Je možné rodiť doma bez rezervácie pôrodnice?
Dobrý deň,
Môže tehotná žena rodiť doma a nemať rezervovanú žiadnu pôrodnicu ? Ďakujem za všetky užitočné informácie
@anonym_autor ja som neplánovane porodila doma. Trvalo to celé asi 8 minút (praskla mi voda a dieťa sa "dralo von", nedalo sa to zastaviť). Sanitka by prišla najskor za 15-20 minut.. kedy som už mala živé dieťatko na rukách, plačúce. 🤍 ale potom sme normalne prišli do porodnice na príjem a boli sme 3 dni na oddelení.
Sama by som si domáci porod nevybrala, chcela som ist do sukromnej porodnice so sprievodom porodnej asistentky. Ale zážitok to bol posilňujúci.
Ja nerozumiem tomu slovu "pôrodník odrodil". Okej ak ide o sekciu ale pri vaginálnom pôrode to čo znamená? Ak mi niekto priblížite čo tým myslíte bude rada.. Veď žena dieťa vypudzuje a ono sa rodí samé. Lekár môže v príprade komplikácii vykonať operačný pôrod - čize nástrih, kliešte alebo vákuumextraktor. Ale každá žena si odrodí svoje dieťaťko sama.. opravte ma ak sa mýlim
@anonym_f61614 ale toto je iné, sama píšeš, že si chcela rodit v nemocnici. Ja taktiež, práve kvôli možnému rýchlemu zásahu, ktorý by som proste doma nemala.
@anonym_3bac2e veľmi pekne si to zhrnula. Žiaľ neviem, kedy sa to u nás stane. Ja čo odporúčam z východného Slovenska je naj Stará Ľubovňa, aj to neodporúčam všetkych lekárov. Ale je tam oveľa vačší pokoj, už len preto, že sa tam nedejú potraty. A je to tam cítiteľné.
@makodob ahoj, zvazujem velmi lubovnu. Koho neodporucas? Kludne aj do spravy. Dakujem
@anonym_autor fuuuha, to si trufas. Ja by som bola ruky nohy bozkavala personalu a doktorom ze boli pri mne pri porode. Dat to sama a este sa postarat hned o prave narodene dieta...
@anonym_autor fuuuha, to si trufas. Ja by som bola ruky nohy bozkavala personalu a doktorom ze boli pri mne pri porode. Dat to sama a este sa postarat hned o prave narodene dieta...
@orini ak sa žena rozhodne rodiť doma, je to dlhodobé rozhodnutie, tie ženy sa vzdelávajú a častokrát sú pri porode priltomné duly a porodné asistentky. Žena nie je sama, pokial to výlučne nechce. Ja osobne si to bez pomoci neviem predstaviť, o mňa bolo postarané lepšie ako v porodnici a dokonca som našla aj ochotnú pediatričku, ktorá prišla pozrieť novorodeniatko k nám domov pár hodín po porode. Aj papiere nám opečiatkovala, rodný list sme mali vystavený do pár hodín. Toto všetko, ale bolo vopred dohodnuté a oznámené aj na úrade, nie urýchlené rozhodnutie 😊
@anonym_autor pôrodnica sa nerezervuje, nikto ti nezakaze rodiť doma. Ideálne si zabezpeč k domácemu pôrodu skúsenú a vybavenú pôrodnú asistentku, a buď pripravená v prípade komplikácií mat zabalenú tašku a doklady do pôrodnice. Mám pôrod aj v nemocnici, aj doma, ak máš otázky kľudne napíš.
@anonym_autor samozrejme, je to možné a deje sa to. Dokonca doma je to bezpečnejšie ako v slovenských porodniciach, zial. Ale mala by si mať pri sebe dobrý pôrodný tím a kvalitnú predporodnu prípravu, ak sa tak rozhodneš. Dulu, babicu, pôrodnú asistentku, lekárku... Niekoho s praxou a vedomosťami.
A asi budeš v zlom diskusnom fóre, tu ťa roznosia už len za takú myšlienku, predpokladám.
@lucia245 v com je porod doma bezoecnejsi?
@anonym_762f2a a nemala si náhodou počas porodu podávané lieky? Vieš žiaľ drvivé percento porodov skončí v nemocnici cisárskym presne kvoli zlým zásahom a snahou urýchľovať porod. To ale nikomu nepovedia a rodičkym im paradoxne ešte ďakujú.
@makodob ty pracujes na porodnici? na ktorej?
@anonym_autor môžeš. Ako v stredoveku 🤣🤦♀️🤦♀️
@anonym_autor môžeš. Ako v stredoveku 🤣🤦♀️🤦♀️
@anonym_f21313 to naozaj, ak nemá človek, čo povedať k téme musí nejako uraziť toho druhého? Nemáš ani toľko sebavedomia, aby si to napísala bez anonymu a vypovedá to tak maximálne zle o tebe ,nie o autorke. Naše porodnice sú teda hodné stredoveku, to si buď istá. Verím, že si si ten stredovek nezažila a ani nezažiješ.
@anonym_762f2a a porodná asistentka ťa vie pekne nasmerovať k zmene polohy, ktorá je kľúčová pri porode. Porodné asistentky sú ďaleko kvalifikovanejšie ako samotný lekár, čo sa týka porodov. Lekár je na to, aby zasiahol v akútnom prípade. A hlavne mužom chýba v tomto niečo, čo ženy majú. Chlap funguje pri porode ako stroj, ide svoje zaužívané kroky, porod je pre neho ,,matematická rovnica”. Robia dookola to isté a hlavne ak sa im to osvedčilo, že to funguje. Nedávajú priestor prirodzenosti a ak áno, často sú z toho nervózni, lebo strácajú kontrolu nad priebehom, vždy majú potrebu zasiahnuť. Toto vidím u všetkých mužských porodníkov. U žien sa to odlišuje, aj keď niektoré lekárky sú aj horšie ako muži. Ale tým som chcela povedať, že v našich nemocniciach vzali kompetencie porodným asistentkám a porody vedú lekári. PA kým vyštuduje absolvuje desiatky porodov,veľa odrodí sama bez pomocia a bez toho nedostane ani titul. Lekár porodník, gynekológ je pri 1-3 porodoch a neodrodí sám. To je abnormálny rozdiel v praktických skúsenostiach. Ja by som nikdy nešla rodiť do nemocnice bez zaplateného lekára o ktotom niečo viem, je to hazard.
@makodob Toto presne, ze muz lekar ide radit zene ako rodit. On si moze nastudovat teoriu, pozriet sa ako zena rodi a aj si to osahat, ale nikdy nedokaze pochopit co sa vlastne pri porode deje. Preto nedokaze mat s rodiacou zenou dostatok pochopenia.

@anonym_autor ja som neplánovane porodila doma. Trvalo to celé asi 8 minút (praskla mi voda a dieťa sa "dralo von", nedalo sa to zastaviť). Sanitka by prišla najskor za 15-20 minut.. kedy som už mala živé dieťatko na rukách, plačúce. 🤍 ale potom sme normalne prišli do porodnice na príjem a boli sme 3 dni na oddelení.
Sama by som si domáci porod nevybrala, chcela som ist do sukromnej porodnice so sprievodom porodnej asistentky. Ale zážitok to bol posilňujúci.
Ja nerozumiem tomu slovu "pôrodník odrodil". Okej ak ide o sekciu ale pri vaginálnom pôrode to čo znamená? Ak mi niekto priblížite čo tým myslíte bude rada.. Veď žena dieťa vypudzuje a ono sa rodí samé. Lekár môže v príprade komplikácii vykonať operačný pôrod - čize nástrih, kliešte alebo vákuumextraktor. Ale každá žena si odrodí svoje dieťaťko sama.. opravte ma ak sa mýlim