icon

Je lepší cisársky rez alebo prirodzený pôrod?

janus141
13. jan 2012

ake mate skusenosti s cisarskym rezom ci je lepsi prirodzeny porod alebo cisarsky rez

suzieqiu
11. nov 2012

Je to velmi individualne. Ja som rodila obe deti cisarskym,lebo som musela. A mozem ti povedat,ze ma to aj trosku mrzi,ze uz nikdy nazazijem co to je priviest dieta na svet prirodzene. Raz by som chcela mat este tretie dietatko. Ale ked si predstavim ze ma caka treti cisarsky.. Po prvom som mala strasne problemy s hlavou. Trosku ma predopovali anestezou. Nevladala som sa postavit z postele. Ked som presla dlhsi kus cesty tak som odpadla. A neskutocne bolesti hlavy niekolko tyzdnov. Vdakabohu to preslo. Po druhom cisarskom som ich upozornila na problemy s hlavou po prvom,tak si dali pozor a hlava bola v poriadku. Trosku boli pooperacne komplikacie. Neskutocne bolesti,ale prezila som to. No o par dni potom co ma pustili z nemocnice som sa tam vratila so zapalom v rane!! Zaujimalo by ma keby spravili nejaky prieskum o komplikacii s prirodzenym porodom a komplikacii s cisarskym porodom ze co by prevazovalo. Urcite kebyze mam na vyber tak beriem PRIRODZENY porod.

mayca20
11. nov 2012

podla mna cisarsky, ale je to individualne 🙂

usiko
11. nov 2012

mala som sekciu a nedam dopustit, po 5 dnochsom isla z nemocky a nic ma nebolelo, rana je tenka asi milimeter, krasa....je to pansky porod...takze za seba iste sekciu....dufam ze aj druhyraz....

veroni87
11. nov 2012

Ja som tiež za cisársky aj keď nemôžem porovnať s prirodzeným. Mala som akútny cisársky a užila som si kontrakcie až do skoro úplného otvorenia, ale tie bolesti a strach o to, že to dieťa nevytlačím, niečo sa skomplikuje, budú ho zo mňa ťahať a podobne boli hrozné. Nikto ma nepresvedčí o tom, že je pre dieťa lepší prírodzený pôrod. Ak je bez komplikácii tak áno, ale kto vám to zaručí dopredu ? Nikto. Poznám veľa prípadov keď dieťa skončilo po prirodzenom pôrode poškodené - či už vinou lekára alebo nie, ale po cisárskom neviem ani o jednom prípade, ani z okolia, či zo správ. Pri cisárskom je ohrozená akurát tak žena, ale dieťa v oveľa menšiej miere ako pri cisárskom ! A to som čítala aj v odbornom článku. Takže pre mňa je sebecký prirodzený pôrod a nech si o tom myslí kto chce čo chce.

masinka
11. nov 2012

porod boli, ci je prirodzeny, alebo sekcia....
ako tu tak citam vase odpovede, tak vacsina sa na to, ktory porod je lepsi, pozera z kratkodobeho hladiska.... kolko hodin boli kontrakcie, kolko trvalo, kym sa dalo sediet bez bolesti alebo kym sa zahojili stichy na bruchu..... bezprostredne po porode to je iste podstatna vec, ale z dlhodobeho hladiska ? pri prirodzenom porode sa mozete zle potrhat, alebo vas zasiva nejaky fuser, co potom moze sposobovat problemy..... po cisarskom mate kazde dalsie tehotenstvo riziko ruptury, a kludne sa moze stat, ze vase prve dieta bude "vdaka " sekcii aj vasim poslednym..... po druhom cisarskom vam uz ponukaju sterilizaciu.... pre dieta je prirodzene prejst porodnymi cestami, nabrat matkine bakterie.... dieta po sekcii sa osidluje bakteriami z nemocnice, co ma vplyv na jeho celozivotnu imunitu...
ked je na to dovod, tak je sekcia super vec, ktora zachranuje dva zivoty, ale ak si ju niekto vybrie len pre svoje pohodlie, tak by sa mal nad tym lepsie zamysliet....

henrike
15. nov 2012

Jednoznacne prirodzeny porod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prvy porod som mala akutnu sekciu. Zotavila som sa velmi rychlo a v pohode, aj kojenie bolo v uplnej pohode, ale vztah s dcerkou nebol taky, ako po mojom druhom - prirodzenom porode. Tu ihned nastupil pocit priam zamilovanosti do babatka. Samotny prirodzeny porod bol pre mna nadhernym zazitkom, na ktory nikdy nezabudnem a priznam sa, ze by som tu silu este chcela zazit (aj ked sme s manzelom planovali len dve deticky). 😉

fiffinkaa
15. nov 2012

Každá modelka, moderátorka, celebrita rodí cisárskym dobrovoľne..aj ked vždy napíšu do novín že sa niečo skomplikovalo... Asi ako napísala usiko, je to pánsky pôrod. Ja som rodila prirodzene, po prvom som si povedala nikdy v živote 😝 😝 ..teraz by som chcela tretie, ale ked si spomeniem na tie pôrody až mi zimomriavky stoja. A ked čítam že niekto mal bolesti podobné ako pri menzese, tak to závidím ozaj.

anickad77
15. nov 2012

Ahoj, prve dve deticky som rodila normalne, tretieho Lukaska som rodila akutnym cisarskym - urcite som za spontanny porod, to zotavovanie po cisarskom bolo horsie, ako po normalnom porode. 🙂

bbarboraa
15. nov 2012

ja som mala cisarsky a nemozem si vynachvalit, sekcia bola o 12,15 a o 22,00 som sa prvy krat postavila, na druhy den rano som bola sama na WC a dostala som maleho o ktoreho som sa nepretrzite sama strala, nemala som ziadny problem, na ten druhy den poobede som behala ako srnka a na treti den ked som videla pri ranajkach tie zeny po vaginal.porode, poviem ti vyzeralo to ako by som bola na tom lepsie, a na 4. den ked som prisla domov, uz som robila plny servis ako pred porodom, absoluuuutne ziadny problem.... ale kazda sme ina takze ak som ja mala bezproblemovy cisarsky neznamena ze ho budes mat aj ty, a niekde tu citam o vztahu k dietati? hmmmm nemyslim si ze budes menej lubit alebo inak lubit dieta...

lady511
15. nov 2012

Ahoj,,,tak velmi velmi,,som chcela rodit prirodzene nič nenasvedčovala cisárskemu,,,ale posledných 20minut si omotala šnuru okolo krku snažila som sa ju vytlačit ale škrtila sa ...takže akutny cisársky,,velmi ma mrzelo že som si ju enmohla hned po porode privinut št taku špinavu na prsia 😒 ale čo už je zdrava krásna,,a to je hlavne,,nerodila som normálne moj prvy porod a jediný bola sekcia neviem porovnat,,ale kedže som videla že ine mamičky skoro hne dpo pordode už posedávali a ja som chodila doslova ako kripel o paličke,,,bolesti strašne,,,jazva mi evadí už mi ju ani nieje vidno...ale koli velkým bolestiam..som mala celi pobyt v nemocke dieta na detskom vstávala som pomaličky,,no hroznee,, 😒

yidaky
15. nov 2012

Ja som obe rodila sekciou v spinale. Obe dcerky sa uz pytali na svet, pri prvej mi praskla voda a zacali aj kontrakcie a pri druhej mi strasne tvrdlo brucho. S prirodzenym neviem porovnat. No ja nemam negativny zazitok. Najhorsie bolo to prve postavenie z postele a nasledne tie dva dni v porodnici. No kym som sla domov som bola "zotavena". Pri druhej som dokonca po tych styroch dnoch ci piatich ani nemala ziadne bolesti v oblasti brucha. Neuveritelne, ale ziadne. No napriklad niektore baby rodiace prirodzene uz na sestonedeli behali ako srnky a my ako skrutene paragrafy. No mam vo svojom okoli kopec kamosiek, ktore rodili prirodzene a mali tam dolu bolesti este par tyzdnov. A rovnako aj problemy s inkontinenciou. Je to velmi individualne, kazdy organizmus znasa nieco ine lepsie.
A nikdy som nemala nejake divne pocity, ze som nerodila prirodzene.

slniecko41
15. nov 2012

Samozrejme, že prrirodzenou cestou, pri cisárskom je väčšie riziko....

mimuska2
15. nov 2012

ja som bola v kontrakciach od stredy az do piatka kedy som porodila priridzene a nelutujem stoji ta bolest zato a urcite je to lepssie aj pre babatko.spolubyvajuca mala cisarsky a mala problemy s malinkym nemohol sa adaptovat a ani sa nevedel prisiat k prsniku.urcite radsej prirodzene ved nie zbytocne sa to tak vola 🙂

evickapooh
15. nov 2012

rodila som normalne aj cisarskym a som za normalny porode obi2 porody som mala bez kompplikacii...a predsa by som rodila esteraz normalne ako cisarskym kvoli kratsej doby rekonvalescencii.

buba183
15. nov 2012

No mne odtiekla voda a odtekala este 2dni.A samozrejme mi robili cisarak ale nedam nanho dopustit super na druhy den som bola v pohode trosku skrcena ale inac bez problemou.ked uvidis svoje babo urcite ta nic boliet nebude clovek zabudne na vsetko ale ja mam dobru skusenost.

enya00
15. nov 2012

ja som bola cisarskym,musela som a ponom som si hovorila prvy tyzden ze uz nikdy viac 😒 no uz by mi to bolo 2x asi jedno ci bude zasa cisarsky alebo prirodzeny aj ked by som si ho vyskusala...jazva sa mi v pohode zahojila a nieje ju moc vidiet

genialna
15. nov 2012

Jednoznacne prirodzeny, ak je mozny... Cisarsky je operacia a preto by sa malo operovat len ked je to naozaj treba a nie preto, lebo mamicka si zmysli.... Ja nepochopim ako sa zena moze dat dobrovolne rezat. Mam za sebou dva prirodzene porody a tak ako miliony dalsich zien, vydrzala som to.. Ani jedno ani druhe nie je bez bolesti s tym treba ratat..

digysa
17. jún 2013

Preco sa prirodzeny porod vola PRIRODZENY a preco sa cisarsky porod nevola PRIRODZENY?

Co je lepsie PRIRODZENE alebo NEPRORIDZENE?

Viac nerozoberam................... 😖

simona1981
23. júl 2013

Ja nechapem celkom, ako si niekto moze dobrovolne (bez indikacie) zvolit cisarsky rez. Ja som sa pokusala rodit 24 hodin normalne, vydrzala som tie najsilnejsie kontrakcie, a napriek tomu ma nakoniec museli rezat. Dala by som neviem co za to, keby som mohla porodit prirodzene. Ta rekonvalescencia bola strasna, nehovoriac o tom, akymi psychickymi traumami som potom prechadzala (nevidiet dieta po porode, nemoct si ho nechat prilozit na hrud, tazke vstavanie a starostlivost o dieta najblizsie dni az tyzdne, problemy s kojenim...).

bobicek5
23. júl 2013

blba otazka, isteze prirodzeny.

@ferihegy ten obrazok co si nasla, je este dooost pekny oproti skutocnosti. Vidim tam krasnu kratku uzku jazvicku, ja som bola zasita ako prasa. Doslova a do pismena.

Takze zienky spamatajte sa, prirodzeny je prirodzeny. Uz ten nazov evokuje to spravne... (mimochodom, som po dvoch sekciach, zial indikovanych... 😖 )

ewca
11. okt 2013

Dievcata ja som prave tyzden po cisarskom, prvy porod som mala prirodzeny ale velmi komplikovany,teraz bola sekcia indikovana, lebo maly mal problemy a tak sa lekari rozhodli, ze bude bezpecnejsie pre neho aj pre mna ukonci to sekciou v 34tt. Cisarsky hodnotim ako jednu velku agoniu...jednak samotny zakrok bol priserny, zacala som so spinalom resp. epiduralom, ktory mi zaviedli kym to vyzeralo na normaln porod (to bolo v nedelu) potom sa rzhodli, ze to musia zastavit, podarilo sa a epidural som mala v chrbte do piatku kym som porodila sekciou... v polke zakroku, ked uz maleho vybrali ma museli uspat, lebo som to nezvladla, bolo to priserne... dnes je to tyzden po, vstat a lahnut je des, prvykratsom bola normalne na zachode dnes, o to viac ma to cele boli... muz sice hovori, ze byvzeram lepsie ako po prvom porode, ale ja sa ani nectim ze by som rodila, ja mam proste len pocit, ze som po operacii...maleho mam stale v nemocnici na oddeleni patologickych novorodencov... cez vikend idem za nim, nemozem ist na ubytovnu do nemocky kym nie som uplne fit, co sicenie som ani nahodou, ale zatnm zuby a idem...obdivujem matky a zavidim tym, ktore 3 dni po sekcii behaju ako srnky...ja sa teda citim ako uplna kalika

zuzkanik
11. okt 2013

Prirodzený je jedine prirodzený pôrod. 😉 Ženy tak rodia odnepamäti a aj v tých najodľahlejších kútoch sveta. Prečo? Asi preto, že je jednoznačne lepší a zdravá žena je naň od prírody naprogramovaná. Preto, ak žena a dieťatko nemajú problém, určite by som všetkými 10-timi hlasovala za prirodzený pôrod. Aj napriek tomu, že sa žena potrhá a je nutné zašívanie (taký bol môj prvý pôrod, na ktorý napriek všetkému nedám dopustiť, pretože som si prešla aj bolesťou, aj šťastím od prvého okamihu). Cisársky rez by mal byť využitý iba v prípadoch núdze, keď je ohrozené dieťatko, alebo matka (taký bol môj druhý pôrod, vďaka ktorému moja druhá dcérka prežila a tešíme sa z nej, hoci šitie dlho bolelo, dlho sa hojilo a jazva zostane navždy).

3kolka
11. okt 2013

Mne bol prvý pôrod ukončený akútnym cisárskym(malá sa zasekla)...No to bola katastrofa...asi mesiac po som mala ešte problémy...Teraz po druhom som na druhý deň z postele vystrelila jak keby ma deň pred tým ani nerezali.Uplne to bolo v pohode,neviem či dačo robili inak alebo čo ale tie 2 pôrody čo sa týka bolesti boli úplne rozdielne....po prvom som vravela že možno ešte jeddno bábo bude aj ked som mala nenormálny strach ale teraz po druhom ked aj dalšie 4 keby sa dá 🙂 Je pravda že ma strašne mrzí že som si nemohla ani jedno odrodiť normálne....Pár krát som si za to aj poplakala ale čo už ked to inak nešlo a druhý automaticky cisársky ani počuť nechceli o normálnom

beatrice28
11. okt 2013

Podľa mňa je lepší prirodzený aj pre dieťa. Ja som mala obe deti prirodzeným pôrodom, pri 1. pôrode som mala malé bolesti, no pôrod samotný prebehol dosť ťažko, pri 2. pôrode som mala neznesiteľné bolesti, no pôrod prebehol veľmi rýchlo, no cisársky rez by som vyskúšať nechcela, pretože ženy, ktoré rodili týmto spôsobom, ledva sa vedeli postaviť z postele dobrých pár dní.

horana
11. okt 2013

Dobra otazka 😀 to je ako je lepsia chodza s barlami alebo prirodzena? 😅

luckalee
11. okt 2013

Nemôžem porovnať, ja som rodila 4 a pol Kg dieťatko viac ako 24 hodín bez EPI.. A zvládla som to ;) teraz som znova tehotná a ak tento drobček tiež bude taký veľký, tak to bude to isté 🙂 Aj tak sa na ten pôrod teším ;)

bombaa
11. okt 2013

Ja som rodila 3x prirodzene aj ked som mala dve tehotenstva rizikove.A je to ten najkrajsi pocit ked ti hned daju babo k prsniku.Ked som videla moju spolubyvajucu,ktora bola po cisarskom ako sa dva dni nemohla hybat tak som si povedala,ze ako dobre ,ze som mohla rodit normalne.Prve dva porody trvali 4hod.a treti 2hod.Je to bolest ,na ktoru sa rychlo zabuda 🙂

brita
11. okt 2013

Ja pridam svoju skusenosti, ak mozem. Ja som rodila cisarskym dvojicky, ktore boli kazde cca. 3kg tazke. Ja som hned na druhy den rano normalne pomaly vstala a isla na zachod a potom som cely den uz chodila. Bolesti som mala minimalne, samozrejme rana boli, ale ziadna velka bolest. A na dalsi den uz vsetko v pohode, samozrejme zase rana cosi boli, ale ked citam nejake hrozostrasne scenare, co tu kadekto pise o cisarskom, tak som fakt musela napisat aj vlastenu skusenosti. Ja mam pocit, ze neiktore zeny, ktore rodili prirodzene akosi nemozu prehltnut, ze niekto ide rodit cisarskym, nech sa na mna nikto nehneva, ale stalo sa mi to aj v beznom zivote. stale som pocuvala keci, ze ved dvojicky sa daju krasne odrodit aj prirodzene, aj ked mam malu otocenu zadockom. No dakujem pekne za taku radu.! 😠 😠 😠 Nech si ide niekto iny rodit dvojicky, kde je jedno otocene zadockom, prirodzene. Prajem mu vela sil a stastie, aby to dobre dopadlo! 😠 😠 😠 Nikdy by som neohrozila zdravie svojho dietata len preto, ze si chcem nieco dokazovat! Moj porod bol uplne super a takto by som isla rodit hocikedy.Ja som mala celkovu narkozu a nelutujem. Spinalku by som si nedala, iba ak by som fakt musela.

alexandra1104
14. okt 2013

ahojte.. ja som mala normalny...bolesti boli strasne ale slo to rychlo aj zotavovanie slo rychlo hned po porode bol sice problem ist aj na wc ale potom som to celkom rozchodila aj ked boli bolesti ale baba co lezala vedla mna mala cisarsky ta nemohla ani zakaslat ani sa zasmiat ani nic bo mala neznesitelne bolesti a lepsie sa ti to zahodi dole ako na bruchu

bibina32
25. okt 2013

Prvý pôrod bol normálny 16h ale bola to fuška, ale za pár hodín som behala bez problemov. Druhý bol zadočkom, najprv normálne ale potom mi urobili sekciu, neotvárala som sa dala som si anestéziu(nie celkovú, že ste pri vedomi), bolo mi na grc a chcelo sa mi spať tak ma stále budili, ked som sa dostala z jis a mala sa postaviť myslela som že umrem to bola iná bolesť, potom ma začala bolieť tak hlava že som vracala a odpadávala to z tej anestezii zle ju asi pichli a povedali že som málo pila 😝. tak na štvrtý den mi konečne urobili krvnú zátku, ked už som ani z postele nemohla ísť malého mi nosili iba nakrmíť. Za hodinu hlava nebolela 😵. Tretí som mala sekciu ale som si dala celkovú anesteziu a ten bol lepši hlava nebolela a tá jazva tiež už tak nie ako pri prvej sekcii, asi už som bola pripravená na silnú bolesť. Ale po sekcii som sa rýchlo unavila, dlhšie trvá kým sa človek zotaví ako pri normálnom. Ale bolesti su pri každom pôrode. Pri klasickom hned a po sekcii potom. 😉 Takže len vydržať 😵