Je cisársky rez bezpečnejší ako prirodzený pôrod?
Je cisarsky rez bezpečnejší ako prirodzený porod?
@lucia147852 to, ze ty nepoznáš, neznamená ze tomu tak nie je.
Tak za mna je prirodzený bezproblémový pôrod určite lepší ako sekcia. Problém je ten, že pôrod sa môže zvrtnut za pár sekúnd a už bezproblémový nie je. Tiez mi príde logické, že ho nemocnice preferujú, keďže musia mysliet aj na ceny. Prirodzený ich stojí par korún, sekcia tisíce. Ja mam sekcie 2 a som za ne veľmi vďačná, aj keď som v oboch prípadoch najprv skusila prirodzený pôrod, ten bohužiaľ nepostupoval.
@aurora33 neviem, čo by to urobilo s tvojou psychikou po porode, keby ti do náručia dajú dieta so zasivanym licom dajme tomu... ale ok, nechcem sa hádať, ľahko sa nám tu "mudruje", keď sa nás to netýka. Každá píše iba zo svojej skúsenosti. Napr.ja som na izbe mala babu, ktorá sa postavila akonáhle ju doviezli na izbu a ze uplne v pohode. Rodila 3 dieta prirodzene.
Mne pri prvej hrozil CR (malá bola príliš vysoko), a sam lekar (znamy) mi povedal, že bude len v nutnom prípade, nebude ma len tak rezať.
Ono problém je skôr v tom, ze sa zamerne urýchľujú pôrody a pod. A prirodzene ženy sa boja, preto si vybavujú CR.
Vieš, to ako keď pri/po plastike pŕs nejaká zomrie ci ma komplikacie (a koľko ich bolo, že?) A odradí to tie ďalšie ženy? Asi nie...
@aurora33 deje sa to celkom bežne. Kolegovú dcérku porezali krížom cez tvár.
@smajliica who odporúčaniami sú ako kvetnaté reči.
Sú super,ale treba si to pripodobniť na slovenske pomery,nie na zahraničie.ošetrovateľske postupy, starostlivosť,lekarsku a podobne ... kompetencie sestier/pôrodných asistentiek atď atď .....
Či až tak prirodzene neprirodzene lezime dávno za opicami ,však?
Tak ten "prirodzený" pôrod nie je až taký prirodzený a podľa odporúčania who?
Za mňa, mne bolo sumafuk ako porodim ....či aj ten "prirodzený" nie je až tak prirodzený -ako sa vraví,malo by sa rodiť na 4 ak sa nemýlim -rodila si tak vôbec?nikde ti to nedovolia,teda aspoň v nemocniciach,kde som rodila ja....
Sama neviem,či by tam bol nejaký rozdiel.Bolo mi to popravde jedno ....ale napriek tomu,keďže som bola v nemocnici ako inventár a šla rovní z oddelenia na porodnu salu,verila som doktorkam, s ktorými sme si už aj neskôr potykali....
Pri 3 tehotenstvach, všetký rizikové, poctivo prelezane,vsetky deti predčasne,som mala len jedine prianie,túžbu modlila sa,aby sa narodili živé a zdravé.
To bola jediná podmienka.
Nie celkom sa mi to splnilo,ale splnilo.
Mám 3 deti ,sice jedno PAS ale v porovnaní s inými vswtky zdravé....Som vďačná .
Nad nejakými pôrodnymi plánmi som nevymýšlala a nemeditovala .
Ale postavila som zodpovedne k veci tak,ze som ešte počas hospitalizácie navštevovala a bolo mi umožnené navštevovat pôrodnú prípravu,kde som sa dotackala v papučkach a v župane.aj keď sa mi zle sedelo ....
Po prvom pôrode mi dali asi 3 kozmetické "stichy " ,bez nástrihu a ďalšie pôrody tiez bez nástrihu,bez šitia.
Napriek tomu,že som posledné rodila v 36tt s váhou takmer 3 900 ( nadpriemerne dieťa na svoj týždeň,má to v karte napísané).
Človek by povedal,že naozaj pôrod prirodzeny je bezpečný-a dám ti za pravdu.ked je bez komplikácií.ale žiaľ,pozri sa na to triezvo naozaj na iné faktory
No pri mne to bolo úplne bez komplikácií,akoby z knižky pre lekárov.aj by som sa čudoval,že by som mala aj pôrod náročny ,keď sme sa s drobčekamk počas tehotenstva dosť natrápili....
Len.... Nie len počas hospitalizácie človek s kadečim sa stretol, rôzne príbehy,ženy mimo hospitalizácie....
A to aj z okolia.Priklady, ktoré som ti tiež zdieľala .
Ja by som teda s tým "bezpečnejsim" bola opatrna.
Napriek tomu,že som ja mala vsekto asi tip top....
Ale ja som ja a iné ženy môžu mať rôzne iné faktory ,pri ktorých to až také bezpečné nebude....
@226lenka nemusia kazdu zenu nastrihnut. Ja som mala napriklad 4 porody a nastrihli ma len pri prvom. Pri dalsich ma nie a ani ma nesili. Pravdepodobne aj ten prvy by asi bol ok bez nastrihnutia, len lekar v sluzbe netusil, ze dieta je malicke (v 41.tyzdni, malo 2800g, ja som velmi nizka), tak asi pre istotu. To len ako priklad.
@matkahelka úplne s tebou súhlasím. Ja tie reči o imunite milujem. 🙂 Ja som rodila obe deti prirodzene, obe mali Apgar skóre 10/10, zdravé ako rybky, bezproblémové tehotenstvá. Prvá dcéra má 2 roky a stačí, keď niekto okolo nej prejde, zakašle a už je chorá (potom väčšinou nakazí aj mladšiu). Ja už sa teraz desím toho, keď pôjde do škôlky, ešteže mám dobrú a flexibilnú prácu. 😅 2x denne s nimi chodím von na niekoľko hodín, dbám na stravu, sprchujem vlažnou vodou a aj tak nič z toho. Imunita závisí od 1500 rôznych faktorov, spôsob pôrodu je len jeden z nich. Prirodzený pôrod je taká istá mantra ako dojčenie. Dojčiť dojčiť dojčiť ideálne do samoodstavenia.
@lienka.7 ja som si CR nevybavovala, mala som naň indikáciu a keď som sa prebrala, prišiel za mnou primár a sám povedal, že vďaka bohu za moju indikáciu, lebo dieťa malo dva uzly na pupočníku a skončilo by to veľmi zle. Dieťa bolo bez porezania.
Prvé dieťa som mala prirodzený porod a malo napríklad zlomenú kľúčnu kosť. To su len moje dve skúsenosti.
Mam za sebou viac nez 50 cisarskych rezov zvladnutych a ani raz sme miminku neublizi neporezali to musi byt uz riadny fušér lekar ked toto urobi lebo to je proste nerealne....otvara sa koža, podkožie, fascia, mocovy mechur sa stlaci dole prejde sa k maternici ta sa nareze , prerezu sa blany do vakou odteka.plodova voda a vybera sa dieta potom placenta ....ked sa urobi rez v maternici operater vidi kde vo vaku v plodovom sa dieta nachadza a kde ma rezat toto mi pride take z cesty v zivote sa nam to nestalo fakt nie .....
Nikdy sa nam ani nic neskomplikovalo nik neumrel ano poznam jednu co zomrela pre emboliu polodovou vodou ale to sa jednoducho predvidat neda.....
Za mna je viac komplikacii pri prirodzenom a je to naozaj fakt a nie nie kazdy rodi ako mačka za cesty 🙂
Sama matka si musi zvazit coho je jej telo schopne jej hlava a ako je nastavena a ako to citi musi to mama vediet a mama to vzdy vie spoliehajte sa na seba nie na inych 🙂
@lalala94 moja svokra ma 3 synov, vsetci narodeny prirodzene, vsetci dojceny este v skolke. a vsetci maju imunitu ako novorodenci. kychnes na nich a su na 2 tyz.odpaleni. a to najstarsi svagor je lekar. moj muz ma 300 dni z roka sople. starsia dcera si z neho uz robi aj srandu, ze znaci do kalendara, kedy nie je chory. mladsia chodi od septembra do skolky, tak ma muz teraz vyhovorku, ze to ona na neho nosi virusy. zaujimave, ze mala si od septembra ani nekychla. aj prirodzeny porod aj dlhodobe dojcenie ako zaruka dobrej imunity su neskutocne precenovane.
@mon1806 suhlasim. to su strasne bludy, ze porezane dieta pri sekcii. ja ani neverim tomu, co tu tie baby pisu, ze take deti poznaju, su to klamstva. na markize bola pred par rokmi reportaz, ze porodnik dieta porezal pri akutnej sekcii, lebo doslova zachranovali matke zivot, kedze im uz odchadzala a v tej reportazi hovorili, ze je to jediny pripad, ktory je na slovensku zaznamenany, ze dieta porodnik porezal. ja som sa na to pytala aj svojho porodnika a on si poklepkal po cele, ci si myslim, ze zena sa reze ako ked vykostujem kurca a ze on ako porodnik s vyse 20r.praxou o takom niecom ani nepocul. ale samozrejme, zeny na MK vedia o x porezanych detoch.
Tu je fotka z vykonanej sekcie akurát 🙂 mne sa tie deti tak pacia take su krasne pekne ruzove ❤️ porod je vzdy riziko ci je to prirodzeny ci cisarsky vzdy ste jednou nohou v hrobe ale tak je to aj v zivote nikdy neviete , aj pocas zivota sa moze kadeco stat ....
Ale vravim riadte sa srdcom a tym ako to citite nie kazda sa citi pre prirodzeny 🙂 vravim mam oba a nelutujem ze som mala druhy cisarsky aj ked to boli jak sviňa ale za zdravie deti to stoji
A co sa tyka imunity je to strasny blud 🙂 imunita je geneticky daná a ziskava ju clovek pri strete z bakteriami a okolitym svetom .....nie tym ze prejde cez vase porodne cesty neznamena ze bude zdrave ako repa 🙂 deti ludi babatka starych ludi a nas vsetkych dookola ovplyvňuje strava prostredie spôsob zivota lieky vsetko cim prichadzame fo styku vsetko sa skryva za budovanim imunity ❤️
@mon1806 len škoda ze na slovensku sa nedá vybrať ci rodiť cisarsky alebo prirodzene ;(
Da sa vybavit.
Ja verím,tomu,že 100% je bezpečnejší, pretože neviem o tom,žeby niekto umrel podotýkam pri plánovanom cisárskom a nie už robenom v hodine 12-tej na rozdiel od obyčajného pôrodu,kde tuším len v tomto roku zomreli 2 ženy aspoň čo ja registrujem.😱
@beata_k áno samozrejme ale za dosť veľkú sumu🙂
Aku velku sumu? Ja mam dve, na moju ziadost a stali ma 0€.
@beata_k väčšina gynekológov preferuje prirodzene , keď som spomenula moju lekárovi cisarsky tak mi povedal ze musí byť nato dôvod a ešte ma vysmial ze prečo mlada baba nechce rodiť prirodzene
Ja som mu povedala ze nechcem po poslednej skúsenosti.. A bodka.
Odpovedat ti moze jasne len statistika. Ja by som tipovala, ze statisticky to bude bezpecnejsie pri prirodzenom porode. Ale je len moja domnienka, nemam cisla. Hlavne treba mysliet na to, ze cisarsky je brusna operacia so vsetkym co k tomu patri
Treba si najst ineho lekara a nie zadubenca. Moj gynekolog roky pracoval v zahranici kde sekcia bola normalna vec. Este mi poradil, co a ako mam robit aby mi ju neodmietli. Najdi si ineho, resp. nic mu nemusis vysvetlovat, urob ako ty chces.
@beata_k q co treba robiť aby ju neodmietli?
Musis mat papier od psychiatra, nie psychologa. Psychiater je lekar, naroziel od psychologa, ktory je 'len" Mgr. A musi tam byt vyslovene uvedene, ze neodporuca prirodzeny porod, kvoli nespolupraci pacietky.
@beata_k len to už nestíham nakoľko som 38tt
No to teda nestihas. Mozno nabuduce 🙂

@226lenka zďaleka nestrihajú a nešijú každú. Možno máš vlastnú skúsenosť ale teda rozhodne nie je aplikovateľná plošne. Mám tri deti a nikto ma ani nestrihal, ani nešil. Po poslednom pôrode, som z boxu odkráčala na oddelenie po vlastných v absolútnej pohode.
Každý pôrod má svoje riziká, ako prirodzený, tak sekcia. Nedá sa povedať, ktorý je bezpečnejší. Sú mamičky, ktoré po sekcií skončili na pár týždňov v umelom spánku... A boli to plánované zákroky.