Hysterektómia počas sekcie

margetakuska
20. feb 2023

Ahojte,je tu viac tém o hysterektomií ale nikde som nenašla odpoveď na moju otázku...
Čaká ma sekcia a kvôli vrastenej placenty do maternice mi zrejme budú musieť vziať aj maternicu..podľa magnetickej rezonancie to nieje až také jednoznačné, ale vraj sa mám pripraviť aj na takúto možnosť .. všetko sa uvidí na operačnom stole...
Brali vám niektorej maternicu počas sekcie?
Robili to v celkovej narkóze? Alebo je nejaká možnosť, že by sa dalo len spinalne, aspoň kým vyberú malú?
Ako to bolo s kojením? Nemali ste nejaké problémy s nabehnutím laktácie?
Ak ste už predtým nejakú sekciu mali, bola to porovnateľná bolesť? Myslím hlavne kvôli tomu, či budem schopná sa postarať o bábätko ...
A po psychickej stránke ste to ako zvládli?
Ako dlho ste boli v nemocnici?
Samozrejme, že sa budem na niektoré veci pýtať aj dr.ale zaujímajú ma aj skúsenosti iných mamičiek...
Veľká vďaka za každú odpoveď ❤️

kukinka55
20. feb 2023

@margetakuska no,ja som prišla o maternicu pri sekcii s toho istého dôvodu. Nemyslím že spinal povolia už len skrz toho že ak by sa niečo skomplikovalo nebolo by pre nikoho dobré keby si bola pri vedomí. Ja som mala celkovú anestezu.
Dojčiť som nedojčila,ale to skrz toho že som mala malú v inkubátore a ťažko sa to rozbiehalo.
Bolesť sa mi zdala s predošlou sekciou väčšia ale to sa ťažko hodnotí...
A po psychickej stránke... No,to bude asi individuálne,ja som prišla o maternicu pri treťom pôrode,viac detí sme už aj tak nechceli takže s tohto hľadiska mi to ľúto nebolo. Mala som čas sa na to psychicky pripraviť,vedela som čo ma asi čaká. Keď mi oznámili že sa to môže stať aj som si poplakala,predstava zostať v 28 rokoch ,,vykuchana,, nieje príjemná ale zmierila som sa s tým. Teraz to už vnímam len pozitívne, doživotná antikoncepcia,žiadne krámy...
Ja som po sekcii bola v nemocnici krátko,len čo sa dalo pýtala som sa domov. Ležala som tam skoro 3 mesiace,chýbali mi deti, muž, domov, kľud a keďže malá zostala v nemocnici ja som mohla ísť. 48 hodín po sekcii som už sedela v aute smer domov... Ak by ťa ešte niečo zaujímalo,kľudne sa pýtaj 🙂

heln
20. feb 2023

@margetakuska ahoj, necitala som diskusiu, tak odpoviem nezavisle.
ja som mala placentu nizko, planovana sekcia, na magneticku ma neposlali, ale tiez ma upozornili na moznost, ze ak to bude prirastene, tak to moze velmi krvacat, a budu musiet maternicu vybrat, mali pre mna pripravenu transfuziu.
bola som v celkovej, tiez som chcela spinal, ale anesteziologovia vraveli, ze na to maju protokoly a musi byt celkova, aj ked doktor pred sekciou tiez chcel spinalku. inac napichli mi 3 kanyly do zily a jednu do arterie.
ja som nastastie komplikacie nemala, nevybrali mi ju, krvna strata nebola az tak velka, ale citila som sa hrozne vysilena, transfuziu mi nedavali.
kojenie, pri prvej sekcii mi mlieko nabehlo az na stvrty den, malu dokrmovali glukozou cez striekacku zatial, potom uz s kojenim nebol absolutne problem, akurat si natieraj bradavky, lebo mne sa spravili riadne ragady, potom uz to bola pohoda. po druhej sekcii to mlieko slo slabsie a mala som obrovske bradavky, maly bol drobny a nevedel sa dobre prisat. jeho mi prikrmovali um z flase, takze to bolo kojenie trapenie. cize je to velmi individualne.
zotavenie po sekcii, po prvej som bola relativne dobre hned, chodila som, nebolelo to nejak, zvladala som to az na bolavy chrbat. po druhej som bola ako vrece krumplov, bolelo to riadne, ledva som chodila, nevladala som vstat z postele, citila som sa akokeby mi niekto vysal mozog, zrejme to ovplyvnila krvna strata, aj ked nebola velka.
po sekcii sa zostava o jeden den dlhsie ako po normalnom porode, ak nie su ziadne komplikacie.
hlavne si zabezpec jedlo do mrazaku alebo donasku, fakt sa ti nebude chciet prve dni varit, je to velmi individualne ako sa budes citit. babatko davaj "na slniecko" aby nemalo zltacku. drz sa, nech to dobre dopadne.
psychika, no ak ti maternicu vyberu, tak mozno na tom nebudes psychicky dobre, mozno to budes zle spracovavat, ak ti bude zle, poziadaj o psychologa uz v porodnici. co som citala, tak sa zeny po takom to zakroku citia, ze prisli o svoje zenstvo, pamataj, ze stale budes zena, aj keby ti vybrali maternicu.

margetakuska
autor
20. feb 2023

@kukinka55 ďakujem veľmi pekne za skúsenosť, ono my budeme mať už šieste dieťatko, ani sa tak nebojím, že by mi to bolo nejak ľúto, sme s tým celkom zmierení, samozrejme ja som si tiež poplakala ale skôr kvôli strachu čo bude ako to dopadne... skôr hormonalne sa bojím, či nenastanú nejaké depresie, výkyvy nálad alebo tak...čiže ty si tiež mala placentu vrastenú do maternice? Aj ti nejak robila problém počas tehu? Prečo si ležala v nemocnice 3 mesiace?

margetakuska
autor
20. feb 2023

@heln ďakujem, ja som strašne dúfala, že by sa to dalo aj spinalom, ale nejak som tušila, že to zrejme nepôjde...mňa už čaká šiesta sekcia, preto neviem, či ak bude táto spojená s výberom maternice, či nebude horšia ako predošlé( samozrejme, že môže byť zlá aj kvôli tomu že už bude šiesta..) vždy sa mi mlieko pekne spustilo ale kamoška ma zneistila, že pri výbere maternice sa nemusí spustiť normálne laktacia . A s tou psychikou sa bojím hlavne či neprídu nejaké výkyvy nálad, možno depresie alebo tak..

kukinka55
21. feb 2023

@margetakuska tak mne bez možnosti povedali celková. Ja som mala druhú sekciu a prvý pôrod prirodzený. Prirastenu placentu som mala pri všetkých pôrodoch. Tiež som si prešla magnetickou kde to nebolo úplne jasné. Hormóny ti budú pracovať úplne normálne,ak by ti vzali maternicu tak zoberú aj vajčkovody ale vaječníky ostanú úplne v poriadku, neporušené a naďalej spĺňajú funkciu,čiže toho sa ozaj báť nemusíš 🙂
Neviem ako si nastavená,či sa dokážeš zmieriť s tým že už nebudeš mať maternicu. Ja som represie nemala,necítim sa kvôli tomu menejcenná a aj keď má sem tam napadne že už nikdy nebudem mať bábätko,dokážem s tým žiť. Som rada že mám tých našich troch a že som medzi živými aj ja. Prirastena placenta je veľmi nebezpečná ak sa veci skomplikujú takže radšej život bez maternice ako žiaden život 🙂

tinkerbell
23. feb 2023

@margetakuska veď keď ti aj zoberú maternicu, tak vaječníky ti tam nechajú, tie budú produkovať hormóny naďalej, takže z hormonálneho hľadiska sa nemusíš báť. Opýtaj sa na to lekára. Držím palce, určite to dobre dopadne.

naty139
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre