Skoro mi dieta v bruchu zomrelo kratko po tom. (Dovtedy bolo ok). Kazdy mi hovori ze to nemoze byt z epiduralu ale mna o tom nikto nepresvedci. Do 5 minut zo zacalo vplyvat aj na mna skoro som tam odpadla. Takze tak.

kiki68
16. okt 2024

@andrejkap123 ano, ono to moze menit cinnost maternice. Kamoska zazila podobnu situaciu, rvali jej rychlo dieta z brucha, vraj to bola strasna situacia. Lenze clovek v tom stave tazko nieco inak spravi. Ja poznam aj tie zeny, co super a aj tie, kde to bol podobny boj. Ja som ju nemala, nestihali. Tazko to zhodnotit.

andrejkap123
16. okt 2024

@kiki68 strasne :(, u mna nastastie som sa strasne rychlo otvarala ale malá bola strasne vysoko a nemohli ju tahat z dola tak ma ihned brali na operacku a uspali… cele sa to zomlelo velmi rychlo.. keby nie, dieta umre vo mne :( uz mala na mále….

andrejkap123
16. okt 2024

@kiki68 najhorsie je ze vsetci hovoria ze to nemoze vplyvat na dieta a na matku ze to je “lokalna” anesteza ale preco potom som ihned po nej odpadavala a zaspavala ked bolo ráno a ja plna sil a vobec som nebola vycerpana z porodu? Preco v rovnakom case klesli dietatu ozvy? A uz nenabehli naspat? Vytahovali ju nehybnu, bez farby a bez dychania. Nikto ma nepresvedci ze to nebolo z epi. Aj ked sa snazili.

andrea2323
16. okt 2024

@andrejkap123 dala si to na nejaké prešetrenie alebo viac sa o to zaujímala z hľadiska gynekológie alebo anesteziológie? Že čo ti povedali.. môže byť nejaká alergická reakcia?

andrejkap123
16. okt 2024

@andrea2323 k anesteziologickemu tímu som sa nedostala aj ked by ma velmi zaujimal ich postoj na to. A z gynekologockejo mi bolo povedané ze sa to stava 🥲.

andrejkap123
16. okt 2024

@andrea2323 a skusali sme sa dopatrat co sa stalo. Nemam odpoved. Nikto nevie. 🙈

andrea2323
16. okt 2024

@andrejkap123 zaujímavé, to ma mrzí. Dúfam, že to ale dobre dopadlo 🙏🏼 to je niekedy medicína, že 999 prípadov v pohode a 1 sa môže hocičo stať a nikto nechceme byť ten jeden :/ a niekedy sa ani nedá dopátrať, že čo to bolo pre budúce zlepšenia. Teda ak chceli pátrať

andrejkap123
16. okt 2024

@andrea2323 dopadlo to super, obe hlavne mala žije a je zdrava nema nasledky, som velmi rada ze som bola v super nemocnici a dobre vyhodnotili situaciu a za chvilu bolo okolo nas vyse 10 ludi. Osobne si myslim ze to bolo zlyhanie mojho tela no. Ale bohvie nie som doktor 😁.

jablkovastrudla
16. okt 2024

Mala som dva krat, u mna nenastali ziadne prpblemy. Len mi ju pichli neskoro, lebo som cakala ze bolesti budu horsie a do nemocnici sme prisli a uz som bola na 7 cm. Druhy porod- do nemocnici som prisla okolo 9 a kontrakcie zacali okolo 10, 10:30. Epi mi pichli okolo 11:30 a maly sa narodil pred 1. Vonku bol na druhu kontrakciu. Sita som nebola. Ale mne ju pichli nejak velmi dobre lebo midwife odisla z izby a ja som sa isla osprchovat, asi pol hodinu po porode a to sa ma vraj lezat.Ale ja som vedela chodit, prsty som citila iba bolesti zmizli.
@andrejkap123 boze to znie hrozne, aspon ze mala je ok

kiki68
16. okt 2024

@andrejkap123 kamoska mala podobny problem c podali epi a dost neskoro,ale mala zazmluvneneho lekara, tak jej to podali. Hned klesli velmi ozvy, isli teda dieta tlacit von silou, dvaja tlacili na brucho a lekar to dieta rval von ako to islo. Tiez sa strasne bali. Lebo dieta tiez bolo nehybne. Ale rozdychali ho. Mne povedali teda vo Viedni, ze nemozu mi dat epi, nakolko musia dat hned oxytocin, aby sa nezastavila cinnost maternice. Ja mam nan alergiu, cize som porodila bez vsetkeho a bolo. Tak asi iba taka vecicka to nebude. Su tam urcite rizika, len ide ako vzdy o stastie

tina96
16. okt 2024

@patta89 boli sitie?????

tina96
16. okt 2024

@kiki68 je oxytocin nieco ako Paracetamol?

kiki68
16. okt 2024

@tina96 oxytocin je umely hormon lasky, teda vyvolava cinnost maternice.

tamvtme
16. okt 2024

Ja som najprv nechcela ale sla som na to poucenie, aby som mala moznost volby, a som za ro rada....porod bol vyvolavany, kontrakie silne, otvaranie pomale, po xy hodimach bolesti bez vidiny konca bol epidural pre mna vykupenie

tina96
16. okt 2024

@kiki68 aha a nato sa da mat aj alergiu? Bojim sa lebo mam s alergamia problemy

kiki68
16. okt 2024

@tina96 da sa, ale je to velmi raritne.

patta89
16. okt 2024

@tina96 bez epi ma to strasne bolelo...syncek ma celu dotrhal, az po zadok -takze museli sit vsetko...mna ani ten porod az tak nebolel, ako to sitie....pri 2 porode som uz mala epi, takze sitie ma vobec nebolelo

zaphyra
16. okt 2024

Ja som mala 1 porod. Bez epi, nie umyselne, nestihli mi ju dat. Vacsiu bolest som nezazila. Som za epi vsetkymi desiatimi.

andrejkap123
17. okt 2024

@kiki68 no presne to isté. Preco to potom nenapisu do rizik? Do informovaneho suhlasu ze toto sa moze stat? …

kiki68
17. okt 2024

@andrejkap123 tak asi je to bud raritne, alebo to beru tak, ze by to vacsinu ludi odradilo. To je podobne ako u mna ten oxytocin, nastastie sa to nestalo pri porode, to by mohlo byt velmi zle, podali ho na do ciste nie po kyrete a Ja som behom par minut prestala vidiet a pocut. Vsetko sa motalo, ale hlavne vyplo. Vraj je to velmi raritne. Ale poznam dalsie 3 zeny, co mali Tito reakciu a dokonca to uvadzaju aj samotni vyrpbcovia

andrejkap123
17. okt 2024

@kiki68 cozeee tak to som este nepocula. Co s tebou urobili potom???

kiki68
17. okt 2024

@andrejkap123 Ja som prvy raz dostala tu reakciu pri tom docistovani, takze to do mna naliali rychlo na pohotovosti a odovzdali ma mame. Mala som 27 rokov, vies co, ich reakcia bola, ze to je ok, kym sme boli v aute uz som nevedela, ze co je okolo. Viac popravde neviem. Mama si asi myslela, ze ma iba niecim napichali a nejak ma dostali z auta. Takze ani neviem, prebrala som sa o dve hodiny s tym, ze aspon znova vidim a pocujem. Ale vraj mali v ten den vela porodov a mna ako pripad na pohotovosti chceli rychlo odlifrovat prec. Po tomto som povedala gyn, uz novemu, ze mne sa vtedy nieco stalo. Patrala som, ze co. Tak som nasla popisanu tu reakciu priamo k tomu syntocinonu ( to je umely oxytocin) a zistila, ze nie som sama. Mala som kvoli tomu pohovor s primarom pred porodom. V karte cervenym, ze nesmiem oxytocin pocas porodu. Zaroven ma upozornili, ze tym padom nebude asi ani epidural, lebo ze tam musia podat ten oxytocin. Ale ze inak si poradia. Pocas porodu som dostala jedine nejake analgetikum proti silnym krcom ( nezabralo) a potom kyslik, lebo som mala vysoky tlak. Inak nic. Tie zeny, co mali rovnaku reakciu, ale rodili, tak dopadli vsetky urgent cisarakom. Lebo tazko porodis, ked o sebe nevies a nic nevidis a nepocujes. Jedna z nich je kamoska z Prahy a ona mi hovori, ze ona si to nepamata dalej, ale ze to bol taky humbuk zrazu, ze jej muz vsetko videl. Zabudli ho tam, kde bol vyhlad na operacku pre studentov, ked mu lekar rychlo vysvetlil,ze jeho zene ide o krk. Tak sa pozeral na to cele, bo nevedel co ma robit. Ale dobre to dopadlo.

snowflakenel
17. okt 2024

Mala som, za.mna super vec. Este ma aj cistili,,lebo placenta nevysla cela, cize som nemusela na operacku.

andrejkap123
17. okt 2024

@kiki68 moj sa tiez kukal cez okienko videl mi vnutornosti 🤪😃 no ale strasne fakt sa hocico moze stat pocas toho….

kiki68
17. okt 2024

@andrejkap123 jej tiez, potom sa smiali, ze konecne pozna vnutro svojej zeny 😂😂😂