icon

Je lepší cisársky rez alebo prirodzený pôrod?

janus141
13. jan 2012

ake mate skusenosti s cisarskym rezom ci je lepsi prirodzeny porod alebo cisarsky rez

amouramour
15. jan 2012

nuz na sk si nemozes vyberat, teda pokial nemas dobru znamost🙂ja idem prvy raz ale velmi dufam, ze budem rodit prirodzene, dost sa toho sice bojim ale myslim, ze aj pre dietatko je to tak lepsie🙂cisarsky bez priciny je podla mna velmi sebecke rozhodnutie...ved tie nase deticky nam za bolest stoja🙂

wewe22
15. jan 2012

zodpovedne prehlasujem ze prirodzeny je lepsi 😉
prvy porod sice velmi tazky ale prirodzeny za tyzden som fungovala a dokonca aj sedela ako pred tehotenstvom 😎
druhy cisarsky(malej sa nechcelo prebyvat v brusku ako netopier sedenie sa jej pacilo az kym ju nevytiahli nasilu) 😒 samotny porod bezbolestny (mala som taky strasny strach ze mi asi ani krv netiekla) no po odozneni spinalu katastrofa bolesti bolesti a este raz bolesti do stavu ako tak som sa dostala az po dvoch tyznoch jazva je velmi citliva este stale po zvysenej namahe boli cele brucho o tom ze nemozem nosit svoje povodne nohavice lebo pas mi pride priamo na jazvu ani nebudem hovorit ako ma to hneva 😠 (povodnu vahu som dosiahla mesiac po porode)

elienka
15. jan 2012

@janus141, určite je lepší prirodzený pôrod pre organizmus ženy. Ja som mala cisársky aktútny 3t pred termínom kvôli preeklampsii ani som sa nestihla báť operácie, ale ja som bola maximálne spokojná, po 36 hodinách som si vypýtala malú k sebe. Hojilo sa to super, od 3 dňa som ani nepotrebovala injekcie od bolesti. Počas môjho pobytu v pôrodnici sa nás vystriedalo 6 na pooperačke a všetky sme to veľmi dobre znášali (teda aspoň počas pobytu v nemocnici). Ja to neviem porovnať s normálnym pôrodom, je pravda, že ešte ma tá rana ťahala nejaký čas, ale stačilo si nájsť vhodnú polohu a potom som ju vôbec necítila. Moja mama zažila taký prirodzený pôrod, že si naň spomenie každý deň na wcku, takže naozaj som o toto nestála.
Myslím že by si sa mala pripraviť na prirodzený pôrod, ale ak bude cisársky nevyhnutný, tak to zasa nebrať tak tragicky. Treba dať na skúsenosti lekárov.
Ešte dodám, že všetky čo sme sa vystriedali na pooperačke sme kojili, aj všetky moje kamošky po CS kojili. Takže možno mlieko pristupuje horšie, ale zasa kojenie je najmä v hlave.

zuzin78
16. jan 2012

ahoj ja sm rodila aj aj a pre mna bol lepsi cisarsky , prvy porod som mala prirodzeny a natrapila som sa ako kon a pri pomysleni nan mam stale zle spomienky nastastie sa dcerke nic nestalo, dakujem lekarovi co mal sluzbu
CS bol neplanovany a bolesti boli po nom ale potom presli
ale najlepsie vobec nerodit a nejako inak vymysliet privadzanie deti naa svet 😀

snehulienka
16. jan 2012

vsetko co je podla prirody by malo byt lepsie...aj ked je pravda, ze ja som si dala epidural...

otazne je ci lepsie pre dieta, ci pre matku...

podla rozhodnutia lekara by som ja osobne postupovala. ak neni dovod na cisar, naco.

a este sa mi zda z pozorovania, ze deti rodene cisarskym su trosku ine, sledujte to, neprezili taku tu prvu traumu, ked sa museli trosku pricinit aby sa dostali na tento svet..

slivocka
16. jan 2012

určite prirodzený , ak keď to bolí ale po pôrode som už o 5 hodín sedela a držala babatka v naručí a ked som videla, ako pani pri mne ešte na druhy den nevedela sedieť ani sa pohnuť tak som dakovala Bohu, že to išlo prirodzene 🙂

lucka1987
16. jan 2012

prorodzeny je prirodzeny. sekcia by sa nemala stat len akousi praktikou pre zeny, ktore sa boja porodu ako takeho... mala by sa vyuzivat ozaj len v pripadoch nutnych, u nas v nemocke robia viac ako 40% porodou sekciou co je dost smutne percento, nakolko je prorodzeny porod lepsi aj pre babatko aj pre mamicku. ja som rodila prirodzene a som spokojna. nemenila by som, ked som videla tie zeny po sekcii. 😖

luba142
16. jan 2012

ja som jednoznacne za prirodzeny porod, radsej sa potrapim pri porode a znesiem nejaku tu bolest aj bez epiduralky a budem vediet,ze coskoro sa zotavim ( mam za sebou 2 prirodzene porody), ako rodit cisarakom a trapit sa bolestou este par mesiacov potom. Samozrejme ak to nejde inak tak zo zdtravotneho hladiska pre bezpecie dietatka a matky, by som musela s cisarskym suhlasit. Ale,ze by som si ho vyslovene ziadala bez priciny, proti tomu teda som

salma22
16. jan 2012

@janus141 samozrejme ze je lepsi prirodzeny porod mam za sebou oba porody a je lepsie ked ta to bude boliet len den ako cely mesiac sa z toho zotavovat

ninka0512
21. jan 2012

Podla mna je lepsí cisarsky, ael je to kazdeho osobný nazor, aku ma skusenosť, riziká su pri oboch typoch, ale myslim si ze pri cs su mensie, aelbo menej caste. Rodila som cs a bolo to super, bez bolesti, bez kontrakcii, na druhy den som uz bola na nohach a vedla mna na izbe co bola baba, tak rodila normalne a styri dni nemohla ist ani poriadne na zachod ani si sadnut:(

iwanna
21. jan 2012

tiez mam za sebou obidva porody. Po prirodzenom som mala dotrhany az konecnik. Dva tyzdne som bola leziaci pacient, nevedela som vydrzat vo zvislej polohe, lebo som myslela, ze mi vnutornosti vypadnu cez konecnik ☹
Druhy bol cisarsky, na druhy den som chodila. Nehovorim, ze to nebolelo, ale v mojom pripade neporovnatelne s prirodzenym porodom. Je to individualne, niekto ma lahsi prirodzeny.
O 1.feb. ma caka dalsi cisarsky... Tak uvidim......

lorima
21. jan 2012

ja keď som sa skrúcala v bolestiach, tiež som sa modlila nech ma uspia a spravia cisársky, ale rodila som normálne a podla mňa tá bolesť, kontrakcie a všetko okolo toho stojí za to a dá sa to vydržať. Tiež som si normálne sadla až po 10 dňoch od pôrodu, ale som rada že som rodila normálne a nie cs. Normálny pôrod mi príde osobnejší ako cisárky, ale každý má svoj názor. 🙂

vinifred
21. jan 2012

..máš na výber??? 😉

sebastian03
24. jan 2012

Milé dámy,mamičky... moja manželka si rada číta vaše fórum a názory...je lepší cisársky rez, alebo prirodzený pôrod? Myslím si, že je to úplne jedno,pretože pointa je stále tá istá....zdravé dieťatko.. Moja manželka nemohla mať prirodzený pôrod, pretože ten malý drzáň sa nechcel otočiť🙂 hlavičkou nahor.. Bál som sa ako to dopadne, keď som sa dozvedel, že bude nasledovať cisársky rez a taktiež by som sa bál keby to bolo prirodzeným spôsobom.. Som šťastný, že chrústik prišiel na svet..volá sa Nikolas.. a je zdravý... Takže..milé budúce mamičky..nerozmýšľajte ako príde na svet to dieťatko, ale nad tým nech príde zdravé.. akýmkoľvek spôsobom..

mama.wolfka
24. jan 2012

užila som si oba a hlasujem za prirodzený pôrod 🙂

parpar
26. jan 2012

Ahojte,aj ja som zazila oba porody,prvy bol cisarsky koli KP,aj ked aj to som bola ochotna rodit prirodzene ale kedze som bola prvorodicka a bol to chlapec prednosta to zatrhol,dalsie som rodila prirodzene,ak to mam porovnat,po prirodzenom som hned zabudla na bolesti pri porode prisla taka ulava a statsie ze na vsetku bolest som zabudla a zotavovanie bolo stokrat lepsie,po prirodzenom som sa dala rychlo dokopy ziadne ,bolesti pri kojeni ziadne problemy so sedenim amozno prva stolica pola narocnejsia inak vsetko ok kdez po cisarskom boli brucho ci uz pri kojeni ci, normalne ovela dlhsie,hlasujem za prirodzeny pokial teda nejake komplikacie nepoukazuju na to ze treba to riesit inak

vergulka
26. jan 2012

@parpar
ahojcek! mozem sa ta spytat aky mas vekovy rozdiel medzi detickami? dakujem!

etuska
26. jan 2012

mam za sebou 3 prirodzene porody,kazdy bol iny-jedinecny-bolestivy ale krasny. Teraz pri 3om porode som sa rozhodla pre epiduralku a nemenila by som.Citila som kontrakcie aj tlaky,takze som sa aktivne podielala na celom porode a zaroven som bolest nevnimala. Aj kontrakcie som citila iba ako tvrdnutie bruska a "menstruacne bolesti".telo sa pocas tej doby pripravilo a tak nebol ani nastrih potrebny.Viem ze je to individualne,ale pre mna bol tento posledny porod najjednoduchsi a najmenej bolestivy.

S cisarskym teda nemam skusenosti a osobne by som ani nechcela.

zvalka
26. jan 2012

ja som jednoznacne sa prirodzeny - pre mna aj najkrajsi zazitok v zivote 😵

martinkatinka
29. jan 2012

Ja som mala vyvolávačku, rodila som 6 hodín "prirodzene" a skončilo to akútnym cisárskym.... Je mi strašne ľúto, že som to nedotiahla dokonca, lebo bolesti mi nepripadali až také strašné, ale skor som sa bála o bábo....
Ale keby som si mohla vybrať, tak isto prirodzený.....

zuzka.sk
29. jan 2012

prirodzeny porod uz dnes vobec nemusi byt bolestivy, ja som rodila 2 x prirodzene, mala som pro oboch epidural, takze bolest bola uplne v pohodke, pri oboch som vo finale 4 x zatlacila a deti boli vonku. V kazdom pripade treba ist na predporodnu pripravu, kde za hodinku presne povedia obom rodicom, co ich caka a ako sa bude postupovat, keby sa stalo to a to a my sme boli s muzom uplne kludni, pytali sme sa doktora, sestriciek, vsetko islo ako po masle. Hlavne som bola s epiduralom uplne oddychnuta, treba to vcas a dobre pichnut a dobre casovat tie jednotlive davky, ale to si koordinuje doktor a vy sama podla bolesti. Baba potom ani neciti, ked ju musia sit 😉 to je este taky super vedlajsi efekt 🙂 No a pri oboch som na druhy den sedela. Hlavne zelam vela stastia a zdravie mamicke aj dietatku. 😉

denij
30. jan 2012

Ja som mala akoby v úvodzovkách oboje,pred rokom sa nám podarilo mimomaternicové tehotenstvo a operovali ma klasicky rezom-ako pri sekcií,nemohla som sa dať dokopy také 3dni.kým som si sadla a tak,potom to už bolo vcelku dobré,ale ešte mesiac som to dospávala:(čo som bola akosi unavená a do pol roka som cítila rez.
No a rodila som dva krát,vcelku slušnom čase-malú hodinku,malého 20minút,bez epiduráliek.Bolesti-kontrakcie sa zdajú nezvládnuteľné a chceli by ste utiecť kdesi do zatratenia,ale keď už je bábenko vonku,všetká bolesť akoby nikdy neexistovala-tak sa uľaví a hneď.Akurát trošku ešte potrápilo sťahovanie maternice,ale to tak 3 dni a bol pokoj.
Tak z mojej strany by som odporúčala klasický porod a

A jedna rada na záver,ja som pri mojom druhom drobčekovi deň pred nečakaným porodom spratávala drevo,nie nejaké tažké,išlo tu len o ten pohyb-skoro drepy a do porodnice ma prijali na 6.palcov otvorenú a bez bolestííí,tak treba vyskúšať možno pomože.Mne to poradila suseda a ona taky-tak a platilo to i pri mne🙂 😅 😅 Držím palčeky

ferihegy
25. sep 2012

Ja som po sekcii a myslím si že prirodzený pôrod je asi lepší čo sa týka zotavovania. Keď som videla mamičky ako dve hodky po normálnom pôrode idú do sprchy a veselo sa starajú o bábätká, závidela som. Ja som 24 hod. ležala bez pohnutia a plakala od bolesti, nehovoriac o ďalších dňoch. Poriadne chodiť som nemohla ešte tak dva týždne. Našla som super foto na nete po sekcii. Nie je to žiadna výhra si myslím !!!!!!

katuska169
25. sep 2012

ja som dvakrat rodila prirodzene,myslela som po prvom ze nikdy viac ale teraz aku mam skusenost po druhom prirodzen ze bych uz najradcsej nikdy nerodila prirodzene 🙂

sampo
25. sep 2012

No ja prirodzeny porod nezazijem kvoli blbo ulozenym kostiam, CR teda nic prijemne, pravdaze prezit sa da..no bolo to ozaj najneprijemnejsie prebudenie 😅 a ked vidim tu fotku, co tu dala@ferihegy tak mam dost, hned sa mi pamat osviezila 😖 a to tato jazva este vyzera pekne. Mne vyliezali stehy este 10mes. po CR, dufam, ze teraz to uz bude lepsie, hoci sa vobec netesim..ale prezijem. Hlavne, nech je babo ok.

drobcek26l
11. nov 2012

Mám taký pocit, že všetky sem píšete len také, ktoré sa chcete chváliť tým, že ste vydržali obyčajný pôrod. Lenže prach bolesti máme každá iný, takže nieje namieste aby ste sa robili múdre ako je prirodzený spôsob pôrodu ten najlepší. Ja som bola v riadnych bolestiach 6 hodín a potom sa rozhodli že mi urobia cisársky rez. A poviem vám bolo to vykúpenie. Umŕtvená som bola len od pása dole, takže som celý pôrod vnímala úplne bez problémov a bez bolesti som si to vychutnala. Keď vytiahli malého, hneď mi ho ukázali a ja som sa s ním maznala pokiaľ ma oni zašívali. A fakt som necítila ani len malinké miknutie, naozaj vôbec nič.
A bolesti jazvy?Treba si dať pichnúť niečo od bolesti a je to v pohode. na druhý deň sa už pomaly postavíte a na tretí deň som už celkom fajn behala. jasne že si treba dávať pozor. Ale keď rodíte normálne, o týždeň či dva si ešte nemôžete ani riadne sadnúť a to ja som už chodila na bicykli a kopala zemiaky.
Keď pôjdem rodiť nabudúce - určite zase sekciou. Tak držím všetkým palce netreba sa toho báť, je to úplne normálne veď už nie sme v stredoveku

simca06022011
11. nov 2012

no ja by som uz nikdy nesla znovu prirodzene rodit, prehovorili ma v porodnici... lebo som chcela ist rodit cisarskym odjakziva... a moze si hovorit kto chce co chce... tie komplikacie po porode nemohli byt ani horsie,porod by som prezila, lenze ma dobreze nepriviazali ku koze a bola som tam cely den... po cisarskom by som si poopatrovala jazvu, nemala by som ziadne nasledky a nic.... dieta mi aj tak doniesli az na druhy den, ani mi ju nedali.. ked som vybehla kam ju vzali a preco mi ju nedali.. uz ju ohrievali v inkubatore s tym, ze mi ju uz teraz nedaju. Takze vyhoda ziadna pre mna... treba sa iba rozhodnut, vsetko ma pre a proti.

suzi81
11. nov 2012

Ja som sa sekcie dost obvala, prave kvoli zlym skusenostiam z mojho okolia, velmi som chcela rodit prirodzene, ale ... Zacali bolesti, monitor deklaroval, ze to kontrakcie ani nie su, tak som si ani nechcela predstavit ake bolesti budem mat ked kontrakcie budu 😀 Asi nemam moc velky prah bolesti 😅 Po asi 5 hodinach bolesti ma poriadne vysetrili, zistili, ze babo je otocene priecne a indikovali akutny cisarsky, v tom soku som sa normalne potesila, ze uz to bude za mnou. 2 dni PO krute bolesti, ze som si ani nevedela predstavit, ze raz to prestane, ale treti den uz lepsie a na 5 den som uz rezko kracala. Ziadne problemy s jazvou som nemala a o 2 tyzdne som uz fungovala ako nic, takze kludne opat cisarsky, ak raz 🙂 Ale zas, predsa len ma laka zazit si aj ten prirodzeny porod.

stanislavao
11. nov 2012

ja som rodila 1x do vody a 1x sekciou. do vody hocikedy ,aj kazdy rok. sekciou nikdy v zivote. tie prisrne bolesti 3 tyzdne, nemohla som sa sama ani postavit. cize urcite prirodzeny porod, ako sekcia. Ked rodite normalne, tak viete, ze ta bolest o hodinku, dve prejde. ale po sekcii neviete, ci budete mat bolesti 3 dni ,tyzden, 2, ci 3 tyzdne.

ileas
11. nov 2012

prirodzený pôrod 🙂