icon

Je možný prirodzený pôrod po akútnej sekcii?

14. nov 2025

Ahojte, vo februári mám termín pôrodu a gynekológ tvrdí, že to bude opäť sekcia. Odstup od prvého pôrodu skoro 2 roky. Na každej poradni mi hovorí o ruptúre maternice, či som už také videla, lebo on áno a či to chcem zažiť. Popri tom je jazva pekná a nebolí ma, bábätko vyzerá na menšiu pôrodnú hmotnosť.Pri prvom pôrode bábätko bolo cez 4kg, zle zrotovane do pôrodných ciest a na viac ako 5cm som sa neotvorila ani opakovaným púšťaním oxytocínu.Tak rozhodli pre akútny cisársky rez v spinálnej anestézii Dieťa som po pôrode videla max. 5 minút a potom po 24 h.Celú noc som počula jeho plač z novorodeneckého, keďže v ten deň som rodila ako jediná. Preto ma opäť desí, že sa to bude opakovať.Je možnosť skúsiť prirodzený pôrod a keby to nešlo, tak cisársky rez? Mala to niektorá podobne? Museli ste podpisovať, že na seba beriete zodpovednosť? Samozrejme NECHCEM dieťa ohroziť, len by som bola rada, keby to ide aj prirodzene a vtedy keď sa dieťa rozhodne samo prísť na svet a nie 10 dní pred termínom plánovaným cisárskym. Ďakujem za každý postreh a osobnú skúsenosť.

anonym_458770
14. nov 2025

Najdi si porodnicu, ktora ma dobre skusenosti s vbac

patta89
14. nov 2025

Moja sestra to tak mala.
1. porod v ZA 12/2021 sekcia
2. porod v RK 4/2023
Takze medzi porodmi mala 16m a primar jej nenavrhol sekciu, hned ze bude rodit prirodzene, a tak aj bolo.
Teraz je zasa tehotna a tiez bude rodit prirodzene.

anonym_525675
14. nov 2025

@anonym_autor ja by som na tvojom mieste nešla do normálneho pôrodu buď rada, že budeš mať sekciu

anonym_2320cb
14. nov 2025

Ja som mala vaginálny pôrod 2 roky a 4 mesiace po akútnej sekcii, doktorka ma tiež celé tehotenstvo strašila, stačilo povedať že ma raz pichlo, alebo zabolelo a už to bola dostatočná indikácia na sekciu. Našla som si nemocnicu, kde boli naklonení VBAC a druhý (aj tretí) pôrod som zvládla bez sekcie ☺️ a som im (aj sebe) za to naozaj veľmi vďačná ☺️

beybitko
14. nov 2025

@anonym_autor Ja som po akútnej sekcii porodila 4x prirodzene. Nikto mi ďalšiu sekciu ani nenavrhol. Choď sa poradiť aj k inému lekárovi.

blaazi
14. nov 2025

@anonym_autor nechapem preco lekari takto neprofesionalne komunikuju. Velmi hlupe. Obrat sa s prosbou o konzultaciu na porodnika, ktory ma skusenosti s VBAC.ved aj pocas porodu, sa da urobit akutny rez a na to su pripraveni, ked ide o pokus o VBAC.

autor
14. nov 2025
@beybitko

@anonym_autor Ja som po akútnej sekcii porodila 4x prirodzene. Nikto mi ďalšiu sekciu ani nenavrhol. Choď sa poradiť aj k inému lekárovi.

@beybitko už som bola, ten skonštatoval, že keď bude bábätko primeranej veľkosti a jazva ma nebude bolieť / páliť, nevidí dôvod prečo neskúsiť prirodzený pôrod. Aj keď po cisárskom je kontrakčná schopnosť maternice nižšia. Len ten môj gynekológ ma bude chcieť silou mocou poslať na cisársky. Jasné, že keď bude hmotnosť nad 4 kg, tak nebudem vymýšľa.

euka210
14. nov 2025

@anonym_autor moja svagrina mala 1.sc kvoli tlaky a druhy porod o 2r uz prirodzene...vsetko sa da.
Moji mali cez 4kg, tak sli na sc.

beybitko
14. nov 2025
@anonym_autor

@beybitko už som bola, ten skonštatoval, že keď bude bábätko primeranej veľkosti a jazva ma nebude bolieť / páliť, nevidí dôvod prečo neskúsiť prirodzený pôrod. Aj keď po cisárskom je kontrakčná schopnosť maternice nižšia. Len ten môj gynekológ ma bude chcieť silou mocou poslať na cisársky. Jasné, že keď bude hmotnosť nad 4 kg, tak nebudem vymýšľa.

@anonym_autor Myslím si, že vždy sa dá v pôrodnici s lekármi dohodnúť. Tvoj lekár má zlú skúsenosť a strach, čomu rozumiem. Konečné rozhodnutie je však na tebe. Držím ti palce!

miriamzba
14. nov 2025

Mne po predchadzajucej sekcii odmietli planovanu sekciu, 2 a 3/4r bol rozostup. Pri VBAC nespravili včas sekciu a o zdravé donosene bábätko som prišla. A keby že aspoň som už posledna a dajú na ďalšie maminky pozor, ale nie- rámci roku ďalšie 3 maminy po mne čo takto dopadli. Takže chápem dr, že sa o Teba aj bábätko obava. Ruptura udrie až v pokrocilej porodnej činnosti, keď sú silné kontrakcie, a nedá sa vopred stanovit že ne/nastane.

maryetta
14. nov 2025

Ja som mala presne kvoli tomu sekciu co ty. Dalaie tri porody boli dokonca vyvolavane-vbac.
Skus je tu aj skupina vbac.
Kazdopadne stat sa moze. Komplikacie mozu prist aj pri jednom aj pri druhom. Ale ta moznost tu je.
Este dodam ze prave prvy-narodeny sekciou-bol aj namensi.

autor
15. nov 2025
@beybitko

@anonym_autor Myslím si, že vždy sa dá v pôrodnici s lekármi dohodnúť. Tvoj lekár má zlú skúsenosť a strach, čomu rozumiem. Konečné rozhodnutie je však na tebe. Držím ti palce!

@beybitko ďakujem Ti veľmi pekne 😊

autor
15. nov 2025
@miriamzba

Mne po predchadzajucej sekcii odmietli planovanu sekciu, 2 a 3/4r bol rozostup. Pri VBAC nespravili včas sekciu a o zdravé donosene bábätko som prišla. A keby že aspoň som už posledna a dajú na ďalšie maminky pozor, ale nie- rámci roku ďalšie 3 maminy po mne čo takto dopadli. Takže chápem dr, že sa o Teba aj bábätko obava. Ruptura udrie až v pokrocilej porodnej činnosti, keď sú silné kontrakcie, a nedá sa vopred stanovit že ne/nastane.

@miriamzba ahoj, je mi to naozaj veľmi ľúto, že si o bábätko prišla týmto spôsobom a lekári to zanedbali.Som si vedomá rizík a nebudem silou mocou trvať na vbac ak to nebude naozaj odsúhlasené aj nemocnici, kam sa chystám aj na posledné poradne. Aj pri prvom pôrode lekári hneď konali keď videli, že po celej noci sa nič nezmenilo a bábätko nezrotovalo. Našťastie ma nenechali trápiť sa a čakať, že sa niečo pokazí. Takže keď tam povedia nie, budem to rešpektovať.

miriamzba
2. dec 2025
@anonym_autor

@miriamzba ahoj, je mi to naozaj veľmi ľúto, že si o bábätko prišla týmto spôsobom a lekári to zanedbali.Som si vedomá rizík a nebudem silou mocou trvať na vbac ak to nebude naozaj odsúhlasené aj nemocnici, kam sa chystám aj na posledné poradne. Aj pri prvom pôrode lekári hneď konali keď videli, že po celej noci sa nič nezmenilo a bábätko nezrotovalo. Našťastie ma nenechali trápiť sa a čakať, že sa niečo pokazí. Takže keď tam povedia nie, budem to rešpektovať.

@anonym_autor držím palce a prajem vela šťastia 🍀

autor
2. dec 2025
@miriamzba

@anonym_autor držím palce a prajem vela šťastia 🍀

@miriamzba ďakujem ❤️