Je možné rodiť doma bez rezervácie pôrodnice?
Dobrý deň,
Môže tehotná žena rodiť doma a nemať rezervovanú žiadnu pôrodnicu ? Ďakujem za všetky užitočné informácie
Ja mám za sebou 4 pôrody, kedysi pri prvom alebo ešte druhom sa mi páčila predstava domáceho pokojného a intímneho pôrodu, lebo dovtedy boli moje pôrody dobré, ale pri štvrtom sa dieťa zaseklo v pôrodných cestách a nevedela som ho vytlačiť. Doktor musel vopchať dnu ruky a robiť špeciálne manévre aby vykliesnil ramienka. Ak by sme neboli v nemocnici tak sa dćera udusí, nedokázala by som ju vytlačiť. A to som si myslela, že to pôjde najľahšie.
Pavlina_tkach na insta má v highlightoch storky o domácom pôrode. Ak si dobre pamätám, rodila svoje tretiev bytovke v bazéniku.
Za mňa je to mega hazard so životom matky a aj dieťaťa, nikdy by som si to nedovolila a úplne bez problémov poviem, že odsudzujem takéto ženy, čo tak riskujú. Aj keby pri tebe bol lekár pôrodník, dula a pôrodná asistentka, ani to ti nezaručuje, že budú vedieť zachrániť oboch v prípade komplikácií.
Tie, čo majú šťastné konce, budú odporúčať.
Ale tie, čo pri týchto "pokusoch" stratili dieťa, si môžu akurát ... Ani neviem čo. Zabili si dieťa pre pohodlnosť.
@anonym_autor samozrejme, je to možné a deje sa to. Dokonca doma je to bezpečnejšie ako v slovenských porodniciach, zial. Ale mala by si mať pri sebe dobrý pôrodný tím a kvalitnú predporodnu prípravu, ak sa tak rozhodneš. Dulu, babicu, pôrodnú asistentku, lekárku... Niekoho s praxou a vedomosťami.
A asi budeš v zlom diskusnom fóre, tu ťa roznosia už len za takú myšlienku, predpokladám.
@anonym_autor samozrejme, je to možné a deje sa to. Dokonca doma je to bezpečnejšie ako v slovenských porodniciach, zial. Ale mala by si mať pri sebe dobrý pôrodný tím a kvalitnú predporodnu prípravu, ak sa tak rozhodneš. Dulu, babicu, pôrodnú asistentku, lekárku... Niekoho s praxou a vedomosťami.
A asi budeš v zlom diskusnom fóre, tu ťa roznosia už len za takú myšlienku, predpokladám.
@lucia245 prosim ta v com je to bezpecnejsie?
@lucia245 prosim ta v com je to bezpecnejsie?
@kalma čiastočne by som s tým súhlasila...su prípady, kedy jednoduchou zmenou polohy alebo uvoľnením rodičky v teplej vode, masážou, upokojením pôrod môže byť jednoduchší a menej komplikovaný.
Avšak vždy je tu percento nepredvídateľných situácii, ktoré bez akútnej sekcie môžu končiť smrťou dieťaťa aj matky.
Preto mne sa zdá najvhodnejšie riešenie rodiť s dulou, ale v pôrodnici, ktorá to umožňuje.
Absolvovala som tri bezproblémové, rýchle pôrody v nemocnici. Ale aj tak by som bola posratá dole nohami (pardón za takéto slová), kebyže mám rodiť doma. Autorka, čo ťa vedie k tomu, že nemáš dôveru k personálu v pôrodnici? Ako sa k tomu stavia manžel/partner?
@anonym_autor ak si druhorodicka a vieš čo pôrod obnáša tak to skús. Ale ak si prvorodička a nevieš čo so sebou tak ťahaj do pôrodnice. Ja som tiež nad týmto chvíľu uvažovala. Chvalabohu že som nakoniec sa unormalnila. Pôrod síce prirodzený ale tak ťažký že keby rodím doma tak o dieťa prídem a bohvie čo by bolo somnou
@anonym_b6baf6 ja som mala 3 bezproblémové pôrody a pri štvrtom šlo bábätku o sekundy a ja som bola tiež ohrozená....a to som doma vtipkovala,že štvrté dieťa mi aj muž doma odrodi 🤷 ....človek nikdy nevie....aj keď sa žena cíti dobre, má nepozeráme videa,má skúsenosti, má na usg všetko ok, vždy sa môže niečo skomplikovať
@anonym_autor len si to dovre premysli. Ja som rodila prirodzene ale dcere začali klesať ozvy ,vieš ako rýchlo som bola na sále a skončila akútnym cisárskym rezom ? Vďakabohu, že som bola v nemocnici.
@anonym_autor možeš, ja som tak rodila a bolo to najlepšie rozhodnutie 😊 kľudne mi napíš, ak chceš.
@anonym_autor len si to dovre premysli. Ja som rodila prirodzene ale dcere začali klesať ozvy ,vieš ako rýchlo som bola na sále a skončila akútnym cisárskym rezom ? Vďakabohu, že som bola v nemocnici.
@anonym_762f2a a nemala si náhodou počas porodu podávané lieky? Vieš žiaľ drvivé percento porodov skončí v nemocnici cisárskym presne kvoli zlým zásahom a snahou urýchľovať porod. To ale nikomu nepovedia a rodičkym im paradoxne ešte ďakujú.
@anonym_762f2a a nemala si náhodou počas porodu podávané lieky? Vieš žiaľ drvivé percento porodov skončí v nemocnici cisárskym presne kvoli zlým zásahom a snahou urýchľovať porod. To ale nikomu nepovedia a rodičkym im paradoxne ešte ďakujú.
@makodob rodila som 20 hodin, lieky mi podávané neboli....
Autorka, Myslim ze na Slovensku nie su vytvorene podmienky na to aby si mohla rodit doma.
Na Slovensku sa zeny daju odrodit lekarovi a tak je pre nich nepredstavitelna predstava ze by to mohli bez toho lekara zvladnut.
Fakt je ze zenske telo a to dieta robia cely porod same od seba ak je ten porod prirodzeny a bez komplikacii. Ta zena ma len velmi malu sancu do toho porodu zasahovat. Najlepsie co moze urobit je si o tom co najviac nastudovat, nacuvat svojmu telu a nechat sa nim viest.
V inych krajinach kde to je viac bezne su porodne asistentky ktore su vyslovene na to vyskolene. Tieto na Slovensku myslim nie su.
Niekto tu spomenul ze si mas najst dulu. Ale dula nie je porodna asistentka. Dula je len zdroj informatii a moralna podpora pocas porodu. Ona nema zdravotnicke vzdelanie.
@anonym_d39b06 ...až na to,že doba,keď žena rodila sama niekde na poli sú dávno za nami.O tom aká bola v tej dobe úmrtnosť deti a rodičiek radšej pomlcme
@doriiis Rodit doma nznamena sa vratit do cias feudalizmu. V Kanade ale aj inych vyspelych krajinach rodi doma okolo 2% zien.
@anonym_d39b06 tak mi vysvetli preco porod doma nie je o zivot. Preco je lepsie rodit doma. Stale som nedostala rozumny argument preco je bezpecnejsie rodit doma.
@anonym_cb6ca9 Porod doma ma urcite vyhody:
Domace prostredie znizuje stres a psychycka pohoda ma na priebeh porodu a nasledne zotavenie velky plyv. Ja som mala skvelu porodnicu, uzasny personal. Muz bol so mnou cely cas, dieta som mala pri sebe cely cas a napriek tomu som sa hrozne tesila ze po cisarskom pojdem na treti den konecne domov. Ta pohoda ktoru som mala doma bola obrovska vzpruha.
Dava rodicke viac na vyber. Sposob a polohu pri porode, ci chce chodit...
Kontakt s novorodencom, pritomnost otca.
Pri domacom porode sa o tehotnu stara porodna asistentka pred porodom, pocas porodu a aj 6 tyzdnov po porode. Pride k nej domov na vysetrenia, Zena nikde nemusi chodit a cakat na doktora. Moj gynekolog neurobil nic co by porodna asistentka nevedela. Vzdy som cakala 1-2 hodiny na neho a v ambulancii som bola 5 minut, kedze boli vysledky vzdy ukazkove.
Na svoju otázku si asi aj čakala také odpovede, ako čítaš. Určite máš dostatok zodpovednosti za seba aj za dieťa a nápad rodiť doma prehodnotíš. Ani pri 10tom pôrode totiž nevieš, čo ťa čaká. V minulosti sa rodilo doma bežne a štatistiky by asi neboli lichotivé. Ja mam 3 deti a ak by som rodila doma, už prvý pôrod by som neprežila ani ja ani dcéra.
Pôrod doma nemusí byť žiadny strašiak...ale... Na Slovensku to nieje oficiálne povolené...a to je problém... Lebo treba okolo toho robiť tajnosti..nieje dostatok naozaj kvalifikovaného personálu (nie len k samotnému pôrodu ale aj pred pôrodom aby sa naozaj zistilo či nie sú pravdepodobne akékoľvek komplikacir...)lebo je to nelegálne robiť pôrodnú asistentku k domácemu pôrodu...ženy často zháňajú asistentky v Čechách kde je ich viac ..ale zase pôrod môže postupovať dosť rýchlo a Čechy nie sú ďaleko ale ani za rohom...a to ja bývam pri hraniciach... Takže ak pôrod doma najlepšie si zájsť do takej krajiny kde je to legálne a rodiť tam ..ale tiež teda nie len rodiť ale aj časť tehotenstva tam byť lebo naozaj pôrod síce nieje choroba ale nik ti pohľadom na teba jedným okom nepovie aká je pravdepodobnosť že nastanú komplikácie .... Treba si uvedomiť že to nie je len že keď to na mna príde tak porodim...pôrod doma je oproti krajinám kde je to bežne umožnené a teda tie matky majú úplne inú pozíciu.. obrovská zodpovednosť za celý pôrod a veľa vlastnej organizácie- byť dôkladne poučený o všetkom a tiež si nájsť asistentku alebo aj dve k pôrodu ktoré sú naozaj dostatočne vzdelané a najlepšie ak majú aj dostatok skúseností a tiež finančne nákladný ... Teda ak chces k tomu pristupovať naozaj zodpovedne a chcela čo najmenej ohrozovať seba a dieťa a niesú len kaskadér čo má rád adrenalín .....ja by som sa tejto zodpovednosti bála a vyhovuje mi instantná zdravotná starostlivosť...vlastne veľkú časť zodpovednosti dáš do rúk nášmu zdravotníctvu a máš o starosť menej...na druhej strane poznám dosť žien čo rodili doma a viem že to malo pre nich veľký význam a výhody (mali na to dôvody nie romantické ale naozaj praktické ) a pristupovali k tomu naozaj veľmi zodpovedne a do svetlou vážnosťou.
@anonym_762f2a tými liekmi som myslela rozne ,,infúzie” do žili, čípky, ktoré dávajú zo spodu a pod. Teda nemala si absolútne podanú žisdnu chémiu zo strany lekárov?
@makodob ja viem co si myslela. Rešpektovali to, že nechcem žiadne urychlovače, len keď dcera nezostupovala a klesali jej ozvy prišiel primár a ten hneď nariadil sc... takže byť doma, neviem neviem asi by som si porodila mŕtve dieťa, lebo čo mi pomôže pôrodná asistentka ? Rozreže mi brucho doma na posteli ? Asi ťažko.
Keď sa tak stranite niektoré pôrodu v nemocnici, nebudete navštevovať pediatra ? Na tehotenské poradne ste chodili ? Prečo? Mohli ste zavolať pôvodnú babu k sebe do obývačky ci ?
Za mňa je to hazard so životom dietata a aj matky. Moja sesternica chcela tiež pôrod doma, nakoniec si vybrala porodnici v havirove( ze sú tam pôrody v štýle ako doma) viete ako skončila? Akútna sc ... akože nekomentujem.
@makodob ja viem co si myslela. Rešpektovali to, že nechcem žiadne urychlovače, len keď dcera nezostupovala a klesali jej ozvy prišiel primár a ten hneď nariadil sc... takže byť doma, neviem neviem asi by som si porodila mŕtve dieťa, lebo čo mi pomôže pôrodná asistentka ? Rozreže mi brucho doma na posteli ? Asi ťažko.
@anonym_762f2a rozumiem, no všetko má svoj vplyv aj prostredie, ktorom sa rodí, žena sa doma správa inak ako v cudzom neosobnom nemocničnom prostredí. A každá žena má svoju intuíciu. Aj keby som mala na domáci prorod všetko nachystané a vnímala by som, že niečo nie je ok, tak by som do nemocnice určite išla. Avšak tvoj porod by sa doma mohol vyvíjať úplne inak, to nevieš. Za mňa majú nemocnice veľmi vysoké riziká pre porody. Vačšina žien tam je v strese, telo vylučuje úplne iné hormóny ako by malo. To sú veci, ktoré nevidíme a podceňujeme, žiaľ vplyv je obrovský. Rovnako tento vplyv vidieť na správaní babatiek. Nedá sa tam vyhnúť všetkému a rodička je v strehu, nie v pokoji. Preto nezatracuj domáce porody, lebo si ich nezažila a nevieš si to porovnať. Samozrejme ja ani neznevažujem lekárov, ale žiaľ často urobia viac škody ako pomožu.
Za mňa je to hazard so životom dietata a aj matky. Moja sesternica chcela tiež pôrod doma, nakoniec si vybrala porodnici v havirove( ze sú tam pôrody v štýle ako doma) viete ako skončila? Akútna sc ... akože nekomentujem.
@anonym_762f2a to je prípad od prípadu, aj v nemocnici končia porody sekciami a smrťou či ženy alebo bábatka. Odradilo to iné ženy rodiť v nemocniciach? No nie. Veľa je to aj o žene samotnej, nie každá má na domáci porod sebadoveru a verí, že to dokáže. Ale za mňa je aj tak horšie spoliehať sa na cudzieho človeka, hoci je to lekár.
Po porode v nemocnici som od Unionu mala nejake uputavky na prispevok na dulu. A k rodnemu listu vraj treba pritomnost lekara pri porode. Ze mas nahanat este nejake apgar skore alebo co, ja neviem. Nejaki lekari ze chodia po porode domov k dietatu ale ci to staci matrike? Sprava od duly alebo jak to funguje. Ze mas urcenych rodicov, to je asi hlavne a nech asi sa dohodne clovek s lekarom, ci chodi rodit domov alebo ake ma skusenosti vlastne, ci o tom nieco vie. Alebo sa poradit s nejakou dulou ci matrikou. Lebo ked uz si trufat porodit doma, tak asi zaklad zdravia je optimisticky, len systemovo neviem.
@anonym_762f2a to je prípad od prípadu, aj v nemocnici končia porody sekciami a smrťou či ženy alebo bábatka. Odradilo to iné ženy rodiť v nemocniciach? No nie. Veľa je to aj o žene samotnej, nie každá má na domáci porod sebadoveru a verí, že to dokáže. Ale za mňa je aj tak horšie spoliehať sa na cudzieho človeka, hoci je to lekár.
@makodob to je síce pravda že aj v pôrodnici môže umrieť dieťaťko alebo aj žena, ale to koľko životov už zachránili nevidíš? Ono nejde o to, že žena si neverí že nezvládne vytlačiť dieťa, ale že nevie čo všetko môže nastať pri pôrode a aj po pôrode napríklad..
@anonym_762f2a a porodná asistentka ťa vie pekne nasmerovať k zmene polohy, ktorá je kľúčová pri porode. Porodné asistentky sú ďaleko kvalifikovanejšie ako samotný lekár, čo sa týka porodov. Lekár je na to, aby zasiahol v akútnom prípade. A hlavne mužom chýba v tomto niečo, čo ženy majú. Chlap funguje pri porode ako stroj, ide svoje zaužívané kroky, porod je pre neho ,,matematická rovnica”. Robia dookola to isté a hlavne ak sa im to osvedčilo, že to funguje. Nedávajú priestor prirodzenosti a ak áno, často sú z toho nervózni, lebo strácajú kontrolu nad priebehom, vždy majú potrebu zasiahnuť. Toto vidím u všetkých mužských porodníkov. U žien sa to odlišuje, aj keď niektoré lekárky sú aj horšie ako muži. Ale tým som chcela povedať, že v našich nemocniciach vzali kompetencie porodným asistentkám a porody vedú lekári. PA kým vyštuduje absolvuje desiatky porodov,veľa odrodí sama bez pomocia a bez toho nedostane ani titul. Lekár porodník, gynekológ je pri 1-3 porodoch a neodrodí sám. To je abnormálny rozdiel v praktických skúsenostiach. Ja by som nikdy nešla rodiť do nemocnice bez zaplateného lekára o ktotom niečo viem, je to hazard.
@makodob to je síce pravda že aj v pôrodnici môže umrieť dieťaťko alebo aj žena, ale to koľko životov už zachránili nevidíš? Ono nejde o to, že žena si neverí že nezvládne vytlačiť dieťa, ale že nevie čo všetko môže nastať pri pôrode a aj po pôrode napríklad..
@13uzivatelka11 ale to nevieš ani v nemocnici, ale štatisticky hovoria, že domáce porody sú menej rizikové a nedochádza často ku komplikáciam. A je to tak. Ja keď som rodila doma, kde som bola v kľude, nezažila som jedno jediné obťažujúce a bolestivé vaginálne vyšetrenie. Už len to mi pridalo na pohode. Ležala som vo vani bez rušenia, v pokoji ako to mne vyhovovalo. V nemocnice vkuse monitor, to je tiež pre rodičku obťažujúce . Proste nedá sa to porovnať. Porody v nemocnici majú ďaleko vyššie riziká, lebo nie sú často vobec prirodzené, žiaľ.
Ja rozumiem ženám, ktoré chcú rodiť doma, ten kľud, ľudská podpora a súkromie nikde v pôrodnici nie je. Zároveň mi je jasné, že u nás neexistuje oficiálna podpora domácich pôrodov, ba priam opačne, existuje hlboké nepochopenie žien, ktoré by chceli rodiť doma a vlastne je to uzavretý kruh nepodpory a následného odsúdenia, ktoré je vlastne istým spôsobom oprávnené, ak sa pozeráme na to čisto z hľadiska odborného. Miesto odsudzovania a nepodpory, by bolo vhodné sa zamyslieť nad tým, ako ženám umožniť porodiť doma s podporou alebo vytvoriť miesta na pôrod, ktoré by sa približovali tomu domácemu prostrediu a zároveň dostatočne vybavené, ak sa pôrod nevyvíja dobre, ako to vidíme v zahraničí.
Autorka - aj keď dobre rozumiem túžbe rodiť doma, na SK by som to neriskovala. Dá sa nájsť pôrodnica, kde dokážu vyjsť maximálne v ústrety, dá sa nájsť pôrodnica, kde nemajú problém pustiť ťa aj s dieťaťom domov v ten deň alebo na druhý deň.
Ja rozumiem ženám, ktoré chcú rodiť doma, ten kľud, ľudská podpora a súkromie nikde v pôrodnici nie je. Zároveň mi je jasné, že u nás neexistuje oficiálna podpora domácich pôrodov, ba priam opačne, existuje hlboké nepochopenie žien, ktoré by chceli rodiť doma a vlastne je to uzavretý kruh nepodpory a následného odsúdenia, ktoré je vlastne istým spôsobom oprávnené, ak sa pozeráme na to čisto z hľadiska odborného. Miesto odsudzovania a nepodpory, by bolo vhodné sa zamyslieť nad tým, ako ženám umožniť porodiť doma s podporou alebo vytvoriť miesta na pôrod, ktoré by sa približovali tomu domácemu prostrediu a zároveň dostatočne vybavené, ak sa pôrod nevyvíja dobre, ako to vidíme v zahraničí.
Autorka - aj keď dobre rozumiem túžbe rodiť doma, na SK by som to neriskovala. Dá sa nájsť pôrodnica, kde dokážu vyjsť maximálne v ústrety, dá sa nájsť pôrodnica, kde nemajú problém pustiť ťa aj s dieťaťom domov v ten deň alebo na druhý deň.
@anonym_3bac2e veľmi pekne si to zhrnula. Žiaľ neviem, kedy sa to u nás stane. Ja čo odporúčam z východného Slovenska je naj Stará Ľubovňa, aj to neodporúčam všetkych lekárov. Ale je tam oveľa vačší pokoj, už len preto, že sa tam nedejú potraty. A je to tam cítiteľné.
@anonym_autor tehotná žena nemá povinnosť si "rezervovať "pôrodnicu. Nemá ani povinnosť rodiť v "rezervovanej" pôrodnici. Domáci pôrod nie je ilegálny. Žena môže rodiť tam, kde sa rozhodne, väčšinou na mieste, kde sa cíti bezpečne. Na Slovensku máme veľmi málo PA pri domácich pôrodoch kvôli praxi a kompetenciám a tiež sankciám

@anonym_autor áno môžeš ale neodporúčam to robiť bez veľmi dobrej pôrodnej asistentky. Ja som rodila druhého doma.