Jak probíhají porody na Slovensku?
Nedávno jsem viděla jeden z dílů slovenského seriálu Odsudené- Odsouzené a hlavní hrdinka rodila v porodnici.Byla jsem docela v šoku jakým způsobem byla scéna pojatá .Hlavní hrdinka v docela děsném prostředí ležící na zádech jako prkno,opravdu to nebyl ani polosed,nohy přikurtované nahoru,doktor suše rozdával pokyny:Tlačte! ..Ted mi netlačte! Ted zatlačte !Sestra připravte se! Načež sestra skočila na břicho ,tlačila předloktím ,a hlavní hrdinka porodila.. 🙂 Jelikož se dloouho zajímám o "přirozené "porody a s tímto jsem se nesetkala dlouho ani u nás v nějakém televizním seriálu ,pokud tedy nebyl "retro" 🙂 ,byla jsem dost v šoku a zajímalo by mně jestli takhle probíhají dnes porody na Slovensku-výběr polohy atd atd..,Doufám a chce se mi věřit že tohle byla snad jen nesmyslná fikce tvůrce seriálu ☹ A ještě dodávám že po porodu dítě neměla vůbec u sebe ,ale nosili jí je v intervalech na kojení! Opravdu není běžné na Slovensku aby matka v dnešní době měla dítě u sebe?? 😒
@lenka3007 no u nas je taka spolocenska miestnost kde su aj stoly, obeduje sa tam + gauce pre navstevu, na izbu tiez nemohli ist, ale v BS som kukala na ich stranke su povolene navstevy az do neskorej noci od skoreho rana, aspon tak pisu 🙂 teda mna toto dostalo, lebo u nas sa naoazj kukali sestricky na hodinky a ked sa niekto zdrzal dlhsie tak zacali rypat
@dominika1988 nie to teda neviem vobec 😀 ja viem len o tejto najmladsej, akurat viem, ze nas vsetky 3 rodila ta ista lekarka...ale zaujimave, ze mamine pustili hudbu, a BS sa mi paci aj preto, ze tam pustaju nielen hudbu ale aj nejake aromaticke oleje ci ako sa to vola 😀 a posobi ta porodnica tak kludne 🙂
@ela2710 ja som mala tiež vybratu inu porodnicu v Zlatých Moravciach (myslim, že už ju zavreli) ale tam bolo pekne, čistučko a bola tam aj VIP izba, no bohužial ako som už vyššie pisala, rodila som v 35 tt tak ma automaticky hned niesli do nitri, lebo v ZM nemaju JIS, keby nahodou bolo s malým niečo.... N ašťastie malý bol v norme, mal 2750 g a 49 cm a to Apgarovej skore (neviem ako sa to pise) mal plných 10. Akurát ta žltčka nam vybehla...
@dominika1988 no jedna sestra 5 r. druha bude mat o mesiac 15r a ja 18r...mamina k nej chodi od vzdy 🙂 ona ma uz okolo 44-46 rokov neviem presne, moja gynca ma tak zo 50 😀 😀 sukromnicka, ale uz za chvilu konci a prenechava ambulanciu mojmu porodnemu lekarovi
@lenka3007 aj my sme mali 10 🙂 aj nam vybehla zltacka a to akurat v den ked sme mali ist domov, boli sme tam od piatku do piatku 😒 v ZH je aj VIP izba, ale ta je stale plna, ale nakoniec som bola spokojna aj s obycajnou,aspon som mala cely den spolocnost inych maminiek 🙂 a vybavenie bolo naozaj super, az na sprchy a zachody, inak postele boli polohovacie, no naozaj dobre vybavene izby
@dominika1988 mamina mala 19 rokov 🙂 teraz ma 37 😀 no len ona uz mala maturu, a tym to mala jednoduchsie, ja sa este so skolou mordujem, ale gynekologicku ma vlastne len o par rokov starsiu, teda aj mna chcela donutit k nej chodit no bolo mi to trapne, tak som si nasla inu 🙂
@dominika1988 😀 mna mamina nevykopla 😀 doslova trvali na tom, ze mame aj s malym ist byvat k nim, lebo u svokrovcov sme byt nechceli, ale ved vies sukromie nadovsetko, a kedze este nemaju porobene podkrovie a teda maju len 3 izby + kuchyna a kupelna, tak by sme sa tam len tlacili 🙂 a este k tomu ta moja mala sestra je hotova z Tomaska, to znamena, ze by ho chcela stale len nosit na rukach a on je dost tucko, a myslim, ze by sa jej mohol vysmyknut a celkovo by to nebolo dobre, stale by nam niekto liezol do sukromia a vsetky tie rady ach jaj 🙂 takto je to dobre, sem-tam sa navstivime a mam pokoj...ja by som si Tomaska veru v 17-tich z domu nepustila ani za nic 😀 😀 ale ved aj ty si mladucka 😉
@dominika1988 no tak napisem IP 🙂 alebo tak uz je to jedno ten jeden prispevok, ja som im navstevy jasne zatrhla, babicka sa este sem-tam hra na urazenu, ked mi zavola a ja nemam cas, ale co uz, uz mi od vtedy pekne volaju ci mam cas, nikto nezvoni len tak bez ohlasenia (okrem postara 😀 ) baby na MK mi dodali odvahu a hned v ten den sme to riesili 🙂
@ela2710 no tiez som zistila, ze kon je velmi dobra vec, uz ho vyuzivam viac nez google 😀
@ela2710 no ja ked som rodila, tak boli najväčšie tepla, porodna sala bola vybavena perfektne aj klimatizovana, ale šestonedelie bol jeden velký horor a každú chvilu som čakala, že pridem k urazu. Na izbach žiadne rolety, zavesy, proste nič a to nam tam od obeda do večera palilo slnko, postele tie stare komušske kovove, že ked som si nadvihla na sedenie, už mi to nešlo spátky ani hrubou silou... No a toalety a sprchy ani nehovorim, rozbité kachličky na stenach aj na zemi, chýbajuce kohutiky, čiže napriklad chýbal kohutik na teplu vodu, žiaden zaves ani nič podobne, čiže ma pri sprchovani videlo ešte dalších 5 mamičiek, no preoste jeden horor, pripadala som si ako v robotníckej ubytovni... 😀
@lenka3007 nasa nemocnica ma nastastie rolety, jedina vec co sa mi nepacila boli sprchy, oni boli bez zavesov, vedla seba, predelene len stenou ako vo vazani, ale videli sme sa tam vsetky, sprchy boli tri a zachody, tie ma ozaj prekvapili, nielnze sa nedali zamknut, ale dvere sa nedali ani zavriet,a zachod bol od nich asi meter, teda ked sme nechceli aby nam tam niekto vosiel museli sme sa nacahovat za dverami co po porode nie je prijemne, a pridrzat ich 😒
@ela2710 Ahojka tak jsem pročetla všechny příspěvky a je mi z toho vážně smutno ,z toho jak jsou lékaři zabednění...A ty jsi si fakt užila ,tvůj porod mohl být stokrát lepší ,a jiný ,znám kopu co měly mnohem větší mimča a porodily aj bez nástřihu,ty si se samo ještě víc potrhala ,jak šlo dítě ven díky kleštím ,ale fakt porod v lehu a u tak velkýho dítka ,je na přes držku 😠 ,to dítko není schopné takhle dobře dorotovat porodními cestami a já se vůbec nedivím že se takto zasekl jak jsi psala.Také to že má být žena bez vody ,že nesmí pít ,kdyby něco je jeden velký blud ,ženská potřebuje mít energii a sílu k porození ,protože to je prostě práce ,má poslouchat svoje tělo a lékaři mají být jen nápomocní ,jeden zásah zbytečný do normálního porodu a následuje další,myslím že u tebe ještě chvíli a hnali tě na císař ,přitom by stačilo tak málo a nemuselo k takovým komplikacím vůbec dojít.Ale je to jen o tom že se sebou nesmíme nechat manipulovat a stát si za svým ,i když je to těžké,oni jsou ti co by měli myslet na tvúj klid a udělat vše aby žena mohla v klidu porodit a nakonec si to musíš sama hlídat v takovém stavu ,sebe a ještě dítě..Ze zkušeností okolo taky vím že si mnohdy jak sestry tak mudr tak nějak dovolují a přehlížejí mladé maminky ,je to stylem jste mladá ,nic nevíte a neplette se nám do naší práce.Ale mnohdy stačí projevit trochu názor a nepodřizovat se a rapidně mění chování...
K tomu magnezku -je velký nešvar předepisovat ho na braní ,jelikož všeho moc škodí ,a dneska mamky se tím dopují při každém píchnutí ,co vím tak magnezium působí tak že tlumí stahy dělohy ,ale děloha je sval ,a ten koncem těhotenství prostě "trénuje" stahy ,na vypuzení dítěte ,a tím podáváním magnezka se tlumí ,tudíž mate tak že vlastně potom při porodu nepracuje správně ,není schopná účinných kvalitních stahů ,kontrakcí tak aby bez problémů dítě prošlo.Málokdo tot ví a mudr doporučují magnezium jak o život..Ahojka 🙂
@nady ano vela robilo aj to, ze oni odmietaju dat vodu, pery som mala uz suche, popraskane a ani za nic, ze voda sa nesmie pred ani po porode, a tak som tam po porode lezala este 2 hodiny bez tekutin 😖 ked sa clovek ani napit nemoze, tak mu to veru nepomoze k lepsiemu porodu...no ale nastastie sme zdraví, nic sa nam nestalo, a stale si vravim, ze mozem byt rada ako to dopadlo. Prajem pekny dnicek 🙂
@ela2710 jj tady u nás sa to taky bije ,ale ve většině už neslyším nějaké přehnané zákazy pití ,spíš naopak ,a je jasná věc že když je akutní operace ,úraz ,bouračka tak jdou operovat a ti lidé jedli pili a prostě se to zvládne ,ale že matku nutí třebas x strašných hodin nepít ,na jídlo většinou chut není ,i když i to je individuální a takový kousek čokolády dodá aspon rychlou energii ,a pak takové matky vysílené nezvládají a končí třebas na císaři ,to je jim jedno.A pak se to zakončí tak že řeknou -šak podívejte dnes už ženské ani neumí vlastními silami porodit ,vidíte jak je porod riskantní ,bez nás byste neporodila 😎 ...A přitom by stačilo aspon malinko změna v přístupu ,naslouchat ,ptát se ,a ne lehněte ,tlačte ,netlačte a v závěru-budte ráda že jste vůbec porodila 😠 šak díky nám máte zdravé dítě ,tak držte pusu a krok 😠 ...
ja zasa na porody rada spominam,rodila som tri razy-trirazy klasika,bez niakych oblbovakov-ani pri jednom som nemala zakazane pit,dokonca pri poslednom som 15 pre porodenim este bola por sprchou 😉
2 porody som mala na Kramaroch,no ani tak pre samotny porod ako skor potom o tu starostlivost som mareka rodila v Kochu.Starsich som mala pri sebe,mareka pre nepriazdnivy stav po porode/pravy uzol na pupocniku/bol prevezeny na Kramare a tak som tam ist nechcela 😠 a nakoniec som tam mesiac za nim chodila chodila...Ale samotne porody som mala rychle so super lekarmi aj sestrickami.
ja som rodila na modernej koze 🙂 v polosede, po epiduralke. islo to rychlo, partner bol pri mne. Nikto mi neskakal po bruchu, ale pokyny kedy zatlacit som dostala.., predsa len, doktor to vidi lepsie ako ja 🙂. Malu mi hned prilozili a po zakladnom osetreni uz bola so mnou cely cas az kym sme sli domov. Mozno sa v niektorych mestach este stane, ze to nie je tak ako by to uz malo byt, ale myslim, ze vacsina porodnic ide systemom rooming in a vacsina ma privlastok baby friendly hospital.
@sisaha aj ja si myslim, na http://www.sme.sk/c/1470867/ziarska-nemocnica-m... dokonca ked boli pne izby pre maminky s detmi a davali maminky na zeny s gynekologickymi problemami tak dieta dostali na izbu az ked sa miesto uvolnilo 😒
@nady suhlasim s tvojimi nazormi. mala som to stastie, ze som syna nerodila na SK a naozaj sa to da v klude, bez lekarskych zasahov, bez ostreho svetla, lehatka, nastrihov, ...cely cas som pila, dokonca som jedla cokoladu asi hodinu pred vytlacenim maleho...vobec nic sa nestalo, co by sa tak asi mohlo? cely porod bol neskutocne prirodzeny...porodila som uplne sama. Ano, maminky vedia najlepsie, co a ako, ved je to nasa danost, prirodzenost, lenze zial, dnesne zeny si uz neveria, ze to bez lekarov zvladnu, su natolko vystrasene z porodu, ze ich ani nenapadne pocuvat vlastne telo. este to potom lekar zaklincuje tym, ze bez epi ani nech neuvazuje a je to...zeny lahnu na stol a porodnik rod.
A s tym magneziom mas tiez pravdu, ja hadam ani nepoznam tehulku, ktora by nejedla magnezium...aj ja som tomu nachvilu prepadla, ale ako si pisala, nikdy by to nemalo byt bez lekarskeho nalezu a predpisu. Tu, kde zijem, na mna pozerali dost cudne, ked som sa pytala, ci mozem preventivne brat magnezium. odpoved bola, ze urcite nie, pokial nemam nejake problemy, ze naozaj to moze viac uskodit.
A inak, dceru som rodila v Ruzinove pred 6 rokmi, uz to vtedy bola BFH a dceru som videla az rano, nic mi nepovedali, len ju proste zobrali.
@aliza Ahojka díky za názor ,taky souhlasím a jsem ráda že si měla takový pěkný porod ,já měla taky bezproblémový a musím říct že byl ve vyšším věku,a proběhl bez jakýchkoli zásahů a medikací.Já jsem dítko nedala z ruky ,ale naštěstí jsem si nemusela v tomhle ohledu nic prosazovat ,jelikož mě ho ani nikdo neměl snahu někam odnášet ,jen jedna aktivní sestra chtěla hned koupat a já ji zarazila ,že si to nepřeji že si ho vykoupu klidně až druhý den,-chtěli jsme kvůli vstřebání mázku do pokožky..Mimi bylo krásně čisté,vonělo 🙂 a koupání nakonec proběhlo až třetí den.Neříkám že je to jen tím ,ale i když už je větší má krásnou pokožku a i jako mimi neměl žádné flíčky ,suchou pokožku ,prostě takové ty miminkovské problémy s pletí ,natož nějaké opruzeniny atd.Ale je fakt že jsme ho odmala koupali v čisté vodě ,bez jakýchkoliv přídavků-pěna a pod.,natož nějaké mydlení tělíčka jak to vidím u svých kamarádek.No sranda je že tak jak jsem měla porod bez jakéhokoli zásahu ,epi ,nástřih ,medikace ,nepotřebovala jsem nic kromě svých sil..Tak se na mě v závěru tvářili ,jako že -kruci ani střihnout jsme si nemohli 😠 😀,asi jsem na ně byla moc samostatná a nenapsali si pojištovně navíc ani čárku..Neb jak víme každý úkon dobrý ,jeden bodík k druhému..Takže přístup byl fakt chladný ,žádná radost že někdo porodí bez problému a je schopen se o ně postarat hned. 🤐
S tím magneziem je to opravdu tak ,ale téměř nikdo to neví ,je to dnes takové zaklínadlo ,jakmile někde píchne ,jej honem magnezko..V závěru je ten efekt fakt na škodu. ☹ Já také nepoznám nikoho kdo ho nejedl -tedy pardon poznám -sebe 😀 ..
@nady ano to je pravda, ten pocit na tlacenie je utlmeny. Mala som ale na sale vo vedlajsom boxe pocut aj zenu, ktora nemala epidural, ale bola asi taka vysilena a unavena, ze jednoducho s lekarmi nespolupracovala a hrozilo, ze dieta sa zasekne. Jednoducho odmietala tlacit a dieta uz bolo v porodnych cestach. Vtedy ten tim lekarov ju povzbudzoval, ukludnoval aka je silna a ze to zvladne. Mne z toho normalne vyhrkli slzy do oci. Velmi som s nou sucitila, ako tam plakala, ze uz nevladze. Nakoniec ale na ich pokyny tlacila ako mala a dieta sa narodilo zdrave. Ja som rodila aj pred 12 rokmi aj pred dvomi a mozem povedat, ze sa odvtedy velmi vela zmenilo. Na oddeleniach su laktacne poradkyne pre mamicky a sestricky z novorodeneckeho oddelenia pravidelne chodili za mamicky a pomahali im s babatkami. Ono je to stale o moznostiach danej nemocnice, ale aj o pristupe ludi ako takych. A tento rozdiel bude podla mna este trvat.