Je nevyhnutný predpôrodný kurz?
Ahojte, uz tyzden ma trapi otazka ohladne predporodneho kurzu - vsetci mi vravia, ze uz davno som ho mala navstevovat. Ide hlavne o naucenie sa metody dychania a pod. Myslite si, ze je to naozaj nevyhnutne? Trapi ma to, hlavne preto, ze som 30. tyzdni tehotenstva a ked som kontaktovala vybrane centra, vobec sa mi neozvali. Zase starsie kamaratky mi vravia, ze oni ziadne kurzy nenavstevovali a zvladli to v pohode. Ja sa najviac bojim toho dychania - hlavne, ked aj tak vacsinu roka mam nadchu a inak ako ustami dychat neviem 🙂
Dakujem za akukolvek radu.
nevyhnutný určite nie, ja som obe deti porodila bez kurzu 🙂
Ja som nebola a zvládla som to....ber,že predtým nič také nebolo a šlo to 🙂
Ahoj. Nemyslim si ze ti to velmi pomoze. Ja som na stole bola tak mimo ze som sa len sustredila na tlacenie a aj dychat som zabudla (: podla mna je to velmi instinktivna vec a zvladnes to aj keby si nechcela (: ale na druhej strane ten kurz moze byt fajn kvoli tym babam ktore su na tom rovnako ako ty a mozete si nazivo pokecat. Drzim prsty!!!
ja som na ziadnom nebola a porod som zvladla lavou zadnou za tri hodinky a na sale som malu vytlacila na 3 zatlacenia...dychala som tak ako som to citila, uvidis priroda je silna a porod je prirodzena vec, tvoje telo je nanho pripravene a sestricky a dr. ti pomozu..takze nemusis ziaden absolvovat.. 🙂
neboj, PA ti povedia čo máš robiť, aj tak budeš celá vystresovaná 😉
no kazda zena porodi aj bez to kurzu ktory si navse treba platit. ja som na ziadnom nebola a porodila som, je to zbytocnost
urcite by som porodila aj bez toho, ale kurz som navstevovala. brala som to ako "spolocensku" udalost ked uz som bola na materskej, cvicili sme - co tiez nebolo na skodu, a hlavne sme sa dozvedeli vsetko co sme chceli vediet - ako to vsetko prebieha, atd. takze ma to celkovo ukludnilo a po absolvovani som sa porodu uz tak nebala. napriek tomu som to dychanie pri porode aj vyuzila. ale ked ide len o dychanie, tak to ti ukazu podla mna aj tam, pripadne ak mas niekoho znameho.. (kamoske som ukazala ako sa dycha a to jej stacilo 🙂 takze v pohode. podla mna je to na tebe. bud uplne kludna. ked sa ti chce tam chodit, tak chod, ked nie, tak sa nic nedeje 🙂 drz sa.
Sranda, ze sem vacsinou pisu taky(e) co tam neboli. Ja som bol s manzelkou na dvoch, mozno je to zbytocnost a priroda to zariadi. Urcite to ale upokoji a pripravi aj na "nestandartne situacie" a info su z prvej ruky. Som rad ze nam ukazali a povedali aj co a preco sa s detmi a rodickami pred/pocas a po porode deje. Tiez vieme ze sa na pani PA mozme obratit v ramci jej moznosti o radu hocikedy. Naucili nas masaze, cviky, dychanie, a neskor ozivovat dieta a mnoho inych veci. Nech sa kazdy rozhodne sam za seba.
Mne ako chlapovi bolo vysvetlene ako sa mam pocas porodu spravat, kde stat, kedy prist, co si doniest. Ja ten kurz/cas/peniaze nelutujem.
žiadny kurz, život ťa naučí, v realite je všetko iné..... 😀
ja som nebola a príroda to zariadila tak, že som išla na sekciu, 😀 😀 😀 ale ak by som mala možnosť určite by som išla.
ja keby som mohla už pred 14-mi rokmi by som išla,lenže nedalo sa,mala som oddychovať,ležať.Ja si myslím,že je to zaujímavé niečo,ale problém som nemala ani bez toho.Na všetko sa ma pýtali ako sa cítim,veľmi dobru pôrodnu asistentku som mala,pekne mi povedala čo ako mám robiť a išlo to.Doktor bol taký tichý,že ho ledva bolo počuť.
Pri druhom pôrode doktorka všetko vysvetlovala,pekne sa ku mne prihovárala takým ukľudnujucim tónom.Vlastne nič sa nedialo,len som mala povedať kedy ako cítim bolesti,či zosilneju alebo prestávaju,slabnú.Ked som jej hovorila že naberaju na intenzite,tak mi kázala tlačiť,a malú som mala raz-dva vonku.Takže mi nechýbal nejaký kurz.
Mala som taký pocit,ako ked niekde idem a neviem vlastne čo ma čaká.Tak som si dávala pozor čo mi povedia a fungovalo to.Ked všetkému bolo koniec tak mi povedali,dobre,išlo to pekne,teraz nech si odýchnem (a čakala som kedy ma prenesú na oddelenie)Ja mám len dobré spomienky,normálny prístup.Aj ten prístup,vysvetlenie stačilo.
ak kurz - tak naozaj kvalitny, kde Ta naucia aj nieco viac ako dychat. Opateru o dieta, vseobecnu starostlivost ako pri chorobach, ako spravne dojcit, co robit, ked su problemy atd.
Ako porodit sa ucit nemusis - je to prirodzena vec a ked vzniknu problemy, vzdelanie z kurzov Ti nepomoze - potom potrebujes skuseneho porodnika.
Ja som to prezila aj bez kurzu... co a ako s babatkom ma naucili v porodnici (kupat a tak), nic ine som nepotrebovala.. ked som bola tehu vsetko som si precitala v knizkach. Asi 2 mesiace pred porodom som dostala prerfisne DVD, tam ukazovali a vysvetlovali ako a preco sa dycha tak a hentak... no 2-3krat som si to pozrela a este ma na sale aj pochvalili :P tak naco sa nechat jedovat "milymi" sestrami v nemocnici na priprave... 🙂)))) Ale chcela som velmi ist na podobny sukromny kurt kvoli laktacnej poradkyni, ale nedostala som sa tam :(
ja som za nic neplatila,praktizovala to nemocnica kde som rodila a navyse tam bol s kazdou mamickou muz.a ci je to potrebne.vies kde zacnes rodit?aby ta mala aka sestricka sekirovat...to poprve.ja som dorazila do nemocnice kde v ten den porodili uz 3 mamicky,dalsie 2 akorat rodily a sali su len 2. a ja tretia? keby som nebola na kurze,tak neviem jak to predycham-nie preto,ze porod je prirodzena vec a zvladnem ho,ale 😕 preto,ze kazda nemocnica ma svoje praktiky 😕 a tie ta ucia aj na tom kurze.mamicky,ktore rodili v roznych nemocniach by ti vedeli porozpravat...takze urcite odporucam v nemocnici,kde budes rodit.
napise tu niektora konkretne ako predychavat a dychat cez kontrakcie a pri tlaceni,dakujem
Ahojte, chcela by som ist na predporodny kurz na Kramare lenze tam sa dovolat to je jedna katastrofa. Nemate niekto kontakt napr na doktorku Jandovu?
Ja som bola na kurze v Kvapke: http://www.dietaaja.sk/index.php/tehotenstvo-a-... . Bola som veľmi spokojná, Mne to pomohlo hlavne sa zorientovať, čo je realita, ako spoznám pôrod, že nie je dôležitý nácvik dýchania - odtrhnutý od pochopenia od celého procesu pôrodu, ale ako sa môžem spolahnúť na seba - že moje telo vie rodiť. Zároveň to nebolo nejak ezo - ezo - bolo to navýsosť praktické, od odchodu do pôrodnice, ce príjem, jednotlivé fázy, konkrétne raty pre tatka, ako pomôcť pri pôorde, jednotlivé zákroky - výhody - nevýhody. A Casom som hlavne ocenila druhú časť - dojčenie a starostlivosť o bábätko. Bolo to k veci, obsiahle, ale nebolo tam slovnéj vaty, veľa faktov... a reálnych skúseností. Takže ja si myslím, že kurz môže veľmi pomôcť, len si treba dobre vybrať.
Nemyslím si že je nevyhnutný, múdra mama, múdri rodičia aj tak idú podľa svojich inštinktov....ALE aj my sme s partnerom sme "chválabohu" absolvovali už spomínaný kurz v centre kvapka- dietaaja.sk. bol sme jednak pripravení na pôrod, na dojčenie, na organizáciu rodinného života krátko po pôrode...nebyť ich tak som totál nepripravená, zamätená, neistá... takto sme všetko teoreticky ovládali, vedeli sme ako pokojne reagovať...ako sa nedať odbiť lekármi, ako si vymôcť svoje požiadavky...
hoci môj partner bol najprv odmietavý, úplne to zmenilo jeho postoj, pri pôrode prvého dieťaťa nebol, pri druhom už bol aj vďaka tomuto kurzu a vravel že je to neopísateľný krásny zážitok, že to je sila...
pomáhal aj doma, aj mi vedel podať pomocnú ruku, aj poradil, všeličo pripomenul...
každopádne aj Ty sama spoznáš svoje dieťa, len mu musíš "načúvať" musíš sa zamerať na seba, svoje telo, svoj pôrod, dojčenie, oddych, pokoj...
ja osobne by som sa pokojne nechala na takýto kurz znova nahovoriť, aj kvôli obnoveniu "vedomostí" obnoveniu atmosféri
Myslím že s teba neubudne ak si ho urobíš... predsa je to veľká neznáma.... je dobré vedieť o vsetkom
A mnoho krat som čítala príspevky o tom že maminka nevedela dýchať ....
Dýchanie okyslickuje tvoju krv --> tvoj mozog ... tym pádom im tam neomdlies ... ale aj krv..kt.ide cez pupočnu šnúru i do bábätka ..ktorý tak " dýcha"
Takže nemyslím si ze sa zrúti svet ked ho nemáš.... no možno ak bude treba vyvolať pôrod s oxytocínom .. tak to bude aj 40 minút jedna veľka kontrakcia... a tam je velmi dolezite to predýchavať 🙂
Baby, už porodila 🙂

Ja som nebola na žiadnom kurze, ani pred tým a ani teraz a zvládla som to v pohode a verím že aj teraz tí bude ok. Hlavné je pozitívne myslenie 😉