icon

Je otec pri pôrode zbytočnosť alebo pomoc?

cecilka88
18. jan 2014

Ahoj. Čakám 3 mimčo a manžel akosi načrtol že by chcel byť pri porode 🙂 , prvé deti som rodila bez neho a nemožem si sťažovať vobec ale vobec mi tam nechybal 😀 . Počúvam vela nazorou pre a proti, aj lekári niesu jednotný , jedny nadávaju iny povedia že im to nevadí, ba že to može pomocť.

Ja teda neviem mne to pripadá ako zbytočnosť, i ked viem že ma za moj nazor asi vela mám bude chcieť ukamenovať. Vposlednom čase som zavalovaná poznámkami tipu čo je to za otca ked nestoji pri svojej manzelke v takej doležitej chvíli, myslím že veľa otcou tam ide len preto že sú k tomu dotlačený okolím , partnerkou (čo by si to nezvládol ked to zvladol ten a ten...)

Preto chcem poznať názor aj Vás ktoré ste otca pri sebe mali , čo to vášmu vzťahu dalo-vzalo?
A chcem vedieť aj to či mám takýto názor len ja alebo aj niekto iný ?
moj manžel naše deti miluje majú užastný vzťah aj napriek tomu že nebol pri ich narodení. Svojho manžela milujem ,stojíme pri sebe v dobrom aj zlom, poznáme každý milimeter naších tiel, takže o nejakom hambení sa pred sebou nemože byť ani reč. Ked sa nad tým zamyslím tak pomaly neviem ani ako vyzerala porodná sála _nemocničná čiže nič moc, sustredovala som sa len na prichod deti, takže kam by som do toho vmastnala manžela neviem 😀 . dakujem za vaše názory a aj kritické slová 😉

vejula
18. jan 2014

@prasiatko30 no človek väčšinou dopredu nevie ako to vypali. Kym som nerodila dcerku, bola som za to, že manžel by mal ženu pri pôrode podporovať, držať ruku, atd atd. Potom prišla ta noc a ja som tu samotu neuveritelne ocenila. Neviem to nejako racionalne okomentovať. Proste všade ticho, neriešiť nikoho pritomnosť, neriešiť nikoho emocie. Byť uplne vypnuta. Vtedy som si to ani nejako neuvedomovala až ked sa rano muž zobudil a videl ma vo vedlajšej izbe, so silnymi emociami v hlase sa ma pytal : Už je to tu? Už ideme? Už bude babatko pri nas? V tom momente akoby ma niekto nasilu vytiahol z toho svojho sveta a nutil ma rozmyšlať a odpovedať. Tak mi to vadilo. JEdine čo som mu povedala. Ano rodim, prosim ťa bud ticho. On zas s emociou v hlase : Ano ano zlatko, takže maleho zavezieme ku vašim, idem nastartovať auto.... Som ho zas prerušila: Rob čo chceš, ale buď ticho. Potom už pochopil, maleho začal obliekať atd atd. Potom sme zastavili pri našich aby sme im maleho dali. Mama vybehla k autu so slzami v očiach... JA som sa na nu nemohla ani pozrieť. Možno to vyznie strašne necitlivo, ale mna tak oslabovali všetky tie emocie ludí okolo, až to bolo neuveritelne. Citila som, že potrebujem silu a najsilnejšie som sa citila, ked som nemusela vnimať okolie, ludí, hlasy, emocie....
Už som sa rozpisala, no pointa je v tom, že ono to môže mať nejaký ten realny zaklad, že pôrod je jednoducho vecou ženy. Pokial som nezažila čo som zažila, tiež by som nechapala čo to znamená. Ale teraz už viem.

maribell
18. jan 2014

@cecilka88 ahoj ...tak ja som manzela mala pri porode a neukamenujem ta za tvoj nazor ze je zbytocnost 😀 ale podla mna nieje .. stal pri mne ked som mala bolesti a bol pre mna opora.. nasmu vztahu to nevzalo nic praveze naopak som pocitila ze si ma zacal viac vazit ..vela chlapov ma taky nazor ze porod citujem " to je ako vyprdnut velke hovno" .. (poznam vela takych muzov) ..ale moj muz ten nazor nema pretoze pri tom bol a zazil to 🙂 aj ked necitil to co ja, ked som sa na neho pozrela videla som slzy v jeho ociach ked som mala silne kontrakcie 🙂 cize podla mna je to taka osveta pre muzsky svet nech si to odziju s tou zenou a nech vidia ze to nieje prechadzka ruzovou zahradou ...moj manzel k tomu dotlaceny okolim nebol ..uz od zaciatku nasho vztahu vravel ze pri porode na 100% chce byt 🙂 a kedze ja som ho tam tiez chcela tak nebolo co riesit 🙂

lu2112
18. jan 2014

Ja urcite zastavam to ze muz by mal bit pri porode. Ja som zazila vdaka bohu velmi rychli porod a vlastne manzel si odrodil vlastneho syna tym ze zijem v UK tak oteckovia sa mozu zapajat viacej do deleho porodu 😀 Manzel bol velkou oporou a mozem povedat ze bez neho by som nevedela spravit urcite rozhodnutia sama vtej chvyli som nerozmyslal vobec 😝.
Ale urcite zavysi aj od cloveka ja mam stastie ze manzel je velmi akcny a nevadi mu nic takze pre mna ani ina moznost ako ho mat pri porode neprichadzala do uvahy 😀

sorciera24
18. jan 2014

@cecilka88
@vejula suhlasim, presne takto isto som to citila aj ja 🙂

cecilka88
autor
18. jan 2014

@vejula lepšie by som to ani nenapísala, takto nejako to bolo aj u nás až som sa zlakla že som to ja písala 😉 samozrejme chapem aj ženy ktoré to chcu a nevadí im to večne kibicovanie, jednoducho som si to užila tak ako to bolo,

ale musim priznať že na nejakú tú sekundu som lutovala že tam nieje ved ma do "toho" dostal on - to ked islo do tuheho 🙂 , ale rýchlo ma to prešlo ked som si to predstavila ako lutostivo by sa tvaril a to je silny chlap, nemá problem zastaviť u nehody , pomoct, sedel pri umierajucom dedkovi, len jednoducho viem že by som tam tu lutosť zazrela tak nech radšej čučí doma 😀

mackoxxx
18. jan 2014

@cecilka88 mm chcel byť pri pôrode aj ja som chcela, takže bol a užili sme si ho obaja, neľutujem. S dcerkou majú prekrásny vzťah , dokonca ju videl skôr ako ja a tá radosť a hrdosť v jeho očiach čo som videla, ooooooch. Druhý pôrod bol plánovaná sekcia, nakoniec som odrodila normálne no mm nestihol prísť. Bolo nám ľúto no stalo sa. Takže ak by bol ešte dáky neplánovaný pôrod tak ho tam budem mať určite. Ak porovnám oba tak pri prvom som nevnímala žiadnu bolesť, bolo to o neskutočnej radosti. 😉 😉 😉

prstek
18. jan 2014

asi je to každého osobná vec a podľa jeho gusta, veď koľko ľudí, toľko chutí 🙂 ja mám dva pôrody za sebou, jeden rýchly a jeden veľmi veľmi bolestivý, ale pri oboch som bola sama, a dnes keď sa tak nad tým zamýšľam, ak by som mala ešte niekedy rodiť, určite by som chcela, aby bol aj otecko pri pôrode, nech vie čo to je, že to nie je len tak ako si poväčšinou chlapi myslia 🙂

hori
18. jan 2014

@cecilka88 necitala som predchadzajuce komenty, ale za mna tak prakticky - prvy porod byva vacsinou dlhy, obavala som sa, ze by tam so mnou musel manzel byt 24 hodin aj viac... neviem si to predstavit - chystat mu jedenie na cely pobyt v porodnici, cely den aj noc by presedel na stolicke vedla mna, potom sadnut za volant a soferovat domov? (rodila som v inom meste), takze dopadlo to tak, ze ma doviezol v noci do porodky, isiel sa domov vyspat a prisiel sa pozriet na druhy den, ked uz bolo dieta na svete... druhe dieta som porodila rychlo, ale hop - niekto predsa musel byt s tym starsim, ze ano... 😝
takze mne osobne by sa muz pri porode hodil, ale prakticky to nevychadzalo...

majdus
18. jan 2014

Ahoj 🙂 Ja som rodila nedavno a moj manzel veru pri porode aj chcel byt aj bol. Bolo to velmi dobre, ze tam bol. Tiez som rodila v inom meste a aj sme tam dlhsie pobudli, prisli sme o 18.00, drobcek sa narodil o 22.45 a spolu sme boli vsetci traja do pol jednej v noci. Nikdy by som tie chvile nemenila a veru je to tak....pokial muz nevidi, co vsetko taky porod obnasa, nikdy nepochopi, ake je to velmi tazke a zaroven zazracne....Ale toto bolo nase prve babatko a pravdupovediac, na kresle som sa viac sustredila na sestricky, od nich som potrebovala povzbudenie a hlavne neustale ubezpecovanie, ze je vsetko ok a ze to dobre dopadne 🙂 Ak bude dalsie bejbi, tak urcite s manzelom a uz sa asi budem viac sustredit na neho a aj on ma bude vediet povzbudit 🙂. A este, manzel si to pochvaloval prave kvoli tomu zazraku zrodu zivota a chvilam hned po 🙂 a zaroven nechapal, aka silna vie byt zena, ked treba zabojovat.... 🙂 Nemam viac co dodat 🙂

satanka1
18. jan 2014

som jednoznačne za manžela pri pôrode...je to niečo úžasné,ked vidí svoje dieťa prísť na svet a aj mne to veľmi pomohlo..nemenila by som

vejula
18. jan 2014

@cecilka88 až teraz som si všimla tvoj prispevok o 13.49. A mne tie nadeje žien, ktoré si myslia, že si ich muž bude viac važiť, ked uvidi ako žena trpi pri pôrode pripadaju nie priliš realne. Ak si ženu muž važil do pôrodu bude si ju važiť aj po nom. A ak si muž ženu raz nevaži, tak pôrod to podla mna nezmení.

monika2014
18. jan 2014

Ahoj,pripájam svoju čerstvú skúsenosť - necelé 2 týždne po pôrode. Zo začiatku sme obaja s manželom chceli,aby pri pôrode bol.Keď sa však blížil deň D začal o tom viac váhať a premýšľať samozrejme,že sme sa o tom rozprávali a nakoniec sme to nechali tak a čakali ako sa to všetko vyvinie.Pôrod bol veľmi dlhý a strašne bolestivý,bol pri mne keď som mala bolesti,netvrdím,že bol zbytočný,ale v tých chvíľach som ho pri sebe nejak veľmi nevnímala.Medzi bolesťami bolo príjemné,že pri mne bol,potom musel odísť a dohodli sme sa,že pri pôrode nebude.Neľutujem to,práve naopak,som rada,že sme sa tak rozhodli.Máme krásny vzťah,veľmi sa ľúbime a viem,že by mu padlo veľmi ťažko ak by videl ako sa trápim a nemohol by s tým nič urobiť.Pri samotnom pôrode mi nechýbal,skôr som rada,že som ho toho celého ušetrila 🙂 Sama na to nemám práve príjemné spomiemnky...ale na druhej ak otecko chce byť pri pôrode,tak to schvaľujem.Myslím,že je to u každého iné a záleží od situácie.Tiaž som toho názoru,že pokiaľ si muž nevážil ženu pred pôrodom,tak ani pôrodom sa nič nezmení a ak áno,tak určite nie na dlho.Tak zvažujte a držím pace 🙂

almea
18. jan 2014

A niekedy to s tym zvysenim ucty moze byt aj naopak. Ja som mala dost atypicky porod, nemala som vacsie bolesti ako pri menzese, takze teraz sa nemozem ani len vyhrazat tym, ze ako som si to odtrpela. Do nemocnice ma doviezol vecer, celu noc som mala slabe kontrakcie, o deviatej mi prepichli plod. vodu. Potom za mnou dosiel a bol pri mne asi do 12stej, pozerali sme ako naskakuju cisla na monitore, ale stale som nemala bolesti.. Tak sme si citali internet na iphonoch a bavili sa o blbostiach. O 12tej som bola uz dost otvorena, tak sa prisli spytat ci chcem epidural. Ja som nechcela, ale muzicek zauradoval, ze nech zavolaju lekarku, ze nech netrpim potom, vsak kto vie kolko to bude trvat. Keby tam nebol, tak sa tak bojim injekcie so chrbta, ze ju nemam. To bol asi jediny jeho prinos 🙂 a jedina chvila, ked ma fakt musel drzat za ruku, lebo som sa bala. Po epiduralke sa mi chcelo spat, tak ze pojde zatial do prace. O druhej som sa zobudila, povedali ze za chvilu pojdeme rodit, tak som mu volala, nech dojde, ale kedze som uz o tretej porodila, stihol prist ked ma sili. Tym chcem len povedat, ze ma videl len vysmiatu a rozjasenu z toho, ze idem rodit a ake to bude a ze som si tam pekne pospinkala. Takze uctu voci mojmu hrdinskemu cinu- porodu to nezvysilo 🙂 A to mam uz 35 a bolo to prve dieta. Samotny porod trval asi 7 min., 3 zatlacenia, tak tam by som ho asi tiez nepotrebovala. Ale bola som rada, ked bol pri mne tie 2 hod. po porode na sale. Vtedy drzal maleho a boli sme strasne stastni. Tam uz by mi velmi chybal, ze sa s nim nemozem podelit o ten pocit neskutocnej radosti. Ostal so mnou az do vecera, lebo bolesti som zacala mat az po porode zo sitia. Isla som totiz do porodu moc oddychnuta a s plnou silou 🙂 Ja som kazdemu pred porodom vravela, ze si beriem dobru knihu a ipad nech sa tam nenudim, a ze pri citani dobrej knihy clovek zabudne na bolest. A skoro mi to vyslo, keby tam nebol on, mohla som si precitat nieco pekne 🙂 🙂 🙂

cecilka88
autor
18. jan 2014

@vejula citim to rovnako, manzel mi stale pripomina ako ma ma rad ako si vazi to co robim, velmi ocenuje vsetko co spravim, neviem ako by sa to este mohlo zmenit, vydiet zenu rodit i ked je pri tom a vidi to co preziva mu aj tak nepomoze pochopit vsetko to co zena cíti a ako to cíti.
Jednoducho podla mna nema sancu aj keby sa ako snazil. Vidim to vo svojom okoli oteckovia ktory boli pri porode o tom casto vravia dost povisenecky a s nechutou, tipicke priklady mužou pri porode s donutenia, a ich partnerky nemaju ani šajnu ako o tom bez ich prítomnosti hovoria - verte viem čo hovorím pracujem v mužskom kolektive a niesu to nejaké "socky" su vacsinou vysokoskolsky vzdelany (i ked titul IQ nezaručuje 😀 )
Ozaj a tiež som postrehla že v pritomnosti manželiek o tom chlapy vobec nerozpravaju, mate tu istu skusenosť?

Taktiež chapem tie ženy ktore sa jednoducho boja, prežiť to samotne, verím že v takom pripade je pre nich partner velkym prinosom.

Proste každý sme iný a máme aj iné potreby. berte to prosím ako taký malý súkromný prieskum 😉 a Vďaka za každu reakciu

Chapen aj tie ženy ktore

danula.ch
18. jan 2014

asi je to vzdy ine, podla mna zalezi na tom, ako sa sprava zena, ako sa sprava muz, aky ma porod priebeh. nam to klapalo, napriek tomu ze som mm do prveho porodu dokopala, nakoniec to bol pre neho najkrajsi zazitok jeho zivota. bal sa toho, ale vraj som bola velmi statocna, porod bol bez komplikacii. takze stacilo, ze bol pri mne. mne to obrovsky psychicky pomohlo. k druhemu porodu som ho vobec nemusela prehovarat, tesil sa nan. vlastne nic nerobil, len tam bol. za ruku som ho nedrzala dobrovolne, lebo by som mu ju asi rozdrvila 😅 😅
nebol pri mne ale cely cas, iba na sale. na vzdycharni som si hravo poradila bez neho, dokonca to bolo pre mna lepsie. najprv sa mi nepacilo, ze ho ku mne nepustili, ale nakoniec som bola rada, ze mam svoje sukromie. okrem toho by som sa zbytocne zaoberala tym, ci sa nenudi, nie je hladny......aj ked nie je male decko, ale aj tak by ma to trapilo. takze pre mna otec pri porode ano, ale iba na sale 😉
a este po porode si ma zacal viac vazit

cecilka88
autor
18. jan 2014

@almea podarene napísané , ja som pri prvom porode lúštila krížovky 🙂 a je fakt že tie 2 hodky po porode by bolo fajn mat ho pri sebe, už len preto že by sme tolko nepretelefonovali 😀

danula.ch
18. jan 2014

@cecilka88 ak to tvoj muz sam chce, dopraj mu to. ten moj nebol nikdy predtym, ani potom taky stastny, ako ked sa narodil maly. ten vyraz jeho tvare nikdy nezabudnem. nakoniec mi dakoval, ze som ho prehovorila a k druhemu porodu sa sam pytal. ak vies, ze to budes zvladat statocne, bude to pre neho zivotny zazitok 🙂

katinka71
18. jan 2014

ahoj moj mm na zaciatku nechcel byt pri porode,a v den D ma odviezol do nemocnice rano odisiel do prace,o hodinu bol naspät ze si to rozmyslel a veru ze si nenecha zazitok ujst,naozaj bolo to super ze tam bol mne usli niektore veci a on mi to ozrejmil napr ze som ani raz od tych bolesti nezakricala,ja som sa strasne susredila na to aby mi nemuseli vytahovat maleho tym vakuovym zvonom,uz pristroj bol pripraveny musela som menit polohy kazdu sekundu,pomahal mi pri tom,aj sa podarilo bez zvonu,pupocnu snuru prestrihoval mm,potom ho mal prvy na rukach a on mi ho prilozil na hrudnik,pozdejsie ho meral aj vazil porodna asistentka to vsetko robila s mm,aj po porode na sale bol snami aj na izbe ,stale povie ze je to super ze si cely porod nenechal ujst,

almea
18. jan 2014

Podla mna sa porod trosku precenuje. Ja nevravim, ze to nie je uzastne, narodi sa dieta, ale ked ide niekto na tazku operaciu, tak tiez nikto nema potrebu pri tom asistovat. A mozno sa clovek citi ovela horsie, najma ak mu ide o zivot. Ja som porod brala ako normalnu vec, a moje telo sa tak aj spravalo. - si myslim. Brala som to normalne, bola som nastartovana ako pred zoskokom padakom. Nevies, co ta caka, trosku sa bojis, ale v podstate prevazuje radost nad tym co ides urobit 🙂

almea
18. jan 2014

A moj muz bol stastny, aj slzicku vyronil, ked mu dali maleho. Pustili ho dnu, ked bol este holy na mojom bruchu, ale nemyslim si ze by bol stastnejsi, keby pred tym musel byt pri mne a ja by som nahodou trpela. To musi byt pre neho emocionalne strasne tazke. A potom uz by bol aj trosku unaveny zo vsetkeho. Takto si zazil len tu cistu radost.

tenerifka
18. jan 2014

My sme ani nerozmyslali nad tym, ze by nemal byt pri porode, vlastne od zaciatku to bola tutovka, ze budeme rodit spolu, ani si neviem predstavit, ze by som tam bola sama s cudzimi ludmi. A bol naozaj velmi napomocny, ked som v privale adrenalinu nevnimala PA, ktora mi vravela tlacit/netlacit(dcera mala snuru parkrat okolo krku), tak mi to hucal do ucha on a az vtedy som posluchla. V nasom pripade to bola super skusenost.....

prasiatko30
18. jan 2014

@cecilka88 si na velkom omyle - vobec sa nejedna o strach!!!! Vedela som presne do coho idem a co mam ocakavat - bez akehokolvek strachu z neznama alebo bolesti a bolo absolutne prirodzene ze budeme pri tom porode obidvaja - a casi kedy sa nad tym chlapi vzrusovali su uz v niektorych krajnach riadne davno za nami 🙂 Ale to asi ty tiez nedokazes pochopiit 😅

cammille
18. jan 2014

No otec by mi tam bol ozaj zbytocny, ale manzel moze byt 😀 muz bol pri vsetkych troch porodoch, som rada ze tam bol, ako psychicka podpora 🙂 porody som mala nastastie velmi rychle a v pohode, takze on tvrdi, ze kludne pojde aj k dalsiemu🙂

cecilka88
autor
18. jan 2014

@prasiatko30 reagovala som na jednu odpoved už neviem od ktorej mamy to bolo , vobec to nebolo myslené všeobecne.

bronia13
18. jan 2014

ja som mala cisarske a bol pri oboch, mne to velmi pomoholo ze bol tam somnou, ja som dost klastrofobicka tak ma ukludnoval, trosku zartoval so mnou... pri druhom mu dokonca mohol stat skoro cely porod a pozerat za plachtu co vsetko robia, na to nema asi kazdy zaludok a ani ja nie 😉 😉 😀

cecilka88
autor
18. jan 2014

@prasiatko30 nechapem_ prestne ako ty mna nechapeš a nikdy nepochopíš a keby si počuvala tie priblbnuté kecy HRDYCH TATKOU tak by sa ti žalúdok obracal, samozrejme aby si to ZASE zle napochopila nehovorím o VŠTERKÝCH chlapoch čo boli pri porode

almea
18. jan 2014

@cecilka88 vsak uvidite, mate este dost casu. A ak bude velmi chciet ist, ze na to dozrel a postupne o tom pri tvojich porodoch rozmyslal, tak to skuste. A kedykolvek moze niekam odbehnut, ked sa ty alebo on rozhodnete, ze vam to nevyhovuje. Alebo pocka za dverami, ako v starych filmoch 🙂 A pride na tu najkrajsiu cast. Mozno je len zvedavy, mozno zbieral dlho odvahu ta o to poziadat, ked uz je to 3 dieta a mozno ti tym, len chce dat najavo ze ta lubi a ked teraz vsetci chodia k porodom, nechce ta v tom nechat samu a chce ti dat tiez pomocnu ruku.

cecilka88
autor
18. jan 2014

@cammille jaj chytanie za slovička, presne ked som to pisala tak som si myslela že sa na to nikto chytí a bude mat poznamky, v dnešnej dobe aby som nikoho neurazila tak už ani manžel nemožem napísať lebo jedna ma manzela druha priatela tretia partnera, snád pochopis aspon to preco rto bolo tak napisane ako to bolo

stellamaris
18. jan 2014

@cecilka88 ja som manzela nechcela pri porode a ani tam nemohol byt,lebo bola akutna sekcia v celkovej anesteze.Myslim,ze bolo pre neho lepsie cakat na chodbe a potom ho volali,ked bol maly osetreny,aby sa prisiel pozriet.Ak budeme mat dalsie dieta,takisto nebude pri porode.Rozhodli sme takto obaja.On tam pomoct nemoze v operacke a celkovo rad stresuje aj kvoli malickostiam.

rybka009
18. jan 2014

Mne pomohlo ze bol pri mne. 2dni ma trapili vyvolavackami takze ked som ho mala pri sebe bol to veli dobry pocit ze ma ma kto drzat za ruku. On najskor ani nechcel ale v tej rychlosti ani nevedel ze bol pritom 🙂