icon

Je možné rodiť doma bez rezervácie pôrodnice?

30. júl 2025

Dobrý deň,

Môže tehotná žena rodiť doma a nemať rezervovanú žiadnu pôrodnicu ? Ďakujem za všetky užitočné informácie

anonym_cb6ca9
30. júl 2025

Neviem z akeho dovodu by som mala rodit doma. Nepride mi to ani pohodlnejsie, ani bezpecnejsie. Chcela by som pocut realne argumenty preco rodit doma.
Ja som mala uplne ze bezproblemove tehotenstvo a porod bol o zivot.
Ako chce niekto doma zabezpecit urgentnu starostlivostbked sa to moze zvrtnut zo sekundy na sekundu a moze byt zena akokolvek pripravena.

anonym_e54a8e
30. júl 2025

Ja som porodila doma lebo som nič iné nestihla. Zavolala som sanitku a tam záchranárka absolútne netušila čo má robiť, vravela že robí 8 rokov a toto je jej prvý pôrod. Prišli tesne po tom ako sa dieťa narodilo a nevedela ani len prestrihnut pupočník, musela som jej ja radiť ako sa to robí (bolo to moje tretie dieťa tak som vedela). Potom si robila selfie s mojím bábätkom na pamiatku na jej prvý pôrod. Takže také vzdelanie majú, pár hodín teórie ale buď porodí žena sama bez problémov, alebo vedia akurát zabezpečiť prevoz. Nevedeli ani len to, že po pôrode nemôžem sedieť a chceli ma posadiť do sanitky pritom placentu som ešte malá vnútri, tú som rodila až v pôrodnici, tak si viete predstaviť to sedenie pár minút po pôrode a s trčiacim pupocnikom. V pôrodnici som bola normálne 4 dni ako ostatné ženy. Neviem prečo by to niekto plánovane riskoval ale sanitka vám naozaj nepomôže, len vás rýchlo prevezú ak sa dá. No ak sa dieťa dusí, za 5min je poškodený mozog a taký rýchly ten prevoz nie je.

beckinka
30. júl 2025

Ja nerozumiem preco chce niekto riskovať život dieťaťa a aj svoj, keď existujú pôrodnice často vybavené špičkovou technikou a hlavne skúseným personálom. Ja som rodila vo februári sekciou a ma odrodili ako kráľovnu. Viem, nie každá má takúto skúsenosť ale načo riskovať. A rovno dva životy. Tých pár dní v nemocnici sa dá prežiť a keď začne ta starostlivosť o dieťa, ešte sa tam budeš chcieť vrátiť. Pre mňa bolo na nezaplatenie keď som mohla ešte jednu noc dať dcérku na novorodenecké oddelenie a v kľude si pospať.

anonym_ec7e7e
30. júl 2025
@zuzinka888

@anonym_d39b06 no skus- ty odist mozes ale personal ta moze nahlasit na socialke a su obfovske problemi- lebo ti odmietnu" vydat dieta",- nie raz bola zavolana policia na novorodenecke.

@zuzinka888 netrep prosím ťa, nikto na svete nemá právo ťa násilím držať v nemocnici a už vôbec nie nevydať ti dieťa

ahhola
30. júl 2025
@anonym_cb6ca9

Neviem z akeho dovodu by som mala rodit doma. Nepride mi to ani pohodlnejsie, ani bezpecnejsie. Chcela by som pocut realne argumenty preco rodit doma.
Ja som mala uplne ze bezproblemove tehotenstvo a porod bol o zivot.
Ako chce niekto doma zabezpecit urgentnu starostlivostbked sa to moze zvrtnut zo sekundy na sekundu a moze byt zena akokolvek pripravena.

@anonym_cb6ca9 lebo Holansko a "vyspele krajiny" s dulami, asi. Moje porody prebiehali po 89.,sotva stihli dat dole hesla o 5rocniciach a vtedy boli porodnice fakt hnusne zariadenia, ale doma.... ani predstavit. 😨

anonym_d39b06
Autor odpoveď zmazal
viestta
30. júl 2025
@lienka.7

@viestta teória a prax sú dve veci. Zachranar, nie je lekár a už vôbec nie so specializaciou GP. A dokonca ani toho "cerstveho" lekára na tej sále tam nenechajú hneď rodit samého. To môže až po atestacii. A tu záchranár samozrejme nema. On ti len poskytuje prvú pomoc. Aj teraz co bol nejaký porod v sanitke, tak na linke operátorka vravela co a ako a vyrazala k nim ďalšia sanitka s lekárom.

@lienka.7 ale vsak ja viem, preto by som nechcela rodit pod vedenim cloveka, ktory porod "len videl". Ale vidis, niektore sa na to budu spoliehat.

weleda123
30. júl 2025

Domáci pôrod? To nemyslíte vážne, však? Nikdy, nikdy, nikdy by som tak neriskovala. Moju dcérku pri pôrode pridusil pupočník, nejaké 2 minútky nedýchala, plus ja som bola tak potrhaná, že ma hodinu a pol šili. Rodiť doma je maximálna nezodpovednosť a hazard ako hovado!

zuzi0911
30. júl 2025

Ja ti napíšem za mna ..
Mam za sebou 3 porody . Síce všetky vyvolavane ,ale .
Prvý porod v celku rýchly ..iba 9 hodín..pekne som sa otvarala atď..
Druhý porod ..bolesti silné...neotvarala som sa 12 h ..tlaky ,ale zavreta ...nakoniec mi nieco pichli ..otvorila som za z 2 cm na 10 behom 30 minut ...
Treti porod rovnaky ako druhy ...no tu nepomahalo nic,iba rucne otvaranie ...po 12 h xacali padat ozvy ..nastastie sme porodili prirodzene (to bola timova praca )🤣...

Keby sa drzim prveho porodu a skudim porod doma ...tak uz ten druhy neprezijeme a ak áno ,tretí uz nie ..to už aj muz je stale traumatizovany a bol pri vsetkych ...
Naozaj zbytočný hazard ...ako ja chápem,že žena chce byť doma,pokoj,kľud...ale aj v nemocnici to ide ...ja som rodila v obyčajnej..úplne obyčajnej...a mala som vsetko co som chcela a potrebovala ...

ahhola
30. júl 2025
@zuzinka888

@anonym_d39b06 no skus- ty odist mozes ale personal ta moze nahlasit na socialke a su obfovske problemi- lebo ti odmietnu" vydat dieta",- nie raz bola zavolana policia na novorodenecke.

@zuzinka888 no na sk mame tisice predecensov rocne, kedy marginalizovane😅matky zdrhnu po porode do osady a po par dnoch si nakracaju pre vypiplane babence a socialka im moze tak fukat praskovy... Toto riesili v Slovenke cele "90.tky",ked este neslo o rasizmus, boli tam aj odfotene dvere s okienkom A4😅cez ktore matku pretiahli domov... Preco❓ta lebo muz by jej mohol byt neverny... Takto bezolstne to povedala, aj ked si myslim, ze z chyze bez strechy s udupanou hlinou pozerat na linoleum, bol kulturny sok, ktory nezvlafali...

uzinka888

Dnes o 16:29
@anonym_d39b06
@zuzinka888 Samozrejme, že existuje ambulantný pôrod, nazýva sa to REVERZ.

beckinka
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 Ja si myslím že sa tu máme až príliš dobre keď nad takým niečím niekto uvažuje. Všakže. Čo majú povedať tie ženy ktoré nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti či nebodaj by dali všetok svoj majetok za to aby mohli porodiť v pohodlí pôrodnice s komplet vybavenim a nie niekde vo vojne. No ale bolo koze dobre išla na ľad tancovať.

anonym_ad236a
30. júl 2025

@anonym_autor bože zena maj rozum a ked prídu komplikácie? Ked ti zomrie dieťa? Oplatí sa takto riskovať? A na margo ze kedysi ženy rodili doma tak by trebalo aj uviesť koľko sa nedožilo.

lienka.7
30. júl 2025
@viestta

@lienka.7 ale vsak ja viem, preto by som nechcela rodit pod vedenim cloveka, ktory porod "len videl". Ale vidis, niektore sa na to budu spoliehat.

@viestta ale vidíš, že napriek všetkému tú také "kaskaderky" su. Vid taka Pociskova napr. Inak sám Tuma sa vyjadril, že nebude tu dulu žalovať, lebo všetko dopadlo ok.
A už som to tu písala, keď som bola cez kovid ja v pôrodnici, tak tam v noci doviezli pridusene dieta po domácom porode. Lebo matka odmietla rodit bez muza v nemocnici, tak rodila doma. Do rána doeta zomrelo, a matka robila také scény na oddelení, ze jej zabili dieta, ze ju hneď aj brali na psychiatriu. Toť moja skúsenosť s pôrodom doma.

anonym_d39b06
Autor odpoveď zmazal
anonym_cb6ca9
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 tak mi vysvetli preco porod doma nie je o zivot. Preco je lepsie rodit doma. Stale som nedostala rozumny argument preco je bezpecnejsie rodit doma.

anonym_d39b06
30. júl 2025
@anonym_cb6ca9

@anonym_d39b06 tak mi vysvetli preco porod doma nie je o zivot. Preco je lepsie rodit doma. Stale som nedostala rozumny argument preco je bezpecnejsie rodit doma.

@anonym_cb6ca9 Roď, kde chceš. Ja ťa nebudem presviedčať.

anonym_cb6ca9
30. júl 2025
@anonym_d39b06

@anonym_cb6ca9 Roď, kde chceš. Ja ťa nebudem presviedčať.

@anonym_d39b06 ale ja chcem aby si ma presvedcila. Daj mi argumenty preco rodit doma. Takto mi to pride iba ako nejaky vymysel ja chcem rodit doma lebo jedna pani povedala.

anonym_ec7e7e
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 https://najmama.aktuality.sk/clanok/275989/doma... Každá z nás pozná viac takých prípadov, minuký týždeň rodila žena v Česku v sanitke, išlo o rýchly pôrod, nemala v pláne rodiť doma, no dieťa nedýchalo. Našťastie v sanitke boli zdravotníci a prístroje, čo by robila doma, neviem. To, že ty si domáci pôrod absolvovala opakovane bez problémov, nie je zárukou ničoho.

anonym_d39b06
Autor odpoveď zmazal
sisska96
30. júl 2025

Sprostosť doma rodiť. Ak ideš rodiť, ideš do nemocnice, hadam ťa nevyhodia

anonym_cb6ca9
30. júl 2025
@anonym_d39b06
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_d39b06 cize tu nemas vlastne ziadne normalne argumenty. Len ten ze chces rodit doma a rozhodovat o zivote alebo smrti dietata?

anonym_259a3a
30. júl 2025

Ak chceš byť "doma" tak ti odporúčam porodiť v nemocnici - ambulantný pôrod. Porodis a az budes ty a bábätko v poriadku ides domov. Ale si pod dozorom. Tiež som mala také nápady a to nemám prvé dieťa, ale uz by som si to nedovolíla. Čiže zvaz možnosť ambulatneho pôrodu.

anavixy
30. júl 2025
@zuzinka888

@zuzinka888 ano, takto sa to, bohuzial, robi, ale NIKTO z toho personalu na to nema pravo

anonym_67039c
30. júl 2025

@anonym_autor ani nad tym neuvazuj!kedykolvek sa moze situacia zvrtnut a obaja mozete zomriet!kamaratke doma praskla voda,isla na wc,tam zistila ze jej trci von cela pupocna snura!volali sanitku,na dispecingu radili lezat a cakat!tiez nevedeli co robit,sanitka prisla za 30 minut,dieta sa udusilo.pritom tam rozhodovali minuty.pritom keby sadli do auta,o 5 minut su v nemocnici,mozno by dieta zilo...NERISKUJ ZENA!

martinka13
30. júl 2025

Užitočná rada: ak máš chuť na hazard, choď si zahrať ruletu. A neriskuj život svoj aj dieťaťa.

evcagabi
30. júl 2025

Mne ked zacal porod, tak som sa realne bala, ze porodim doma. Taku koninu by som si dopredu neplanovala. Ja som bola rada, ze ma stihla zachranka doviezt na prijem do porodnice, fakt som sa bala, ze porodim.v nej

zuzi0911
30. júl 2025
@anonym_67039c

@anonym_autor ani nad tym neuvazuj!kedykolvek sa moze situacia zvrtnut a obaja mozete zomriet!kamaratke doma praskla voda,isla na wc,tam zistila ze jej trci von cela pupocna snura!volali sanitku,na dispecingu radili lezat a cakat!tiez nevedeli co robit,sanitka prisla za 30 minut,dieta sa udusilo.pritom tam rozhodovali minuty.pritom keby sadli do auta,o 5 minut su v nemocnici,mozno by dieta zilo...NERISKUJ ZENA!

@anonym_67039c och . To bol prepad pupocnika. Toto sa stalo kamarátke,no ona bola v pôrodnici. Keď jej pukli vodu tak zistili ,ze pupocnik prepadol .hned jej vevalili dnu celu ruku aby dietatko zatlacali dnu,kým neurobili sc . Obe sú v poriadku nastStie .

mimi852021
30. júl 2025

@anonym_autor
@anonym_autor ja som prvy porod mala ok ratala som aj druhy samozrejme v porodnici ani sim nepomyslela na nieco take.... nepredpokladala som komolikacie a nastali... musel.iat akutny zachranili mna aj dieta. Samozrejme skuste dulu a poobne veci ale istota je istota nikdy by som tak neriskovala. Aj ked nietko vravi ze je to nastavenie mysle😀

leveta
30. júl 2025

Ahoj. Pridávam sa k tým čo ťa odhovoria. Ako písali už vyššie. Nemocnica sa nerezervuje. Prídeš kam chces, keď to na teba príde.
Ale toľko, že ja som mala dve úplne bezproblémové tehotenstvá, a obe skončili cisárskym, a prinobcoh mi povedali, že prirodzene by som nikdy neporodila, lebo obe boli tak zamotané, že by som ich nevytlacila. Nikdy to dopredu nevieš, ale naozaj sa môžeš pri pôrode dostať do stavu kedy ohrozis seba a rovnako aj dieťa a nič tomu nemusí nasvedčovať. Taktiež môžeš rodiť skutočne dlhé hodiny a budeš taká unavená, že neporodis bez pomoci.
Áno je kopu žien čo z nich dieťa doslova vypadne samé..ale to sú svetlé výnimky. Pre svoje dieťa to sprav, že mu poskytneš šancu na dobrý štart do života.

cecilia29
30. júl 2025
@glade22

@viestta manžel robil na zachranke 5 rokov a nerodil ani raz

@glade22 myslím, že rodia skôr ti , ktorí majú výjazdy do osád.