icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

martuska75
26. júl 2011

@lucka127 nastrihli 😖

martuska75
26. júl 2011

@lussy211 baby teda nic v zlom ale mne to s ym porodnym planom a jeho spisovanim a podpisovanim pride trochu divne. Normalne som sa radsej porozpravala na preporodnych kontrolach s porodnikom a v pohode sme sa dohodli na com mi zalezi a podla mna do detailu sa porod sj tak neda naplanovat.

bubulka722
26. júl 2011

@martuska75 Nie všade, sú aj pôrodnice kde sa už stihli po roku 1989 zobudiť. Jednou z nich sú aj Topolčany. Tých zaostalých pôrodníc je ale stále veľmi veľa... 😖

bubulka722
26. júl 2011

@martuska75 Osobne by som sa nikdy nemordovala so spisovaním nejakého PP ak by bolo na Slovensku pravidlom tak ako všade v EU, že pri každom zdr. výkone sa ťa musí personál pýtať, či s daným úkonom súhlasíš. Na Slovensku si to chytráci vybavia už pri príjme, dajú ti podpísať inf. súhlas a ˇdalej už nemajú potrebu s tebou o ničom hovoriť.
ˇCo sa týka PP, netýka sa len ženy a pôrodníckeho odd. ale aj bábätka a novorodeneckého odd. Takže pokiaľ si o niečom dohodnutá s pôrodníkom, ten ti nezabezpečí tvoje priania ktoré má v kompetencii novorod. odd.

ladywitch26
26. júl 2011

ak mi nejaky lekar bude tvrdit, ze nastrih hradze je nevyhnutny, tak ho normalne poslem vratit diplom 😠 😠 😠
dceru som rodila 16h, z toho druha porodna faza trvala hodinu a pol. epiduralku som odmietla, bola som na plyne, ale to mi v predporodnej priprave nepovedali, ze ten pri tlaceni beru, lebo samozrejme neda sa tlaci a zaroven aj zhlboka vdychovat plyn 😀 takze tu hodinu a pol som si to odtrpela "naostro". ale monitor bol v pohode, doktor povedal,ze babo nie je v strese, takze nic zbytocne neurychloval. dcera mala 4.2kg, cize riadny macko, napriek tomu doktor o nastrihu neuvazoval. naopak, pocas zatlacenia mi masiroval hradzu a hoci som ja myslela,ze uz sa asi kazdu chvilu potrham, on tvrdil,ze je to este ok. az ku koncu mi uz pichol nejaku injekciu na umrtvenie, ale nato sa hned narodila mala. mala som nakoniec len jedinu malinku trhlinku, ktora vsak nebola ani na jeden steh. takze podla mna nastrih ako rutinny zakrok je blbost. skor sa nasim slovenskym lekarom nechce travit trosku viac casu pri rodickach a chcu to mat co najskor za sebou. 😝

janka196
27. júl 2011

@ladywitch26 uplne s tebou suhlasim. dceru som rodila v anglicku a ziadny nastrih nebol potrebny. porodna asistentka sa so mnou ako sa vravi vyhrala. nic neurychlovala, masirovala mi hradzu a tak som sa len trosku natrhla na tri vnutorne stehy ktorych sitie som ani necitila. syna som rodila na slovensku mal len o sto gramov viac ako mala a nastrihli ma dokonca aj ten nastrih som citila lebo som riadne zjojcala.. a to sitie po porode neprajem ani najvacsiemu nepriatelovi :(

martuska75
27. júl 2011

@ladywitch26
@janka196 slovenských lekárov by som nezovšeobecňovala, fakt je to asi ako kto. Nemala som epi, žiadny plyn ani nič také takže som si 2 deti odrodila naostro - ako tu píšeš 🙂 ale podľa mňa tru za ten nárst nástrihov možno môžu aj tie moderné epidurálky, lebo po pôrode sme sa na izbe bavili s lekárom a vravel že je to úplne iné odrodiť maminu čo rodí naostro a teda tlačí a spolupracuje ako divá 😀 a maminu čo si "vegetí" s epi. Určite aj tá tlačí a ale tie bolesti vedia človeka motivovať aby zo seba vydal viac ako si vie vobec predstaviť 🙂
A presne ako píšete aj vy - manžel mi potom hovoril že lekár malej stále robil "cestičku" až bola vonku. Ja som mala iné starosti takže ani neviem. Aj s tým vyvezovaním nôh by mi to asi nevyhovovalo a ani si to neviem predstaviť. Ked sme sa bavili o nástrihu robí sa vraj ked by bolo treba kvôli zdraviu dieťaťa pôrod urýchliť a hrozilo by vážne poranenie. Ale hovorím že u nás bolo všetko ok takže pohoda.

martuska75
27. júl 2011

@bubulka722 Úplne chápem a súhlasím s tým že ženy máme právo nato aby v tejto veci ako pôrod akceptovali naše želania, len si to neviem celkom s plánom predstaviť v praxi. osobne si myslím že je lepšie ak sa to dá tak o všetkom sa radšej dopredu pobaviť a potom mať pri sebe napr v ideálnom prípade dulu alebo manžela na psychickú podporu a tlmočenie želaní. A čo sa týka novorodenca tam si už vôbec neviem technicky predstaviť, že v nejakej veľkej nemocnici si tých pár sestričiek čo tam majú si pri každej posteli číta nejaký plán alebo si nebodaj pamätá - ak si to mamina nepostráži tak podľa mňa si budú robiť čo chcú - plán neplán :( Aj tam to ja vidím skôr na aktívny prístup maminy priamo tam. Ale možno majú iné maminy lepšiu skúsenosť a mýlim sa.

janka196
27. júl 2011

@martuska75 urcite zalezi na lekarovi. mna rodila mladucka lekarka mozno aj kvoli tomu. a zas s tou epi ja som prvy porod mala s epi dokonca v anglicku dopichnu aj na samotne tlacenie. vedela som presne kedy mam tlacit a okrem toho som bola aj na monitore ktory porodnej asistentke ukazoval kontrakcie takze mohla navigovat. je to blbost ze zena s epi nevie kedy tlacit. a rodila som na posteli skoro v sede co je ovela lepsia poloha ako u nas doma skoro v lehu nohy vyviazane presne ako pises sak to je proti prirode a mozem to porovnat ze je to ovela tazsie nasmerovat to tlacenie na konecnik, v lehu to ide viac hore do bruska :(

martuska75
27. júl 2011

@janka196 podľa mňa sa už v lehu ani netlačí. Takú maminu až asi nepoznám. Všetky pôrodné stoly sa dajú dať skoro do sedu. ČO sa týka epi tak so mnou bola na izba mamička s epi - sme sa o tom trochu bavili. Nejde o to, že necítiš kedy máš tlačiť, ide o to že bolesť v tebe aktivizuje skyté sily a možnosti 😀

janka196
27. júl 2011

@martuska75 tak osobne co mozem porovnat tak som mala lepsi porod s epiduralkou a mne ten stol nazdvihli fakt iba trochu ako keby som mala vankus len pod chrbtom :( no bolo to riadne neprijemne

martuska75
27. júl 2011

@janka196 takže u teba nie je čo riešiť, do tretice s epi a niekde kde nie sú sadisti a nechajú ťa rodiť v nejakej normálnej polohe 😀

ladywitch26
27. júl 2011

@martuska75 ved o to ide, ze na svk je to tak, ze na koho natrafis...ale napr. tu v irsku je jedno, na koho natrafis, proste zelanie rodicky sa akceptuje. jasne, ak je nastrih ozaj potrebny, tak ho spravia, ale predtym to aspon v rychlosti mamicke vysvetlia,ze bohuzial, bez neho to nepojde. mam znamu, s ktorou sa lekarka v martine o tom ani nebavila, proste jej len povedala, aby zatlacila a vtedy ju nastrihla. ked na nu znama zakricala,ze to co jej robi, tak jej len sucho oznamila, ze ju nastrihla. sitie jej potom trvalo 45minut a vravela,ze to bol horor.
inak absolutne nechapem, preco je na svk pritomnost otecka pri porode za poplatok. tu je to ako samozrejmost, dokonca v tehu knizke je kolonka, kde sa vypisuju udaje osoby, ktora bude pri porode. ved predsa ked tam ma zena aspon psychicku podporu, aj ten porod prebieha rychlejsie a je to mensi stres.
co sa tyka epi, tak tu je zadara a dostane ju zena kedykolvek na poziadanie, ale tiez to nemaju lekari radi, lebo vraj bez nej sa lepsie spolupracuje s mamickou. ale zasa ak mamicka do tehu knizky zapise, ze chce epi, tak ju dopredu poucia, ze co a ako bude prebiehat.

lussy211
27. júl 2011

@martuska75 No ja sa chcem pokúsiť aspoň o to aby som sa naoazj vyhla tomu nátrihu o to mi ide, samozrejme keby to bolo nevyhnutné tak už nech robia čo majú..je mi jasné že sa môže stať niečo nepredvídané.. 😒

martuska75
27. júl 2011

@lussy211 Tak to chápem na 100% - ja som mala z nástrihu normálne paniku. Pôrodník si ma potom kvôli tomu aj trochu doberal , ale fakt v dobrom, malá bola už dávno vonku a hovorí že či predsa len nechcem nastrihnúť, aby som si to vyskúšala. 😀 Ale ho musím pochváliť že jej usilovne robil cestičku aby to šlo bez 🙂 . Ale je pravda že som obidve tehotenstvá chodila min. 2x do týždňa cvičiť (na posilňovanie panvového dna) a tiež som robila masáže hrádze olejčekom. Tak možno aj to pomohlo, neviem a je mi to pravdupovediac jedno čo zabralo.

martuska75
27. júl 2011

@ladywitch26 Na Slovesnku je zdravotníctvo celkovo kapitola sama o sebe, ale to je na veľmi dlhú diskusiu. Stále je brané ako niečo "zadarmo" a pritom zhltáva obrovské čiastky. My to pripomína riečicu - koľko peňazí sa naleje toľko vytečie. Zdravotníci majú pocit že sú slabo zaplatení a z toho plynie aj ich vzťah k praci , samozrejme česť výnimkám. Osobne s tým celkom nesúhlasím - myslím, že len nie sú všetci zaplatení ako by si zaslúžili. Niektorým jednotlivcom by som nedala ani to čo majú ( napr. úradníkom v zdravotnej poisťovni... )a iní by si zaslúžili aj 2krát toľko - prinajmenšom. A sú aj takí čo sa ešte nezobudili zo socializmu. Keby pani doktorka po tomto išla robiť "obvoďačku do Bezdíkova" tak sa spamätajú aj ostatní. Ako je možné že niekde to ide a inde nie? Prítomnosť otecka určite nikto nepovažuje za nadštandard len je to vítaná príležitosť za niečo vyberať. V SR je až 1/4 peňazí v zdravotníctve z priamych platieb (ostatné cez poisťovne) vo svete to býva 1/5.

ladywitch26
27. júl 2011

@martuska75 ved to, niektori lekari sa stale nezobudili zo socializmu. 😠
inak ja som nerobila masaz hradze pred porodom, moze to pomoct, ale dolezitejsie je asi pocas porodu. a hlavne nenahlit to nasilu. 😉

budulinka
27. júl 2011

baby, mozno mam do tejto diskusie krepu otazku. ze, pani jezikova, co cvici na antolskej mi povedala, ze nemam masirovat hradzu, ked mam streptokoka. aj ked som uz rodila, ale ma to celkom zaujima, ze co je na tom pravdy?... lebo som si prestala masirovat hradzu a natrhla som sa... fnuk

zebra41
28. júl 2011

tak mne nastrih robili - rodila som v 35tt a bol robeny preventivne,aby sa malemu neposkodila hlavicka kedze sa to vraj pri predcasnych porodoch moze stat kedze hlavicka je velmi makkucka. no ja som na druhy den chodila, sedela, nemam vooobec ziadne problemy, zahojilo to rychlo a bezbolestne.
no ale pri porode v termine by som ho urcite odmietla

xlucia
28. júl 2011

@budulinka to preto aby si si nezaniesla hlbsie. a prip. tym aj nevyvolala predcasny porod

marcela1992
28. júl 2011

Mňa čaká môj pôrod a najviac sa obávam práve nastrihnutia.Budem rodiť v Irsku,tak dúfam,že to bude lepšie ako na Slovensku...

marcela1992
28. júl 2011

tam malo byť,že môj prvý pôrod

martuska75
28. júl 2011

@marcela1992 akože v Írskú sú baby viac elastické???? 😀 😀 😀 ááále nie chápem a držím palce. Tiež som sa toho bála asi najviac.

marcela1992
28. júl 2011

@martuska75 Tak Irsky lekari cele tehotenstvo beru inak tak dufam,ze aj to nastrihovanie a kým to nebude naozaj nutné tak ma nenastrihnú...

martuska75
28. júl 2011

@marcela1992 celkom ma to zaujíma, možno som prepásla diskusiu predtým ale včom vidíš najväčšie rozdiely???

marcela1992
28. júl 2011

Tak oni cele tehotenstvo beru inak..pocas tehotenstva vobec zenu nevysetruju gynekologicky,iba ak su komplikacie.Snazia sa aby porod bol co najprirodzenejsi...

marcela1992
28. júl 2011

@martuska75 Odpoved vyssie

martuska75
28. júl 2011

@marcela1992 tak to mam potom taku skoro irsku doktorku lebo pri prvej malej ma vysetrovala vaginalne raz a to pred porodom ked sa beru stery pri druhej este jeden krat lebo som mala problemy. 😀 Vraj cim menej budeme babo rusit tym lepsie 😀 A podla mna to ma logiku. Radsej ho okontrolovat cez sono ale ani to netreba prehanat.

jana0706
28. júl 2011

@martuska75 to som rada ze to citam, lebo ja som tiez rada ze ma moj lekar vobec nevysetruje vaginalne (naposledy ked som prisla na prvu kontrolu s tym ze som tehotna - urobil mi vtedy stery a ultrazvuk zospodu ktorym potvdil tehotenstvo) a odvtedy len sono alebo konzultacia, podla toho o aku kontrolu islo...a ked pocuvam ako niektore baby vysetruju zospodu pri kazdej kontrole tak mi to bolo cudne...

marcela1992
28. júl 2011

@martuska75 tak to si ma prekvapila...lebo som pocula,ze na Slovensku vysetruju casto.A nevies prosim ta ci v tehotenstve mozem uzit nejaku tabletku od bolesti?Som v 5tt a pobolieva ma zub