icon

Je možné rodiť doma bez rezervácie pôrodnice?

30. júl 2025

Dobrý deň,

Môže tehotná žena rodiť doma a nemať rezervovanú žiadnu pôrodnicu ? Ďakujem za všetky užitočné informácie

doriiis
30. júl 2025
@glade22

@viestta to si veru zle predstavuješ. Za celé štúdium medicíny a prax ťa k pôrodu pustia len nahliadnuť. Nenechajú ťa rodiť. Alebo teda strašne zriedkavo fakt možno niekoho, čo fakt chce robiť gynekológiu a vidia extrémny záujem..a kým to nemáš " v rukách", teória ti je na dve veci. Ja som videla množstvo pôrodov a neviem, či by som si trufla

@glade22 ....no a keď im nejaká žena začne rodit v sanitke? Tak čo?

viestta
30. júl 2025
@glade22

@viestta to si veru zle predstavuješ. Za celé štúdium medicíny a prax ťa k pôrodu pustia len nahliadnuť. Nenechajú ťa rodiť. Alebo teda strašne zriedkavo fakt možno niekoho, čo fakt chce robiť gynekológiu a vidia extrémny záujem..a kým to nemáš " v rukách", teória ti je na dve veci. Ja som videla množstvo pôrodov a neviem, či by som si trufla

@glade22 tak asi zavisi od oblasti kde posobi. Moj kamos z Hnileckej doliny rodi osadnicky celkom casto.

patka06
30. júl 2025
@doriiis

@doriiis lekár k pôrodu väčšinou nechodí, v posádke je záchranár, ktorý v rámci štúdia na VŠ mal aj pôrod, nielen teoreticky, ale aj prakticky

glade22
30. júl 2025
@doriiis

@doriiis veď keď musíš, tak musíš, robia čo vedia. Väčšinou iba sledujú priebeh a pomôžu ak treba. Ale v pôrodníctve sa môže udiať toľko vecí!
Chcela som tým proste povedať, že určite by som si účelovo sanitku k pôrodu nevolala. Že veď zavolám sanitku a odrodia má doma.

doriiis
30. júl 2025
@glade22

@doriiis veď keď musíš, tak musíš, robia čo vedia. Väčšinou iba sledujú priebeh a pomôžu ak treba. Ale v pôrodníctve sa môže udiať toľko vecí!
Chcela som tým proste povedať, že určite by som si účelovo sanitku k pôrodu nevolala. Že veď zavolám sanitku a odrodia má doma.

@glade22 ....to myslíš vážne? Že žena v sanitke to odrodi sama a oni sa len prizerajú?
Ja som si sanitku k pôrodu volala a zobrali ma do pôrodnice.To je všetko.

anonym_d39b06
Autor odpoveď zmazal
minenkaa
30. júl 2025
@anonym_d39b06

Bežne si ľudia volajú sanitku. Čo má ísť rodiaca MHD, ak ju nemá kto odviezť?

@anonym_d39b06 taxi?

glade22
30. júl 2025
@doriiis

@glade22 ....to myslíš vážne? Že žena v sanitke to odrodi sama a oni sa len prizerajú?
Ja som si sanitku k pôrodu volala a zobrali ma do pôrodnice.To je všetko.

@doriiis Oni sa hlavne vždy snažia dostať do pôrodnice. Vzdy.

doriiis
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 ...až na to,že doba,keď žena rodila sama niekde na poli sú dávno za nami.O tom aká bola v tej dobe úmrtnosť deti a rodičiek radšej pomlcme

anonym_d39b06
30. júl 2025
@minenkaa

@anonym_d39b06 taxi?

@minenkaa Nechcú brať.

doriiis
30. júl 2025
@glade22

@doriiis Oni sa hlavne vždy snažia dostať do pôrodnice. Vzdy.

@glade22 ....no ale snáď ten zdravotník nenechá ženu rodiť samu a on sa bude iba prizerať?

patka06
30. júl 2025

Keď je to nutné, asistujú pri pôrode aj záchranári. Napr.

minenkaa
30. júl 2025
@anonym_d39b06

@minenkaa Nechcú brať.

@anonym_d39b06 tak sused?

doriiis
30. júl 2025
@minenkaa

@anonym_d39b06 tak sused?

@minenkaa ....čo riešiš? Na takéto prípady sú sanitky.Proste keď rodis a nemáš sa ako dostať do pôrodnice,tak si zavoláš sanitku.Hotovo,vybavene

anonym_d39b06
Autor odpoveď zmazal
doriiis
Autor odpoveď zmazal
minenkaa
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 sused

anonym_d39b06
Autor odpoveď zmazal
viestta
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 nikto nespochybnuje, ze ked porod pokrocil, moze si zena zavolat sanitku. Ta sanitka ju zoberie, odvezie do najblizsej porodnice, ked bude treba odrodia ju hoc aj v sanitke, ked je porod tak daleko, ze uz prevoz nie je mozny odrodia aj doma. Vacsina rodiciek ma odvoz zabezpeceny, hlavne ak sa vyberie do porodnice vcas, nie je dovot volat zachranku. Ale spekulovat s tym, ze nechcem rodit doma, tak si na zaver zavolam sanitku, to pre mna v poriadku nie je, je to pre mna hazardovanie so zivotm dietata aj svojim. Pretoze zachranari sice odrodia, ale len fyziologicky porod. Nie su dostatocne erudovani na to aby zvladali akekolvek komplikacie, ktore mozu nastat pocas porodu (a aj po porode) kedykolvek.

minenkaa
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 reagujem kým obvola bude aj rodiť ,to naozaj si nemala s niekym v blízkom okoli rozhovor ak by bolo treba hodiš ma do pôrodnice ,veď pôrod fakt netrvá pár minút,vo výnimočných prípadoch

anonym_d39b06
Autor odpoveď zmazal
viestta
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 nie, nerodila som. Dieta som si sla vyzdvihnut na Narodny vybor. Mala som dokonca poukazku na zlavu... A rodila som akutnou sekciou pre komplikacie pocas porodu, ktore ohrozovali plod. Tehotensto v pohode.

anonym_87db6b
30. júl 2025
@zuzinka888

Tak na slovensku domaci porod nie je" legalny"- aspon tak ako vo svete. Su potom opletacky s rodnym listom a uradmi. Keby si rodila doma a potom volala zachranku( ne prekotny) aj ked dieta bude v poriadku a matka aj tak vas nalozia a zoberu do nemocnice na "sestonedelie". Jednoducho u nas ani nefunguje ako napriklad v cechach a v anglicku moznost ambulantneho porodu- porodis ak je vsetko ok po par hodinach mozes ist domov.

@zuzinka888 Existuje možnosť aj na SR v niektorých pôrodniciach odísť po 24 hodinách. No s dieťaťom musíš potom absolvovať v stanovenom čase povinné vyšetrenia. Takže chodíš aj tak do nemocnice.

biba_18
30. júl 2025

@anonym_d39b06 čo má nekomplikované tehotenstvo spoločné s nekomplikovaným pôrodom??

minenkaa
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 bezproblémové tehotenstvo neznamena ukážkový pôrod

anonym_d39b06
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
30. júl 2025
@viestta

@glade22 ale v ramci vzdelavania mal aj porody, to, ze nemal stastie rodit "na ostro" je druha vec. Zvladanie porodov sa ucia v skole

@viestta teória a prax sú dve veci. Zachranar, nie je lekár a už vôbec nie so specializaciou GP. A dokonca ani toho "cerstveho" lekára na tej sále tam nenechajú hneď rodit samého. To môže až po atestacii. A tu záchranár samozrejme nema. On ti len poskytuje prvú pomoc. Aj teraz co bol nejaký porod v sanitke, tak na linke operátorka vravela co a ako a vyrazala k nim ďalšia sanitka s lekárom.

bosorkabb
30. júl 2025

Áno môže rodiť doma ale má to svoje riziká a vädsinou tam nie je sama.
A nemusíš mať rezervovanú pôrodnicu aj keď je to lepšie.

ahhola
30. júl 2025

Ja som za kazdu "hovadinu" ale porod doma je Top hovadin, sa spamataj.

Chodi sa do najblizsej porodnice, sa nerezervuje, pokial viem. Zazmluvnuje sa porodnik (nemusi sa) ❗

patka06
30. júl 2025
@lienka.7

@viestta teória a prax sú dve veci. Zachranar, nie je lekár a už vôbec nie so specializaciou GP. A dokonca ani toho "cerstveho" lekára na tej sále tam nenechajú hneď rodit samého. To môže až po atestacii. A tu záchranár samozrejme nema. On ti len poskytuje prvú pomoc. Aj teraz co bol nejaký porod v sanitke, tak na linke operátorka vravela co a ako a vyrazala k nim ďalšia sanitka s lekárom.

@lienka.7 Je to síce od hlavnej témy,
Záchranár v službe neposkytuje prvú pomoc, ale kvalifikovanú zdravotnú starostlivosť, čiže pôrod bez komplikácií zvláda /rovnako ako na sále pôrodná asistentka/.
V prípade komplikácií konzultuje cez KOZ s lekárom, resp. môže si privolať RLP posádku.