Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
ja som rodila v polosede - vyhovovalo mi to 🙂 a rodila som s pomocou PA v oboch pripadoch. pri prvom porode nezasahovali, pri druhom trocha uvolnila, lebo to islo velmi rychlo 😀 pri prvom dosla lekarka az ku koncu, pri druhom az ked bol maly vonku - nestihla 🙂
ja osobne nepovazujem nastrih za prevenciu ale malo by sa k nej pristupovat ked je nevyhnutna... podobne s polohou pri porode... nepride mi normalne, aby este aj dnes niekoho nutili rodit na koze s nohami do vysky, ved je to proti gravitacii uz v principe..
vybrala som si porodnicu, kde k veci pristupuju presne tak ako si to sama predstavujem 🙂
ahojte, ja som rodila s porodnou asistentkou, kt.je uzasna vo svojom obore, navyse jej praca je pre nu jej zivot, konicek, proste vsetko a povedala mi na predporodnych pripravach jednu vec: Porodnik potrebuje jednu jedinu vec-z naradia myslim na to, aby zenu odrodil. noznice- na prestrihnutie pupocnej snury babatka 🙂
a to mi stacilo...mala som ju pri porode, odrodila ma, spolu s porodnikom bez nastrihnutia, natrhnutia, prosto uzasne 😉
tolko moja skusenost. 🙂
z nástrihu hrádze som mala aj ja nočné mory pred porodom, ale každy mi vždy hovoril, že to je nič oproti kontrakciám. Nakoniec sa udalosti pobrali iným smerom a mne doky na miesto preventívneho nástrihu urobil preventívny cisársky, kvoli velkosti mojej dcery a šírke mojej panvy... a som štastná-preštastná... rana po sekcii bolí jak svina, ale ja osobne beriem rozrezané brucho všetkými desiatimi, na miesto rozstrihnutej pošvy... auuuu... a kedže druhé dieta porodím pravdepodobne tiež sekciou, tak sa tomuto barbarstvu dufam, vyhnem. neludske, degradujuce, bolestivé, intímne...
ja som rodila v rakusku a s nastrihom a hradz som masirovala viac menej poctivo 😔 PA cakala za do konca, masirovala okolo maleho hlavicky a dufala, ze sa natrhnem...ale moja hradza nepovolila 😠 a ked uz viac menej prestali kontrakcie tak musela nastrihnut a maly len tak vyletel 😵 mal 4,2 kg. A poviem vam, ze sitie nic moc, kedze tu so sitim moc skusenosti nemaju 😖 tlacila som na chrbte s rukami pod nohami a tato poloha mi super vyhovovala, az na moje tuhe tkanivo bol porod uzasny 😵
ja som rodila prve na SK a tiez nastrih, sitie a dlhe hojenie.. teraz mam ani nie dvojtyzdnoveho chlapceka, rodila som v UK a tiez porodne asistentky robili co mohli, maly bol o pol kila tazsi mal 3840g a ziadne strihanie ci sitie, tak som vdacna, ze to tak na tej porodnej sale zvladli na moje prekvapenie 😉
baby, co ste rodili v zahranici a asistensky vam tam masirovali hradzu pred porodom a snazili si nenastrihnut pri porode.....kolko porodov denne maju v takych nemocniciach? Je to prijemne pocut, ze niekde je tak super pristup, ale s troma porodnicami v BA, ktore maju 16 porodov denne si to neviem personalne predstavit, ako by sa to dalo zvladat. Aj ked je to aj moje zbozne prianie, aby to bolo aj tu automaticke
tatiana / tak to ti v dobrom zavidim 🙂 my sme sa ucili ze nastrih ma byt iba v nevyhnutnom pripade... 😔 ibaze prax je ina 😒 kazdu zenu ktoru som videla rodit-ju nastrihovali a ja som tiez nebol vynimkou-estePri prvom-tak nech bol-maly mal strangulaciu pupocnika,ale pri druhom som spolupracovala ,porod bol superrychly a necakala som nastrih-a ani NECHCELA!ale v nasej FN sa nikto nepyta ,dr.spravi a potom uz len napomenie sitie.A to teda je nieco hrozne .
datkova/ ja si myslim skor ,ze to sitie je podstatne horsie ako kontrakcie,ale asi zavisi aj od lekara ,ako spolusuciti ☹ ,no ja som sa pri kazdom jednom stehu takmer skriabala po stene,a aj pri druhom som musela riadne zatinat zuby ,aby som nejacala...a uz som sa len stale pytal kolko stehov este. 😝 😝 Ja som teda na kontrkcie zabudla rychlo,za to ked som mala ist so suturou na toaletu ,videla som hviezdicky...
ststne to zeny bez nastrihu 😉
no v ramci nasej sk reality a standardu porodnic, sa da BS pokladat za lepsiu. 😒
Ja som rodila tu na SK u lekara ktory nerobi nastrihy a vyslo to 🙂 bez nastrihu na druhe zatlacenie bola Saška vonku, mala som len nejake 3 stehy na sliznici. Aj to vraj kvoli dlhodobej mykoze bola sliznica oslabena.... na druhy den som behala jak srnka 🙂 Ked som videla ostatne mamicky v porodnici ktore rodili s nastrihom bolo mi do placu ako stali pri ranajkach, obede a veceri!!! Dokonca jednu kamosku zle zasili a na druhy den po porode ju museli znova nastrihnut a zasit...brrrrrr!!!!!
@zuzi118 ja som teda v porodnici bola2x a vzdy to tam bolo take naplnene, ze som nemala salu len pre seba. Striedali sa zeny na monitoroch, takze kym som mala kontrakcie a cakala som na to, ze sa viac otvorim, poskakovala som na fitlopte, ale to na chodbe. A sestricky tam obsluhovali dalsich cca 6 rodiciek okrem mna a este tam bol aj nejaky CR. Takze ak by sa aj nasla nejaka volna sestricka, asi by nas musela aspon 2 masirovat na chodbe, kde boli aj oteckovia a podobne. Preto si to neviem predstavit
ale kazdopadne ste mi dali touto debatou "chrobaka do hlavy" a skusim sa poradit so svojou porodnickou, ako to urobit tak, aby ma nemusela nastrihnut 😉
Dakujem a prajem rychle a co najmenej bolestive porody zdravych deticiek 😵
matulka, to chce potom asi napisat si porodny plan a dopredu ho prekonzultovat s personalom. A to bolestive sitie tiez nechapem - to Ta akoze neumrtvili??? Mna ked PA sila, najprv mi dala rajsky plyn, nech poriadne vela dycham a potom mi dala umrtvovaciu injekciu. Nic som necitila, este sme pritom vtipkovali a trvalo to asi minutu. By som sa na Tvojom mieste stazovala.
zuzi mne PA masaz zacala masirovat v 2. PD, ale mi to vadilo, tak som jej povedala, nech prestane. Bez toho mi to slo lepsie. Mne vadili vsetci okrem mojho manzela.
to co su za masiari, ze siju bez umrtvenia??? To kde sme?
ja som sitie tiez mala bezbolestne. Teda uz ku koncu som to trosku citila, ked uz prestala ucinkovat epiduralka.
Baby a ako je to teda s tym masirovanim pri porode? Som si to predstavila, ze je to pocas doby cakania a nie pri tlaceni. Ved to tlacenie trvalo cele tak 3 az 5 minut, ci nie?
Pri tlaceni zucha. Sprosty priklad- ale ako keby ti niekto pomahal natiahnut uzky rolak na hlavu, tak aby sa nepretrhol.
zucha> masaz hradze sa robi od 34-35 tyzdna. aj epi-no sa tak nejako zacina pouzivat, ci neskor? akurat masaz je lacnejsia varianta k epi-no. 😉 pouziva sa na to olej - ja som mala od weledy, specialny na toto pouzitie.
ahojte, pridam sa do debatky 🙂
zucha rodila som v zahr. , dva porody, bez nastihu. Pri prvom tri stichy na sliznici, pri druhom nic. PA mi masirovala hradzu sposobom, ze prikladala horuci froteuterak pri tlaceni a pomahala hlavicke uvolnovanim hradze a samozrejme mi radila ako tlacit, lebo moja druha isla von rychlo, takze sme ju trosku brzdili aby sa hradza stihla natiahnut. Porodnica, kde som rodila ma rocne 6000 porodov 😉
mne nikto nic nemasiroval, ja viem len z pocutia... 😠 ale tak som citala, ze to je uz vtedy ked sa prerezava hlavicka. Cize tu fakt argument kolko je porodov za den neobstoji.
@etnicka no na Slovensku sme. Tu sa ta nikto na nic nepyta, dokonca ti nikto nic nepovie. Rovno sa strihne, PA skoci na brucho, bez toho aby co i len zmurknut.
@zuzana.k nahodou, velmi dobry priklad. 🙂

ja som rodila v prirodzenej polohe, ktora mi najviac vyhovovala - na chrbte 😀