icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

zucha
31. máj 2010

baby, co ste rodili bez nastrihu a nasledneho zasivania, teda take bez uplnych zraneni.........chcem sa opytat taku intimnu vec, ci sa vam vsetko vratilo do povodneho stavu, tak ako predtym. Viem, ze vsetko je svalstvo, ale aj to sa moze roztiahnut, ci zmenit svoj povodny stav.
Ked nas, co sme mali nastrih zasivaju, tak do daju do povodneho stavu, ci velkosti, ci ako to mam napisat, ale ako to funguje bez toho?

zucha
31. máj 2010

@zabka4 na porod do vody ja mam svoj nazor uz velmi dlho. Podla mna je prirodzene, ze dieta pride na svet a hned sa ma nadychnut. Prirodzene pred porodom odide plodova voda a dieta je "v suchu" a porodenie do vody mi potom nepride prirodzene prostredie. Ale to je moj nazor obycajneho laika a nic viac. Lenze to je uplne ina tema 😉

zuzi118
31. máj 2010

@zucha ale kd ti odtecie plodova voda, tak neodtecie, vsetka.. dieta, potom ako odtecie plod. voda, tak zacpe otvor svojou hlavickou a ono je nadalej vo vode, ktora sa nadalej dotvara...

zuzi118
31. máj 2010

nevyse, keby sa rutinne nepreskala plodova voda, tak vela deti sa narodi, tak, ze plodovka vobec nepreskne. Dieta ma na hlave taku ciapocku s plodovych obalov a voda odtecie az potom co vyjde dietatko von.

adikab
31. máj 2010

@zucha mne sa vsetko vratilo do povodneho stavu uz druhy tyzden po porode.. samozrejme, ze som sa od zvedavosti kukla aj zrkadielkom 😀 a vsetko je tak ako bolo.

bubelko
31. máj 2010

zucha> ja som sice nic nekukala, ale nemam pocit, zeby nieco bolo inak ako pred tym 😉

bubelko
31. máj 2010

co sa polohy tyka - ja som rodila na posteli v polosede. vo vode som mohla, ale nechcela - nejako sa mi nepaci, ked som rozmocena 😉

zabka4
31. máj 2010

@zucha hej ja si myslim to iste..suhlasim s tebou

etnicka
31. máj 2010

@zabka4 vobec sa mi nepaci Tvoj povysenecky styl akoze "ja viem vsetko a vy viete prd". Rodila som do vody, nastrih som nemala, na rozdiel od Teba som si o tom dopredu nastudovala mrte materialov a urazaju ma Tvoje slova. Ked Ti vyhovuje, ze Ta doktor smykne na tom najintimnejsom mieste v tej najintimnejsej situacii, nech sa paci, ale neposmievaj sa niecomu, comu nerozumies.

etnicka
31. máj 2010

@zucha ja som bola trochu odreta, ako som uz pisala, trochu zasita a myslim, ze sa mi vsetko vratilo do normalu 😀 velmi rychlo.

emilyz
31. máj 2010

zabka podla mna to nemozes brat tak, ze zeny su precitlivele a nic nevydrzia. Tu ide o to, vyhnut sa niecomu neprijemnemu a mozno sa to podla skusenosti niektorych holiek aj da.
Vela veci sa robi na Slovensku zo zvyku alebo mozno preto, ze ti lekari sa nesnazia o inovacie, napr. viem, ze v Irsku sa ustupilo od kyretazi po spontannom potrate, a da sa to prezit, len u nas kazdeho automaticky posielaju na kyretaz, z coho vznikaju aj neskorsie mozne problemy - zrasty na maternici a pod. Samozrejme, neda sa zovseobecnovat, niekedy je asi naozaj potrebna, ide o to vypocut si rozne pohlady na vec. V Irsku maju skusenost s tym, ze maternica sa s tym vyrovna sama.
Takisto si myslim, ze porod je prirodzena vec, len mnohi z nej robia neprirodzenu 😅
Takisto co sa tyka tehotenstva, tak na Slovensku do zien automaticky pchaju maternu a duphastony, napr. tu v Cechach to nikto nenuti, odporucaju kys. listovu, ale podla mna ked zena nema velke problemy, tak je dolezita prirodzenost.
Priroda ma vela veci dokonalejsich, nez my ludia pripustame.

mywiel
31. máj 2010

Nastrih je vzdy hlboky cize ide vzdy do svalu co pri natrhnuti sa nemusi vzdy stat. Ja som nastrih odmietla a ani pri druhom ho nechcem. Na druhy den po porode som sedela na zadku ani som nevedela ze som rodila a to ma sili 45 min. Doktori si automatickym nastrihom ulahcuju sitie aby nemuseli sit vsetky strany a aby to trvalo pre nich kratsie a este tym aj urychluju porod ved uvolnit salu niekedy je pre nich pohodlnejsie, takze odrodite ako na beziacom pase... 🙄

mywiel
31. máj 2010

Este pridam ze vsetko sa velmi rychlo vratilo do povodného stavu nemam pocit a ani mm ze som ina, ze sa nieco zmenilo napriek tomu ze som nastrih nechcela a dotrhala sa hala bala 😅 mala vazila 3550gr. 😉 Balonik Epi-no som nepouzivala a ani masaz hradze sa mi robit nechcelo... 😅

mywiel
31. máj 2010

A po konecnik som sa neroztrhla ako casto tym radi strasia doktori.... 🙄 toho som sa vobec nebala a nestalo sa to. 🙂

freefamme
autor
31. máj 2010

@mywiel Skvele 🙂 Kde si rodila, prosim? Dakujem pekne, vsetko dobre

mywiel
31. máj 2010

V statnej nemocnici vo Svajciarsku teraz tam pojdem zase ale skusim rodit vo vani bez epi ak sa podari, prip. vo zvislej polohe zavesena na lane ci na Majskej stolicke. Teraz mam uz presnu predstavu do coho idem a co chcem uvidime ci sa to podari... 😉 🙂

mywiel
31. máj 2010

Moja svagrina je dula takze mam toho nastudované dost aj info kolko chcem kedze je to jej remeslo. 😉

mywiel
31. máj 2010

Tu na hornom obr. vidiet lano a Majsku stolicku, predsalen Zemska pritazlivost pomaha babatku sa spravne natocit v panve ved aj to babo ma dost roboty... 🙂 😵

http://www.les-cigognes.ch/maison/maison.html

zabka4
31. máj 2010

@etnicka ked ta to uraza tak si to ries sama zo sebou.ja si stojim za svojim nazorom.a vobec si nemyslim ze ja viem vsetko a vy viete prd...tak to vnimas asi ty takze je to tvoj problem. je to moj nazor a nikomu ho nevnucujem a kto ma s nim problem nech ho ignoruje... 😀

magdal1
31. máj 2010

ahojte, tak prve dve deti som odrodila s nastrihom, zial nemala osm napisany porodny plan, vybaveneho lekara.....tretie, konene bez nastrihu, poranenie asi 1cm trhlinka, neda sa to s nastrihom ani porovnat. A veru da sa bez nastrihu aj v lahu porodit. Poloha aku zena zaujme, telo povie, v have mozete mat predstavu a potom zistite,ze tak nie. Napr. ja som chcela na 4, ....ale pri porode mi tato poloha nevyhovovala. Telo sa nasmerovalo ako chcelo 😀
Naoaj vacsina zien tomu veri,ze nastrih je nutny....a boja sa straaasneho potrhania...aj ja som tomu verila pri 1.dietati, s dalsimi poznatkami, skusenostami som zmenila nazor. Keby sa rodilo v klude, pomaly, trpezlivo, nastrih nie je nutny. V niekt. pripadoch mozno ano, to nevylucujem,ale ako na beziacom pase a kazdej, tomu uz neverim.

zabka4
31. máj 2010

@emilyz pekne si to napisala... ja som len toho nazoru ze niektore baby robia z porodu uplne nieco strasne a pritom to tak strasne nie je. roznymi sposobmi sa to snazia ulahcit teraz nevravim o nastrihavani ale o inych veciach. mas pravdu v tom ze priroda je dokonala, tak preco to niektori beru inak?

etnicka
31. máj 2010

@zabka4 zabka urazas ma Ty, tak to riesim s Tebou 😀 nazor je jedna vec a styl jeho podania druha 😉

etnicka
31. máj 2010

@zabka4 inak s Tebou suhlasim v tom, ze priroda je dokonala. Nastrih s prirodou nema nic spolocne 🙂 . Porod je krasna vec, krasny zazitok. Ani boliet nemusi. Skus si zistit napr. nieco o hypnoporode.

nivalis
31. máj 2010

zabka no pre teba super ze ta to nebolelo a gratulujem ti k tomu! ja som sa otvorila len na 8cm, babo malo skoro 4kg a uz zostupovalo a nastrihnut ma museli medzi dvoma kontrakciami, vobec som nemyslela na seba ako ty pises ze mamicky myslia ale chcela som len aby moj anjelik bol v poriadku ... no napriek tomu tu neuveritelnu bolest aku som v tedy citila neviem ani k nicomu prirovnat!!! cele kontrakcie aj tlacenie boli oproti tomu nic!!! dost ma nastrihli a aj napriek tomu som sa potrhala, nestazujem sa, viem ze nastrih bol u mna nutny, len ti chcem povedat ze nemozes zovseobecnovat, ze to neboli a ze mamicky su precitlivele.... nie vzdy to plati!

zabka4
31. máj 2010

@etnicka ja som za normalny priebeh a nemienim si studovat nijake ine varianty porodu.

bubelko
31. máj 2010

zabka> otazka je, co je normalny priebeh porodu. myslim si, ze pre kazdu z nas je to nieco ine. pretoze to, co ty povazujes za normalne, nie je normalne pre mna a zrejme naopak. ja som si ziadne varianty porodu nastudovat nemusela, nakolko mi boli podrobne vysvetlene porodnou asistentkou pocas predporodneho kurzu a aj nasledne ukazane pri prehliadke porodneho oddelenia - bolo nam vsetkym jasne ukazane - kde je prijem, co potrebujeme, co nie, ake su pomocky pri porode (klieste, vakuuovy zvon) a moznosti utlmenia bolesti (rozne od aromaterapie cez tabletky po epidural), dalej ake su mozne polohy. pri otazke na klystir a holenie sa porodna asistentka opytala, ze a na co to?, takze asi tak. celkovo pristup personalu k pacientke (normalne poistenej, ziadne privaty a podobne) a este k tomu cudzinke bol velmi prijemny. pri vysetreni sa este ospravedlnovali, ze mi sposobovali bolest. pri komplikacii automaticky prichod primara a odbornika, bez priplatku, to iste plati o manzelovi. to je pre mna normalne. moznost vybrat si a ked si vyberiem polohu lezmo, na chrbte s nohami k nebu, tak je to moja volba a nie volba nejakeho doktora ci porodnej asistentky z dovodu, lebo je to tak zauzivane.

lizatko1009
31. máj 2010

preco sa hadate nad takou somarinou? lekar urci ci je nadstrih potrebny, alebo nie, vacsine prvorodickam sa nadstrih robi, take ciganky co uz rodia 7x tie uz nepotrebuju nic. zatlaci a je von a hned uz sa premava po chodbe a chodi v pohode na wc-ko, povedala by som, ze porod nieje az taka normalna bezna vec, nerodite kazdy mesiac.

lizatko1009
31. máj 2010

a este nadstrih som vobec necitila a ani sitie. a do tyzdna som bola ok.

zuzi118
31. máj 2010

@lizatko1009 lebo vacsina prvorodiciek sa nastrih robi len u nas. Vo svete vedia rodit aj bez nastrihu. Preto.
Porod je normalna vec. Tehotenstvo je fyziologicky stav.